Keskiviikko 24.7.2019

Nyt tuli kova ilmoitus: Kahden päivän lakko alkaa 22.10.2018

Luotu: 
17.10.2018 10:26
Päivitetty: 
17.10.2018 10:36
  • Kuva: Alma Media arkisto / AOP
    Kuva
|

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n hallitus on päättänyt aloittaa poliittisen lakon, jolla vastustetaan irtisanomislakia, JHL kertoo. Lakossa on yli 10 000 JHL:n jäsentä. Yhteensä JHL:llä on yli 200 000 jäsentä.

"Lakko alkaa maanantaina 22. lokakuuta kello 00.00 ja päättyy tiistaina 23. lokakuuta kello 24.00. JHL:n aiemmin julistamat ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät sunnuntaina 21. lokakuuta kello 24.00. Lakko koskee siivous-, kiinteistöhuolto- ja ruokapalvelualoja sekä liikunta-, urheilu- ja kulttuuripalveluita", JHL kertoo.

"Koulussa, päiväkodeissa ja vanhuspalveluissa ei välttämättä ole ruokaa tarjolla lakon aikana. Lakko näkyy myös tilojen siivouksessa. Osa huoltotöistä jää tekemättä ja osa kirjastoista ja kulttuurikeskuksista sekä kuntien liikuntapaikoista on kiinni lakon ajan", JHL kertoo.

LUE MYÖS: Hoitajien liitoilta Tehyltä ja Superilta ilmoitus uudesta työtaistelusta

Liitto pahoittelee tiedotteessaan haittaa ja harmia, jota lakko aiheuttaa sivullisille. JHL on jo aiemmin ilmoittanut asteittain laajenevista työtaistelutoimista, jos maan hallitus ei lopeta lain valmistelua. Näin ei ole tapahtunut, liitto toteaa.

"Työnantajia nöyristelevä hallitus ajaa jääräpäisesti lakia, joka jaottelisi työntekijät kahteen kastiin sen mukaan, miten isossa työpaikassa he ovat töissä. Hallitus ei yksipuolisesti voi sanella, millä ehdoilla Suomessa tehdään töitä. Liittojen pitää päättäväisesti vastustaa työehtojen murentamista. Sipilän eduskunnassa järjestämä näytelmä ei tilannetta muuta", JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kommentoi viitaten hallituksen tiedonantoon, josta eduskunta tänään äänestää.

JHL:n hallitus muistuttaa, että liitto on valmis jatkamaan työtaistelua, jos irtisanomislain valmistelu jatkuu. Seuraavista työtaistelutoimista kerrotaan näillä näkymin lähiviikkojen aikana, sanoo liiton toimialajohtaja Håkan Ekström.

Juha Sipilän (kesk) hallitus on tuonut eduskuntaan tiedonannon työllisyyspolitiikastaan ja kiistellystä irtisanomislaista. Näin hallitus on toivonut, että työntekijäliittojen poliittiset työtaistelut hiljentyisivät. Moni liitto on kuitenkin sanonut, ettei tiedonanto vaikuta asiaan. Hallituksen varsinaista esitystä työllistymiskynnyksen laskemisesta pienissä yrityksissä ei ole vielä annettu eduskunnalle. Hallitus haluaa hankkeellaan helpottaa henkilöperusteisia irtisanomisia pienissä yrityksissä.

Pääministeri Juha Sipilä kommentoi uusia lakkoilmoituksia keskiviikkona hallituksen saatua eduskunnalta luottamuksen. Lue tarkemmin: Sipilä vastasi lakkoilmoituksiin: ”Eduskunnalta selvä linja – kehotan vakavaan harkintaan”

Merkittävän Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi Uudelle Suomelle hiljattain, että liiton on tarkoitus ilmoittaa perjantaina uusista työtaistelutoimista.

LUE MYÖS:

Teollisuusliiton Aalto: Sipilän ilmoitus ei merkitse mitään – Uusista työtaistelupäivistä ilmoitetaan pian

Lasse Laatunen Ylellä: Juha Sipilä sanoi juuri jotain hyvin merkittävää – Irtisanomislaista ”on ulospääsytie”

Petteri Orpo kohautti eduskuntaa – ”Huonommilla kyvyillä työpaikka”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ari Ojala

SDP:n vanhuspalveluille, päiväkodeille ja kouihin osoitetuilta huolilta putoaa pohja pois, koska SDP on asettamassa etujoukossa vanhukset, päiväkodit ja koululaiset nälkäkuurille! Tietoinen kohdistaminen yhteiskunnan heikompiin, jotka eivät muutoinkaan ole edustettuna päättävissä ay-liikkeissä! Heikosti vedetty SDP!

