Maanantai 20.5.2019

Näkökulma: Hallituksen siirto on pirullinen ay-väelle

Luotu: 
11.10.2018 19:16
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Keskiviikkona äänestetään ja hallituspuolueissa painetaan vihreää, oli laista oikeasti mitä mieltä vain. Kuvassa pääministeri Juha Sipilä.
|

Juha Sipilän (kesk) hallitus otti uuden vaihteen riidassa irtisanomissuojasta, kun se ilmoitti antavansa eduskunnalle tiedonannon omasta työllisyyspolitiikastaan.

Tarkoitus on saada tuki hallituksen linjalle, pääministeri Sipilä korosti.

Oikeasti hallituksen tiedonanto tarkoittaa, että ensin eduskunnassa riidellään Sipilän hallituksen linjasta. Hallituksen kansanedustajat huutavat kurkku suorana, kuinka työllisyys on kasvanut ennätystasolle, suhdannehuippu on jo saavutettu ja työmarkkinoita uudistettava edelleen, jos pärjätä meinataan. Oppositio vastaa pää punaisena, että nyt tämä käsillä oleva irtisanomislaki on surkea, ei auta kenenkään työllistämisessä ja hallitushan helpotti jo työnantajien pelkoa vääristä rekrytoinneista pidentämällä koeaikaa.

Keskiviikkona äänestetään ja hallituspuolueissa painetaan vihreää, oli laista oikeasti mitä mieltä vain. Tunnuskappale on Toton Hold the Line. Hallitukselle tärkeintä on, että sille voittoisa äänestystulos loistaa Arkadianmäeltä aina Hakaniemeen saakka. Viesti kuuluu: teillä alkaa olla valtit vähissä – jos vielä juteltaisiin.

Teatteria? No totta vie.

Vaan on siinä pirullisempikin puoli. Hallituslähteistä korostetaan, että tällä halutaan “palauttaa työmarkkinarauha”. Anteeksi kuinka? Eihän tämä mikään varsinainen kädenojennus ole varsinkin, kun ay-liikkeen ainoa ja yksiselitteinen vaatimus on ollut, että irtisanomislaki perutaan.

Logiikka kulkee niin, että ay-puoli saa mekkaloida, protestoida ja lakkoilla hallitusta vastaan, mutta kun asia on eduskunnassa, se ei ole enää ”kosher”. Eduskunta säätää lait ja käyttää ylintä valtaa. Jos ay-väki lakkoilisi eduskuntaa vastaan, se näyttäisi siltä, että kansanvalta ei enää sille sovi.

Tähän viittasi jo STTK:n puheenjohtaja Antti Palola keskiviikkona Ilta-Sanomissa.

“Ne [painostustoimet] koskevat sitä aikaa, kun tämä on valmistelussa. Minä luulen, että sitten me siirrymme vaiheeseen kaksi, kunhan eduskunta alkaa tätä käsitellä. Luulen, että sitten meidän liitot arvioivat tämän tilanteen eri tavalla."

Ei vain tainnut Palola arvata, että hallitus keksisi tuoda lain takaoven kautta verhottuna hallituksen tiedonannoksi.

Shakki.

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

LUE MYÖS:

Antti Rinne: Eduskunta äänestää irtisanomissuojan heikennyksestä – ”Naamioidaan työllisyyskeskusteluksi”

Juha Sipilä: ”Käytämme poikkeuksellista keinoa” – eduskunta äänestää hallituksen työllistämislinjasta

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

J.a. Tauriainen

Mielestäni pitäisi muuttaa lakkoiluoikeutta rajusti. Minulla ei mene jakeluun lakot yleensäkkään ja erikoisesti Poliittiset lakot. Miksi on olemassa sellainen tilanne mahdollista , että Antti Rinteen kannattajat voivat ajaa koko kansantalouden suohon takaisin, josta nykyinen hallitus on sitä kiskonut ylös ???
Lakeihin pitäisi kirjata vaatimus lakkolaisille ja erikoisesti ay. pomoille korvausvelvollisuus , lakoista aihetuvista vahingoista työnantajille ja kansataloudelle , vähintään kaksinkertaisena tai vaikkapa kymmenkertaisena. Tuollaisen lakipykälän luulisi kaikkein paksuniskaisimmankin ay. pomon pysäyttävän miettimään idiottimaisia lakkoja suunnitellessaan.

Odotan kommentteja. [email protected]

Raimo Hakala

Miltä näyttää? Hallituksen päätöksethän ovat AY-liikkeen hajoittamista varten. Niistähän näkee kuka käskee. Kun hallitus käyttää valtaansa kansaa vastaan niin seuraukset ovat ainoastaan hallituksen vastuulla. Eduskuntaa ei demokratiassa valita kurittamaan tavallista työtätekevää kansaa. Kyllä kansallakin on samat ihmisoikeudet kuin omistavalla luokallakin. Tasavallassa ja demokratiassa.

Timo Vahtera

Hallitus hoitaa käytännön asiat. Hallituksen ja eduskunnan jäsenillä on oikeus tehdä laki-aloitteita. Demokraattinen hallitus kuuntelee kaikkia osapuolia ja tekee laki-alotteita rakentavasti. Diktatuurinen hallitus tekee laki-aloitteet vain yhtä osapuolta kuunnellen.

Asiasta toiseen. Nuoripari suunittelee yhteistä elämää ja kotia ja ehkä lapsiakin.
Pankit katsovat karsaasti nuortaparia, jos määrä-aikainen työsuhde eikä vakinainen.
Sipilän lain jälkeen pankit alkavat myös kysellä, jos vakinainen, niin minkäköhän kokoisessa yrityksessä...
-"Valitettavasti en voi jäädä ylitöihin, koska lapsi kotona"...

-"Jaahas. Meillä selvä luottamuspula. Hyvästi ja onnea uuden työpaikan hakuun"

Timo Vahtera

Aivan oikein. Sinun lisäksi minä myös kannatan diktatuuria.
Demokraatisessa yhteiskunnassa kuunnellaan kaikkia ja toteutetaan kaikkia osapuolia tyydyttäviä ratkaisuja.

Ja ketut. Sipilä saanut 4 vuodeksi diktaattorin mandaatin ja sillä mennään.
Hallitukselle kuuluu lakien teko ja hallituksen myös pitää saada tehdä mieleisiä lakejaan, vaikka kaikki muut olisivat niitä vastaan.
Vähät muista.

Kaarina Leinonen

Juha Sipilän on aika lopettaa valehtelu - elinkeinoelämän Jyrki Mäkynen antoi ymmärtää
ettei heidän toimintansa tarkoitus ole vahingoittaa työtätekevän kansan toimeentuloa vaan lisätä heidän voittojaan - aika kummallinen yhtälö - kun otetaan yhden pussista niin jonkun toisen pussiin se kyllä menee. Siis tämä Mäkynen on Suomen yrittäjien puheenjohtaja.

Tero Sivula

Kysymys, miksi hallitus yrittää tehdä jatkuvasti lakeja jotka eivät mene läpi perustuslain, olisiko jotain tärkeämpää tekemistä, tämä kyseinen laki ei voi mennä läpi kahdesta syystä, kuka on syyllinen siis lakkoihin, olisi kornia edes ajatella että hallitus ei tiedä kansainvälisistä sopimuksista tai perustuslaista, joka viimeistään pysäyttää tämän lakiehdoituksen: https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2018/10/14/naytelman-j...