Keskiviikko 22.5.2019

Suomen aikavyöhyke voi muuttua – Esitys: viimeinen pakollinen kellonajan siirto 31.3.2019

Luotu: 
12.9.2018 13:55
  • Kuva: Colourbox
    Kuva
    EU-komissio esittää kellonaikojen siirtelyn lopettamista.
|

Kellonaikojan siirtelyn loppuminen voi muuttaa eri maiden aikavyöhykkeitä EU:ssa, myös Suomessa. Tämä johtuu siitä, että jäsenvaltiot saavat itse päättää sekä aikavyöhykkeensä että sen, jäävätkö pysyvästi talvi- eli normaaliaikaan vai kesäaikaan.

EU-komissio esittää, että kellonaikojen siirtelystä luovutaan EU:ssa.

Kellonaikojen siirtelyn loppumisen myötä kaikki ne maat, jotka päättävät siirtyä pysyvästi kesäaikaan, vaihtavat samalla aikavyöhykettä, kertoo Uudelle Suomelle tiedotuspäällikkö Pia Siitonen EU-komission Suonen-edustustosta.

Sen sijaan jos maa päättää jäädä pysyvästi normaali- eli talviaikaan, maan aikavyöhyke säilyy samana.

Näin ollen esimerkiksi Suomi ja Ruotsi voisivat tulevaisuudessa olla samalla aikavyöhykkeellä riippuen maiden valinnoista normaali- tai kesäajan suhteen.

Tällä hetkellä kesäajasta määrätään EU-direktiivissä. Jos EU-komission esitys hyväksytään EU-parlamentissa, kesäaikadirektiivi poistuu, Siitonen kertoo.

Euroopan komissio esittää tiukkaa aikataulua kellonaikojen siirtämisestä luopumiselle. Jäsenmaiden tulee ilmoittaa komissiolle huhtikuuhun 2019 mennessä, kumpaa aikaa käyttävät jatkossa. Viimeinen pakollinen kesäaikaan siirtyminen olisi sunnuntaina 31.3.2019. Tämän jälkeen kellonaikoja siirrettäisiin vielä kerran sunnuntaina 27. lokakuuta niissä maissa, jotka haluavat talviajan pysyväksi.

”Jäsenvaltiot tulevat käymään keskenään keskustelua [siitä, valitsevatko normaali- vai kesäajan], joten Suomelle ei tule yllätyksenä se, mihin suuntaan muualla Euroopassa kallistutaan”, Siitonen sanoo.

Tulisiko Suomen valita talvi- vai kesäaika? Ota kantaa alla olevassa kyselyssä!

Kumpi aika Suomen tulisi pysyvästi valita?

Kesäaika
51% (3759 ääntä)
Normaali- eli talviaika
49% (3595 ääntä)
Ääniä yhteensä: 7321
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Johannes Hissa

Jos Itä-Eurooopan aikaa noudattavat jäisivät normaaliaikaan ja Keski-Euroopan aikaa noudattavat kesäaikaan, niin silloin melkein koko EU:n alueella olisi sama aika, sillä ainoastaan Länsi-Euroopan aikaa noudattavien Portugalin ja Irlannin pitäisi siirtää kellojaan kesäajasta vielä tunnilla eteenpäin.

Hannu Palomäki

Kesäaika pysyvästi.

Iltaisin olisi valoisaa tunti pitempään tehdä ulkotöitä, harrastaa, käydä lenkillä jne. Lisäisi osaltaan myös turvallisuutta.
Nytkin syyskuun alkupuolella aurinko laskisi jo ennen seitsemää. Kohta töistä tulevat näkisivät päivänvaloa vain viikonloppuisin.

Katja Poikkimäki

Näin on! Ei se valoisaan/pimeään aikaan viisaireiden siirto vaikuta, niiden määrä on vakio vaikka ei olisi kelloa keksittykään. Muutenkin kun ollaan koko ajan siirtymässä niin työ- kuin muussakin elämässä kohti 24/7 yhteiskuntaa, on aika turha perustelu tuo valon määrä.

Jenni Martin

Talviaika tietysti. Kesäajan vuoksi suomalaiset saavat aivan liikaa auringonvaloa ja heistä tulee teennäisiä, hilpeitä, kevytmielisiä ja hymyileviä. Se on vastoin suomalaista kansanluonnetta, johon kuuluu kovaluonteisuus, hymyilemättömyys, depressio ja itsemurhat.

Me suomalaiset olemme pimeyden lapsia. Emme me kaipaa mitään valoa, vaan pimeyttä. Vain riittävä pimeys takaa suomalaisille terveen depression ja alakulon.

Auringonvalo saa hymyilemään. Hymyily on merkki epärehellisyydestä. Johan sen sananlaskukin sanoo, että ilo ilman viinaa on teeskentelyä.

Ääni talviajan puolesta on ääni pimeyden puolesta!

Juha Kuikka

Jos Keski-Eurooppa jäisi kesäaikaan ja Suomi talviaikaan, niin silloin olisimme vihdoinkin samalla aikavyöhykkeellä. Jos sen sijaan Keski-Eurooppa siirtyy talviaikaan ja Suomi kesäaikaan, niin aikaeroksi länsimaiden kanssa muodostuu kaksi tuntia, mikä on hyvin epäkäytännöllistä yhteisen työajan niukkuuden huomioiden.

Joel Yliluoma

Talviaika. Nykyisellään on tosi inhottavaa, että juuri kun pitkän pimeän talven jälkeen pääsee iloitsemaan siitä, ettei enää tarvitse lähteä töihin pilkkopimeässä, kelloja käännetään tunti eteenpäin ja taas saa lähteä töihin pimeässä.
Pimeää, kun lähtee töihin ja pimeää, kun palaa töistä. Talviaika on tässä masennuksen maassa kansantaloudelle parempi, koska sellainen masentava pimeä aika, josta ehtii/joutuu nauttimaan työpäivän ympärillä, vähenee.

Janne Tuomola

Ehdottomasti kesäaika. Kukaan ei hyödy siitä, että aamulla on valoisaa. Ennemmin työpäivän päätteeksi ehtii vielä ulkoilemaankin. Nyt kaikki golffarit herätys! 18 reiän pelaaminen on jo nyt työpäivän päätteeksi lähes mahdotonta.

Teppo Ilmanen

Työt päättyvät klo 16:00.
Aurinko on etelässä klo 12:00.
Kaksi väittämää. Kumpaakohan olisi järkevämpää lähteä muuttamaan?
Jo aikojen alussa kun ihminen alkoi vuorokautista aikaa mitata, päivä ja yö kumpikin jaettiin 12 yhtä pitään jaksoon. Näiden jaksojen pituus vaihteli vuodenaikojen mukaan. Kesällä päivä oli pidempi pohjoisella pallonpuoliskolla ja tavella lyhempi. Kehityksen myötä kaikkien jaksojen pituus vakiintui tunniksi. Aina junien yleistymiseen asti jokaisella paikkakunnalla oli oma luonnollinen aikansa, kello 12 aurinko on etelässä. Juna-aikataulujen myötä otettiin käyttöön valtakunnalliset ajat. Ne määräytyivät tavallisesti pääkaupungin luonnollisen, aurinko etelässä keskipäivällä, ajan mukaan. Kansainvälisessä maailmassa on nykyisin tunnin välein aikavyöhykkeet. GMT+1 kulkee suunnilleen Ruotsin suurten järvien kohdalla, GMT+2 suunnilleen Pietarin kohdalla ja GMT+3 Moskovan kohdalla. Suomi jää väliin GMT+1 ja GMT+2. Näistä meidän pitää valita! Ja kaikki valoisien iltojen/ aamujen perään haikailevat! Eikö kuitenkin olisi järkevämpää muuttaa sitä "Työt päättyvät klo 16:00" kuin ikiaikaista ajanlaskun perustetta " Aurinko on etelässä klo 12:00"

Janne Korkka

Aurinko voi olla etelässä myös klo 13 tai sen jälkeen. Siitä ei seuraa mitään pahaa. Nytkin aurinko on myös talviajassa Helsinki-Tampere-Turku -kolmiossa etelässä vasta siinä 12.30 paikkeilla. Eli: asutko noiden kaupunkien pituuspiireillä, kuten useimmat suomalaiset? Jos asut, et ole koskaan elänyt sellaisissa oloissa, joissa aurinko olisi etelässä klo 12.

Otso Tummavuori

Nykyisin sydäntalvella on pimeää kun ajat töihin ja on jo pimeää kun lähdet töistä. Pääosin sisätiloissa töitä tekevä ei näe aurinkoa kuin viikonloppuisin. Siksi olisi Kesäaika on parempi että edes töistä tullessa olisi valoisaa.
TAI Että sitten tämä talviaka olisi vielä tunti taaksepäin nykyisestä, että aamulla olisi aurinkoa. Nykyinen talviaika on huonoin mahdollinen aika. Kesällä se taas on ihan sama missä ajassa ollaan, kun aurinko paistaa ympäri vuorokauden kuitenkin ;)

Sami Seise

Nuorempana olin sitä mieltä että talviaika on aivan sieltä.
Mutta vanhenmiten huomannut että viimeistään lokakuussa alkaa harmittamaan kun aamut pimenee ja pieni piristysruiske kun siirrytään talviaikaan hetkeksi. Mutta keväällä taas harmittaa kun siirrytään kesäaikaan ja aamut hämärämpiä.

Omasta mielestäni terveyden ja töiden jaksamisen takia ehdottomasti talviaikaan. Tekee hyvää ihmiselle rauhoittua illalla aiemmin ja lapsia vaikea saada nukkumaan kun aurinko paistaa.

Toinen vaihtoehto että siirretään 0.5H keväällä kesään päin ja jäädään siihen.