Bernhard Edgren

Juuri näin. On se mielenkiintoista että näin pienestä asiasta loppujen lopuksi tehdään sitten ihmistäkin suurempi ongelma ja taas lyödään niitä joilla ei ole asian kanssa mitään tekemistä. Tyypillistä SDP-VAS kateutta, ja tyhmyyttä, Heinähattu-luoma voisi olla ihan hiljaa.
selaista.

Hannu Peltola

ai se on sdp syy jos sipilä ja lidström valehteli että kikyyn ei enää kosketa eikä tehdä heikennyksiä?? valehdella hallitus siis saa työtätekevälle kansalle mutta valehtelua ei saa vastustaa??? eiköhän kansalaisten mielipide ole tullut jo aika selväklsi ja jos sipilä pitää tota työnantajien eriarvoistamista pienenä asiana, miksi se ei sitten vetäydy siitä koska se on vastoin hallituksen lupaustakin

Mikko Toivonen

Minun mielestäni hallituksen ja maan ei pidä hyväksyä poliittisia tai muuten laittomia lakkoja missään muodossa vaan murrettava ne kaikin lainsäädännön ja luomisen keinoin. Siis korostan poliittiset ja muuten laittomat lakot ja selvästi organisoidut työnseisaukset kuten yhteinen sairastuminen yhteisellä päätöksellä.
Ottakoon hallitus tarvittaessa vaikka Thatcherin keinot työrauhan palauttamiseksi yhteisen kansallisen edun nimissä.
Se voi alkaa vaikkapa julistamalla valikoituja toimi ntoja kuten kuljetusala valtion turvallisuudelle vällttämättömäksi alaksi seurauksineen.

Jarmo Michelsson

Tämä koko lain valmistelu on täysin turha ja tarpeeton, järjetöntä idiotismia. Ihmettelen sellaista asiaa että eikö alle 10 hengen firmassa työnantaja pysty 6 kk koeajan aikana jo päättelemään työntekijän moitivoitumisesta ja osaamisesta työhönsä. Tämä nykyinen hallitus on niin pahasti päästään vialla että kaikki liitot voisivat aloittaa suurlakon jo heti huomenna tai mahdollisimman nopeasti.

Juhani Vinberg

antti rinteen pääministerikiima johtaa lasten ja vanhusten nälässäpitoon, vanhhusrtnupottamiseen paskavaippoihin, eikäpäästä eroon pollitrukseista tai jotain muutamissiota julistavista työntekijöistä, jotka aiheuttavat epäsopua työmaalla ja voivat haitata muilla miuuten työnantajan imagoa, kuten green peacen taippohjoidsmaisen vastarintaliikkeen agentittvain pari mainitakseni

Raine Pitkänen

Onneton ja Kiero Sipilä vaan kärjisti tilannetta ja Ay väki sai lisää vettä myllyynsä. Sipilä jakoi nyt kansan kahtia ja kahtiajako kestää pitkään. Ihmettelen miten mahdollinen uusi laki vaikuttaa työllistämiseen. Vaikka yrityksen toiminta laajenisi, niin eihän kukaan yrittäjä palkkaisi uutta työntekijää, jos henkilöstömäärä ylittäviä ton maagisen kymmenen työntekijän rajan. Tarkoittaako alle kymmenen työntekijää, että raja on 9 työntekijää?

Taito Räsänen

Kyllä kysymys on Sipälän hallituksen duunarin kyykytyksestä !
tekeekö SDP vaalityötä ? ei tarvitse hallitus puolueet tekevät sitä itse, kun äänestyksen nimilista jaetaan ,ovatko hallituksen orjatyön puolesta äänestäneet eduskunnassa ?
ja tiedoksi kyllä vanhusten vaipat vaihdetaan.

Tapani Tuominen

Vaikka olisi hallituksessa lakiesityksestä mitä tahansa mieltä, niin siitä kai kaikki voivat olla yhtä mieltä, että lakkojen haitat kohdistuvat nyt aivan vääriin ja täysin osapuolettomiin henkilöihin; lapsiin ja vanhuksiin.

Osoittaa oppositiolta todella huonoa pelisilmää tilanteessa, jossa olisi voinut kerätä pisteitäkin.

