Maanantai 17.6.2019

Kova väite ay-leiristä: ”Sipilä ja Orpo lupasivat – Löimme kättä päälle”

Luotu: 
2.10.2018 15:27
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilä (kesk) vieraili SAK:n hallituksessa maaliskuussa 2016. Kuvassa vasemmalla SAK:n silloinen puheenjohtaja Lauri Lyly ja pääministeri Sipilä. Tuolloin Metalliliittoa edustanut Turja Lehtonen istuu kuvan oikeassa reunassa.
|

Teollisuusliiton 1. varapuheenjohtaja Turja Lehtonen väittää lyöneensä yhdessä muun SAK:n hallituksen kanssa kiky-neuvottelujen päätteeksi pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa kättä päälle, että työttömyysturvaa ei enää tällä hallituskaudella heikennetä. Myöhemmin saman lupauksen antoi SAK:lle Lehtosen mukaan valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok).

Ay-puolelta on muun muassa aktiivimallin ja nyt irtisanomissuojan heikentämissuunnitelmien yhteydessä muistuteltu tästä lupauksesta. Puheet ovat kuitenkin herättäneet myös hämmästystä, sillä varsinaiseen kiky-sopimukseen tällaista kohtaa ei ole kirjattu.

Esimerkiksi SAK:n hallituksen jäsen, PAM:n puheenjohtaja Ann Selin kertoi tiistaina Ylen radion Ykkösaamussa, että Sipilä ”lupasi kun kilpailukykysopimus tehtiin, että työttömyysturvan heikennyksiä ei enää tehdä, ja kaikki työelämään liittyvä lainsäädäntö valmistellaan kolmikantaisesti”.

Nyt Lehtonen kertoo, että sopimus oli suullinen.

”Tämä pitää paikkansa. Olin itse paikalla ja lyömässä kättä päälle Sipilän kanssa. Samat valat vannoi Orpo samassa tilassa joitakin viikko myöhemmin. Molemmissa läsnä oli koko SAK:n hallitus ja puheenjohtajana oli Lauri Lyly”, Lehtonen kertoo Twitterissä.

Kun kiky-sopu solmittiin keväällä 2016 kokoomuksen puheenjohtajana ja valtiovarainministerinä oli Alexander Stubb. Kesäkuussa kokoomuksen uudeksi puheenjohtajaksi nousi Orpo.

”Sipilä ja Orpo kävivät SAK:n hallituksessa. Ilman heidän vakuuttelujaan kikyä ei olisi koskaan syntynyt. Piste. Sipilä kätteli vielä meidät kaikki erikseen, Orpo ei kun oli kiire toisaalle. Nämä tapaamiset olivat eri päivinä”, Lehtonen toteaa twiitissään.

Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun julkisuuteen täsmennetään, mistä sopimuksesta oli kyse. SAK:n nykyinen puheenjohtaja Jarkko Eloranta arvioi tiistaina Ylen Aamu-tv:ssä hallituksen rikkovan jo toista kertaa kiky-sopimusta, kun se ajaa nyt irtisanomissuojan heikentämistä. Ensimmäinen kerta oli aktiivimalli.

Aktiivimalli-debatin yhteydessä tammikuussa Eloranta viittasi myös kiky-sopimuksen kohtaan, jossa työmarkkinakeskusjärjestöt edellyttävät, että hallitus peruu kiky-sopimuksen vaihtoehdoksi kaavaillut leikkaukset. Niiden joukossa oli myös 120 miljoonan euron leikkaus työttömyysturvaan.

LUE MYÖS: Juha Sipilän kova ulostulo: SAK ”todella suuri pettymys” – Aktiivimalli-riitelyssä on kyse tästä

Pääministeri Sipilän lehdistöavustaja Eeva Kärkkäinen täsmentää nyt Twitterissä, että pääministerin lupaus koski juuri näitä ehdollisia lisäleikkauksia.

Tämän kirjauksen lisäksi SAK sai nyt Lehtosen mukaan asiasta suullisen lupauksen. Lehtonen korostaa, että ”sopimusteknisesti suullinen sopimus on yhtä pätevä kuin kirjallinen”.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen paheksuu Twitterissä ”työmarkkinakartellin ja hallituksen salaisten keskustelujen toimintatapaa”.

”Eduskunta ja suuri osa hallituksestakin on sivussa, ja vedotaan epämääräisiin suullisiin lupauksiin, joita kukin tulkitsee omalla tavallaan”, Vartiainen toteaa.

Lehtonen vastaa, että suullisen sopimuksen viestimisestä kansanedustajille kantavat vastuun Sipilä ja Orpo.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo-Juha Pietikäinen

Eikös hallituksen taholta ilmoitettu jossain vaiheessa, että hallitukselle kelpaa työmarkkinajärjstöjen keskenään sopima malli. Sitä ei koskaan tullut, eikä
hallitus voinut jäädä odottamaan.

Mitä tulee eräiden työehtojen yhdenvertaisuuteen, monissa asioissa ( laissa)
on asioita porrastettu yrtiyksen koon mukaan.

