Tiistai 18.6.2019

Turun jättioperaatio kiihdyttää vaatimuksia: ”Strategisia paikkoja ei pidä myydä kenellekään pois valtion hallinnasta”

Luotu: 
24.9.2018 08:19
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Poliisi suoritti viikonloppuna Turun saaristossa poikkeuksellisen suuren kotietsintäoperaation. Arkistokuva.
|

Kansanedustajat kiirehtivät nyt joukolla edistämään lakia, joka rajoittaisi ulkomaalaisten tontti- ja kiinteistökauppoja Suomessa. Lakipaketti on tarkoitus saada läpi jo tällä hallituskaudella, mutta jotkut toivoisivat valtion kiinteistöpolitiikkaan sitäkin voimakkaampaa muutosta.

Asia on noussut esille Turun saariston viikonloppuisen suuren poliisioperaation myötä. Poliisi iski laajassa talousrikostutkinnassa useisiin kiinteistöihin, jotka mediatietojen mukaan kuuluvat huomiota herättäneelle Airiston Helmi -yritykselle. Muun muassa Uusi Suomi on kertonut venäläistaustaisesta yrityksestä, joka on ostanut useita tontteja Turun seudun laivaväylien varrelta. Poliisi ei ole vahvistanut, että talousrikostutkinta kohdistuisi Airiston Helmeen.

Lue tarkemmin: Satelliittikuva: Venäläisyhtiöllä ”hämmentävää” kalustoa Turun saaristossa

Perusuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén arvioi blogissaan, että Airiston Helmen liiketoiminnan tappiot kertovat todella huonosta bisneksestä tai mahdollisesti rahanpesusta, ”minkä johdosta poliisi on nyt tehnyt tonteilla mittavan operaation”.

Hän toivoo, että eduskuntaan syksyllä tuleva lakipaketti, jossa ETA-maiden ulkopuolelta tulevien maanostoille vaaditaan erillinen lupa, toteutuu sukkelasti. Lakipaketissa esitetään myös mahdollisuutta käyttää etuosto-oikeutta tai jopa pakkolunastaa tontti, jos kiinteistö sijaitsisi maanpuolustuksen tai rajaturvallisuuden kannalta merkittävällä alueella. Packalénin mielestä venäläisten tonttikaupat on pistettävä kuriin.

”Tämä on tärkeä lakipaketti, jonka läpivienti eduskunnassa on todella tärkeää”, Packalén korostaa.

”Maailma muuttuu. Seuraava sota, jos sellainen joskus tulee, ei ala rajalla vaan strategisesti tärkeissä kohteissa sisämaassa. Sodan aloittavat maahan jo salakuljetetut pienet joukko-osastot. Siksi meidän pitää huolehtia lain läpimenosta myös maanpuolustuksen näkökulmasta.”

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen huomauttaa blogissaan, että ulkomaalaisten maakauppoihin on Suomessa jo osin puututtu ja kauppoja myös peruttu ja estetty.

”Vuonna 2015 estettiin esimerkiksi kauppa Puolustusvoimien harjoitusalueen läheltä Taipalsaaren Sarviniemessä, kun venäläistaustainen yhtiö yritti ostaa maa-alueen. Aivan oikein maata ei myyty eikä myyty kenellekään”, Heinonen kirjoittaa kehuen puolustusministeri Jussi Niinistöä (sin), joka on ”ymmärtänyt tilanteen vakavuuden”.

”Ulkomaalaisten maakauppoja rajoittavaa lainsäädäntöä alettiin valmistella jo 2017 ja alkuperäinen tarkoitus oli saada laki voimaan ensi vuoden alusta. Nyt työtä on välttämätön kiirehtiä”, Heinonen katsoo.

Heinosen mielestä Turun saaristossa on tehty pitkään toimenpiteitä, ”mitkä eivät tällaiseen paikkaan kuulu”.