Antero Suomi

Eikös tuo asia ole lopulta selvitettävissä ammattijärjestöjen keskinäisissä työehtosopimusneuovotteluissa? Eihän siellä hallitus ole mukana. Sopimukseen kirjataan, että irtisanomisehdot ovat nämä. Olihan minullakin erilainen kovempi sopimus edellisessä työssäni, koska esimiesporras koostui kuntapoliitikoista. Siinä saattoi iskeä luottamuspula yhtäkkiä, joten sen välttämiseksi vaadin työnantajan irtisanoessa ilaman pätevää syytä tai poliittisin syin 2 vuoden liksan ilman työvelvoitetta. Eipä tullut kiistaa, etten liittynyt mihinkään kolmesta kiistelevästä puolueesta ja välissä pidettiin sentään kahdet vaalitkin, joissa valtasuhteet muutuivat.
Värväystoiminta oli alussa jopa sairaaloisen kovaa ja yritettiin kirjata minut erään puolueen jäseneksi tietämättäni.
Kunnan lakimies tarkisti sopimuksen ja kunnajohtaja veti nimen alle. Ei se ole kiellettyä muillakaan aloilla. Pyytää enempi kuin laki määrää.

Lauri Kiiski

Kuinkahan tämä JHL:n poliittinen lakko lisää yrittäjien halua palkata lisää työväkeä ?

Suomeen tarvitaan 200.000 uutta yksityisrahoitteista keskipalkkaista työpaikkaa ja huikeasti lisää vientiä, että edes nykyinen hyvinvointi olisi mahdollista 2020-luvulla.

Saas nähdä, miten oppositiopuolueet ja ay-liike haasteista selviävät jo seuraavan mitä ilmeisimmin Rinteen johtaman hallituksen kaudella. Taitaa samaan aikaan lähteä korot nousuun, yksityinen kulutus sakata ja maailmantalouskin hapantua samaan aikaan.

Pentti Westerholm

Joukkohysteria on vallannut puolet kansasta .Todennäköisesti irtisanomiset eivät lisäänny tavanomaista enempää.Uusi laki suo vain enemmän vastuuta pienyrittäjältä työntekijälle.Näin yrityksen kokonaisvastuu laajenee useamman tekijän kesken.Jotkut eivät halua jakaa suotua vastuuta ja rekrytointi ei ole täyttänyt odotuksia.Etuna olisi kuitenkin se,että he voivat yrittäjän myötävaikutuksella hakea nopeammin itselleen mieluisan työpaikan.

Hanna-Mari Auvinen

Nyt pitäisi hallituksen ottaa järki käteen ja miettiä mitä ovatkaan taas tekemässä. Ensin pitäisi miettiä mitkä ovat ne suurimmat pienyrittäjien ongelmat ja lähteä selvittämään niitä. Tällainen uhmaikäisten niskoittelu vain antaa hallituksen päätäntäkyvystä ja -menetelmistä todella kyseenalaisen kuvan.

Pentti Westerholm

Hallitus on tarkkaan miettinyt pienyrittäjän ongelmia.Siitä on oiva esimerkki tämä irtisanomislaki.Sitä vastoin AY pitäisi paremmin harkita kun laittaa vanhukset ja nuoret parinpäivän nälkälakkoon.Valinnut kaikkein heikoimmat osallistujat heidän kampanjaansa tukemaan.Siinä ei ole mitään ihailtavaa.

Rauno Kujala

Ay-liikkeeltä täysin oikeaa toimintaa. Samantien yleislakko. Hallitus (mikä ei edes ole hallitus, koska sen olisi pitänyt kaatua Persujen jakaannuttua) on omilla toimillaan tehnyt Suomesta toimimattoman, epädemokraattisen ja perustuslakia kunnioittamattoman surkimuksen, jonka pää-asia näyttää olevan valtion omistuksien myynti ulkomaisille sijoituspiireille sekä Suomeen tehtävät työelämän orjamarkkinat. Työttömät, sairaat ja eläkeläisethän on jo potkittu henkihieveriin, loput leipäjonoihin. Tämä hallituskuvajainen, jonka pääsuunta on sensuuri, kansalaisoikeuksien poisto ja ns. vihapuhe on oksettava. Luulin edellisen sateenkaarihallituksen olleen pohjanoteeraus...vielä mitä, tämä lyö ylivoimaisesti laudalta kaikki. Ei jatkoon, vaan hallitus nurin.