Torstai 20.6.2019

Antti Rinteen puheet ihmetyttävät hallituksessa: ”Hörppäsin aamukahvini väärään kurkkuun”

Luotu: 
15.9.2018 15:35
  • Kuva: Alma Media / Arttu Laitala
    Kuva
    Antti Rinteen mukaan sdp ei ole perumassa koko soteen liittyviä valmisteluja, jos puolue on vaalien jälkeen hallituksessa.
|

Kokoomuksesta ja keskustasta on lauantaina ihmetelty sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen viimeaikaisia ulostuloja muun muassa sosiaaliturvan uudistamiseen, sote-uudistukseen ja hallituksen politiikkaan liittyen.

Kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskari tarttuu Rinteen Helsingin Sanomien ja Aalto EE:n kurssin puheenjohtajatentissä antamiin kommentteihin sosiaaliturvan uudistamisesta. 

”Vaikutusarvioinnit tulevat matkan varrella”, Rinne kuvasi Sdp:n mallia, jota on arvioitu kalliiksi, jos opintotukikin tulisi siihen mukaan.

Jaskari muistuttaa, että erityisesti sdp on kritisoinut sitä, että tarvitaan kattavat vaikutusarvioinnut ”ennen kuin kannattaa tehdä mitään”. 

”Sosiaaliturvauudistuksen osalta sdp on kuitenkin eri mieltä vaikutusarvioinneista. Hörppäsin aamukahvini väärään kurkkuun, kun luin Helsingin Sanomista suoran sitaatin Antti Rinteen sanomisista. Antin mukaan sotu-uudistuksen ”vaikutusarvioinnit tulevat matkan varrella”. Mitä jos myös ”työllistämisen rohkaisupaketin” lopulliset vaikutukset selvitettäisiin ”matkan varrella”. Jos vaikutukset ovat todella huonot, perutaan uudistus. Jos taas tulokset ovat erinomaisia, ulotetaan uudistus myös suurempiin yrityksiin”, Jaskari vastaa Puheenvuoron blogissaan.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen puolestaan ihmettelee sitä, että Rinne totesi Ylen Ykkösaamussa lauantaina pääministeri Juha Sipilän (kesk) olevan vastuussa työmarkkinoiden jännitteistä, ja että hallitus on toiminut työnantajien edusmiehenä. Rinne sanoi myös Uuden Suomen haastattelussa perjantaina, että koko vaalikauden on ajan hallituksen toimenpiteillä luotu jännitteitä hallituksen ja palkansaajajärjestöjen välille.

Lue tarkemmin: Antti Rinne: ”Vakava kriisi – hallitus on Suomen Yrittäjien asialla”

”Rinteellä on tietenkin oikeus näkemyksiinsä, mutta tulosten valossa sanoisin, että kyllä tässä on ennen muuta työttömän asialla yritetty olla. Päällimmäinen tavoite on ollut saada lisää työpaikkoja Suomeen, ja siinä on kyllä aika lailla onnistuttukin. Tällä vaalikaudella on saatu jo reilusti yli 110 000 suomalaiselle töitä. Tähän on tarvittu myös poliittisia päätöksiä, joista osa on ollut vaikeitakin”, Kaikkonen vastaa tiedotteessaan.

Kaikkosen mukaan tuntuu siltä, että sdp-johtoisen ammattiyhdistysliikkeen kaavailemissa työtaistelutoimenpiteissä on kyse enemmän puoluepolitiikasta kuin työllisyyden parantamisesta.

Palkansaajajärjestöt ovat ilmoittaneet ryhtyvänsä työtaistelutoimiin, jos hallitus ei vedä hankettaan irtisanomissuojan heikentämisestä pois. Teollisuusalalla ylityökiellot alkavat maanantaina. Perjantaina myös AKT ilmoitti oman ylityökieltonsa alkavan maanantaina.

Lue lisää: 17.9.2018 alkava ylityökielto: ”Vakava haitta”, sanoo Minna Helle

”Työmarkkinoilla ja laajemmin yhteiskunnassa olisi viisainta laittaa voimavarat nyt siihen, että talouden kasvun jatkuminen turvataan ja että vielä työttömänä oleville saadaan töitä”, Kaikkonen sanoo.

Harri Jaskarin mukaan ay-liike on astumassa hallituksen reviirille.

