Keskiviikko 26.6.2019

Antti Rinne: ”Vakava kriisi – hallitus on Suomen Yrittäjien asialla”

Luotu: 
14.9.2018 12:12
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    ”Luulen, että isompienkin työpaikkojen ammattiliitoilla on se huoli, että seurannaisvaikutus on se, että kokonaisuudessa työttömyysturva lähtee heikentymään, askel askeleelta”, Antti Rinne sanoo. Arkistokuva.
|

Suurimman oppositiopuolueen sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne arvioi Uuden Suomen haastattelussa, että hallituksen ehdotus henkilöperusteisen irtisanomisten helpottamisesta pienissä yrityksissä on johtanut kriisiin työmarkkinoilla. Palkansaajajärjestöt ovat ilmoittaneet ryhtyvänsä työtaistelutoimiin, jos hallitus ei vedä hankettaan pois. Teollisuusalalla ylityökiellot alkavat maanantaina.

”Mun arvio on se, että tämä on ihan vakava kriisi. Nyt olisi syytä ottaa aikalisä tähän asiaan ja vetää pois nämä esitykset”, Rinne sanoi Uudelle Suomelle tänään sdp:n tilaisuudessa.

Hallitus esittää, että henkilöperusteista irtisanomista helpotettaisiin alle 20 työntekijän yrityksissä. Kyseessä on vasta lakiluonnos, ei varsinainen hallituksen esitys.

”Tässä on koko vaalikauden ajan hallituksen toimenpiteillä luotu jännitteitä hallituksen ja palkansaajajärjestöjen välille. Tämä on askel askeleelta kulkenut siihen, että tilanne kärjistyy. Kuulen ammattiliittojen jäseniltä, että siellä ollaan tosi vihaisia siitä, että halutaan jakaa suomalaiset työmarkkinat kahtia [hallituksen ajaman irtisanomislain 20 työntekijän yritysten rajauksella]. Sehän on hirveä määrä ihmisiä: noin 300 000 ihmistä on näitten firmojen palveluksessa. Luulen, että isompienkin työpaikkojen ammattiliitoilla on se huoli, että seurannaisvaikutus on se, että kokonaisuudessa työttömyysturva lähtee heikentymään, askel askeleelta”, Rinne sanoo.

Tilastotietojen mukaan pelkästään alle 10 hengen yritykset työllistivät vuonna 2016 yli 300 000 ihmistä.

Rinne ihmettelee sitä, miksi hallitus yhä ajaa hanketta, vaikka sekä Palkansaajien tutkimuslaitoksen että Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen lausuntojen mukaan työllisyys ei muutoksella juurikaan kasvaisi.

”Molemmat lausunnot ovat murskaavia vaikutusten näkökulmasta. Ensin oltiin EK:n asiamiehenä suhteessa palkansaajajärjestöihin hallituksessa, nyt ollaan Suomen Yrittäjien asialla. Suomen Yrittäjien kannan mukaista muutosta viedään eteenpäin, ilman että siinä on tutkittua tietoa ja vaikutusarvioita pohjalla, sellaisella mutu-tuntumalla, ja tämä on vaivannut hallituksen työtä koko sen olemassaolon ajan”, Rinne sanoo.

Rinne toteaa, ettei hänelle aukea se, minkä muutoksen lakihanke toisi nykytilanteeseen.

”Olen itse ollut työelämäjuristina, työlainsäädäntöön keskittyneenä. Siltä pohjalta sanon, että on vaikea nähdä, että tämä on mikään ratkaisu mihinkään. Näen sen myös perustuslaillisena kysymyksenä, yhdenvertainen kohtelu on mielestäni riskissä tällä esityksellä.”

Rinteen mielestä lakihankkeen sijaan pienten yrityksen neuvontaa työsuhdeasioissa pitäisi lisätä.

”Oleellinen juttu on se, että pienillä yrityksillä ei ole henkilöstönhallintaresursseja. Mielestäni olisi toimiva systeemi se, että oikeusavun rinnalle rakennettaisiin työelämän oikeusapu, jossa pienet yritykset voisi saada apua, jos ei kuulu työnantajaliittoon.”

