Tiistai 18.6.2019

Tuplalakko iskee voimalla samoihin yrityksiin – ”Aloitamme painostuksen näistä”

Luotu: 
19.10.2018 16:47
  • Kuva: Kimmo Haapala / Alma Talent
    Kuva
    Teollisuusliiton ja ammattiliitto Pron ilmoittamat lakko ja työnseisaus osuvat osin samoihin yrityksiin, kuten metsäteollisuusjätti UPM-Kymmeneen.
|

Sekä Teollisuusliitto että ammattiliitto Pro ovat kolmipäiväisessä lakossa ensi viikolla torstain vastaisesta yöstä sunnuntain vastaiseen yöhön eli 25.–28. lokakuuta.

SAK:hon kuuluva Teollisuusliitto ja toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n alainen Pro ilmoittivat molemmat uusista lakkotoimista perjantaina, joskin Pro kutsuu omaa toimenpidettään työnseisaukseksi. Pron työnseisaus koskee erikseen nimettyjä yrityksiä mekaanisessa metsäteollisuudessa, puusepänteollisuudessa sekä tekstiilialalla. Teollisuusliiton kohteena ovat puutuote- ja erityisalojen sektorit, kuten sahat ja vaneritehtaat.

Näin ollen liittojen lakot osuvat osin samoihin yrityksiin, kuten metsäteollisuusyhtiö UPM-Kymmeneen. Molempien lakkolistalta löytyvät UPM-Kymmenen yksiköt Korkeakoskella, Lappeenrannassa, Pietarsaaressa ja Porissa sekä vanerialan tytäryhtiön UPM Plywoodin yksiköt Joensuussa, Jyväskylässä, Kalsossa, Pelloksessa ja Savonlinnassa.

Myös muun muassa Metsäfibren, Metsäliitto Osuuskunnan, Jukkatalon, Versowood Oy:n, Piklas Oy:n ja Jeld-Wenin tuotantolaitoksia on molempien liittojen kohteina.

Lue myös: Metsäteollisuus hermostui: ”Kiistan ulkopuolinen mutta maksamme laskut – Poliittisia lakkoja rajoitettava”

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aallolta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, miksi liiton lakkoilu kohdistuu juuri puutuotteisiin ja erityisaloihin liiton neljän edunvalvontasektorin joukosta. Hänen mukaansa erityistä, ”syvällisempää” syytä valita juuri kyseiset kaksi alaa ei ollut.

”Päädyimme tässä vaiheessa siihen, että aloitamme painostustoimet näiltä kahdelta sektorilta ja toivomme, että se riittää. Jos ei riitä, joudumme siirtymään näihin toisiin sektoreihin”, Aalto tyytyi toteamaan.

Aalto korosti, että työtaistelutoimien takana on laaja rintama eri keskusjärjestöjen liittoja.

”Tämä ei ole mikään Teollisuusliiton mielenilmaus, vaan aika laajan työmarkkinajoukon ilmaisu, jossa koetaan vahvaa mielipahaa hallituksen toimista 3,5 vuoden aikana.”

Teollisuusliitto vaatii hallitusta vetämään valmistelusta pois lakiesityksen irtisanomissuojan heikentämisestä. Aalto vakuutti Teollisuusliiton pitävän nyt syntynyttä tilannetta valitettavana ja toivovan, että tilanne purkautuisi ja että lakkoja ei tarvitsisi järjestää.

”Jos maan hallitus vetää tämän lakiesityksensä valmistelun pois, lakot loppuvat saman tien.”

Teollisuusliiton lakon piirissä on noin 7000 työntekijää ja yhteensä noin 90 toimipaikkaa eri yrityksistä. Pron työnseisaus puolestaan koskee STT:n mukaan noin 500–1000 toimihenkilöä. Lue lisää: Teollisuusliitto aloittaa lakon

Teollisuusliitto kertoi jo aiemmin tänään irtisanovansa kikyyn liittyvän työajan pidennyksen työehtosopimuksissa, jotka liiton edeltäjä Metalliliitto solmi syksyllä 2016. Lue lisää: Teollisuusliitto irtisanoo kiky-lisätunnit – koskee 100 000 työntekijää

Ay-liike on ryhtynyt työtaisteluihin vastalauseena hallituksen niin sanotulle irtisanomislaille, jonka tarkoituksena on helpottaa henkilöperusteista irtisanomista pienissä yrityksissä. Jo aiemmin Julkisten ja hyvinvointialojen JHL ilmoitti kahden päivän lakosta alkaen ensi maanantaina.

Lue lisää aiheesta:

TE: Nyt tuli työnantajilta kiky-varoitus Teollisuusliitolle – ”Ei se niin mene, että kikystä otetaan vain palasia”

Ay-johtaja tulistui lakko-operaatiosta: ”Suomen Yrittäjät syyllistää naisia”

Ministeri Jari Lindström varoittaa tilanteen eskaloitumisesta 

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Saloranta

Täysin suhteettoman tahallisen haitan aiheuttaa nyt täydellisen ymmärskyvyn menettänyt taho. Nyt on liian iso pyssy annettu näin pienelle miehelle. Hallitus ei voi enää vain voivotella ja suostua tälläisen ulkoparlamenttaarisen kiristyksen uhriksi. Vaan sen on ryhdyttävä päättäväisesti toimeen, ja estettävä tämä mielivaltainen järjetön toimi. Samoin sen pitää ryhtyä välittömästi toimeen, että tulevaisuudessa tällainen todella haitallinen järjettömyys ei tule enää toistumaan.

Kari Aaltonen

Turha tässä on Rinnettä syyttää, ei hän ole lakkoon menossa, eikä mikään lakkokenraali, mutta jos Arkkaadian mäeltä syyllisiä etsitään, niin villi veikkaus on että Sipilä, Orpo ja Lindsröm on aika lähellä oikeata.

Jukka Huotari

Juuri näin. Antti ei mene lakkoon eikä menetä sitä reilua 10000/kk, eur palkkaa ja sen lisäksi muita etuja. Ne jotka Antin tahdosta joutuvat palkattomaan aikaan menettävät ehkä paljonkin. Katsokaas kun velalla olevat kynitään heti ja työn antajat katselee niitä maita jossa työn teko kiinnostaa. mikähän on yhtälö. Ei tämä Isänmaa tarjoa vietävää tuotetta mitä ei osaavat ihmiset muualta saa. Maailman onnellisin maa ja toi mafia saa porskuttaa. ( Ammatiliitot ) / Kansanedustajat-> Ovat osa kansaa ja sitä itesään edustavat