Perjantai 19.7.2019

Lehti: Stubbille ikäviä uutisia – EPP:n valtiojohtajat tukevat kilpailija Weberiä

Luotu: 
18.10.2018 19:49
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Saksalainen Manfred Weber on alusta alkaen ollut ennakkosuosikki EPP:n Spitzenkandidat-kisassa, koska häntä tukee liittokansleri Angela Merkel.
|

Alexander Stubbin mahdollisuudet eurooppalaisen EPP-puolueen kärkiehdokkuuteen hupenevat, kun kilpailija Manfred Weber on vahvistanut kannatustaan, Kauppalehti kertoo.

Saksalainen Weber on saanut tuekseen jo kahdeksan maan johtajat, kertoo verkkolehti Politico vedoten EPP-lähteisiin.

Politicon mukaan keskustaoikeistolainen poliittinen ryhmä EPP on saanut virallisen tukikirjeen Weberille Bulgarian, Kroatian, Kyproksen ja Irlannin pääministereiltä sekä Itävallan kanslerilta ja Romanian presidentin puolueelta. Myös Unkarin pääministeri Viktor Orbàn on ilmoittanut tukevansa Weberiä. Lisäksi Saksan Angela Merkel kannattaa Weberiä.

Kaikki mainitut valtiojohtajat kuuluvat Euroopan parlamentin keskustaoikeistolaiseen poliittiseen ryhmään.

Aiemmin keskiviikkona ehdokasasettelun loputtua hollantilaiset ja kreikkalaiset ilmoittautuivat Weberin tukijoiksi. Stubbia tukevat puolestaan ainakin ruotsalaiset ja virolaiset.

Stubbin mahdollisuudet voittoon heikkenevät huomattavasti, koska vaikka äänestys marraskuussa Helsingissä on salainen, on todennäköistä, että kansalliset ryhmät äänestävät yksissä tuumin.

Spitzenkandidat eli kärkiehdokas valitaan marraskuun alussa Helsingissä pidettävässä EPP:n kokouksessa. Kärkiehdokkaaksi äänestetty voi päätyä seuraavaksi komission puheenjohtajaksi. Näin tapahtui Jean-Claude Junckerille, koska EPP säilytti isoimman puolueen asemansa Euroopan parlamentissa viime eurovaaleissa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

Suomalaisia voisi olla missä hyvänsä EU-viroissa, mutta se on Suomen kannalta täysin samantekevää, sillä kansallisen edun ajaminen on kielletty.
Ajoiko Rehn komissaarina Suomen etua? Ei, vaan pyrki komentelemaan EU:n ehdoin ohi hallituksenkin.