Maanantai 20.5.2019

Nyt se alkaa: Ensimmäinen työtaistelutoimi käyntiin 17.9.2018

Luotu: 
12.9.2018 14:08
Päivitetty: 
12.9.2018 14:23
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilä.
|

Teollisuusliiton alat ovat nyt ensimmäisenä ilmoittaneet konkreettisista työtaistelutoimista vastauksena hallituksen suunnittelemalle irtisanomislaille.

"Teollisuusliitto pysäyttää ylityöt liiton työpaikoilla vastatoimena maan hallituksen työelämää heikentäviä hankkeita kohtaan. Ylityökielto astuu voimaan 17. syyskuuta kello 00.00", tiedotteessa kerrotaan.

Samalla Ammattiliitto Pro tiedottaa teollisuuden alalla työskentelevien toimihenkilöiden ylityökiellosta, joka alkaa samaan aikaan.

LUE MYÖS: Vakava haitta, sanoo työnantajaosapuoli

Useat liitot ovat aiemmin ilmoittaneet valmiutensa työmarkkinatoimiin, mutta nyt on ensimmäistä kertaa saatu päivämäärä toimien alkamiselle.

220 000 työntekijää edustavan Teollisuusliiton johtoryhmä päätti nyt ylityökiellosta liiton hallituksen aiemmin tekemän päätöksen mukaisesti.

"Liittohallitus päätti 24.8. mittavista, vaiheittain etenevistä toimista pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitusta vastaan. Liitto lupasi tuolloin harkita painostustoimista luopumista vielä uudelleen, jos hallitus luopuu esityksestään uudeksi irtisanomislaiksi ja sitoutuu siihen, ettei se tuo enää uusia työelämää kurjistavia esityksiä eduskunnalle. Näin ei ole tapahtunut, joten Teollisuusliitto päätti aloittaa painostustoimien ensimmäisen osan", liiton tiedotteessa sanotaan.

"On todella valitettavaa, että hallitus vaarantaa työmarkkinoiden vakauden miellyttääkseen muutamaa kuumakalle-yrittäjää. Sen hintana joudumme nyt valitettavasti turvautumaan keinoihin, jotka iskevät myös rehellisiin, työväkeään arvostaviin työnantajiin", Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo.

LUE LISÄÄ AIHEESTA:

Täystyrmäys hallituksen irtisanomislaille: ”Lopettakaa jo puhe kompromissista!”

Ministeri Ylellä: Irtisanomislaki voi muuttua – Rajaksi sittenkin 10 työntekijää?

Suomi jo yleislakon kynnyksellä? – ”Kesälomarahat jäivät saamatta, kuppi meni nurin”

Opettajien protesti ihmetyttää yrittäjiä: ”Mistä näissä operaatioissa todella on kyse?”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Laurila

...tuosta se lähtee! (tiittidiittidi tiittidiittidi tiittidiittidi ti-ti-ti)

Kato haetarinsoittaja syntynyt siis vuonna viiskytäkolme tai viiskytäviis...

Tuli mieleen Juice Leskisen lyriikat biisissä "Haetarirock". :)

Jukka Mattsson
Vastaus kommenttiin #6

Onko Tammelallekin uutta kuin AY väki toimii? Kyllä tuolle poliittiselle työtaistelulle jäsenten valtakirja löytyy.

Ei noita liittopomot itse päätä, mutta korkeintaan "kohteet" sovitaan (missä, miten ja milloin).

Arvo Tammela
Vastaus kommenttiin #7

Mattsson, julkisuudessa olleissa kuvissa näkyi ainoastaan hyvinvoivan näköisiä henkilöitä, jotka päättivät poliittisten työtaistelujen aloittamisesta. Sitä ei kerrottu, kuinka monen jäsenen valtakirja heillä oli nimenomaan näille maamme taloudelle suurta vahinkoa tuottaville toimille. Näin ollen se ei mitään uutta minulle.

Taisto Pihlajamaa

Eiks edustuksellinen demokratia noin ninku Tasavallan tasolla ole enää mitään?
Meinaatteks taas panna verot valtion maksettavaksi?

Rohkenen antaa vihjeen, nykyisenkaltainen elämän leveys on meille suomalaisille nyt huippu ja ennätys, josta ei ole muuta suuntaa kuin alaspäin, kohti köyhtymistä taas. Kapulaa rattaaseen on aivan hyvä sisäsiittoinen konsti tämän kehityksen edistämiseen.

Suu säkkiä myöden, niin kotona kuin Tasavallassakin.

Herrat on aina erikseen. Mutta ei nekään kaikkia rahojaan syödä jaksa. Ja jos yrittävät, niin ähky tulee.

Tapio Pento

Ennuste: Eduskunnan enemmistö kannattaa uutta lakia, mutta SAK ja muut taas kerran pyyhkivät eduskunnalla. Miksi me valitsemme tällaisen EMBO-eduskunnan, mutta emme pääse valitsemaan SAK:n edustajia, jossa on todellinen valta?

Seppo Simonen

Työsopimuslaki on vuoden 2001 tammikuulta pääministeri Paavo Lipposen hallituskaudelta ja presidenttinä oli Tarja Halonen. Työsopimuslaki on sen aikakauden tuote ja on nyt päivityksen tarpeessa.
On ihan luonnollisen demokraattista että SAK osoittaa mieltään uudistuksia vastaan omilla traktori voimilla, mutta kuitenkin meidän äänestämällä valitut kansanedustajat tekee päätökset yksinkertaisella enemmistöllä eduskunnan suuressa salissa kuten oli tehy työsopimuslain voimaan tullessa.