Perjantai 19.7.2019

17.9.2018 alkava ylityökielto: ”Vakava haitta”, sanoo Minna Helle

Luotu: 
12.9.2018 16:37
  • Kuva: Satumaari Ventelä / Kauppalehti
    Kuva
    "Työtaistelutoimien käyttäminen ei ole kenenkään etu. Toimet kohdistuvat yrityksiin ja niiden asiakkaisiin. Viime kädessä ne heikentävät yritysten työllistämismahdollisuuksia ja osuvat siten työntekijöihin itseensä", sanoo nykyisin Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajana toimiva Minna Helle.
|

Teollisuusliiton ja Ammattiliitto Pron asettama, 17.9. alkava ylityökielto aiheuttaa vakavaa haittaa etenkin yritysten tuotannossa, sanoo Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle.

"On valitettavaa, että työtaistelutoimilla syödään pohjaa hyvään vauhtiin päässeeltä talouskasvulta. Yritysten tilauskirjat ovat täynnä ja lukuisilla yrityksillä on työvoimapula, joten ylityökielto vaikuttaa tavallistakin enemmän yritystoimintaan ja tilausten toimitusvarmuuteen."

Helteen mielestä yritykset joutuvat ulkopuolisina kärsimään poliittisista näkemyseroista.

"Yritykset ovat joutumassa jo toisen kerran tänä vuonna poliittisten työtaistelutoimien uhriksi. Yritykset ovat näissä tilanteissa ulkopuolisia, mutta joutuvat sijaiskärsijöiksi tuotannon ja toimitusten vaikeutuessa. Työtaistelutoimien aiheuttama mainehaitta on todellinen ja synnyttää epävarmuutta suomalaisten yritysten toimitusvarmuudesta. Myös työmarkkinajärjestelmän uskottavuus kärsii", hän toteaa tiedotteessa.

Lue lisää: Nyt se alkaa: Ensimmäinen työtaistelutoimi käyntiin 17.9.2018

Aiemmin valtakunnansovittelijan tehtävässä ollut Helle korostaa ratkaisujen hakemista vuoropuhelulla.

"Työtaistelutoimien käyttäminen ei ole kenenkään etu. Toimet kohdistuvat yrityksiin ja niiden asiakkaisiin. Viime kädessä ne heikentävät yritysten työllistämismahdollisuuksia ja osuvat siten työntekijöihin itseensä."

Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ilmoittivat tänään ylityökiellosta, joka alkaa ensi maanantaina tasan puoliltaöin. Ylityökielto on voimassa toistaiseksi.

Ylityökiellolla vastustetaan maan hallituksen esitystä irtisanomissuojan heikentämistä alle 20 hengen yrityksissä. Pron mukaan lakiesitys vaikuttaisi toteutuessaan noin 30 000 Pron jäsenen työehtoihin.

Ylityökielto koskee teollisuudessa työskenteleviä toimihenkilöitä.

Teollisuusliiton johtoryhmä päätti ylityökiellosta, kun liiton hallitus oli aiemmin päättänyt ryhtyä mittaviin, vaiheittain eteneviin toimiin pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitusta vastaan.

"Hallituksen aie hiekentää irtisanomissuojaa alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä on erittäin epäoikeudenmukainen ja epätasa-arvoa lisäävä hanke. Se lisää mielivaltaa työpaikoilla eikä lainmuutoksella olisi asiantuntijoiden mukaan edes esityksellä tavoiteltavia myönteisiä työllisyysvaikutuksia", Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto totesi tiedotteessa.

Teollisuusliiton ylityökielto ei koske media- ja painoalan työntekijöitä, jakajia eikä viestintäalan toimihenkilöitä.

"Ammattiliito Pro on yksi Suomen johtavista ammattiliitoista, meidän täytyy olla muiden liittojen kanssa mukana yhteisessä rintamassa ja yhteisillä askelmerkeillä, kun pyritään vaikuttamaan työntekijöiden aseman ylläpitämiseen, turvaamiseen ja kehittämiseen. Sen takia olemme mukana ylityökiellossa", perusteli päätöstä Pron puheenjohtaja Jorma Malinen tiedotteessa.

