Keskiviikko 24.7.2019

Suomen Yrittäjiltä kova vastaveto: ”Lopettakaa ay-maksujen periminen”

  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    ”Jäsenmaksujen perintä ei ole pakollista, jos yritys ei ole järjestäytynyt”, Mikael Pentikäinen totesi. Arkistokuva.
|

Turkuun kokoontunut Suomen Yrittäjien liittokokous otti perjantaiaamuna kantaa ajankohtaiseen työmarkkinatilanteeseen.

”Viime aikoina monet yrittäjät ovat olleet pettyneitä siitä, miten ammattiyhdistysliike on käynyt viimeinen niitti -kampanjaa. Meidän suuntaan on tullut paljon yhteydenottoja”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kertoi tiedotustilaisuudessa ennen liittokokouksen alkua.

Yrittäjät esittää, että liittoihin kuulumattomat, järjestäytymättömät yritykset lopettavat ay-jäsenmaksujen perimisen.

”Jäsenmaksujen perintä ei ole pakollista, jos yritys ei ole järjestäytynyt”, Pentikäinen totesi.

Pentikäisen mukaan ”ei ole työnantajan tehtävä kerätä rahaa ammattiliitoille toimintaan, joka ohjataan työnantajia vastaan”.

”Moni työnantajayrittäjä kokee tämän aika epäoikeudenmukaisena asiana.”

”Haluamme muistuttaa yrittäjiä siitä, että järjestäytymättömien yritysten tarvitse periä ay-jäsenmaksuja.”

Pentikäinen korostaa, että kyse ole kannanotosta ay-toimintaa vastaan.

”Se kuuluu vapaaseen yhteiskuntaan, on kansanvaltaisen järjestelmän osa. Järjestelmässä on piirteitä, joita pitää korjata.”

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen vihjasi myös ”aika paljon kovemmista toimenpiteistä”.

”Harkinnassa on myös muita toimenpiteitä. Palaamme kovempiin toimenpiteisiin kun hallintomme niitä käsittelee”, Mäkynen tyytyi tarkentamaan.

LUE MYÖS:

Taloustieteen professori ihmettelee: ”Valtiovalta tukee ay-liikettä runsaasti – on jo aika purkaa”

Juuri nyt: Teollisuusliitto irtisanoo kiky-lisätunnit – koskee 100 000 työntekijää

Tästä syystä työnantaja tilittää ay-maksusi – Anders Blom: ”Kommunismin pelko”

SAK:n raju kampanja tyrmistyttää yrittäjiä – ”Tällainen valehtelu on surullista”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Pento

Kun ammattiliitot käyttäytyvät näin, niin eduskunta maan lakiasäätävänä elimenä voisi vaikka poistaa ammattiliittomaksujen keräämisen kokonaan, poistaa yleissitovuuden, poistaa liittojen verovapauden, ja ottaa työttömyyskassat valtiolle.

Mikko Toivonen

Nuo olisivat hyviä aloitustoimenpiteitä. Minä säätäisin lisäksi lakeja niin tarkasti ettei minkäänlaiselle kiertotiellekään laittomille lakoille jää mitään mahdollisuutta ja jos toteutetaan siitä huolimatta niin kohteelle täysi korvaus aiheutetusta vahingosta sen lisäksi että laittoman lakom organisoijille rikoslain tai lakkolain edellyttämär linnarangaistukset

Pasi Anttila

2 500 000 työläistä aloittaa yleislakon. Kumpi voittaa. Nöyrtykää ja tajutkaa että sota jota käytte ei ole teidän voitettavissa. Uhota toki saatte mutt siihenhän se sit jää

Valta on meillä. 100v sitten se ehkä oli teillä mutta nyt se on meillä.

Ilkka Paananen
Vastaus kommenttiin #20

Voi luoja mitä saissea. Siitä hyvä tämä selkkaus, että nähdään miten punaista on AY-väki. Sosialisoikaa yksintein yritykset. Kyllä veikkaan että alkaa Anttilan alahuuli väpättää kun ulkomaiset yritykset alkavat siirtää toimintojaan pois Suomesta ja vientiasiakkaat eivät uusi sopimuksiaan Suomalaisten yritysten kanssa. Ai niin mutta eihän tämä vaikuta julkiseen puoleen.

