Sunnuntai 21.7.2019

Teollisuusliiton Aalto: Sipilän ilmoitus ei merkitse mitään – Uusista työtaistelupäivistä ilmoitetaan pian

Luotu: 
15.10.2018 17:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.
|

Juha Sipilän hallituksen siirto tuoda irtisanomisten helpottaminen pienissä yrityksissä eduskuntaan hallituksen tiedonannon avulla ei vakuuta Teollisuusliiton puheenjohtajaa Riku Aaltoa.

Teollisuusliiton hallitus on koolla jälleen perjantaina ja kokouksen jälkeen on tarkoitus ilmoittaa myös uusista päivämääristä työtaistelutoimille.

”Kyllä. Mutta en lähde vielä spekuloimaan, mihin ajankohtaan uudet toimet kohdistuvat. Katsotaan hallituksen päätökset ensin ja sitten sen jälkeen kerrotaan, mitä päätöksiä tehtiin”, Aalto sanoo.

Teollisuusliitto on julistanut aiemmin ylityökiellon, joka on voimassa toistaiseksi.

Pääministeri Sipilä (kesk) kertoi Ylen radion Pääministerin haastattelutunnilla, että eduskuntaa vastaan ”ei pitäisi lakkoilla”. Kansanedustaja, ex-pääministeri Matti Vanhanen (kesk) arvioi Uudelle Suomelle perjantaina, että tiedonannon avulla koko eduskunnan tahto halutaan saada ilmaistuksi nopeasti ennen kuin hallituksen varsinainen lakiesitys on valmis, jotta tilanne työmarkkinoilla rauhoittuisi.

Aallon vastauksen perusteella hallituksen toiveen voisi kuitata tyhjäksi.

”Meidän näkökulmastamme tiedonanto ei merkitse mitään. Varsinaista lakiesitystä ei vielä ole annettu eduskunnalle. Tuleviin järjestöllisiin toimiimme se ei vaikuta millään tavalla”, Aalto sanoo.

”Meidän silmiimme tämä näyttää siltä, että halutaan siirtää keskustelu tästä varsinaisesta asiasta eli irtisanomissuojan heikennyksestä poliittisiin lakkoihin tai mielenilmauksiin ja tällä tavalla paheksua niitä”, hän jatkaa.

Aalto korostaa, että kun lakiesityksen varsinainen eduskuntakäsittely alkaa, lakiin saattaa eri valiokuntien käsittelyssä tulla muutoksia. Silloin vaikuttamiskeinoja ovat ”asiantuntija- ynnä muut kuulemiset”.

”Tässä tapauksessa me yritämme vaikuttaa koko asiaan poliittisilla mielenilmauksilla. Kun varsinaista hallituksen esitystä ei eduskunnalle ole annettu, meidän näkemyksemme on se, että meillä on demokraattinen oikeus oma mielipiteemme tästä ilmaista”, Aalto toteaa.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Aalto kuuluu myös keskusjärjestö SAK:n hallitukseen ja sille asioita valmistelevaan työvaliokuntaan. SAK on korostanut, että se on valmis keskustelemaan Sipilän hallituksen kanssa uusista työllisyystoimista vasta kun pöytä on putsattu nykyisestä irtisanomislaiksi kutsutusta lakiesityksestä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Arvo Tammela

Aalto ilmeisesti haluaa itselleen uuden, reilun, palkankorotuksen. Johan edellisestä, varsin vaatimattomasta korotuksesta onkin kulunut jo aikaa ja hinnat ovat nousseet "merkittävästi". Joten lisärahan tarve on huutava.
Muistaako muuten kukaan, onko puheenjohtaja Aallon palkka pienempi vai suurempi kuin pääministeri Sipilän. Itselläni on pieni aavistus, mutta jätän sen kertomatta. Vastausta odotan erityisesti heiltä, jotka tuntevat "suurta vihaa" pääministeriä kohtaan ja ehkä myös minua Sipilän "uskonveljeä" kohtaan.

Arvo Tammela

Anttila ja Käyhkö, ette tietenkään vastanneet kysymykseeni. Ymmärrän sen varsin hyvin, että palkoista puhuminen ei kuulu nyt asiaan koska Aallon palkka on huomattavasti suurempi kuin Sipilän. Verrattaessa sitä, kummalla on maamme asioiden hoidossa suurempi vastuu, ero on kuin yöllä ja päivällä, ja sen pitäisi näkyä myöskin palkassa.

Toivottavasti muistatte tulevissa kommenteissanne, mitä kirjoititte minun kommenttiini Aallon puheista.

Jukka Mattsson
Vastaus kommenttiin #9

Mitenkä Arvo voit olla varma Sipilän palkasta?

