Tiistai 18.6.2019

Totaalinen stoppi Suomen satamiin tulossa sunnuntaina – Ministeri Lindström ei anna ”pelin avausta” ay-liikkeelle

Luotu: 
10.10.2018 18:00
  • Kuva: Tiina Somerpuro / Alma Talent
    Kuva
    ”Se ratkaistaan sillä, että joku tulee vastaan. En minä tiedä [millä tavalla]. Hallitus teki oman vastaantulonsa ja sille sanottiin, että ei kiitos.” Näin työministeri Jari Lindström vastasi kysymykseen siitä, miten hallituksen ja ay-liikkeen välinen kiista ratkaistaan. Kuva syyskuulta.
|

Työministeri Jari Lindström (sin) sanoo Uudelle Suomelle, ettei usko irtisanomislakikiistassa ratkaisuun ennen ensi viikonloppua. Lindström, sisäministeri Kai Mykkänen (kok) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) tapasivat tänään toimittajia aiheen tiimoilta.

Lindström totesi jälleen, että hallituksen ja ay-liikkeen välinen kiista irtisanomislaista on pattitilanteessa, kun ay-liike tyrmäsi hallituksen tekemät muutokset kiisteltyyn esitykseen henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamisesta pienissä yrityksissä.

”Kyllä olemme heidän kanssaan keskusteltu, että mitä he odottavat. Ja aika usein se vastaus on, että vetäkää se pois, ja hallitus sanoo, että emme vedä”, Lindström sanoo.

Useat ammattiliitot ovat aloittaneet työtaistelut vastalauseena lakihankkeelle. Satamaoperaattorit ry:n toimitusjohtaja Juha Mutru kertoi eilen Uudelle Suomelle, että maanantaina alkanut kuljetusalan AKT:n ylityö- ja vuoronvaihtokielto on heti alkanut tuntua satamissa. Mutru toivoi, että kiistaan löydettäisiin ratkaisu ennen viikonloppua, sillä koko viikonlopun aikana satamissa on nyt töissä vain yksi vuoro lauantaina. Lauantai-iltana ja sunnuntaina töitä tehdään pelkästään ylitöinä – paitsi nyt kiellon aikana. Lue tarkemmin: AKT ennusti oikein: Ylityökielto tuntuu jo Suomen satamissa – sunnuntaille tulossa täysi stoppi

”Ne jäävät sitten tekemättä. Se on niin pitkä aika, kun lauantain aamuvuoro päättyy, niin seuraava säännöllinen työvuoro on vasta maanantaiaamuna”, Mutru sanoi.

Lindström ei usko ratkaisuun näin nopealla aikataululla.

”Olisi ihme, jos tulisi [ratkaisu ennen viikonloppua]”, Lindström sanoi tänään.

Hallitus ei aio perääntyä kiistassa. Ay-liike on uhannut jatkaa ja koventaa työtaistelutoimia. Lindström perusteli hallituksen kantaa:

”Meillä on kuitenkin se mandaatti viedä esityksiä eteenpäin. Että joku ulkoparlamentaarinen voima sanelisi.. Tämä olisi semmoisen pelin avaus, että jatkossa aina kun tulisi joku epämiellyttävä avaus, niin tällä tavalla toimimalla hallitus vetäisi aina esityksen pois. Ei se vaan niin voi mennä.”

Lindström myönsi, että pattitilanteeseen on vain yksi ratkaisu:

”Se ratkaistaan sillä, että joku tulee vastaan. En minä tiedä [millä tavalla]. Hallitus teki oman vastaantulonsa ja sille sanottiin, että ei kiitos.”

Lindström myös vakuutti, ettei hallitus toteuta minkään eturyhmän tahtoa irtisanomislakiesityksellään, vaan tarkoitus on aidosti parantaa työllisyyttä. Julkisuudessa on arvioitu, että hallitus toteuttaa Suomen Yrittäjien tahtoa.

Yrittäjät ovat avainasemassa, jos laki tulee voimaan, Lindström myönsi.

”Pieniä yrityksiä on 93,3 prosenttia [yrityksistä]. Se on valtava määrä ja siellä on tosi paljon potentiaalia työllistää”, Lindström sanoo.

Lue myös:

Keskustan konkarilta kova väite ”irtisanomislaista” – TE: ”Kokoomus esti kaikki vastaantulot”

Sipilän hallitukselle moitteet ”tykittämisestä” – Professori: Suomen lakkolinja poikkeuksellinen

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Koivisto

Hallitus tässä matkan varrella on vetänyt takaisin esityksiään milloin minkinlaisen protestoinnin seurauksena. Siitä kai juontaa käsitys että "joukkovoima" saa aina tahtonsa läpi, jopa heidän kannaltaan varsin vähämerkityksisissä asioissa. Kyllä hallitus siinä(kin) oikeassa on, että takaisin veto vieläkin muodostaisi tämmöiset toimet hyväksyväksi "maantavaksi". Hyvästi perustuslaillinen demokratia!

Teppo Oikari

Lindströmille tiedoksi että tämän hallituksen pelleilyn seurauksena se työllistämisen potentiaali on lopullisesti kadonnut. Ei ne työt täällä mikrofirmoissakaan sanelemalla tule. Kyllä tarvitaan parempia rahoitusehtoja sekä kädenojennusta hallitukselta vakaamman toimintaympäristön puolesta. Myös investointihalut tällaisen ääliöverotuksen maahan ovat kadonneet. Eip voi mittää.

