Sunnuntai 26.5.2019

Pro: ”Yritykset haistoivat helpon rahan – työntekijöiden palkattomista tunneista voitot taskuun”

Luotu: 
10.10.2018 13:50
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Aihekuvitus. Ammattiliitto Pron mukaan osa tilapäistä työvoimaa tarjoavista yrityksistä on laskuttanut tilaajia kiky-tunneista, vaikka työntekijälle ei makseta niistä palkkaa.

Alihankintaa ja vuokratyötä tarjoavat yritykset ovat laskuttaneet tilaajayrityksiä työntekijöiden kilpailukykysopimuksessa eli kikyssä sovituista palkattomista lisätunneista, kertoo ammattiliitto Pro. Sen tietoon on tullut tapauksia kahdesta työvoimaa teollisuuden alalle tarjoavasta yrityksestä. Yhdessä tapauksessa kiky-tunteja ei ollut edes tehty tilaajayrityksessä.

Pron sopimusalavastaava Taru Reinikainen pitää työvoimaa tarjoavien yritysten menettelyä kiky-sopimuksen hengen vastaisena.

”Yritykset ovat haistaneet helpon rahan”, Reinikainen kirjoittaa blogissaan.

Kiky-sopimuksessa työntekijöiden vuosittaista työaikaa pidennettiin 24 tunnilla. Reinikaisen mukaan käytännössä sopimuskohtaa on sovellettu monissa yrityksissä siten, että työaikaa on pidennetty päivässä kuudella minuutilla tai viikossa 30 minuutilla.

Reinikainen huomauttaa, että alihankinta- ja tilaajayritysten välillä ei ole yleensä sovittu mitään kiky-tunneista. Hän korostaa, että osa työnantajista käyttää kiky-tunnit koulutukseen, joihin tilapäistä työvoimaa ei ole kutsuttu.

”Alihankinta- ja vuokratyöfirmat ovat nyt alkaneet laskuttamaan työntekijöidensä tekemistä talkootöistä tilaajayrityksiä. Työntekijöille ei näitä pennosia palkassa makseta, vaan yritykset kahmivat ylimääräiset voitot taskuihinsa”, Reinikainen toteaa.

”Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2016 yksityisen sektorin keskimääräinen tuntipalkka oli 15,98 euroa ja vuokratyötä teki keskimäärin 38 000 henkeä. Tästä kun lasketaan, niin pyöreästi on kyse 14 miljoonan euron suorasta rahapotista”, hän jatkaa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarno Rajala

Mikä tässä nyt on kikyn hengen vastaista? Koko ideahan oli antaa ilmaista työvoimaa 24h/nuppi/vuosi työnantajille käytettäväksi niin, kuin haluavat. Näin firman kilpailukyky paranee, ainakin sijoittajien näkökulmasta, kun nettotulos kasvaa.
Oliko tämä sitten palkansaajien kannalta järkevää ja hyödyllistä onkin sitten toinen juttu.

Tarja Laakso

En ymmärrä - minun pitää tehdä palkatonta työtä työnantajalleni, mutta työnantaja ei saisi hyötyä siitä? Miksei? Minusta on todella turhauttavaa, jos vielä joutuisin tekemään ilmaistyönä jotain toissijaista hommaa, kun muutenkin töitä on liiaksi.