Ehkä pääministerin keinottelusta ei ole riittävän tarkkoja tietoja kun rahaa voi näemmä helposti jakaa perheen jäsenille.
Seura lehti on tutkinut asiaa ja ei kovin isänmaalliselta tai rehelliseltä kuulostanut!

Tarja Laakso
Vastaus kommenttiin #9

Vuoden 2016 verotietojen mukaan Sipilä tienasi yhteensä noin 0.38 miljoonaa euroa joka oli 16 kertaa keskivertosuomalaisen palkka.
Hänet tunnisti varmuudella pääministeri Sipiläksi informaation perusteella, mutta Riku Aaltoja oli HS:n verokoneessa kaksi, eikä niistä pystynyt sanomaan, onko kyse juuri kyseisestä Riku Aallosta. Joka tapauksessa heistä enemmän tienannut, tienasi 0.21 miljoonaa, joka oli 9 kertaa keskivertosuomalaisen palkka.

Ehkä se 0,38 miljoonaa on sitten paljon vähemmän kuin 0,21 miljoonaa...

Kari Lähdesmäki

Aallon käsitys kansanvallasta ja demokratiasta perustuu näköjään ay-liikkeen valintaprosesseihin. Siellähän demokratiaa on, kun valituksi osastoissa ja liittotasolla tulee puoluepoliittisesti oikean jäsenkirjan omaava. Se on varmistettu monella tapaa. En siis olisi kovin kärkäs arvostelemaan kansanvaltaista vaaleissa valittua eduskuntaa ja siinä toteutuvaa kansan äänestämään demokratiaa. Enemmistöhallituksetkin kuuluvat kansanvaltaan.

Tarja Laakso

Kumpikohan tosiaan tienaa enemmän. Minun laskutaitoni ei riittänyt laskemaan tarkalleen Sipilän palkkiota, mutta kyllä ministerit näyttävät ihan kohtalaisesti tienaavan, kun saavat kansanedustajan palkkion ja kaikkien muiden kansanedustajan lisien, joka puolitetaan ministeriltä, mutta lisäksi ministeri saa ministerin palkkion.
Ja kun tuota laskee - kansanedustajan kuukausipalkkio on jotain 6500 euron luokkaa, pääministerin palkkio noin 11 000 euroa, kulukorvaukset jne. mitä lienevätkään tonnin ja kahden tonnin väliltä verottomana ja mitähän kaikkia muita korvauksia kansanedustajat tai ministerit saavatkaan - tämän lisäksi tietenkin pääomatuotot ja muiden instanssien maksamat tulot (hallituspallit jne) ...
RIku Aallon palkasta löytyi tietona että hän saa jotain vähän yli 14 000 kuussa - no joo, onhan hän yksi niistä suurituloisimmista ay-pampuista.

Jarkko Mynttinen

En tunne suurta enkä pienempääkään vihaa. Sensijaan tunnen suurta myötähäpeää siitä kuinka päämisteri kehtaa kyseenalaistaa demokratian ja oikeusjärjestyksen tällaisella pelleilyllä samalla kun toimii itse ylimpänä lainvalmistelijana, ja kehtaa sotkea likaiseen peliinsä vielä lainsäätäjänkin ottamaan vastuun omista tekemisistään. Siinä menee molempien vähäinenkin jäljellä oleva arvovalta.

Pauli Smolander

Olet sit pikkuisen ymmärtänyt demokratia käsitteen väärin. Se kun EI ole ay pomojen sanelemaa demokratiaa, vaan kansan valitseman eduskunnan ja -hallituksen demokratiaa! Sipilä on tekemisistään vastuussa eduskunnalle ja viimekädessä kansalle vaalien kautta. Ja kun katsot vähän tarkemmin, hallitusta ei yksin muodosta Sipilä, vaan useamman puolieen edustajat. Kenellekkä Riku Aalto on vastuussa aiheuttamistaa kymmenien miljoonien tappioista syyttömille osapuolille?

Tero Ojala

Väärin meni. Demokratia tarkoittaa kansanvaltaa, ei hallituksen, eduskunnan tai AY-liikkeen valtaa. Oikeistolaiset ovat joka välissä kieltämässä AY-liikettä tekemästä mitään, silloin taas kannatatte diktatuuria, eli olisitte viemässä pois osan kansanvallasta.

On totta, että AY liikkeellä on valta pistää maa polvilleen, se kuitenkin on järein käytettävistä keinoista ja viimeinen asia jääräpäisesti työväen oikeuksia heikentävää hallitusta. Lakko on seuraus, ei syy.

Ja sinänsä jos AY liikkeet kiellettäisiin, luuletteko, että työväestön ajatukset siitä paranisi? Lapsellista ajatella, että kielto poistaisi tarpeen. Ihmiset kyllä löytäisivät uusia tapoja ilmaista mieltään, toiminta vain muuttuisi kaaottisemmaksi ja väkivaltaisemmaksi.