Tarja Laakso

Sekö on muka demokratiaa, että kansa tai kansalaisjärjestöt eivät saa ottaa kantaa mihinkään heitä koskevaan asiaan, jota päättäjät päättävät. Minusta tuollaiselle toiminnalle on olemassa ihan toinen termi, diktatuuri.

Erkki Malinen

Tämä on mielenkiintoinen porukka nämä AKT laiset, ne on valtaosaltaan pienten yrittäjien duunareita. Ne on ärhäkkää väkeä ottamaan kantaa, mutta samalla ne on lojaaleja isäntäänsä kohtaan. Onhan se hyvä että vielä on tälläistä solidaarisuutta.

Iiro Koppinen

Pysy lujana Lindström. Olemme valinneet eduskunnan muttemme mitään Hakaniemen tyyppejä sorkkimaan meidän asioitamme. Yrittäjän täytyy voida uskaltaa työllistää ilman että saa pelätä, että joku kusipää tulee pilaamaan koko hoidon.

Jukka Mikkola

Suomen poliittinen järjestelmä on parlamentaarinen demokratia, jossa lainsäädäntövaltaa käyttää eduskunta ja toimeenpanovaltaa pääministerin johtama valtioneuvosto eli maan hallitus.

Tätä irtisanomislakiasiaa on hyvä tarkastella myös isossa kuvassa. Hallitus, jota ay-liike pompottaa mennen tullen, menettäisi äkkiä arvonsa ja luottamuksensa kansainvälisissä piireissä. Se ei olisi hyväksi poliittisesti eikä taloudellisesti Suomi-neidolle.

Sipilä totesi eilen tv:ssä, että lain valmistelua jatketaan kuten ennenkin.

Jari Lindström on tehnyt erittäin hyvää työtä työministerin tehtävissä. Hän, jos kuka osaa katsella asioita myös työttömyyden kokeneena työntekijänä työntekijän näkökulmasta.

Ay-liike menetti todellisen vaikutusvaltansa palkkojen suhteen euroon liittymisen myötä ja nyt tätä vaikutusvaltaa yritetään pitää yllä puuttumalla määräävin elkein lainsäädäntöön.

Jukka Mattsson

Jos suomen hallitus olisikin demokraattisesti valittu mutta kun ei ole. Hallitus on koottu äänestäjänsä pettäneistä loikkareista.

0,7% kannatuksella ministerisalkkua kantavia hallituskumppaneita ihmetellään varmaan pimeimmässä afriikan banaanivaltioissa. Varsinainen demokratiamme ihme!

EK on Sipilää ohjaamalla ulkoistanut työnsä tälle hallitukselle kieltäytymällä itse suorista neuvotteluista niin totta kai AY liikkeen neuvottelukumppani on silloin hallitus kuten yrittäjät ovat niin halunneet.

Kuka maamme demokratia on silloin halventamassa? EK ja hallitus itse jotka haluavat yhdessä aiheuttaa epäjärjestystä yhteiskuntaan. Käsittämätöntä toimintaa josta tosin on varoitettu ja ihmetelty myös EK:n johdon taholta, viimeksi kovin arvostamani EK:n Laatunen ja moni muu perusteollisuutemme ammattilainen.

Petri Kokko

Ei jumalauta mitä paskaa, et varmasti osaa kuvitellakaan mitä vaikeuksia tuo kehumasi tyyppi on saanut aikaan työttömien elämäään. Hyvä se on siellä huudella kun on itse eläkkeellä suojassa näitten nilviäisten aivopieruilta...

Erkki Malinen

Linsdrömmin kohdalla on mitäilmeisemmin kyse hyvin katkeroituneesta miehestä. Hänen äänestäjät oli tavan duunareita ,miltä on tullut katkeraa palautetta, ja Jari tietää että nämä ei enää häntä äänestä. Kuuntelin kerran työpaikalla kun kaksi työkaveria purki tuntojaan persuista ennen hajoamista, että ei koskaan enää äänestetä niitä. Oisko nyt pienyrittäjät luvanneet jonkun toimen eduskunnan jälkeen?

Heikki Santala

Nyt näyttää pahalta; hallitus ajaa maata yleislakkoon.

Hallitus on vakavasti loukkaamassa yhtä tärkeimmistä perustuslaillista perusoikeuksista, ihmisten yhdenvertaisuutta.

Perusoikeuksien ja laillisuuden puolustaminen on ammattijärjestöjen itsestään selvä, ei pelkästään oikeus, vaan myös velvollisuus.

Ellei hallitus noudata lakia, on edessä väistämättä poliittinen yleislakkouhka. Laillisuuden puolustaminen on ajasta riippumatta aina laillista, myös vallanpitäjän hankkeita vastaan.

Pelastaakseen jo aikoja sitten ruhjoutuneet kasvonsa, hallitus aikoo umpikujassa viedä lain eduskuntaan; pois käsistään. Se ei auta mitään; hanke ei muutu miksikään. Ammattiliitot vastustavat hanketta, eivät eduskuntaa. Se kuuluu oikeusvaltion demokratiaan.

Kaksi kertaa aiemmin on keskusta-hallitus ajanut maan yleislakon partaalle; Ahon työreformin ja Vanhasen eläkesekoilun seurauksena. Sanooko kolmas kerta toden: Sipilän älytön uhkapeli! Pahalta näyttää.