Maanantai 17.6.2019

Eduskunnassa 31 vuotta istunut demari: ”En muista näin vastenmielistä tilannetta – moraalisesti äärimmäisen vastenmielistä”

Luotu: 
16.10.2018 18:22
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Jukka Gustafsson.
|

Sdp:n kansanedustaja, vuodesta 1987 eduskunnassa istunut Jukka Gustafsson arvostelee ”vastenmieliseksi”, kuinka hallitus haluaa selvittää eduskunnan kantaa irtisanomissuojan heikentämiseen tiedonannolla.

Hallitus kaavailee lakiesitystä, joka heikentäisi irtisanomissuojaa alle 10 hengen yrityksissä. Lainvalmistelutyö on yhä kesken, mutta eduskunta käsittelee asiaa tällä viikolla eduskunnassa, koska hallitus laati tiedonannon irtisanomissuojan muuttamisesta ja laajemmin hallituksen työllisyyslinjasta.

Tiedonanto tarkoittaa, että asiasta käydään eduskunnassa keskustelu ja sen jälkeen siitä äänestetään.

”Minusta se on moraalisesti äärimmäisen vastenmielistä”, jyrähtää Gustafsson.

Hän tulkitsee, että hallitus hakee hyväksyntää lakiesitykselle, jonka sisältöä ei vielä tunneta.

”Olen ollut pitkään kansanedustajana, enkä muista näin vastenmielistä tilannetta”, hän jatkaa.

”Ministeri Lindström – olisin sanonut kyllä tämän pääministerillekin – vaihtakaa nyt herrantähden tämä neuvonantaja [Matti] Vanhasesta (kesk) [Lauri] Ihalaiseen (sd). Lehdestä luin, että tämä on Vanhasen ideoima juttu tuoda tämä tiedonanto tänne. Käsittämätöntä!”, Gustafsson huudahtaa.

Lue lisää eduskunnan tiedonantokeskustelusta:

Sipilällä ja Rinteellä tulinen väittely eduskunnassa: ”Näitä ovat SDP:n keinot – lisää tukia valtion piikkiin”

Petteri Orpo kohautti eduskuntaa – ”Huonommilla kyvyillä työpaikka”

Eero Heinäluomalta raaka ryöpytys: Osaamaton hallitus värjöttelee eduskunnan selän takana

Juha Sipilä eduskunnassa: ”Eniten ovat hyötyneet 100 000 ex-työtöntä – työllistyvän tulot +1000 €/kk”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Mustonen

Itse ymmärsin, että Gustafsson sanoi iljettäväksi sitä, että hallitus tuo omasta mielestään todella "tärkeän" asian eduskunnan käsittelyyn, mutta juuri yksikään ministereistä ei jää saliin käymään sitä läpi, tai edes esittelemään "asian" sisältöä. Taisi tunnin jälkeen olla ministereistä paikalla vain työministeri, joka poistui hänkin paikalta kesken keskustelun. Ei ihme, että oppositio näkee tämän äänestyksen farssina.

Markku Koivisto

Niin, ei hallituksen tässä vaiheessa tarvitse kysyä keneltäkään yhtään mitään. Ilmoittaapahan vain että valmistelu jatkuu ja antaa eduskunnalle mahdollisuuden nyt heti kaataa hallitus epäluottamukseen, jos sen enemmistö niin parhaaksi katsoo. Kaikkien tiedossa on viimeistään nyt, että lain muutosesitys annetaan eduskunnalle lakkoillaan sitten tai ei. Tästä eteenpäin ay-liikekin tietää saavansa aikaan vain vahinkoa tempuillaan.
Ne vasta moraalisesti ja edustuksellisen demokratiankin kannalta vatenmielisiä ovat. Ei edustuksellisuudesta sen perusteella luovuta, ettei tuo tai tämä nyt satu miellyttämään. Luulisi noinkin kauan eduskunnassa istuneen sen ymmärtävän, muuten ovat nuo vuodet menneet perusasioissakin täysin hukkaan.

Markku Savikivi

"Hän tulkitsee, että hallitus hakee hyväksyntää lakiesitykselle, jonka sisältöä ei vielä tunneta.

”Olen ollut pitkään kansanedustajana, enkä muista näin vastenmielistä tilannetta”, hän jatkaa."
--------------------------------------

Ei Gustafsson muistane tätäkään tapausta kovin pitkään, jonka on ymmärtänytkin väärin. Sipilä etsii vain työrauhaa lakiesityksen valmistelulle.

Kyseessä on Sipilältä varsin älykäs veto eduskuntaa vastaan nostetun kapinan hiljentämiseksi.

Jos Gustafsson ei ymmärrä uuden lakiesityksen pyrkimyksiä, niin hän voi tukeutua demarien varapuheenjohtajan, Jouko Skinnarin, apuun, joka oli esittänyt Sipilän tavoitteiden ja perusteluluiden mukaisia ajatuksia demarinuorten kesäpäivillä viime vuonna.

https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2390123

-------------------------------
Vähän ihmettelinkin Antti Rinteen naureskelua istunnossa. Kai häntä huvitti se, että tässä protestoidaan jo demaripuolueen omiakin käsityksiä vastaan.

Markku Savikivi

Tässä keskustelua Ville Skinnarin ehdotuksista Uuden Suomen sivuilla:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/226874-kansanedustaja-muuttaisi-pienyri...

-------------------------------
Saattaa olla, että Villen pärstäkerroin alkaa olla demareissa samaa tasoa Sipilän pärstäkertoimen tasoa.

Ehkä Ville joutuu loikkaamaan sinisiin. Sinisten Simon Elo taisi muuten pitää eilisessä tilaisuudessa elämänsä parhaan puheen.