”Ei tämä maa uhkailulla ole ennenkään taipunut - se on rakentunut tosiasioihin perustuvalla yhteistyöllä. Käsikassaraksi ja perusteeksi uhkailuun on otettu väite, että uudistus ei tuo työpaikkoja. Ilmeisesti todisteeksi uusista työpaikoista Suomeen ei kelpaa, että kysytään niiltä ihmisiltä, joiden vallassa on päättää uusista rekrytoinneista. Asiaa kyseltiin 1000 yrittäjältä. Näistä 370 ilmoitti, että lakimuutoksen seurauksena uskaltavat palkata uutta työvoimaa”, Jaskari toteaa.

Antti Rinne on viikolla ottanut kantaa myös sote-uudistukseen. Ykkösaamussa hän sanoi, että sdp ei ole perumassa koko soteen liittyviä valmisteluja, jos puolue on vaalien jälkeen hallituksessa.

”Emme ole perumassa koko sitä valmistelua, päinvastoin”, Rinne sanoi.

Ilta-Sanomien mukaan Rinne on ehdottanut Petteri Orpolle ja Juha Sipilälle uudistuksen valmistelutyön jatkamista, kävi hallituksen reformin kanssa miten tahansa.

Oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok) mukaan sdp:n linjassa on tapahtunut täyskäännös.

”Sdp:n sote-linjassa on tapahtunut täyskäännös tällä viikolla, mitä olen ihmetellyt. Yhtäkkiä on hylätty Rinteen sote-malli ja todettu, että pitäisi jatkaa hallituksen pohjalta. Rinteen kannattaisi tehdä nyt päätöksiä ja muodostaa joku selkeä linja, eikä haparaoida viikon välein”, Häkkänen kommentoi Verkkouutisille.

Hän kiistää myös sen, että hallitus varautuisi soten kaatumiseen.

Häkkäsen mukaan Rinne pyrkii luomaan mielikuvaa siitä, että hallitus varautuisi aktiivisesti soten kaatumiseen ja että nykyistä valmistelua voitaisiin jatkaa, vaikka sote-malli vaihtuisi täysin toiseksi. 

”Uudistusta viedään eteenpäin hallituspuolueiden toimesta. Mitään tällaisia kaatumissunnitelmia ei ole. Tämä on höpöjuttua, mitä sdp haluaa levittää”, hän tyrmää.

Hallitus tähtää siihen, että eduskunta tekisi lopulliset päätökset sotesta ennen vuodenvaihdetta. Luottoluokittaja Standard & Poor’s varoitti perjantai-iltana soten viivästymisestä.

Lue myös: Luottoluokittajalta kylmä suihku Suomelle – Ekonomisti: ”Löytyykö vielä ässiä hihasta?”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Topi Rantakivi

@9. Luuletko, että ihmiset eivät omasta päätöksestä jäisi kotiin karenssin uhalla 3 kuukautta? Ainoa, mitä saat on 9 euroa päivässä, kun menet sinne töihin ja se on sitä palkatonta. Työtä ei kaikille riitä, jos on töitä 20 000 tarjolla ja työttömiä yli 300 000 tai laskutavoista päätellen 500 000?

Kannattaisi ensin ottaa asioista selvää ja sinulla se työttömien todellisuus on hämärtynyt täysin.

Juha Salmi
Vastaus kommenttiin #11

Ikävä todellisuus monesta näistä 9 euron työntekijöistä on se, että monen kohdalla muuta työpaikkaa ei heille tule kuin nämä 9 euron työpaikat.
Toinen vaihtoehto 9 euron työpaikkojen sijaan heille olisi kalsarikännittely kotona, ei toki kaikilla.

Jukka Mattsson

Oletko aivan varma!?

Tyttäreni opiskelussa on pakollinen työharjoittelu vaihe.

Työ kelpasi yrittäjälle mutta 6 kuukautta sai tyttö tehdä töitä palkatta, ja matkustaa Hämeenlinna Helsinki väliä viitenä päivänä viikossa, tietenkin omalla kustannuksella.

EI TARVITSE MAKSAA EDES MINIMI PALKKAA!

Työnantajalla oli kaiken tämän päälle vielä puolenvuoden ajalle irtisanomisoikeus työsuhde jos sen määräaikaisuudesta olisi sovittu ennen työn alkua.

Itse entisenä yrittäjänä häpesin kyseisen pienyrittäjän toimintaa. Ahneudella ei ole rajaa mutta voihan tuo olla näitä hallituksen synnyttämiä pakkoyrittäjiä joilla ei ole käsitystäkään mikä homma lyö leiville ja mikä ei.

Juha Salmi
Vastaus kommenttiin #12

Niin että olisi pitänyt maksaa siitä, että sai opiskella käytännössä alaa.
Kukahan tässä kohtaa onkaan ahne, yrittäjä joka ottaa työpaikkaansa henkilön joka opiskelee alaa (ei pätevä) vai se joka vaatii epätevälle oikean työntekijän palkkaa?