”Jos työnantaja tekee kuten neuvotaan, eli antaa varoituksen, kirjaa perusteet jos on oikeasti syytä ja sitten reagoi, kun seuraava tilanne tulee – jos sellainen tulee eteen – lainmukaisilla toimenpiteillä, niin yleensä ammattiliitot ei lähde riitelemään semmoisia riitoja, joissa työntekijä on oikeasti menetellyt väärin ja dokumentaatio on olemassa siitä”, Rinne toteaa.

Rinne kommentoi irtisanomislain tilannetta tänään tilaisuudessa, jossa sdp julkisti ensimmäiset eurovaaliehdokkaansa. Kevään 2019 eurovaaleihin on nimitetty ehdolle istuva europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri, Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi, Kalevi Sorsa -säätiön vt. toiminnanjohtaja Kaisa Penny ja Euroopan Sosialidemokraattisten Nuorten eli Young European Socialistsin pääsihteeri Tuulia Pitkänen.

LUE LISÄÄ:

”Pärstäkerroinpykälä” – Selitys tunteet kuumentavalle väitteelle irtisanomislaista

Ay-sota irtisanomislaista? – Keskustan Kaikkonen: ”Hyvä vaihtaa sana Hakaniemen kanssa”

17.9.2018 alkava ylityökielto: ”Vakava haitta”, sanoo Minna Helle

Täystyrmäys hallituksen irtisanomislaille: ”Lopettakaa jo puhe kompromissista!”

Ministeri Ylellä: Irtisanomislaki voi muuttua – Rajaksi sittenkin 10 työntekijää?

Talouselämä: Työministeri Lindström: "Irtisanomisia isoissa yrityksissä voidaan hankaloittaa"

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kyuu Eturautti

Näin yrittäjänä ja pienenä työnantajana väitän että kyllä Sipilä ja Rinne molemmat torpedoivat meidän toimintaa ihan tasapaksusti.

Oikeastaan ainoa ero on että keskivertodemari somessa haukkuu ja uhkailee yrittäjiä ja leimaa meidät maailman uhaksi #1 - kepulainen puolestaan kehuu ja fiilistelee miten olemme hienointa ikinä.

Mutta ne ovat vain puheita. Teot ovat molemmilta surkeita.

Risto Nikander

Olet oikeassa. Kokoomus, Sipilä ja Berner ovat PÄÄOMASIJOITTAJIEN asialla kaiken aikaa.

Tosin hiukan on välillä ollut pientä yritystä myös työllisyyden hoitoon ja siinä sivussa on pienyrittäjäkin voinut hiukan hyötyä. Ja kuinkahan paljon ne pienyrittääjät työllistävätkään ?!?

Jouko Vainioranta

VAKAVA KRIISI, KYLLÄ. AYSDP yrittää laittaa hallitusta polvilleen. Kyseessä kapina laillista hallitusta vastaan. Työttömien kyykyttäminen. Talouden vakava vahingoittaminen ja jne..
Sosialistitiset valtapyrkimykset sokeuttanut AYSDP:n.

Tipi Lii

Demarien mielestä on kriisi kun halutaan helpottaa työllistämistä.. Pienyrittäjälle on iso riski työllistää, jotkut haastatelluista osaa näytellä sen verran hyvin. Muutama kuukausi tehdään hommia hyvin ja sen jälkeen alkaa "sairastelu kierre", tämä on yksi syy miksi kannatan lakihanketta.

Ari Ojala

On se hyvä, että hallitus on yrittäjien puolella, eikä hävittäjien puolella jota Antti Rinne edustaa. Viimme vaalikaudella todettiin, että ay-johtajilla ei ole hommat hanskassa. Näytöt antoi Rinne ex-ayjohtaja valtiovarainministerinä ja ex-ayjohtaja Ihalainen työministerinä saivat aikaiseksi 100 000 satatuhatta työtöntä.

Pertti Rinne

"Antti Rinne: ”Vakava kriisi – hallitus on Suomen Yrittäjien asialla”"

Eikö saisi olla?

37% Suomen Yrittäjien jäsenistä sanoo palkkaavansa lisää väkeä heti, jos rtiski väärän rekrytoinnin purkamisesta olisi vähemmän vaikea eikä sisältäisi riskiä oikeuteen joutumisesta ja korvausten maksamisesta.

