Maanantai 22.7.2019

Kansanedustaja: Pullonpalautusta laajennettava – kaikkiin mahdollisiin pulloihin pantti

Luotu: 
14.9.2018 14:01
Päivitetty: 
14.9.2018 15:37
  • Kuva: annekalmari.net
    Kuva
    Anne Kalmari haluaisi kaikki mahdolliset kierrätykseen sopivat pullopakkaukset panttipalautusjärjestelmän piiriin.
|

Keskustalainen kansanedustaja Anne Kalmari ehdottaa Suomen palautuspullojärjestelmän laajentamista. Kalmari on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen eduskunnassa.

Kalmari toteaa, että moni muukin pakkaus kuin nyt panttipalautusjärjestelmässä olevat juomapullot sopisi yhtä lailla kierrätykseen. Kalmari toteaa:

”Suomalainen pantillisten pullojen palautusjärjestelmä toimii erinomaisesti. Pantilliset juomapakkaukset palautuvat kiertoon noin 90-prosenttisesti, mikä on maailmanlaajuisesti huikea saavutus: Materiaalien kierto on tärkeä ympäristöteko ja kiertotalous on Suomen ylpeydenaihe. Kuitenkaan kaikki juomapullot eivät pantillisiksi kelpaa. Suuri osa mehu-, öljy-, etikka- jne. pakkauksista on selkeästi kierrätettävissä olevia materiaaleja, jotka voisivat muotonsa puolesta olla helposti osa panttijärjestelmää.”

Kalmari kertoo, että kierrätyksestä vastaavan Palpan mukaan panttijärjestelmään voi tällä hetkellä liittää mukaan vain tuotteita, jotka ovat juomapakkausveron alaisia. 

Niinpä Kalmari kysyy hallitukselta, mitä se voisi tehdä, jotta ”kaikki teknisesti kierrätykseen sopivat juomapakkaukset voisivat päästä panttijärjestelmän piiriin, jotta kiertotalouden periaate voisi laajeta virvoitus- ja panimotuotteista myös muihin kierrätettävissä oleviin elintarvikepakkauksiin”.

Kalmari kertoo Uudelle Suomelle, että hänen ehdotuksensa koskee nimenomaan pullopakkauksia, jolloin olemassa olevia pullonpalauslinjastoja ei tarvitsisi uusia. Panttihinnat voisivat Kalmarin mielestä pysyä samoina.

”Tämä tuli arjessa vastaan ja sen jälkeen sain tietooni, että siinä on tämä verojuttu taustalla”, Kalmari kertoo idean synnystä.

Lue myös:

Suomen pullonpalautus ihmetyttää ympäri maailmaa – ”Suomalaiset ovat maailman parhaita”

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Lapveteläinen

Ennen vanhaan jopa maitopullot olivat lasisia ja ne palautettiin takaisin sinne mistä ne haettiinkin. Lapsille voisi olla muovisia maitopulloja, jotka eivät tippuessa lattialle mene rikki. Kauppaan palauttaessa näistä molemmista maito- ja jogurttituotteista saisi asiaankuuluvan pantin muiden virvoitusjuoma- sekä oluttölkkien seassa. Myös mehu- ja muut öljy- etikkatuotepullot tulisivat olla palautettavia pantillisia pulloja, jopa kahvipaketin saisi laitettua puolen kilon täysin pimeään ja ilmatiiviiseen alumiiniseen tölkkiin, missä suurikokoinen sinetti aukeaisi kuin virvoitusjuomatölkissä. Lisäksi tuotteessa olisi kierrettävä muovipäällinen, millä kahvitölkin saisi suljettua sinetin aukaisun jälkeen, jotta tuote ei pääse liiaksi ilman kanssa tekemisiin miedontaen kahvin aromia. Mitä vähemmän kaatopaikkatavaraa tulevaisuudessa Suomessa on, sen parempi ilmastolle suurten metaanikaasupäästöjen osalta, jota pidän jopa hiilenpolttoa pahempana ympäristöongelmana otsonikerrokselle. Kierrätystä pitäisi tehostaa enemmän myös muiden tuotteiden kuin pullonpalautusten osalta, kierrätys on idea sekä tulevaisuutta, ja myös mahdollisuus luoda lisää työpaikkoja eri maakuntien alueille.

Jaakko Aalto

Mitä tahansa, että nimi saataisiin näkyviin ja parhaiten se onnistuu tolkuttomimmilla ehdotuksilla. Kierrätyssysteemi kattaa nyt valtaosan pulloista, käytännössä kaikki standaripullot. Loput laitetaan lasinkeräykseen, josta ne menevät uusiokäyttöön.