”Tässä tapauksessa ostaja on ollut vielä venäläinen, mutta minusta oleellisinta on siis kuitenkin minusta se, että tällaisia strategisesti merkittäviä paikkoja ei myydä kenellekään pois valtion hallinnasta”, Heinonen kirjoittaa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) kertoi alkusyksystä, että ulkomaalaisten kiinteistöjen omistamista ohjaava lakihanke etenee eduskunnan käsittelyyn syksyllä ja se on tarkoitus saada läpi jo tällä hallituskaudella. Valtioneuvoston kanslian työryhmä esitti kesällä, että maankäyttö- ja rakennuslakiin liitetään säännös kansallisesta turvallisuudesta alueidenkäytössä.

”Valtiolle esitetään etuosto-oikeutta kansallisen turvallisuuden kannalta merkittävien kohteiden läheisyydessä. Työryhmä esittää myös, että muualla kuin Euroopan unionissa tai Euroopan talousalueella kotipaikkaansa pitävän yhteisön ja muun kuin Euroopan unionin kansalaisen tai Euroopan talousalueeseen kuuluvan valtion kansalaisen tulisi hakea lupa kiinteistön hankkimiseksi määrätyillä alueilla”, Niinistö kertoi.

”Toimenpide-ehdotuspaketti on laadittu siten, että kansallista turvallisuutta voidaan parantaa puuttuen mahdollisimman vähän kiinteistökauppaan, ulkomaalaisten kykyyn investoida Suomeen tai perustusoikeuksien antamaan suojaan. Sen sijaan toimenpide-ehdotukset täydentäisivät esitettyä tiedustelulainsäädäntöä tarjoten konkreettisia keinoja havaittujen turvallisuusriskien poistamiseksi.”

Lue myös: Puolustusvoimien kaksoiskansalaiskielto etenee – ”Vain Suomen kansalainen voitaisiin nimittää”

Sdp:n kansanedustaja Suna Kymäläinen, joka on pitänyt esillä Airiston Helmen tapausta, on toivonut valtion kiinteistöstrategiaan voimakkaampaa muutosta kuin työryhmän esittämä malli.

”On hämmentävää, että samaan aikaan kun tarve sääntelystä tunnistetaan, valtion kiinteistövarallisuutta hallinnoiva Senaatti-kiinteistöt kauppaa Imatralla Rajavartiolaitoksen käytöstä poistamia Immolan varuskunnan kiinteistöjä. Järjettömintä asiassa on, että kysymyksessä on alueen aitojen sisäpuolella olevat kiinteistöt; alue, jossa koulutetaan armeijan erikoisjoukkoja”, Kymäläinen ihmetteli tiedotteessaan.

”Senaatti on jo myynyt useita alueturvallisuuden kannalta merkittäviä kohteita ja sama toiminta näyttää jatkuvan. Kaiken kiinteistökauppaan liittyvien keskustelujen, lakiesitysten ja selvitystöiden jälkeen, meillä yhä syntyy järjenvastaisia tilanteita, jossa valtion liikelaitos kauppaa strategisesti merkittävällä alueella olevia kohteita”, kansanedustaja jatkoi.

Lue myös:

KRP:n jättioperaatio jatkuu: ”Keskitymme erityisesti selvittämään pimeän työvoiman käyttöä rakentamisessa”

Valtiojohtoa informoitu tapahtumista Turun saaristossa: ”Kyse poikkeuksellisen suuresta operaatiosta”

Ilkka Kanerva KRP:n operaatiosta LM:lle: ”Saaristomerellä on tehty kaikenlaisia havaintoja vuosien aikana”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Eertola

Ainako pitää jotain "hämärää" tapahtua, ennen kuin päättäjät herää ? Suna Kymäläinen puhunut ja ajanut tätä myyntikieltoa jo vuosia (empäs olekaan ennen puolustanut demaria, pitäisikö olla huolissaan) ja olen samaa mieltä.

Mikko Toivonen

Tätä pitää kysy itseltään Lipposelta sekä hänen hallituksensa tuon asian esittäjältä Satu Hassilta (Virheät) ja ulkoministeriltä Tarja Haloselta joka muistini mukaan oli myös ajamassa tuotakin asiaa Ottawan miinakielto sopimuksen lisäksi.