Rinteen työelämäjuristin kokemusta ei mikään kiistä, mutta sellaista ei ole yhdelläkään pienyrittäjällä. Ja sitäpaitsi 20 työntekijän raja on jo olemassa: yt-laki ulottuu näihin yrityksiin. Niinpä sitä pienemmillä saisi olla helpompaa senkin suhteen, että irtisanomisen byrokratiasta hieman joustettaisi, koska se toisi lisää työpaikkoja heti.

Hallituksen työllisyystavoitteiden reilu ylittyminen ei taida sopia demareille eikä heidän ay-kavereilleen, kun vaalitkin ovat tulossa?

Tarja Laakso

37% Suomen Yrittäjen jäsenistä sanoo palkkaavansa lisää väkeä heti, jos riski väärän rekrytoinnin purkamisesta olisi vähemän vaikea...

Sen päivän kun näkisi että nämä yrittäjät palkkaisivat lisää väkeä tuolla perusteella - eiköhän EK:n kaltainen linja jatku myös yrittäjien osalta. Luvataan että kun sitä ja kun tätä, ja kun sitten on saatu laki voimaan tai muita tukia tai verovähennyksiä, niin lopputulos oli se, että entisetkin työntekijät pistettiin pihalle. Näitä lupauksiahan kuunneltiin tuossa muutama vuosi sitten urakalla. Mm. yhteisöveron laskeminen muistaakseni lisäsi kymmeniä tuhansia työpaikkoja EK:n mielestä - ja kun sitä laskettiin roimasti (palkansaajien kustannuksella, alv:in nostamisella) mitä tapahtuikaan - työttömyys senkun lisääntyi ja YT:eitä pidettiin oikein urakalla. Sen jälkeen taisivat yritykset saada samalla verukkeella alennuksen työttömyysvakuutusmaksuihin voi oliko se eläkemaksuihin ja se siirrettiin palkansaajien maksettavaksi. Jälleen lisää työttömiä ja YT:itä. Sitten tuli kikyt ja muut toimet, kaikki vain lisäsivät työttömien määrää. Tietysti, koska työaika entisillä työntekijöillä lisääntyi - miksi palkata lisää kun vähemmälläkin pärjää.

Ja sama juttu tulee olemaan näidenkin lupausten kanssa. Tai sitten väitetään, ettei riskiä ole vähennetty riittävästi. Eiköhän yrittäjä palkkaa työntekijöitä, jos se tarvitsee työntekijöitä. Tai sitten hänen omat voittonsa jäävät vähäisemmiksi. Jos katsoo, että se on parempi vaihtoehto. Mutta siksi yrittäjä ei palkkaa työntekijöitä, että heidän irtisanomisensa helpottuu. Jos hän pelkää irtisanomista, voihan hän hankkia ensin työntekijän vuokrafirmasta, tai tehdä 0-tuntisopimuksen tai katsoa koeajan verran, onko siitä työntekijästä mihinkään. Tai palkkaa määräajaksi ja jatkaa niitä uusilla määräaikaisilla työsuhteilla. Kaikki melko lailla riskittömiä sen yrittäjän näkökulmasta ja hyvin joustavia vaihtoehtoja. Työntekijän näkökulmasta kaikki varsin epävarmoja eikä niiden perusteella voi suunnitella tulevaisuuttaan jne. Ja kun vielä tähän lisää sen, että työstä maksetaan kokoajan vähemmän palkkaa (tänäänhän esimerkkiä siitä tuli, keskiansiot ovat laskeneet vuonna 2017 edelliseen vuoteen nähden varsin paljonkin, etenkin kun ne korkeimmat palkat ovat kuitenkin nousseet ja siten keskiansio voi antaa varsin vääristyneen kuvan todellisuudesta).

Eli kuulostaa kyllä suoraan sanoen tekosyiltä - sen oikean tavoitteen piilottelulta. Saada työntekijän asema heikkenemään entisestään. Miten voi olla, että tuollaisia väitteitä pidetään uskottavina. Niin monesti on nähty se juuri päinvastainen tilanne ja vieläpä ihan lähivuosien aikana. Poliitikkojan vaalilupauksista nyt puhumattakaan.