Ehkä nykyään on toisin, mutta minulla ei ainakaan tullut edes mieleen omasta työharjottelusta vaatia palkkaa olinhan vasta oppimassa alaa eli koulussa.

Markku Koivisto

Näissä työmarkkina-asioissa SDP on oikeastaan aina ollut riitojen varsinainen kätilö. Tyyliin SDP oppositiossa > jumalattomat työmarkkinariidat; SDP hallituksessa > ay-väen vaatimunsiin suostutaan aina niiden haitallisiin vakutuksiin katsomatta. Ei se politiikka sen kummempaa ole. Voisi hallitus joskus sentään pitää päänsä joutavasta uhkailusta välittämättä. Mieleen on noussut vuosien varrella, että lopulta parempi on kertarytinä kuin ikuinen kitinä. Kiristäjille ei yleensäkään pidä antaa periksi. Tiedän kyllä mitä sanomani merkitsee!

Timo Virtanen

Kyllä sitä voi itsensäkin kanssa riidellä. Heittää ensiksi ilmoille vääristellyn tai perättömän väitteen ja ryhtyy sitä äänekkäästi vastustamaan ! Näin olen havainnut kyllä politiikassa tehtävän. Viimeksi tässä näyttää näin tapahtuneen tässä irtisanomisasiassa.

Timo Virtanen

Kyllä sitä voi itsensäkin kanssa riidellä. Heittää ensiksi ilmoille vääristellyn tai perättömän väitteen ja ryhtyy sitä äänekkäästi vastustamaan ! Näin olen havainnut kyllä politiikassa tehtävän. Viimeksi tässä näyttää näin tapahtuneen tässä irtisanomisasiassa.

Nita Hillner

Kuuntelin puolella korvalla Rinteen haastattelua Ykkösaamussa. Mielestäni hän selvisi melko hyvin, puhe oli sujuvampaa kuin ennen. Artikulointi jonkin verran puutteellista, jolloin ajoittain vaikea seurata puhetta.

Joissain mielipiteissä SDP on oikeassa ja hallitus väärässä, joissain taas hallitus oikeassa.

Ymmärrän että nuoria työttömiä kannustetaan töihin vaikkakin vain peruskorvauksen turvin. Mutta iäkkäitä kohtaan ei voi toimia samoin periaattein. Se on yksinkertaisesti väärin, iäkkäillä on yleensä jo sekä yleistä että ammattiin liittyvää osaamista. Yhteiskunta ei saa sallia hyväksikäyttöä. Mutta nuoria pitää työntää eteenpäin, ei ole nuortenkaan etu että he jäävät yhteiskunnan ulkopuolelle.

Hallituksen sote-paketti on huono koska pitkällä aikavälillä se nostaa hintoja, jolloin yhteiskunta joutuu vääjäämättä heikentämään palveluja nykyisestä ja samalla nostamaan palvelumaksuja. Katson että pääsisimme parhainpaan tulokseen kehittämällä nykyistä systeemiä paremmaksi. Monet kunnat/maakunnat ovat jo tehneet paljon työtä tämän eteen integroimalla tehtäviä järkevästi.

Niko Kaistakorpi

Jaskari toteaa ja Usari tapansa muukaan uutisoi asian:
”Sosiaaliturvauudistuksen osalta SDP on kuitenkin eri mieltä vaikutusarvioinneista. Hörppäsin aamukahvini väärään kurkkuun, kun luin Helsingin Sanomista suoran sitaatin Antti Rinteen sanomisista. Antin mukaan sotu-uudistuksen ”vaikutusarvioinnit tulevat matkan varrella”.”

Eli Rinteellä pitäisi olla vaikutusarvioinnit valmiina ennenkin koko uudistusta mahdollisesti edes lähdetään ajamaan?

Sotesta Kokoomus ei ole kunnollista sellaista saanut aikaan edes koko virkamieskoneiston tuella.

Matkan varrella ei tarkoita etteikö sitä tehdä ennen esitystä ensi vaalikaudella. Se ei tarkoita etteikö vaikutusarvioita tehtäisi asianmukaisesti, mutta ei niitä vielä tehdä. Kellä ne on valmiina ennen vaaleja?

Tällaisia tahallisia väärintukintoja blogeista vielä uutisoidaan. Surkeaa.