Umppa Lumppa

Sopii minulle, kunhan vastavuoroisesti säädetään laki, että työntekijällä on riitatilanteessa oikeus haastaa työntantaja kaksintaisteluun ja työntantajalla on velvollisuus osallistua. Taistelun aikaisista perinteisitä rikoksista ei tuomita.

Pistoolit tai miekat. Ja osallistumatta jättävää karkuun juoksevaa vellihousua saa vapaasti napsauttaa/tuikata selkään.

Vaihtoehto kakkosena tarjoan sisällissotaa.

Veijo Paasonen

Odotinkin milloin SY tulee esiin puolustamaan omaa mielilastaan. Ehkä on aika selvittää ay-liikkeen ja SYn asema Suomessa ja jos Suomi menee yleislakkoon, joka on suositeltava pelkästään ilmastonlämpenemisen vuoksi, kulutusta vähentävänä, niin loppujen lopuksi kaikki voittavat. Suomi saattaa päästä luvattuihin hiilidioksiidipäästöihin ja SYn aikeet palkansaajien oikeuksien leikkaamiseen saa hintalapun.

Veijo Murtomäki

Ne maat, joissa ay-liike on pantu polvilleen, ovat kaukana demokratioista ja työntekijöiden oikeudet ovat keskiajalta: Meksiko, USA jne. Muu Eurooppa pyrkii järkevään ay-politiikkaan, kohden sitä mitä Pohjoismaissa on, kun taas Suomessa halutaan lähteä veronkiertäjä-pääministerimme johdolla Thatcherin tielle. Tämän oikeisto-Suomen asianajajien jalanjäljet ovat tulleet jo nyt kohtalokkaaksi maallemme ja sen instituutioille, joita on romuutettu kilvan.

Tapio Mäkeläinen

Onnittelut sekä Sipilän ammattijohtajahallitukselle, SY:lle ja liitoille. Kärpäsenpaskan kokoisesta asiasta on saatu ongelma jota ei hevin ratkaista. Moka on Sipilän ja Lindströmin ammattitaidossa; toivat asian tapetille järjettömään aikaan ilman että on mitään selvyyttä sen nk työllisyysvaikutuksista. Sitä saa mitä tilaa.
Huono kuva jää liitoistakin.

tom brunila

Kannattaa huomata, että molemmat herrat ovat palkkajohtajia joiden palkka juoksee varmasti. Heidän ei tarvitse välittää siitä, että työntekijät menevät lakkoon jos yrittäjä noudattaa heidän neuvoaan! Vaikuttaa siltä, että yksikään näistä kovimmista kiihottajista ei ole riippuvainen työntekijöiden työpanoksesta jotta saavat elantonsa eivätkä täten joudu kärsimään vastatoimenpiteistä.
Samoin on Kokoomuksen fanaattisimpien kanssa, kaikki ovat turvallisesti "töissä" julkisella sektorilla tai sellaisen järjestön palkkalistoilla joka saa rahansa yrityksiltä jäsenmaksuina. Ja he ovat kaikki ehdoin tahdoin välttäneet "joutumasta" yksityiselle sektorille jossa työntekijän, myös Kokoomusta kannattavan, on tuotava yritykselle enemmän rahaa kuin mitä palkkaan ja sivukuluihin menee!

Erkki Malinen

Jos yrittäjät vihaa työntekijöitä noin paljon, miksi ne ylipäänsä niitä palkkaa antaisivat lopputilin kaikille. Kyllä nyt ollaan viemässä meidän työmarkkinat aivan kuralle, jos tämä auttaa meidän kilpailukykyä niin lehmätkin lentää. Miten työntekijä voi luottaa enää työnantajaansa, ei ainakaan uskalla asuntolainaa ottaa tuskin kuluttaakaan mihinkään ylimääräiseen niin eiköhän tämä kapsaha yrittäjien omaan nilkkaan.