Tarja Laakso

Niin, jos ei halua lukea niistä, ei tietenkään huomaa niitä. Kyllä ainakin minusta se, että töitä tehdään enemmän samalla palkalla tai oikeammin entistäkin pienemmällä palkalla (keskiansiothan laskivat vuonna 2017 verrattuna edelliseen vuoteen), on selkeä heikennys työntekijän asemaan. Samoin se, että työntekijät maksavat nyt enemmän veroluonteisia maksuja. Niitä maksuja, jotka aiemmin maksoi työnantaja. Ja Suomessahan muutenkin verotusta on kokoajan siirretty entistä enemmän tuloverotuksen tai alv:in suuntaan, ja vähennetty yritysten veroja, samaan aikaan kun heidän tukiaan on kasvatettu (nekin maksaa siis palkansaaja veroina, koska palkansaajat maksavat veroista yli 90%). Eikä suomalaisen työntekijän asema ole ollut kovin hyvä enää pitkiin aikoihin irtisanomisten osaltakaan, Suomessahan kollektiivinen irtisanominen on helpompaa kuin muissa vastaavantasoisssa länsimaissa, siitä en tiedä, onko irtisanominen näihin maihin nähden helpompaa myös yksittäisen työntekijän tapauksessa (mutta saattaa hyvinkin olla, koska tuosta ensin mainitustakin väitetään ihan päinvastaista). Ja YT:hän ovat olleet farssi jo pitkään, Lisäksi suomalaisten ansiotaso ovat suorastaan surkea Eurooppalaisesta näkökulmasta katsottuna eli lähes heikoimmat ostovoiman osalta, siis jopa niissä maissa mitä pidetään heikon ansiotason maina, reaalisesti ansiotaso on Suomea parempi. Kun Suomessa kaikki maksaa - ja kuitenkin siitä vain suht pieni osa (esimerkiksi teollisuudessa vain vähän yli 10%) johtuu palkoista. Herää kysymys, kuka tienaa, kun työntekijä se ei ole. Ja suomalaisten keskituloisten ansiotasohan on laskenut useina vuosina 2010-luvulla (toisin kuin toisaalta pienituloisten ja toisaalta rikkaimpien), ja loppuina vuosina ollut käytännössä plus-miinus nollassa (ja sekin vain tilastoharhana, koska se on johtunut siitä, että joillain rikkaimmilla ansiotaso on noussut ja toisaalta työttömyyden väheneminenkin lisää tilastoissa ansiotasoa, mutta niillä siis jotka ovat olleet töissä, ei ansiotaso ole kehittynyt välttämättä lainkaan paremmaksi vaan heikentynyt).

Juha Salmi
Vastaus kommenttiin #27

Pitkä kirjoitus missä ei kuitenkaan ollut todellista vastausta.

"Suomessahan kollektiivinen irtisanominen on helpompaa kuin muissa vastaavantasoisssa länsimaissa,"

Ay- jargonia, sillä eihän se voi olla mitenkään mahdollista että irtisanominen johtuu siitä että kysyntää ei ole tai muualla tehdään asiat paremmin.

https://findikaattori.fi/fi/60

"Samoin se, että työntekijät maksavat nyt enemmän veroluonteisia maksuja. Niitä maksuja, jotka aiemmin maksoi työnantaja. "

Eli on väärin että työntekijät kustantavat itse yhä enemmän omia etujansa

"Lisäksi suomalaisten ansiotaso ovat suorastaan surkea Eurooppalaisesta näkökulmasta katsottuna eli lähes heikoimmat ostovoiman osalta,"

Ja tuosta huolimatta kaikkea muutosta halutaan vimeiseen asti vastustaa.

Tarja Laakso
Vastaus kommenttiin #33

Etkö kysynyt, miten työntekijän asema on heikentynyt - ja sait vastaukset siihen. Eikö sinusta ole työntekijän aseman heikentämistä se, että hänen elintasonsa laskee eli hän voi ostaa palkallaan entistä vähemmän. Mikä sitten mielestäsi on työntekijän aseman heikentämisestä, ellei tällainen? Etenkin kun se raha siis siirrettiin yrittäjien pussiin, eli he tienaavat entistä enemmän - heidänkö asema sinun mielestäsi on tässä ratkaisussa heikentynyt? Etenkin jos tähän lisätään kaikki ne muut työntekijän aseman heikentämiseen johtavat lakimuutokset.

