Torstai 27.6.2019

Sähköt häviävät, Suomi seis, ”helvetti pääsee valloilleen” – Hurja skenaario uutuuskirjassa

Luotu: 
19.9.2018 13:01
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Laaja sähkökatko olisi kova isku, koska koko yhteiskunta pyörii sähkön varassa. Suomen kantaverkot kestävät yhden runkolinjan katkeamisen, tärkeän sähköaseman vioittumisen tai suuren voimalan odottamattoman alasajon. ”Mutta jos vakavia häiriöitä sattuu samanaikaisesti kaksi tai useampia, koko kantaverkon toiminta on vaarassa”, Petteri Järvinen toteaa. Kuvituskuva.
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Kuva
    Petteri Järvinen.
|

Tietokirjailija ja it-asiantuntija Petteri Järvinen pohtii tänään julkaistussa kirjassaan, mitä tapahtuisi, jos koko Suomesta häviäisivät sähköt. Suomen nopeaa lamaantumista on spekuloitu ennenkin eri tiedotusvälineissä. Laajan sähkökatkon vaikutuksia kuvaa myös Ilkka Remeksen kirja Jäätyvä helvetti.

Järvisen Kyberuhkia ja somesotaa – Digiaikana sinäkin olet etulinjassa -kirjassa (Docendo 2018) todetaan, että ilmastonmuutoksen myötä lisääntyvät myrskyt ovat yksi riskitekijä. Järvisen mielestä tahallisenkin teon mahdollisuutta on syytä pohtia – vaikkakin sen todennäköisyys on pieni.

Laaja sähkökatko olisi Järvisen mukaan kova isku, koska koko yhteiskunta pyörii sähkön varassa. Liikennevalot sammuisivat, kaupat ja huoltoasemat sulkeutuisivat, junaliikenne pysähtyisi, kännykät pimenisivät ja kotien jääkaapit ja pakastimet alkaisivat sulaa. Ja se olisi vasta alkua.

Järvinen toteaa, että Suomen kantaverkot kestävät yhden runkolinjan katkeamisen, tärkeän sähköaseman vioittumisen tai suuren voimalan odottamattoman alasajon.

”Mutta jos vakavia häiriöitä sattuu samanaikaisesti kaksi tai useampia, koko kantaverkon toiminta on vaarassa. Häiriö saattaa levitä koko Suomeen ja silloin pahimmassa tapauksessa helvetti pääsee valloilleen”, Järvinen kirjoittaa.

Hän huomauttaa, että Suomen kantaverkon sähköasemat ovat pieniä, vartioimattomia rakennuksia.

”Muuntajat ja pylväät on helppo tuhota jo pienellä räjähdemäärällä tai parilla tarkalla laukauksella. Sähköverkko on altis tahalliselle sabotaasille”

”Muuntajat ja pylväät on helppo tuhota jo pienellä räjähdemäärällä tai parilla tarkalla laukauksella. Sähköverkko on altis tahalliselle sabotaasille”, Järvinen kirjoittaa.

”Isot muuntajat maksavat miljoonia euroja, ja niillä on kuukausien toimitusaika. Julkisesti ei kerrota, onko johonkin varastoitu ylimääräisiä laitteita vikojen tai vahingontekojen varalle, mutta tuskin niitä ainakaan monta on”, hän jatkaa.

Järvinen toteaa, että muutaman hengenkin iskuryhmä voisi aiheuttaa isot vahingot katkomalla runkolinjoja dronella ja räjähteillä. Vielä helpommin tahallinen isku onnistuisi ohjuksilla, joiden osalta Järvinen viittaa Venäjän Iskander- ja Kh-101-ohjuksiin.

”Venäjä voisi tuhota kuin malliksi yhden runkolinjan, eikä vahinko vielä olisi kovin paha. Uudet iskut tietäisivät kuitenkin niin pitkiä sähkökatkoja, ettei Suomi enää kestäisi niitä”, Järvinen kirjoittaa.

Järvisen mukaan tahallisen sähkökatkon pohtiminen on ennen kaikkea ajatusharjoitus.

”Hyökkäys sähköverkkoon olisi iso askel myös hyökkääjälle itselleen ja johtaisi vakaviin kansainvälisiin reaktioihin. Sellaista riskiä ei oteta ilman perusteltua syytä. Itse hyökkäystä voi olla mahdoton torjua, mutta voimme tehdä paljonkin, jotta tilanne ei kärjisty niin pitkälle”, Järvinen kirjoittaa.

LUE MYÖS:

Sotatieteiden tohtori: "Tietyt kyberturvallisuuden osa-alueet tulee pitää omissa kansallisissa käsissä"

Kansanedustajat vaativat radiossa: Suomelle kyky kyberhyökkäyksiin

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Olli-Pauli Sarvaranta

On hyvä, että Petteri Järvinen palaa tähän yhä ajankohtaiseen aiheeseen. Yhteiskuntamme teknistyessä muuttuvat myös häiriöt sähkönjakelussa yhä vahingollisimmiksi ja niiden torjuminen maamme turvallisuuden kannalta oleellisimmiksi.

Aihetta on ansiokkaasti käsitelty myös puolustusministeriön raportissa:

https://www.defmin.fi/julkaisut_ja_asiakirjat/ministerion_muita_julkaisu...

Myös taannoisessa MOT-ohjelmassa aihe oli esillä ja nimenomaan painottuen mahdolliseen vihollistoimintaan (Suomi polvilleen 15 minuutissa):

https://areena.yle.fi/1-1822186

Suosittelen aiheesta kiinnostuneille!

Keijo Lindgren

Jos Petteri Venäjää käytää esimerkkinä niin sama ongelma koskisi venäläisiäkin.
Voimakas kaupungistuminen kaikissa maissa on myös este sotimiseen verrattuna maailmansotaan.
Jos sähköt häviäisivät niin kaupunki hukkuisi myös ulosteisiin.

Esko Oksa

Remeksen kirja herätti poliitikot räväkästi. Jäätyvän helvetin jälkeen alkoi keskustelu venäläisten ostamista maa-alueista, joita on strategisten alueiden välittömässä läheisyydessä. Talvi on Suomessa ankara ja elämä haavoittuva pakkasten kourissa. Tämä on nähty nimenomaan sähkökatkojen yhteydessä. Kerrostalo jäätyy kovalla pakkasella muutamassa päivässä. Nähtävästi ei ole paluuta entiseen kakluuniaikaan ja laajassa häiriössä uutta nopeaa energiareserviä ei saa nopeasti käyttöön. Jotain tarttis tehrä.

Jorma Nordlin

Tämä aihe yllätti vuosia sitten viranomaiset suoraan "housut kintuissa", asiasta ei oltu edes keskusteltu, kun se nostettiin median kautta ensimmäisiä kertoja esiin. Suomessa on muutama kriittinen piste, josta voi myös sotatilanteessa lamaannuttaa koko sähköverkon ja jäädä vaikka odottelemaan milloin maa antautuun.