Lauantai 20.7.2019

”Miksi järeä ase suunnataan nyt sairaimpien hoitamiseen?” – Sairaalapomolta havahduttava kysymys Ylellä

Luotu: 
18.10.2018 10:52
  • Kuva: Timo Marttila / Keski-Suomen sairaanhoitopiiri
    Kuva
    "On pakko kysyä, että onko tässä harkintakyky jossain suunnassa pettänyt", pohtii Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen Ylellä.
|

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen hämmästelee, miksi Julkisten ja hyvinvointialojen liiton julistama kaksipäiväinen poliittinen lakko kohdentuu maakunnan sairaimpiin ihmisiin. Lakko kohdentuu ruokapalveluihin ja siivoukseen päiväkodeista vanhuspalvelun yksiköihin.

”Suoraan sanoen on pakko kysyä, että onko tässä harkintakyky jossain suunnassa pettänyt”, Kinnunen sanoo Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

”Nimenomaan kohde ja ajoitus on erittäin hankala ja erikoinen. Itse ajattelen sillä tavalla, että jos lainaan [SAK:n puheenjohtaja] Jarkko Elorannan lausuntoa, että poliittinen lakko on järeimpiä aseita, mitä työmarkkinajärjestöillä on käytettävissä, niin miksi ihmeessä suunnata se vaikka nyt tässä meidän tapauksessa maakunnan kaikkein sairaimpien ja kärsivien ihmisten hoitamiseen. Tämä joka tapauksessa vaikeuttaa arjen pyörittämistä”, hän jatkaa.

Kinnunen korostaa, että poliittisesta lakosta huolimatta ”potilasruokailut toteutuvat normaalilla tavalla, ja myöskin äidinmaitokeskuksen toiminta on turvattu”. Lakko kuitenkin iskee keskussairaalan henkilöstöravintolaan ja kahvioon. Kinnusen mukaan ravintolaa käyttää päivittäin 700-900 ihmistä, mutta erityisen ikävänä hän pitää keittolounastakin tarjoavan kahvila Paussin sulkemista lakon vuoksi.

”Kun ihmiset tulevat pitkien matkojen päästä tutkimuksiin ja hoitoihin tai tapaamaan läheisiään sairaalassa, niin sen mukaan ottaminen [lakkoon] ihmetyttää todella”, Kinnunen sanoo.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine pahoittelee Kinnuselle tilannetta Ylellä.

”Me olemme todella pahoillamme siitä, että joudumme tällaisiin toimenpiteisiin Sipilän hallituksen politiikan takia. Mutta kun ei mene hyvällä perille, niin joudumme menemään nyt tällä tavalla eteenpäin”, Niemi-Laine sanoo.

Hän korostaa, ettei lakon taustalla ole pelkästään lainsäädännön arviointineuvostolle eilen toimitettu lakiluonnos irtisanomissuojan heikentämisestä pienissä yrityksissä, vaan hallituksen toimista kokonaisuutena.

LUE MYÖS:

Juha Sipilä vastasi lakkoilmoituksiin: ”Eduskunnalta selvä linja – kehotan vakavaan harkintaan”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Paananen

Kyllähän tässä on selvä logiikka taustalla. Isketään lakolla kohtaan, jolla saadaan mahdollisimman suuri mediahuomio ja keskustelu aikaiseksi. Kyllä on ala-arvoista toimintaa ammattiliitoilta. Tämä monikossa syystä että eivät liitot näitä itsenäisesti päät vaan vaan taloutta ja toimintoja hivitetaan alaspäin keskitetysti lakkokenraalien johtokeskuksesta.

Hannu Mononen

”Me olemme todella pahoillamme siitä, että joudumme tällaisiin toimenpiteisiin Sipilän hallituksen politiikan takia."

– Siis JHL:ssä ei ole omia aivoja kenelläkään? Sen jäsenistö pakotetaan kaavamaisesti noudattamaan AY-johdon tulkintoja siitä, millaista kulloinkin on Sipilän hallituksen politiikka.

Tarja Laakso

Eiköhän kyse ole siitä, että työntekijät ovat tehtävässä kuin tehtävässä tärkeää työtä tekeviä (johtoporrasta lukuunottamatta ehkä, heidän poissaolonsa ei ehkä näy ihan arjen toiminnoissa). Eli aina kun joku ryhmä ei tee työtään, se näkyy ongelmina. Jos JHL olisi valinnut jonkun toisen osan lakkoilemaan, sama valitusvirsi olisi joka tapauksessa kuulunut.