Ja mitä tulee tuohon kollektiivisen irtisanomisen helppouteen Suomessa, sen on jopa työministeri todennut olevan todellisuutta. Sen lisäksi sen on nähnyt kansainvälisissä yrityksissä vuosi kausia, kun Suomesta irtisanotaan sillä perusteella että he ovat liian kalliita, mutta silti ei irtisanota Ruotsista ja muista länsi-Euroopan maista, vaikka heidän palkkansa ovat vieläkin suuremmat. Ja onhan noissa kaikissa uutisissakin kuultu miljoona kertaa, kuinka vaikeaa on irtisanominen Saksassa, Ranskassa jne. Ja jos niissä maissa yritys irtisanoo ihmisiä, se joutuu huolehtimaan heidän työllistämisestään, maksamaan mitä erilaisimpia korvauksia sinne ja tänne. Suomessa näitä ei tarvitse tehdä.

Tapio Lehtimäki
Vastaus kommenttiin #35

Näyttää, Tarja, vahvasti siltä, että sälyttäisit valtiolle kuuluvat vastuut kansalaisistaan yritysten kannettaviksi.

Puheistasi saa myös sen käsityksen, että Suomessa perustetaan firmoja vain siitä ilosta, että päästäisiin palkkaamaan väkeä irtisanottaviksi.

Ei pienestä firmasta ole suojatyöpaikaksi kenellekään. Yksikin huono rekrytointi vie kerkeästi leivän kaikilta, jotka nyrkkipaja työllistää.

Pertti Rinne

Näyttää siltä, että pienyrittäjän elämä ei ole kirjoituksesi perusteella kovinkaan tuttua. Minusta on merkittävää, että työministeri, joka on ennen kansanedustajaksi valintaansa ollut ay-aktiivi ja pääluottamusmies, ajaa lakiesitystä läpi parantaakseen pienyrittäjien halua rekrytoida heti, kun talouskasvu siihen luo tarpeen eikä vasta sitten, kun yrittäjän nykyinen henkilökunta on nääntynyt ylitöidensä alle.

Pentti Westerholm

Miten hitossa mahdollista,että tutkimuksen mukaan ruotsalainen tekee tunnissa enemmän töitä kun suomalainen?Olisikohan se siinä ,että siellä tehdään enemmän porukalla hommia firman eteen. Jopa varteenotettava pääministeriehdokas Antti Rinne ihmettelee miksi firman puolta pitäisi olla.

Tarja Laakso

Tai vielä todennäköisempi vaihtoehto on se, että Ruotsissa osataan paremmin työnjohtaminen tai siellä on investoitu tehokkaammin tuottaviin työvälineisiin tai ehkäpä ruotsalaisten diskuteerauskulttuurikin edistää asiaa, eli kysytään työntekijöiltä, miten homma pitäisi hoitaa. Näillä kaikilla on huomattavasti suurempi vaikutus tuottavuuteen kuin yksittäisillä työntekijöillä.
Niin, toki sekin voi vaikuttaa, että ruotsalainen saa paremmat ansiot eli hänen elintasonsa on parempi kuin Suomessa. Ruotsissahan palkat ja työtunnin kustannukset ovat Suomea korkeammat. Tälläkin kun on kuitenkin selkeä vaikutus tuottavuuteen eli työntekijä jaksaa paremmin tehdä töitä, jos asiat ovat kunnossa.

Mutta jos ruotsalainen on tuottavampi, täytyy ihmetellä, miten Ruotsissa sitten kuitenkin samoissa tehtävissä on huomattavasti enemmän työntekijöitä, ainakin joillain aloilla, kuten työvoimaneuvojissa. Jos Ruotsissa on 14000 työvoimaneuvojaa ja Suomessa 2200 ja suurin piirtein saman verran työttömiä kummassakin maassa. Olisikohan tässä parannettavaa myös yrittäjien näkökulmasta - eli Suomessakin tarjottais parempia rekrytointipalveluja yrittäjille. Että saisivat parempaa työvoimaa ja vähenisi riski väärästä työntekijästä.

Jussi Sarén

Liittojen jyyrät ovat liimaamassa persettä penkkiin heti kun siihen joku vain tarjoaa pienintäkään mahdollisuutta. Yleislakko. Pah. AY-järjestöjen yleishyödyllisyys pois ja jäsenmaksujen verovähennysoikeus on poistettava. Kenen asiaa nuo kuvittelevat ajavansa?

