Torstai 18.7.2019

Ilmavoimat haluaa 64 hävittäjää – Li Andersson kyseenalaistaa HBL:ssä: HX-hankintaa ei pidä mitoittaa hyökkäyssotaan

Luotu: 
11.10.2018 15:14
  • Kuva: Alma Media arkisto / John Palmen
    Kuva
    Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson kyseenalaistaa, tarvitseeko hävittäjiä hankkia 64 kappaletta.
|

Vasemmistoliitto kyseenalaistaa, pitääkö Suomeen hankkia HX-hankkeen yhteydessä juuri 64 hävittäjää. Näin kertoo puolueen puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson Hufvudstadsbladetin haastattelussa.

Suomi valmistautuu parhaillaan maan historian suurimpaan puolustusmateriaalihankintaan, kun nykyisille Hornet-hävittäjille haetaan seuraajaa. Mukana kisassa on viisi eri konetta.

”Me kyseenalaistamme hankinnan koon ja olemme sitä mieltä, että työllisyysnäkökulma ja pohjoismainen puolustusyhteistyö ovat tärkeitä”, Andersson sanoo.

Hän kuitenkin korostaa, että pohjoismaisen puolustusyhteistyön huomioiminen ei tarkoita, että vasemmistoliiton mielestä Suomen pitäisi valita juuri ruotsalaiset Gripen-hävittäjät.

”Meillä ei ole kantaa maahan tai konevalmistajaan, mutta näitä kriteereitä pitää tarkastella.”

Hävittäjien lukumäärää, 64 kappaletta, on perusteltu koko Suomen puolustuksella. Ilmailutoimittaja Pentti Perttula kirjoittaa keskiviikkona julkaistussa kirjassaan Suomelle paras hävittäjä – Hornetin seuraajaehdokkaat (Docendo), että vaatimus 64 koneesta viittaa siihen, että joka hetki käytössä on 50 hävittäjää. Rauhan aikana hävittäjälaivueesta käytettävissä on joka heti noin 75–80 prosenttia huoltojen vuoksi.

Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Sampo Eskelinen on ollut arvioissaan selvästi suorasukaisempi. Ylen haastattelussa hän totesi, että jos koneita hankitaan vähemmän kuin 64, pitää päättää, mitä osaa Suomessa ei tarvitse puolustaa.

”Hänen täytyy ottaa huomioon, että me puhumme hankinnasta, jonka kokonaisarvo tulee olemaan kymmeniä miljardeja euroja. Tietenkin koko maata pitää pystyä puolustamaan, mutta ilmavoimia ei pidä mitoittaa sen mukaan, että Suomi ryhtyisi hyökkäyssotaan tai johonkin vastaavaan”, Andersson toteaa HBL:ssä.

”Ymmärrän, että puolustusvoimat katsovat asioita vain puolustusvoimien tarpeiden näkökulmasta, mutta poliitikkoina meillä on vastuu kokonaisuudesta ja siitä, mitä osia rahoitetaan julkisin varoin”, hän jatkaa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Andreas Pyy

Hirvittävää veronmaksajien rahojen tuhlausta tuollaiset jättihankinnat. Hyödyllisempiäkin kohteita olisi, kuten suomalaiset työttömät, eläkeläiset ja tavalliset työntekijät. Sotahullujen mielestä tietenkin armeijan hankintojen tapauksessa rahoja voi tuhlailla täysin holtittomasti. Eri mieltä olevat voidaan luokitella maanpettureiksi.

Keijo Lindgren

Puolustuslaitos on hoitanut hyvin tehtävänsä Neuvostoliiton vaarallisista ajoista lähtien.
Suomeen hyökkääminen ei tänään ole niin yksinkertaista kun ei voi olla varmaa miten laajaksi sota voi levitä ilman sopimuksiakin.

Juhani Kleemola

Jaha. Kun vasemmistotyttö luulee, että 64 hävittäjällä lähdetään hyökkäämään, pitää ehdottomasti kuunnella kenraalien kantoja.

Ai niin. Venäjän lennoston koko on 3,914 alusta. Pitää olla hullu populisti, kun väittää 64:n hävittäjän olevan riittävä määrä hyökkäyssotaan tuollaista arsenaalia vastaan. Hullu. Populisti. Tai Putinin asiamies.

nico nyman

64 konetta suomella saman verran on pelkästään venäjän laivastolla ellei nykyään jo enempi otetaan sitten viel ihan koko ilmavoimat huomioon nii voi todeta että joo ei riitä meillä 64 hävittäjää olivatpa ne kuin hyviä tahansa jos venäjällä on lähettää 3x määrä omia koneita meitä pommittamaan ammut yhden ni tulee 2 tilalle... Nykysodassa ei tosin enään pahemmin isoja ilmataisteluja käydä saati mattopommiteta kaupunkeja tuusannuuskaksi mutta ku venäjällä on niitä ohjusaseitakin iskanderit mm...

Hannu Mononen

Kumpi Li Andersson on, tietäessään kenraalimajuri Sampo Eskelisen kannan ja inttäessään sitä vastaan:

1) Ääliö, joka ei millään suostu uskomaan ammattilaisen asiantuntevaa perustelua?

2) Suomen ja suomalaisten vihaaja, joka haluaa sabotoida puolustuskykymme keinolla millä hyvänsä?

Kaarlo Kunnari

Hannu, uskoisin Li:n kuuluvan tuohon nro 2 joukkoon. Puheista päätellen, joita olen eduskunnan istunnoista kuunnellut Li vihaa meitä suomalaisia. Hyökkäyssota 64 koneen hävittäjämäärällä, joista koskaan eivät kaikki ole käytössä (käytettävyyslaskelmat) on idiotismia esim. itäistä naapuriamme vastaan, kun tietää mikä kalusto ja sen määrä olisi vastassa. Tuntuu tästäkin esimerkistä, ettei politiikkojen tarvitse ymmärtää ja osata mitään muuta kuin tyhjän jauhamista.

Matti Aalto

Nykyisen ulko- ja turvallisuuspoliittisen kehityksen myötä kysymyksessä todellakin on hyökkäykseen valmistautumisesta Naton eteentyönnettynä aseistuksena. F-35:lla ei edes voi ampua potentiaalin hyökkääjän hävittäjiä alas sillä niissä on integroituna laukaisunestojärjestelmä joka estää ainakin USAn koneiden ampumisen.

Suomen turvallisuutta ajatellen on parempi olla ostamatta yhtään hävittäjää kuin rahoittaa vieraan vallan hyökkäyskapasiteettia.

Suomelle olisi paljon halvempaa, viisaampaa ja isänmaallisempaa hankkia sellaista ilmatorjuntakalustoa jolla ei ulotu mihinkään suuntaa liian kauas, ja jolla voi pudottaa minkä hävittäjän tai ohjuksern hyvänsä.

Jouni Lehmusruusu

Tarpeeksi viiniä, vaaleanpunaisia iskulauseita ja kaverien kehuja niin jopa valtiotieteiden kandi on sotilasasiantuntija.

Jumala Suomea varjelkoon, sillä vaikka Li on joissain asioissa oikeassa, ei meillä ole varaa ministeriin joka on näin isossa asiassa väärässä.