Pertti Aaltonen

Vanha ay-liikkeen keino jälkikäteen väittää, että suullisesti on sovittu jotain muuta. "Yöllä siinä käytävällä sovittiin, että ..."

Ihme, että tuo asia ei ole tullut aikaisemmin esille. Vaikka onhan niitä asioita tullut USA:ssa esille 35 vuoden kuluttua.

Tapio Tuomisto

Hallituksen kannattaisi tulla nyt järkiinsä. Kakkosparilla vain tyhmä lähtee nokittamaan salettia vastaan..hallituksen arvovaltaankin on turha vedota, koska sitä ei ole..nythän on enää kysymys, mittä hallituksen jääräpäisyys tulee yhteiskunnalle maksamaan.

Ari Ojala

Taisi luvata työllisyysasteen tulee olla 72% ja nyt työllisyysaste eli työllisten osuus 15-64-vuotiaista oli kesäkuussa 75,5 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 72,5 prosenttia. Miesten työllisyysaste nousi edellisen vuoden kesäkuusta 3,5 prosenttiyksikköä 77,0 prosenttiin ja naisten työllisyysaste 2,6 prosenttiyksikköä 74,1 prosenttiin.
Ilmeisesti lupaus pidetty jos ymmärrän oikein.

Erkki Martikainen

Luulisi tuon olevan kaikille selvää että vain paperille kirjoitettu sopimus on pitävä nykymaailmassa. Kaikenlaista ay-venkoilijaa löytyy aina.
Nykyihmiset eivät osaa lukea edes kirjoitettuakaan tekstiä niin miten heiltä voi vaatia muunlaisten sopimusten muistamista.

Arvo Tammela
Vastaus kommenttiin #10

Kokko, kun puhut poliitikkojen moraalista unohdat kokonaan ay-pamppujen moraalin. Muistathan teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon vuosi sitten saaman 5000 euron palkankorotuksen, siis kuukaudessa, ja 60 000 euroa vuodessa. Perustelu oli, että Aalto oli "palkkakuopassa".
Sinun kannattaa lukea entisen SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn kertomat muistot suullisesta sopimuksesta ja mihin se liittyi. Ehkä se avaa edes hieman silmiäsi. Samoin kannattaa lukea Akavan puheenjohtajan julki tuoma tieto kolmikantaneuvotteluista.

jouko kauppinen

En oikein tiedä sitä kuka tätä maata johtaa, onko se SAK vai maan hallitus. Nyt ei puhuta demokratiasta vaan ay liikkeiden pomoista jotka harjoittavat kiristys politiikkaa vaikka hyvin tietävät sen että saavat maan talouden kääntymään laskuun.

Markku Koivisto

Miksi kiky-sopimuksesta sovittaessa olisi edes esille tullut irtisanomissuoja? Ihan muista asioista siinä sovittiin.
Pelkäksi pelotteluksi luokiteltava "pärstäkerroin" on jo saanut väistyä. Eräänlaisena "iltalypsynä" on nyt esillä suullisena sopimuksena väitetty irtisanomislupaus asiayhteydessä, johon se ei lainkaan liity.
Jäljellä on vielä "kahden kerroksen työmarkkinat", pärstäkertoimen lailla yhtä kaukaa haettu teennäinen pelko.
Yhdenvertaisuutta ajatellen oikeudenkäynneissä taloudellisesti heikoiksi katsottu osapuoli saa ilmaisen oikeuskäsittelyn heikomman osapuolen suojelun nimissä. Sen lain mukaan yrityksille sitä ei suoda.
Ay-liikettä vastaan pienyrittäjä on oikeudenkäynneissä kiistatta heikko osapuoli. Sen vuoksi irtisanomislakia on hyvä syy pienyrittäjien kohdalla kohtuullistaa ja saattaa pienyrittäjät tasavertaiseen asemaan yksityishenkilöä koskevan oikeuskohtelun kanssa. Tasa-arvokäsitteen kanssa tämä on sopusoinnussa.

Kaarina Leinonen

Katsoin eilisiltana A-talkin , sepäs laittoi ajatukset "hyrräämään" nykyajan ja entisajan
työelämästä. Kuka muistaa työntekijöistä vielä sen entisajan patruuna-ajan työntekijöiden kohtelun joka oli inhimillinen. En ole itse elänyt vielä siihen aikaan.
Kiinnitti huomiota siivousalan toimitusjohtaja joka ilmeisesti ajatteli että työntekijöiden tulee olla yhtä "sitoutunut" sinun yritykseesi. Teet yrittäjä varmasti
varmasti tosi paljon työtä kaikki kunnia sinulle, mutta oletko yrittäjä ajatellut että
työntekijöillä pitäisi olla aina se paras päivä jolloin kaikki sujuu kuin "rasvattu".Kai sinullakin on niitä "huonoja" päiviä. On vastuun väistämistä jos ei ymmärrä että ihminen ei ole täydellinen, työntekijöilläsikin on omat elämänmurheet niin kuin sinullakin, ymmärrystä kehiin.