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Vinberg

poliittiset lakot pitää kriminalisoida, kun ammattiliitot asettuvat parlamentaarista demokratiaa vasytaan ja vievät valtaa lainsööäädäntöorganisaatiolta,kyseessäonvakan´va hyökkäys parlamentaarista demokratiaa kohtaan, ensimmäiseksi laki, joka kieltää poliittisetlakot, vain sopimksia ja työnantajaa astaan voi lakkoilla. jos ei tepsi, niinnjatkossa pureudutaan ay-järjestöjenrahaan , jäsenmaksujebn vwerovähennysoikeus lopetetaan, jo aiemmin pitää ay-järjestöjen omaisuus ja bisnekset laittttaa verolle veropohjan laajentamiseksi, kun kerran urheiluseurijen talkoot on laitettu verolle, niin samalla lailla ay-bisnes ja omaisuuspitääverottaa solidaarisuuden nimessä

Tarja Laakso

No, ylityökielto ei ole lakko. Ja itse en edes ymmärrä, miksi ylityökielto on työtaistelutoimi, koska ylityöthän ovat lain mukaan työntekijän itse hyväksyttävä. Ei ylitöistä siis työnantaja saisi päättää vaan ainoastaan pyytää..., ja koska ylitöitä ei pitäisi teettää lainkaan aikana, jolloin satoja tuhansia suomalaisia on työttömänä / ilman vakituista tai edes lähes riittävästi työllistävää työtä. Työntekijöitä pitäisi palkata sen verran, ettei tarvitse teettää ylitöitä - ovathan ylityöt kalliitakin, miten "huonosti menestyvällä" on edes varaa teettää ylitöitä ja toisaalta työnantajallahan on olemassa mitä moninaisimmat mahdollisuudet saada työvoimaa tarvittaessa: 0-tuntisopimukset, määräaikaiset sopimukset, vuokratyövoima jne.
Vai olisikohan sittenkin siitä kiinni, että työntekijät ovat yritykselle tärkeä voimavara, ja kokemus tärkeä asia. Joka unohdetaan siinä vaiheessa, kun työntekijöille pitäisi maksaa palkkaa tai porukkaa irtisanotaan urakalla (ei ole pitkääkään aikaa siitä, kun yritysten osakekurssit syöksähtivät aina rankkaan nousuun, kun yritys ilmoitti YT-neuvotteluista eli että oli upeaa irtisanoa ihmisiä). Ehkä yrityksenkin kannattaisi miettiä vähän pidempään, kannattaako sittenkään irtisanoa heti työntekijöitä. Vai kannattaisiko sittenkin vain lomauttaa tai vaikkapa kouluttaa heitä, jos juuri sillä hetkellä ei ole töitä. Ja muutenkin investoida tulevaisuuteen erilaisin keinoin. Toki, työntekijöiden vikahan se, jos yrityksellä ei mene hyvin... vaikkei se työntekijä siihen pysty vaikuttamaan paljonkaan vaan juuri siihen vaikuttavat johdon ja omistajien päätökset. Huono yritys on omistajiensa ja johtajiensa tulos, ei työntekijöidensä. Mutta työntekijät mahdollistavat johdolle ja omistajille voitot, jos johto osaa käyttää työntekijöitään voiton tekoon mahdollisimman hyvin (ja se ei todellakaan tarkoita sitä että heitä nöyryytetään, tai heitä ylirasitetaan vaikkapa ylipitkillä työpäivillä jne.). Ilman työntekijöitä yritys ei voi tehdä kovin suurta voittoa, eikä ainakaan kasvaa.

Harri Saravuo

Olisiko sitten reilua että työntekijä ei saa irtisanoutua ilman YT neuvotteluita? hah
Jos joskus perustat oman yrityksen niin ehkä ymmärrät miten yksi mätä työntekijä voi aiheuttaa pahaa oloa muissa työntekijöissä. Kyllä sellainen kaveri saa lähteä ettei muu tiimi ja yritys sitä kautta kärsi.

Asko Telinen
Vastaus kommenttiin #4

"Olisiko sitten reilua että työntekijä ei saa irtisanoutua ilman YT neuvotteluita? hah"

Olisiko sitten reilua että työntekijä saa lähteä kävelemään ilman karenssin pelkoa jos pitää työnantajan käytöstä ja tekemisiä asiattomina? hah. Tälläistä lakia ei taida ihan heti tulla vai mitä??