Matti Karvonen

Myöskään perusinfraa ei saa luovuttaa pois. Entäpä jos vaikkapa yhtiöitety sähkö- tai vesiverkko päätyy yrityskauppojen kautta vihollisen käsiin? Näillä voidaan kiristäää sitten ja jopa lamauttaa kansakuntia ihan vaan jos sillä, että jätetään tahallaan korjaamatta näitä.

Jukka Mattsson

Voihan se toimija olla kotimainenkin yhtiö joka ottaa huoltovastuun mutta ei tee mitään muuta kuin purkaa toimivaa kokonaisuutta varaosahankintojen minimoimiseksi (voiton tavoittelua) ja hyödyntää osat laitoksen toimivissa tiloissa.

Pyörittävän yrityksen keinottelulla saatu voitto suoraan osakkeenomistajille ja johdon bonareihin.

Katsokaa miten lopulta kävi Inkoon varavoimalalle.
Loppuvaiheissa uutisoitiin koko laitos toimii täydellä teholla mutta neljästä kattilayksiköstä kahta pyöritettiin 3 ja 4 vaiheesta puretuin osin. Tosiasiassa vain kahta yksikköä ajettiin. Lopulta laitos oli ajettu niin loppuun että purettiin pois. Eikä ollut mikään pieni voimala ja kaiken lisäksi kriisiajan varavoimala! Härskiä rahastusta valtion kustannuksella.

Mikko Toivonen

Olen varmaankin ennenkin sanonut, että minua ilahduttaa sekä Mattsonin valitsema identiteettikuva, että hänen sanailunsa ja ilmaisunsa vaikken joka asiasta ehkä ihan samaa mieltä olekaan.

Tähän sanailen itse siksi että IVO Inkoon voimaloiden alasajo huoltamattomuudella oli minunkin mielestäni suuri vihre. Kansakunta menetti yhden suurehkon ydinvoimalan tuotannon verran, 1 GW, hyvää ja käyttökelpoista huippu-ja reservivoimakapasiteettia minkä olisi pitänyt olla tallella energiaturvallisuuden vuoksi vaikka lievästi tappiollisena. Hiiltä kun on halpaa ja helppoa varastoida pahan tilanteen reservi polttoaineeksi.

Hyvin puhdistettuna juuri Inkoon yksiköiden eli 250 MW per yksikkö laitoksilla voidaan hiiltä polttaa melko puhtaasti ja taatusti kriisiaika- tai huippukuormitusaika puhtaasti. Merkittävästi puunpolttoa puhtaammin seurauksin kokonaisuudessa. No tietenkin kaikkein saastuttavimmasta turpeesta puhumattakaan.

Hyvin harva propagandalta ymmärtää mitä juuri Inkoonkin tapauksessa kansallisesti menetettiin. Toivottavasti Meri Porit ja Helsinginkin Hiiltä käyttävät voimalat jätetään rauhaan ja pois pellettiä ja puuta missään muodossa yleiseksi ympäristö-ja ilmastovahingoksi polttamasta.

Tarvitsemme jokaisen hiilivoimalan ellei ydinvoimaa aleta nopeasti modernisoimaan ja lisäämään myös puhtaasti kaukolämmön tuotantoon.

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #13

Tuohon kirjoittamaani on lisättävä, että moderni voimantuotanto nykyisin perustuu HRSG kattiloiden ja Kaasuturbiinien yhteistuotantoon ja yksiköt ovat noista Inkoon Benson tyylisistä kriittisistä kattiloista poiketen noin 400+ MW yhteisteholuokkaa per yksikkö.
Paineet matalampia HRSG kattilaosassa ja siten myös paljon turvallisempia operoitavaksi.
Arabian niemimaan ja Arabian meren rannoilla nuo 400 MW+ CPH kattilalaitokset toimvat pääasiassa maakaasulla ja sekundäärisesti raskaalla öljyllä . Meillä öljyn sijasta voisivat toimia maakaasulla tai reservinä hiilellä. Maakaasu on helppo asentaa ainakin toissijaiseksi polttoaineeksi kattilaan kuin kattilaan jos se ei riittäisi ensisijaiseksi puhtaaksi polttoaineeksi. Maakaasulla tarkoitetaan siis makeutettua eli rikkipoistettua maakaasua.