Juri Sivonen

Helppoahan tuo on jäsenmaksut maksaa itse, sopimuksen voi tehdä maksusta ihan netissä ja jäsenmaksu menee sitten tililtä, niinkuin muutkin laskut.

Itselläni on tämmöisestä pienyrityksestä se kokemus että siellä yritettiin kaikin tavoin säästää henkilöstökuluissa: ylitöistä ei haluttu maksaa ja arkipyhäkorvaukset maksamatta, joten lopulta jouduin turvautumaan liiton lakimieheen. Vasta kun oli tulossa kutsu oikeuteen, niin siinä vaiheessa maksettiin maksamattomat palkat. Yllättäen, kun sopimuksessa luki töitä olevan kolmessa viikossa 0-137,5h, vaikka aiemmin olikin ollut täydet tunnit, niin tämän jälkeen seiuraavassa kolmen viikon listassa oli kahdeksan tuntia. Tein sitten omat johtopäätökseni ja vaihdoin työpaikkaa.

Tälläistä touhua haluaa Sipilä ja Suomen yrittäjät lisää. Enkä ole ollenkaan ainoa, jolla vastaavia kokemuksia. On olemassa hyviä pieniä työnantajia, mutta on myös huonoja, joillle halutaan antaa lisää keinoja toimia väärin.

Harri Määttä

Yrittäjänä olen maksanut aina yli taulukoiden ja liittojen suositusten. Hommat toimii ja porukat tekee motivoituneesti töitä. Kaikissa työpaikoissa on ns."lusmuja" , mutta porukat on itse laittanut ne ojennukseen tai antaneet ymmärtää kuka on ns. "heikoin lenkki", joka ei kuulu joukkoon. Ay-maksut jne. ne voi hoitaa suoraveloituksella. Kannattaa miettiä, mikä on työnantajan maine, myös siltä kannalta moniko haluaa ko. yritykseen töihin. Valitetaan työvoimapulaa. Höpö, höpö. Käsi sydämelle. Moniko yrittäjä on oikeasti valmis palkkaamaan osaavaa ja ammattitaitosta työvoimaa ja valmis maksamaan siitä. Metallialan yrittäjä natisi ja kitsi tämän lehden sivuilla jokin aika sitten, ettei saanut kuin yhden osaavan henkilön hakemuksen, MUTTA henkilö oli jo 60 vuotias. Voi tuota suurta tyhmyyttä. Kaverilla on tieto ja taito, jota voi siirtää nuoremmille. Osaava ja ammattitaitoinen työvoima on yrityksen tärkein pääoma. Tulos tehdään yhdessä. Ei pidä ajatellaan vain pikavoittoja. Sama pätee myös työpaikka ilmoituksiin. Olen seurannut pienen vinkin johdosta niitä. Yksi esimerkki. Yritys toimii rahoitusalalla eli laskurahoituksen parissa. Hakenut edustajaa milloin milläkin nimikkeellä, myyntipäällikkönä, milloin aluepäällikkö jne. toimeen, jossa olisi tarkoitus tarjota meille yrittäjille mahdollisuutta kierrättää laskusaamiset heidän kauttaan. Tuttavani täyttää kaikki heidän vaatimuksensa ja ylittää ne, mutta ikä 57v. varmaan suojelee.
Myyntihommia olisi tarjolla aivan vtusti ilman mitään suojaa ja suurin osa näissä L-tableteilla kyllästetyissä yrityksissä. Pakkomyyntiä vanhuksille, ilmaisia arviointeja, remonttitarjouksia, anna autosi meille myyntiin, viemäritarkastuksia, kaikki kodin remontit, ikkuna- ja oviremontit jne. Iltasanomien ja Iltalehden pakkomyyntilööpeissä olleista ja mainituista yrityksistä viisi Oulun seudulta ja L-positiivisia. Sipilä varmaankin ajaa veljien asiaa tässä irtisanomislaissa. Normaalisti alle kymmenen hengen yrityksissä ei tarvita yt-neuvotteluaja jne. Pätevät perusteet ja pulinat pois. Hullu saa olla mutta ei VITUN TYHMÄ: