Keskiviikko 19.9.2018

Suomen aikavyöhyke voi muuttua – Esitys: viimeinen pakollinen kellonajan siirto 31.3.2019

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.9.2018 13:55
  • Kuva: Colourbox
    Kuva
    EU-komissio esittää kellonaikojen siirtelyn lopettamista.
|

Kellonaikojan siirtelyn loppuminen voi muuttaa eri maiden aikavyöhykkeitä EU:ssa, myös Suomessa. Tämä johtuu siitä, että jäsenvaltiot saavat itse päättää sekä aikavyöhykkeensä että sen, jäävätkö pysyvästi talvi- eli normaaliaikaan vai kesäaikaan.

EU-komissio esittää, että kellonaikojen siirtelystä luovutaan EU:ssa.

Kellonaikojen siirtelyn loppumisen myötä kaikki ne maat, jotka päättävät siirtyä pysyvästi kesäaikaan, vaihtavat samalla aikavyöhykettä, kertoo Uudelle Suomelle tiedotuspäällikkö Pia Siitonen EU-komission Suonen-edustustosta.

Sen sijaan jos maa päättää jäädä pysyvästi normaali- eli talviaikaan, maan aikavyöhyke säilyy samana.

Näin ollen esimerkiksi Suomi ja Ruotsi voisivat tulevaisuudessa olla samalla aikavyöhykkeellä riippuen maiden valinnoista normaali- tai kesäajan suhteen.

Tällä hetkellä kesäajasta määrätään EU-direktiivissä. Jos EU-komission esitys hyväksytään EU-parlamentissa, kesäaikadirektiivi poistuu, Siitonen kertoo.

Euroopan komissio esittää tiukkaa aikataulua kellonaikojen siirtämisestä luopumiselle. Jäsenmaiden tulee ilmoittaa komissiolle huhtikuuhun 2019 mennessä, kumpaa aikaa käyttävät jatkossa. Viimeinen pakollinen kesäaikaan siirtyminen olisi sunnuntaina 31.3.2019. Tämän jälkeen kellonaikoja siirrettäisiin vielä kerran sunnuntaina 27. lokakuuta niissä maissa, jotka haluavat talviajan pysyväksi.

”Jäsenvaltiot tulevat käymään keskenään keskustelua [siitä, valitsevatko normaali- vai kesäajan], joten Suomelle ei tule yllätyksenä se, mihin suuntaan muualla Euroopassa kallistutaan”, Siitonen sanoo.

Tulisiko Suomen valita talvi- vai kesäaika? Ota kantaa alla olevassa kyselyssä!

Kumpi aika Suomen tulisi pysyvästi valita?

CAPTCHA
Haluamme varmistaa, että olet ihminen. Näin estämme palvelumme väärinkäytön robottien avulla.
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Johannes Hissa

Jos Itä-Eurooopan aikaa noudattavat jäisivät normaaliaikaan ja Keski-Euroopan aikaa noudattavat kesäaikaan, niin silloin melkein koko EU:n alueella olisi sama aika, sillä ainoastaan Länsi-Euroopan aikaa noudattavien Portugalin ja Irlannin pitäisi siirtää kellojaan kesäajasta vielä tunnilla eteenpäin.

Hannu Palomäki

Kesäaika pysyvästi.

Iltaisin olisi valoisaa tunti pitempään tehdä ulkotöitä, harrastaa, käydä lenkillä jne. Lisäisi osaltaan myös turvallisuutta.
Nytkin syyskuun alkupuolella aurinko laskisi jo ennen seitsemää. Kohta töistä tulevat näkisivät päivänvaloa vain viikonloppuisin.

Katja Poikkimäki

Näin on! Ei se valoisaan/pimeään aikaan viisaireiden siirto vaikuta, niiden määrä on vakio vaikka ei olisi kelloa keksittykään. Muutenkin kun ollaan koko ajan siirtymässä niin työ- kuin muussakin elämässä kohti 24/7 yhteiskuntaa, on aika turha perustelu tuo valon määrä.

Jenni Martin

Talviaika tietysti. Kesäajan vuoksi suomalaiset saavat aivan liikaa auringonvaloa ja heistä tulee teennäisiä, hilpeitä, kevytmielisiä ja hymyileviä. Se on vastoin suomalaista kansanluonnetta, johon kuuluu kovaluonteisuus, hymyilemättömyys, depressio ja itsemurhat.

Me suomalaiset olemme pimeyden lapsia. Emme me kaipaa mitään valoa, vaan pimeyttä. Vain riittävä pimeys takaa suomalaisille terveen depression ja alakulon.

Auringonvalo saa hymyilemään. Hymyily on merkki epärehellisyydestä. Johan sen sananlaskukin sanoo, että ilo ilman viinaa on teeskentelyä.

Ääni talviajan puolesta on ääni pimeyden puolesta!

Juha Kuikka

Jos Keski-Eurooppa jäisi kesäaikaan ja Suomi talviaikaan, niin silloin olisimme vihdoinkin samalla aikavyöhykkeellä. Jos sen sijaan Keski-Eurooppa siirtyy talviaikaan ja Suomi kesäaikaan, niin aikaeroksi länsimaiden kanssa muodostuu kaksi tuntia, mikä on hyvin epäkäytännöllistä yhteisen työajan niukkuuden huomioiden.

Joel Yliluoma

Talviaika. Nykyisellään on tosi inhottavaa, että juuri kun pitkän pimeän talven jälkeen pääsee iloitsemaan siitä, ettei enää tarvitse lähteä töihin pilkkopimeässä, kelloja käännetään tunti eteenpäin ja taas saa lähteä töihin pimeässä.
Pimeää, kun lähtee töihin ja pimeää, kun palaa töistä. Talviaika on tässä masennuksen maassa kansantaloudelle parempi, koska sellainen masentava pimeä aika, josta ehtii/joutuu nauttimaan työpäivän ympärillä, vähenee.

Janne Tuomola

Ehdottomasti kesäaika. Kukaan ei hyödy siitä, että aamulla on valoisaa. Ennemmin työpäivän päätteeksi ehtii vielä ulkoilemaankin. Nyt kaikki golffarit herätys! 18 reiän pelaaminen on jo nyt työpäivän päätteeksi lähes mahdotonta.