Pentti Westerholm

Turha odotella Rinteestä messiasta joka pelastaa kansan ."Robib Hood" politiikka toimii vain lyhyen ajan.Nykyisellä hallituspolitiikalla on vielä jotain mahdollisuuksia tulevaisuudellekin tarjota.Paitsi jos oppositio ja muutama rintamakarkuri kaataa Soten niin sitten on vaikeuksia tiedossa.Raha ratkaisee sen jälkeen ketä hoidetaan ketä ei!

Markku Koivisto

"Sdp:n sote-linjassa on tapahtunut täyskäännös tällä viikolla, mitä olen ihmetellyt."
Ei SDP:llä mitään sote-linjaa ole ollut. Vähän väliä on kyllä kerrottu, että sellainen julkaistaan "lähiaikoina". Sitten ilmaantui jokin sote-kuntamalli, joka arvioitiin julkaistujen tietojen pohjalta kättelyssä (taas kerran) perustuslain vastaiseksi, kun ei kuulemma SDP:ltä täsmennyksiä kysytty. Sen jälkeen täsmennyksistä ei mitään ole kuulunut, eivätkä kai muut puolueet niitä anelemassakaan ole käyneet. Joten käsitettävää linjaa ei edelleenkään ole esitettävissä.

Lauri Kampela

Antti puhuu "reilusta" ja "oikeudenmukaisesta" politiikasta. Sillä hän tarkoittaa hyväosaisille kovempia veroja , ja vähempiosaisille reilumpaa ilman vastiketta tulevaa tukivirtaa.

Minusta se on kaikkea muuta kuin "reilua" tai "oikeudenmukaista".

Oikeudenmukaista on , että ahkeruudesta palkitaan, sitä enemmän mitä suurempaa lisäarvoa työntekijä tuottaa palkkansa vastineeksi.

Vähäosaisista on yhteiskunnan hyvä huolehtia, mutta ei niin että parempien perusoikeuksia (mm omistukseen) räikeästi rikotaan.

Seppo Simonen

Sote olisi muka valmis jos oppositio olisi saanut olla mukana, tämä on väärä arvio joka nähdää parlamentaalisesti kootussa sosiaali ja terveysvalikunnassa jossa oppositio kaikin voimin jarruttaa ja vastusta kyseenalaisin keinoin puheenjohtaja Krista Kiurun manööveereillä normaalia etenemistä. Tämä aiheuttaa 200 miljoonan menot valtiolle soten siirtymisellä.
Antti Rinteen haukkuma lehmäkaupoja slogan iskee Rinteelle omaan nilkkaan kun todetaan yhteistyöhön kyvyttömäksi.

Juha Lapveteläinen

Ihmettelen suuresti edustaja Antti Häkkäsen (Kok.) toimia, joka oikeusministerin virassa ottaa voimakkaasti kantaa asioihin puoluepoliittisin perustein. Oikeusministerin tehtävänä olisi pysytellä poissa puoluepoliittisista näkökannoista ja keskittyä itse asiaan eli kansalaisen perustuslaillisiin yksilönoikeuksiin puoluepoliittisesta linjasta välittämättä. Olen huolissani oikeusvaltion maineesta Suomessa, syytä on turha ihmetellä? Perustuslaillisia kansalaisen oikeuksia ei ole olemassa ilman henkilökohtaista varallisuutta tai rahallista tukijaa Suomessa, puoluepoliittiset päätökset ja lakilisäykset ovat ajaneet perustuslaillisten yksilönoikeuksien ohitse jo vuosikausia sitten suoraan kehä kolmosen läpi pohjois- lapin perukoille saakka koskien meitä jokaista Suomen kansalaista.

Edustaja Kaikkosen (Kesk.) puheet puoluepolitiikan tukemisesta työllisyyden sijaan edustaja Rinteen (SDP.) kohdalla puolestaan tuntuvat lähinnä saivartelulta, edustaja Kaikkosen (Kesk.) takana on jäsenjärjestö MTK:n vankka tuki- ja kannattajajoukko maaseudulta sekä maaseutukaupungeista.

Syytä on myös ihmetellä Harri Jaskarin (Kok.) mielipidettä ay- liikkeen toimista joka nyt aivan yllättäen olisi astumassa lähinnä hallituksen reviirille? Mitä tämä lause oikein tarkoittaa? Ay- liikkeen pitäisi astua samalle reviirille Työnantajajärjestöjen kanssa, ja hallituksen eduskuntansa kanssa keskittyä enemmän valtion- sekä EU:n asioiden hoitamiseen, ja olla tulevaisuudessa itsemääräämisoikeuden omaavien pienten maakuntien puolestapuhujana äänestäjän, perustuslaillisia yksilönoikeuksia kunnioittaen ja noudattaen.