Maanantai 17.6.2019

Antti Rinne: Tästä Sipilän vedossa on oikeasti kyse – ”Naamioidaan työllisyyskeskusteluksi”

Luotu: 
11.10.2018 17:34
Päivitetty: 
11.10.2018 18:47
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Antti Rinne eduskunnassa vuonna 2017.
|

Suurimman oppositiopuolueen sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi tänään eduskunnassa, että hallituksen olisi pitänyt tiedonannon sijaan ehdottaa ja esittää, miten kiista työntekijäjärjestöjen kanssa ratkaistaan. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ilmoitti tänään, että hallitus antaa työllisyyspolitiikastaan tiedonannon eduskunnalle. Osa työllisyyspolitiikkaa on niin sanottu irtisanomislaki, jolla halutaan helpottaa henkilöperusteista irtisanomista pienissä yrityksissä.

”Suoraan sanottuna tulkitsen sillä tavalla, että hallitus hakee nyt rivien suoristamista eduskunnassa irtisanomissuojan heikennyksen takia. Tämä naamioidaan nyt tämmöiseen työllisyyskeskusteluun. Tosi asiassa on kyse siitä, että äänestetään eduskunnassa irtisanomissuojan heikennyksestä.”

Hallitus antaa tiistaina tiedonannon, josta eduskunta keskustelee. Äänestys on luvassa keskiviikkona.

”Ylipäätään irtisanomissuojan heikentäminen ei ole ratkaisu pienten yritysten ongelmiin”, Rinne sanoi.

Hän korostaa, että irtisanomislain sijaan hallituksen pitäisi esimerkiksi helpottaa ensimmäisen työntekijän palkkaamista pienissä yrityksissä.

Rinteen mukaan Sipilän hallitus on kaiken kaikkiaan synnyttänyt syviä jännitteitä suhteessa työntekijäliittoihin.

Rinteeltä kysyttiin, tuliko hallituksen tiedonantopäätös yllätyksenä.

”Mua ei yllätä enää mikään tämän hallituksen tempuista. Tässä on nyt synnytetty siellä ja täällä kriisejä. Tämän hallituksen toiminta ei yhtään parane näillä tempuilla. Arvioni mukaan tämä hallitus on totaalisesti epäonnistunut suhteessa työmarkkinajärjestöihin”, Rinne sanoi.

Eduskunta toteaa, että hallituksen tiedonantoa seuraava äänestys on yleensä myös äänestys hallituksen luottamuksesta.

”Tiedonantokeskustelussa voidaan esittää hallitukselle epäluottamuslausetta. Tiedonannon käsittely päättyykin yleensä äänestykseen hallituksen luottamuksesta", eduskunnan sivuilla kerrotaan.

LUE MYÖS:

Sipilän ilmoitus ällistytti Anna-Maja Henrikssonin: ”Joutuu miettimään, mistä tässä on kysymys”

Juha Sipilä: ”Käytämme poikkeuksellista keinoa” – eduskunta äänestää hallituksen työllistämislinjasta

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Niin kuin aiemmin titesi, hallitusneuvottelut oppositiossa alkoivat. Mielenkiinnolla odotan mitä Perussuomalaisten Halla-aho vastaa. Se vaikuttaa myös puolueen äänestysintoon, sekä myös siihen haluavatko he seuraavaan hallitukseen mukaan?

Jaakko Aalto

Jopa Rinnekin tuntuu ymmärtävän mistä äänestetään, vaikka kuvitteleekin, että tuossa olisi jostakin naamioinnista kyse. Eduskuntahan näistä asioista päättää, siksi on viisasta, että hallitus mittaa linjansa tuen eduskunnassa.

Lauri Kiiski

Jopas oli hätäpaska SAK - SDP veronyssijöiltä.

Rinne voisi mieytiä omassa yksinkertaisuudessaan, mitä tarkoittaa edustuksellinen parlamentaristinen demokratia, jolloin äänestäjät antavat kansanedustajille luoton käyttää päätäntävaltaa äänestäjien luottamina edustajina.

Topi Rantakivi

@5. Tässä ei ole kyse ammattiliitoista tai edes työnantajien liitosta.

Te kaikki olette aina väärässä vaan suurin syyllinen on itse hallitus ja sen loputtoman sääntösuomen pykälät.

Sääntösuomi pitäisi purkaa kovalla kädellä ja mielellään, että halkaistaan puolet pois unohduksiin.

Katsotaan sen jälkeen, että miten Suomi-laiva kääntyy ja kuinka ketterästi se menee.

Minua suututtaa se, että syytetään ammattiliittoja ja yrittäjäliittoja napit vastakkain, syyllinen on oikeasti tuolla hallituksella ja sen omilla pykälillä.

Ari Ojala

Ay-Demarit tukevat puhtaasti toverinsa ay-demari Antti Rinteen vaalikampanjaa. Mikäli ay-liikkeellä olisi ollut todellisia haluja vaikuttaa asiaan, se olisi tehnyt esityksen asiasta. Nyt kun ay-liike ei saanut mitään aikaiseksi, niin osapuoli jolle työllisyyden esittäminen Perustuslain mukaan kuuluu tekee sen. Aika huono alkaa vaatimaan asiaa uudelleen käsittelyä, kun on tarjottu tilaisuus eikä ole asiaa hoidettu. Hallitushan antoi aluksi asian työmarkkinajärjestöille ja sanoi sopikaa asia, niin se kelpaa hallitukselle. Eivät sopineet eli kyllä oli aluperinkin tavoite laittaa kapulaa rattaisiin. Nyt se sitten näyttäs menevän Perustuslain 2§,3§ ja 18§ mukaan. Yleisesti kai voi todeta, että sosiaalidemokraattinen puolue on puhtaasti ay-väen näpeissä.

Hannu Rautomäki

Hallitus on erikoistunut outoihin silmänkääntötemppuihin.
Aktiivimallilla, eli juoksuttamalla työttömiä suurtyöttömyyden maassa hallituksen mielestä lisättiin työllisyyttä, vaikka ongelma on juuri suurtyöttömyys joka johtuu avoimien työpaikkojen vähyydestä.
Hallitus pisti vielä oudomman silmänkääntötempun. Sen mielestä irtisanomista helpottamalla lisätään työllisyyttä.
Kun hallituksen logiikka on näin pahasti hukassa, niin merkittäviä tuloksia on turha edes odottaa.

Pentti Westerholm

Muistin virkistämiseski etenkin pienyritykset joutuvat tiukoille lakkojen takia.Jopa lomatukset ja lopputilit uhkaavat jälkimainingeissa.Tilaukset karkaavat helposti luotettaville toimittajille.Suomi on pieni maa joka taistelee olemassa olostaan ja hyvinvoinnista ommilla vahvuuksilla.Sitä ei kannata poliittisilla lakoilla murentaa.