Eero Pekonen

No mutta meidän entinen EU- komissaari Olli Rehn on komissaarina ollessaan painostanut useita talousvaikeuksissa olevia EU-maita (Kreikka, Irlanti) yhtiöittämään vesilaitoksia ym. sekä myymään ne yksityisille sijoittajille. Meidän hyvät poliitikot myivät aikanaan jopa sähkönjakelun kantaverkon. Onneksi EU heräsi ja se hölmö kauppa on saatu pakitettua.

Eero Pekonen

Katsoin maanmittaushallituksen Kansalaisen karttapaikka-sivustolta Säkkiluodon saarta, jonne Airiston helmi on rakentanut useita rakennuksia, laitureita ja helikopterikentän. Siellä näyttää olevan yksi lomarakennus (värikoodi vihreä) lisäksi sinne on rakennettu neljä yleistä rakennusta (värikoodi punainen). Samalla värillä on merkitty mm. Susiluodon tukikohta, joka on Suomen merivartioston käytössä. Ainakin osittain siis viranomaisten karttamerkinnät antavat oikeaa tietoa tilanteesta. Voisiko joku toimittaja käydä tekemässä jutun Paraisten rakennusvalvontatoimistossa. Siellä olevat rakennuslupa-asiakirjat ovat julkisia asiakirjoja.

Esko Seppälä

Me suomalaiset olemme typeryksiä, kun myymme strategia alueita kenelle hyvänsä. Voisimme ottaa oppia itäisestä naapurimaastamme. Yrittäkääpä ostaa sieltä strategisia alueita, eipä onnistu. Muutenkin on hyvä oivaltaa, että venäläiset ovat meitä viisaampia ja aina 2-3 shakkipelin siirtoa meitä edellä. Tästä johtuu suomalaisten asiantuntijoiden usein pieleen menneet arvioinnit venäläisten toimista, kun emme vielä tiedä lopullisia siirtoja.

Jarkko Palmgren

En usko lakimuutoksin, että semmoisia saataisiin aikaan.

-Poliittiselta journalismilta puuttuu mielenkiinto selvittää viimeisen 20v ajalta , mitkä puolueeet ja poliitikon ovat olleet vastaan ja mitkä ovat sallineet tämmöisen osto-miehityksen tapahtua?

Tästäkin on kirjoiteltu mm. Kokoomuksen ja Perussuomalaisten taholta , ja ehkä 1 ääni , tuo Suna Kymäläinen SDP:stä ja ehkä 1-3 tyyppiä Kepusta on ilmaissut huolestuneisuutensa? Muut ovat olleet ihan umpitorvia ja hölmöläisiä!

Jussi Niinistön ajamia lakiehdotuksia vastustetaan kaiken aikaa ja käydään poliitisia lehmän kauppoja joidenkin pili-pali lakien kytky-hyväksyntä asioiden kanssa.

Sama oli Turun terroristi -puukottajan kanssa. Mies oli tullut Marokosta, turvallisesta maasta. Ja rikollinen . Muutamaa kuukautta aiemmin mm. Vihreä, SDP, ja RKP olivat julkaisseet yhteisen vetoomuksen lehdissä, ettei ketään saa karkottaa!

-Missä on ja viipyy edelleen jälkianalyysi ja poliitinen rankaisu hölmöilystä?

-Polittinen järjestelmä ei tätäkään, startegisten alueiden turva-asiaa saa hoidettua.
-En usko yhtään.
-Kohta löytyy joku viher-vasemmistolainen, joka ymmärtää ,että korpikommunistien äänet voi mennä vaaleissa pois , jos yllätys yllätys tälläkertaa ääri -kapitalisteinen Venäjä -suuttuu....

- Tai jotain ihan yhtä absurdeja ajatteluketjuja syntyy, ihan vaan sen takia ,että kansallisen turvallisuuden puolustaminen on jotenkin vihervasemmistolta , tai nais-tasa-arvosta tai homoilta tai transujen keinotekoisista sukuelimistä pois! Tai se ajaa kansallismielitä ajattelua eteenpäin???

Ennuste asian korjaamiseksi on jokatapauksessa huono! Korjatkaa, jos olen pahasti väärässä. -Kiitos.