Tiistai 25.6.2019

Juha Sipilä eduskunnassa: ”Eniten ovat hyötyneet 100 000 ex-työtöntä – työllistyvän tulot +1000 €/kk”

Luotu: 
16.10.2018 14:15
Päivitetty: 
16.10.2018 14:24
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Juha Sipilä tänään eduskunnassa.
|

”Eniten hallituksen talouspolitiikasta ovat hyötyneet ne yli sata tuhatta entistä työtöntä, jotka ovat nyt töissä. Kokopäivätöihin työllistyvän ihmisen käytettävissä olevat tulot kasvavat keskimäärin 1 000 €/kk. Kun hallituksen päätösten työllisyysvaikutukset otetaan huomioon, nähdään, että kipeistä leikkauksista huolimatta tuloerot kasvavat vain hyvin lievästi tai eivät lainkaan. Hallituksen toimet ovat parantaneet myös lapsiperheiden työnteon kannustimia ja vähentäneet lapsiköyhyyttä.”

Näin sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk) esitellessään hallituksen tiedonannon tänään eduskunnan keskustelussa.

Hallituksen työllisyyspolitiikkaa koskevasta tiedonannosta äänestetään eduskunnassa huomenna.

Sipilä luetteli hallituksen toimia työllisyyden nostamiseksi.

”Työllisyyden merkitys julkiselle taloudelle on järisyttävä. Kyse on päiväkotien, sairaaloiden ja ikäihmisten hoivan rahoittamisesta”, Sipilä sanoi.

”Työllisyysasteen nousu prosenttiyksiköllä parantaa julkisen talouden tasapainoa noin 1,4 miljardilla. Tulevien vuosien haasteet edellyttävät vähintään 75 prosentin työllisyysastetta”, hän jatkoi.

Sipilän mukaan hallitusta on painostettu lopettamaan kyseisen esityksen valmistelu. Lakot aiheuttavat menetyksiä yrityksille ja työntekijöille, hän totesi.

 ”Hyvinvointiyhteiskunta vaatii vieläkin korkeampaa työllisyysastetta. Poliitikoilta vaaditaan rohkeutta ja päättäväisyyttä. Kaikista toimista ei välttämättä löydy aina yksimielisyyttä. Lopulta kyse on hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta ja sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta. Edellä esitetyn pohjalta hallitus jatkaa pienten yritysten työllistämiskynnyksen madaltamista koskevan hallituksen esityksen valmistelua, jos eduskunta antaa luottamuksen hallitukselle tässä asiassa”, Sipilä päätti puheensa.

Hallituksen hanke helpottaa henkilöperusteista irtisanomista pienissä yrityksissä on aiheuttanut työtaisteluita ammattiliitoissa. Tästä syystä hallitus päätti tuoda hankkeesta sekä työllisyyspolitiikastaan tiedonannon eduskunnalle.

LUE MYÖS: Eero Heinäluomalta raaka ryöpytys: Osaamaton hallitus värjöttelee eduskunnan selän takana

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tarja Laakso

Tuo on kyllä hyvä kysymys, miksi sosiaali- ja asumistuet vain kasvavat, jos kerran 100 000 työtöntä on saanut töitä, jossa tienaavat yli 1000 euroa enemmän. Ja todellakin, sekä asumistukien että toimeentulotukien määrät ovat olleet edelleen vuonna 2017 ainakin kasvussa, eivät suinkaan vähenemässä. Ja asumistuen saajista on yli 15% työssäkäyviä.

Tarja Laakso

Käsittääkseni mm. nuo ovat niitä uusia työpaikkoja, koska viitataan työllisten määrään, ja työllisiksi lasketaan kaikki jotka ovat saaneet "rahakorvauksen tai luontaisedun". Työpaikkojen määrät eivät ole kasvaneet likikään tuota tahtia - ei myöskään avoimien työpaikkojen määrät jne. Ja katsoo melkein mitä tahansa graafia työllisiin liittyen, ei muutos ole ollut kovinkaan merkittävä - paitsi kausittain. Nyt on varmaan sopiva "kausi" että saadaan tuollainen sopiva luku... (on juuri siis ollut se joka vuotinen piikki).

Mikko Järvinen

Palkattoman työn tekeminen on kasvanut huimasti. Varsinkin kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti . Kun vuonna 2010 siihen osallistui keskimäärin 5 000 suomalaista joka kuukausi, mutta nykyisin jo yli 30 000. Samaan aikaan TE toimiston kurssitettavia on noin 80 000 ja työkokeilijoita noin 50 000.. Nämä kaikki tilastoidaan työllisiksi

Pasi Käyhkö

Suomen talous romahti vuonna 2008. Keskusta oli silloin pääministeripuolue. Se oli Keskustan mukaan maailman talouden notkahduksen syy. Nyt maailmantalouden nosteessa Suomikin nousee. Mutta tämä talouden nousu onkin Sipilän mukaan Keskustan aikaansaama.