Tiistai 25.6.2019

Superin väite: Kello 4 herännyt vanhus saa aamiaisen ja lääkkeet klo 12 – ”Hoitajia painostetaan vaikenemaan”

Luotu: 
18.10.2018 11:22
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Super muistuttaa, että työntekijä on sosiaalihuoltolain mukaan velvollinen ilmoittamaan kaikista havaitsemistaan epäkohdista ja niiden uhista työnantajalle, jonka puolestaan on puututtava välittömästi epäkohtiin ja ilmoitettava niistä edelleen kunnan sosiaalihuollosta vastaavalle viranhaltijalle. Tämä ei näytä toteutuvan. Kuvituskuva.
|

Lähi- ja perushoitajaliitto Super kertoo tekemänsä kyselyyn nojaten, että yksityisten hoivayritysten omavalvonta ei toimi.

Kysely Attendolla, Mehiläisessä ja Pihlajalinnassa työskenteleville liiton jäsenille kartoitti työntekijöiden kokemuksia muun muassa työn kuormittavuudesta ja omavalvontasuunnitelman toteutumisesta. Super toteutti kyselyn elokuussa 2018. Vastauksia saatiin kaikkiaan 1547, liitto kertoo.

”Kyselystä selvisi, että yksikön toiminta, henkilöstömäärä, hoidon laatu ja asiakasturvallisuus ei monissa tapauksissa vastaa työpaikan omavalvontasuunnitelmaa. Se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että aamuneljältä herännyt vanhus saa aamiaisensa ja lääkkeensä vasta puolenpäivän aikaan, koska hoitajia ei ole tarpeeksi”, Super sanoo tiedotteessaan.

”Tähän on tietenkin syynä haluttomuus panostaa rahallisesti perushoivaan”, sanoo puheenjohtaja Silja Paavola.

Super muistuttaa, että työntekijä on sosiaalihuoltolain mukaan velvollinen ilmoittamaan kaikista havaitsemistaan epäkohdista ja niiden uhista työnantajalle, jonka puolestaan on puututtava välittömästi epäkohtiin ja ilmoitettava niistä edelleen kunnan sosiaalihuollosta vastaavalle viranhaltijalle.

”Nyt kuitenkin näyttää siltä, ettei henkilöstöä haluta kuunnella ja ongelmia ratkoa, vaan päinvastoin painostetaan vaikenemaan ongelmista. Superin jäseniltä tulee myös yhteydenottoja, joissa he kertovat työnantajan ryhtyneen vastatoimiin ilmoituksentekijää kohtaan”, Silja Paavola sanoo.

Lue myös: 

Kuolemansairaan karut 2 viikkoa: Hoitaja töissä 20 h putkeen, ”yksikään firman puhelin ei vastaa”

Työpäivä 19 h, ylityökorvaus 0 € – Tehy: Näin hallituksen ajama ”halpuuttamistyöaika” toimii

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

- - "Velvollisuus ja oikeus

Jos havaitset, että vanhuksen asiat eivät ole niin kuin pitäisi, voit tehdä asiasta vanhustensuojeluilmoituksen.

–Tämä ilmoitusoikeus tunnetaan aivan liian vähän, sanoo Turvallisen vanhuuden puolesta - Suvanto ry:n puheenjohtaja Satu Taiveaho.

Vanhuspalvelulaissa ja sosiaalihuoltolaissa on määritelty ilmoitusvelvollisuus eli huoli-ilmoitus.

Sen mukaan sosiaaliviranomaiselle pitää ilmoittaa, jos sosiaali- ja terveysalan ammattilainen tai poliisin, hätäkeskuksen tai pelastustoimen palveluksessa oleva kohtaa tehtävässään ikäihmisen, joka ei saa riittävää hoitoa tai joka on kohdannut laiminlyöntiä tai kaltoinkohtelua.

Ilmoitusvelvollisuus koskee viranomaisia.

Meillä kaikilla on myös ilmoituksen tekemiseen oikeus, josta ei juuri tiedetä.

Taiveahon mukaan jopa joillekin poliiseille tämä ilmoitusvelvollisuus voi olla vieras." - -

https://www.satakunnankansa.fi/kotimaa/oletko-huolissasi-tutusta-vanhuks...

Kai Niemeläinen

Toimiva omavalvonta on ollut merkittävässä roolissa elintarviketurvallisuutemme paranemisessa ja valvontatoiminnan kohdentamisessa.

Yksityisen liikeyrityksen toiminta ei poikkea yhtään kunnallisen kotihoidon käytännöistä. Sielläkään ei haiproon tehdä poikkeamailmoituksia, jos aamulääkkeet annetaan kahden aikaan iltapäivällä.