Se, mikä tässä kaikessa keskustelussa on ikävää, ettei edelleenkään tajuta, että työntekijät ovat se porukka, joka tämän maan pitää pystyssä ja toiminnassa - he eivät ole pelkkä kustannuserä, joka lakkoillessaan aiheuttaa tappioita, mutta työssä ollessaan vain kustannuksia.

Sama porukka siis tuottaa ne voitot ja tekee ne työt, jotka heidän väitetään aiheuttavan lakon aikana tappioina tai ongelmina.

Kalle Kaskinen

" Jos JHL olisi valinnut jonkun toisen osan lakkoilemaan, sama valitusvirsi olisi joka tapauksessa kuulunut" sanot. JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine valinnut LAPSET ja VANHUKSET aseikseen aatesodassaan. Eikä tämä ole tälle sakille mitään uutta, JHL jätti taannoin tiedottamatta ikääntyneille asukkaille myyvänsä heille palvelutalosta vuokraamansa asunnot.

Topi Rantakivi

Ei tässä ole nyt kyse siitä AY-liitoista vaan huonoista laeista, jotka ovat toistuvasti rikottu ja ei olla tehty mitään korjauksia epäselviin lakeihin.

Tätä toilailua on riittävästi katseltu sivussa.

Noinko helposti unohtuu näiltä johtajanpalleilta YLE:n A-studion talkit Vanhusten hoitojen retuperästä tai muissa, missä on asiaa selvitetty. Ylimmät johdot sanovat, että hyvin menee vaikka todellisuus kertoo ihan muuta.

Eipä tarvitse katsella kohta enää tätä Sipilän hallitusta.

Topi Rantakivi

@11. Pitää katsoa, että kuinka usein hallitus on heikentänyt lakeja sekä perustuslakia rikkonut ja paljonko AY sitten on rikkonut. Suurimman korin tekee hallitus.

Siinä sitten on viesti hallitukselle, lopettakaa hölmöilyt ja keskittykää olennaisiin, hyvää hallintotapaa ja lain valmistelua.

Erkki Martikainen

Ay-liike toivoo että saataisiin jokunen ruumis jotka voitaisiin laskea riitelyn syyksi ja sitten tietenkin syytettäisiin hallitusta.
Mahdollisimman paljon haittaa ja kärsimystä ihmisille ja yhteiskunnalle, siinä se näkyy olevan ay-pomojen päällimmäinen ajatus.

Jarmo Nurminen

Diabeetesta sairastavilta on viety kaikki.. Jalkahoito oli ennen ilmainen, kotihoito oli myös aikanaan ilmainen.. Lääkkeet oli myös ilmaisia.. KENEN SYY: Reikäpäät hallituksessa sen on saanut teoillaan aikaan.... Ne jotka möykkäävät 2pv lakosta JHL:tä, eivät tajua, että nuo 2pv on vasta jäävuoren huippu tulevien viikkojen-kuukausien aikana :D Olen itse ollut yrittäjä ennen eläkkeelle jäämistä vain 23 vuotta, eli noviisi :) Minä maksoin hyville miehille liitto x2 palkkaa, ja vapaaehtoisesti :)

Kaarlo Kunnari

Olen jo vuosia sitten havainnut, ettei maassamme ole sitä asennetta mikä on muissa EU- maissa ja varsinkin Välimeren maissa. Siellä vanhukset ja lapset ovat erityiskansalaisia ja heidät on nostettu ylös muiden kunnioitettavaksi ja hoivattavaksi. Siellä ei tulisi mieleenkään lapsien tai vanhusten ruokajärjestelyjen käyttämistä lakkoiluun. Tämä toiminta maassamme osoittaa miten vähän meillä yleensäkin lasten, koululaisten ja vanhusten asioista todella välitetään. Tuntuu siltä, että olemme ns. haittaikäpolvia joista halutaan eroon nopeasti. Muistakaa älypäät, että saitte meidän jäljeltämme hoidettavaksenne hyvin toimeentulevan ja varakkaan yhteiskunnan, jonka olette jo lähes tuhonneet. Kysyn miksi, onko teillä joku parempi tarjolla ja millä te sen rahoitatte?