Pertti Tervala

Ei voi kuin hämmästellä tätä ihmismielen typeryyttä, eli ensin kohdellaan yritysten ja hallituksen toimesta työntekijäpuolta täysin törkeästi ja sitten ihmetellään miksi he aloittavat vastatoimet. Sitä saa mitä tilaa ja posti tulee aina oikeeseen osoitteeseen. On se jännää ettei ihmiskunta koskaan opi ymmärtämään tekojensa seurauksia. Samaa itsekästä omaneduntavoitteluun pohjautuvaa typerää vastakkainasettelua ja kinastelua vuosituhannesta toiseen. Ihmiskunta ei ole oppinut historiansa aikana juuri mitään. Teknologiat vähän kehittyneet ja opittu hieman tehokkaammin tappamaan, mutta ihmisenä ei olla opittu mitään. Tellus on nähtävästi jonkinlainen luusereiden planeetta.

Vesa Huhtanen

Pertti Tervala tämä sinun yleisvuodatuksesi ei ollenkaan liity tämän hallituksen työllistämistä helpottavaan suunnitelmaan. Ihmettelen ihmismielen typeryyttä kuten sinäkin, mutta lähinnä ammattiyhdistysliikkeen typeryyttä. Kannattaako nyt jarruttaa hyvää kehitystä, kun se on viimeinkin saatu raiteilleen. Mitä sinä tekisit niille velmuilijoille, jotka välttelevät työntekoa ja elävät meidän muiden kustannuksella? Niitä luusereita kuten toteat, on tässä tasavallassakin liikaa.

Harri Kovala

Markkinatalous on raakaa, uusia työpaikkoja syntyy ainoastaan, jos maksavat asiakkaat ostavat enemmän palveluita ja tuotteita yrityksiltä. Kuinka paljon maksavien asiakkaiden ostaminen kasvaa hallituksen esityksen myötä?

Markkinatalouden mekanismien opetus pitäisi olla pakollinen ala-asteelta lähtien.

Vesa Huhtanen
Vastaus kommenttiin #9

Kyllä se kasvaa, jos yritykset voivat palkata lisää tekeviä käsiä. Hyvä esimerkki on Mölkky-nimistä peliä valmistava ja markkinoiva yritys. Mölkyssä saadaan puusta kunnon kilohinta. Yritys valmistaa Mölkkyjä kuula punaisena mm. Ranskaan, jossa kansallispeli petankki on jäänyt jo kakkoseksi. Maksavia asiakkaita saadaan vientimarkkinoilta, kun meillä on niille riittävästi kiinnostavaa tarjontaa.

Ralf Karlsson
Vastaus kommenttiin #12

Kun nyt toit Mölkky-pelin puheeksi niin Lahdessa mölkkyä ovat valmistaneet työvalmennuksessa olevat työttömät. Tactic gamesin ostettua pelin ja tuotannon siirryttyä Poriin sen valmistukseen palkattiin ilmeisesti ihan palkallisia työntekijöitä.

Tarja Laakso

Niinpä, kannattaako hallituksen tarkoituksella ajaa työntekijät työtaistelutoimiin, kun nyt alkaa olla tilanne kunnollinen (tai siis on ollut jo pitkään työnantajien puolelta erittäin hyvässä kunnossa, ainakin jos katsoo osinkojen jakoa), kiitos työntekijöiden joustamisen ties kuinka monessa asiassa. Mutta kun se ei riitä, että menee hyvin, vaan edelleen jatketaan työntekijöiden aseman heikentämistä.

Markku Koivisto

Sehän se perimmäinen ongelma on, että ammattiliitot vähät välittävät työttömyyden määrästä. Kunhan kirkuvat että "köyhiä kyykytetään" tekemättä asialle omalta osaltaan mitään heidän eteensä edes vähäisistä vähäisimmillä tavoilla. Valtio sitten kiskoo veroina näiden toimettomien edes niukan elannon. Sillä tavoin tämä kiertyy takaisin duunarinkin harteille, vaikka tuo olisi helposti vältettävissä.