Tarja Laakso

Hallitus voisi minunkin mielestä olla yrittäjien asialla, mutta siihen pitäisi olla aivan toisenlaiset keinot kuin se, että työntekijöiden asemaa heikennetään.
Yrittäjille voisi tarjota parempia palveluja, toisaalta hallitus voisi vähentää byrokratiaa ja tehostaa valtionhallinnon toimintaa, vähentämällä valtionhallinnon kustannuksia esimerkiksi vähentämällä ylipalkattujen johtajien määriä ja lisäämällä suorittavan työn tekijöiden määrää. Eli tekemällä oikeasti kustannustehokkaita rakenteellisia uudistuksia.
Mitä vähemmän kustannuksia, sitä vähemmän on tarvetta veroille, ja silloin siitä hyötyisivät erityisesti yrittäjät, mutta myös palkansaajat. Sekä suoraan omien verojensa ja muiden maksujen muodossa, mutta myös ehkä siten, että palkankorotuspaineet vähenisivät jos palkansaajien tuloverotus pienentyisi eli palkasta jäisi enemmän käteen.

Markku Koivisto

Kyllähän tämänsuuntaisia tämä hallitus on juuri yrittänyt tehdä näissä normienpirkutalkoissaan. Hallitusohjelmaan se kai tuli, miten lie sitten onnistunut.
Toisaalts ehdotat että pienyrittäjille pitäisi tarjota parempia palveluja. Niin että kuka tarjoaisi, valtioko jonka virkakuntaa pitäisi vähentää. Palvelut käsitetään yleensä käyttäjilleen maksuttomiksi tai vain nimellisesti maksaviksi. Virkakunta taas nauttii ansaittua palkkaansa. Vähän ristiriitaita tämä.
Tykkäisin minäkin että toisten veroista palkkansa saavaa väkeä olisi vähemmän, mutta kun heidän hommansa paljolti ovat sellaisia, joita kansa on verovaroilla hoidettaviksi vaatinut. Niiden hommien lopettaminen tai merkittävä vähentäminen taas johtaa ay-vetoisiin lakkoihin ja rettelöihin koko työmarkkinakentässä jokseenkin varmasti. Lisäksi näille pois potkituille pitäisi löytää tekemistä tuottavan talouden palveluksessa.
Ei oo helppoo kuule hallituksellakaan kaikenlaisia kansan vaatimuksia kuunnellessaan, joten eivät ihan perustellusti joka risausta kuuntelekaan. Kuten vaikka ay-liikkeen protesteja demokraattista lainsäädäntötapaa vastaan.

Risto Parviainen

Pitää muistaa tämä tosiasia Sipilä ja Pentikäinen ovat molemmat lestadiolaisia, siis läheisiä ystäviä! Molemmat herrat lähiklikkinsä kanssa haluavat tehdä suomesta totalitäärisen valtion, suomeksi sanottuna muutaman ihmisen johtama valtio jossa ihmiset tekevät mitä käsketään, eivät mitä haluavat.
Tässä esimerkki SY johtajan Mikael Pentikäisen ylimielistä sanailustaan verkkouutisissa (Kokoomuksen äänitorvi)
Tätä vastaan on joutavaa kehitellä poliittisia lakkoja, Pentikäinen toteaa.
Sanoo Pentikäinen, Sipilä mitä hyvänsä Suomessa kansalla on sentään vielä oikeus ilmaista itseään myös lakolla...

Arja Karhuvaara

Tietenkin hallituksen tulee olla jokaisen yrittäjän ja työtä tekevän asialla, jotta maahan saadaan riittävä määrä eläkkeitä ja veroja maksavia kansalaisia. Mihin katosi demareiden yrittäjäpuolueymmärrys, jolla se kalasti viime hallituskaudella yksinyrittäjiä, silpputyöläisiä ja eri aloilla monialayrittäjinä toimivia? Päälle liimattu teennäisyys yrittäjäpuolueena karisi näiden lausuntojen ja työhäiriöilmoituksen myötä lopullisesti. Vastuullisuus mm. palveluyrittäjänaisten toimeentulosta ja eläkkeistä pitäisi olla puolueiden yrittäjyysagendan kärkipäässä koska näitä yrittäjiä on Suomessa enenevin määrin.