Torstai 18.7.2019

Juuri nyt: Teollisuusliitto irtisanoo kiky-lisätunnit – koskee 100 000 työntekijää

Luotu: 
19.10.2018 11:04
Päivitetty: 
19.10.2018 14:45
  • Kuva: Kimmo Haapala
    Kuva
    Teollisuusliiton hallitus on parhaillaan koolla.
|

Teollisuusliitto irtautuu kilpailukykysopimuksen lisätunneista vuoden 2019 lopussa, liitto tiedottaa.

Tänään on liiton mukaan luvassa myös muita Teollisuusliiton hallituksen päätöksiä. Odotettavissa on, ettei kiky-irtautuminen jää ainoaksi toimeksi. 

Päivitys kello 14:45: Teollisuusliitto on ilmoittanut lakosta. Lue lisää: Nyt jysähti: Teollisuusliitto aloittaa lakon

Teollisuusliitto kertoo nyt irtisanovansa kikyn eli kilpailukykysopimukseen liittyvän työajan pidennyksen työehtosopimuksissa, jotka liiton edeltäjä Metalliliitto solmi syksyllä 2016.

”Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että liiton viidellä sopimusalalla ei enää vuonna 2020 tehdä kikyssä määriteltyä 24 tunnin mittaista lisätyötä”, liitto tiedottaa.

Metalliliitto ja Teknologiateollisuus sopivat kikyyn liittyvästä 24 tunnin työajan pidennyksestä syksyllä 2016 viidellä toimialalla. Pidennys koskee vuosia 2017, 2018 ja 2019. Toisin kuin lähes kaikissa muiden alojen sopimuksissa, työajan pidennyksestä sovittiin lisäpöytäkirjalla, joka on ensimmäisen kerran irtisanottavissa päättymään 31.12.2019.

Lue myös: Teollisuusliitolta shokkihoitoa työnantajille: ”Rankka päätös – tilanne on kestämätön”

(Juttu jatkuu alla.)

”Teollisuusliitto on tänään toimittanut irtisanomisilmoitukset asianomaisille työnantajaliitoille. Näillä Teollisuusliiton sopimusaloilla työskentelee reilut 100 000 työntekijää. Työajan pidentämistä koskeva sopimus irtisanottiin nyt teknologiateollisuudessa, auto- ja konealoilla, pelti- ja teollisuuseristysalalla, malmikaivoksissa sekä teknisessä huollossa ja kunnossapidossa”, liitto tiedottaa.

Nyt tehty irtisanomisilmoitus ei koske Teollisuusliiton muita sektoreita eikä sopimusaloja, sillä niissä työajan pidentämisestä on sovittu suoraan työehtosopimuksissa, liitto kertoo.

”Niiden osalta Teollisuusliiton tavoitteena on poistaa 24 tunnin työajan pidennys eri alojen seuraavissa työehtosopimusneuvotteluissa”, liitto tiedottaa.

Teollisuusliiton hallitus on tänään koolla tarkoituksenaan julkistaa lisää vastatoimia hallituksen niin sanotulle irtisanomislaille, jolla helpotettaisiin henkilöperusteista irtisanomista pienissä yrityksissä.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo tänään Talouselämässä, että keskustelu osapuolten välillä on vaikeaa, kun hallitus ja EK sanovat, ettei niitä kiinnosta.

”Olen siinä käsityksessä, että maan hallitus ei halua olla missään tekemisissä kanssani. Hankala silloin on neuvotella”, Aalto sanoo TE:lle.

”SAK on esittänyt erilaisia ratkaisuja, esimerkiksi ensimmäisen työntekijän palkkauksesta, mutta kukaan ei ota esityksiä kuuleviin korviinsa”, Aalto syyttää.

LUE MYÖS:

Suomen Yrittäjiltä kova vastaveto: ”Lopettakaa ay-maksujen periminen”

Professori löysi irtisanomislaista pahan ongelman: ”Tämä ei enää ole työntekijästä johtuva irtisanominen”

Juha Sipilä vastasi lakkoilmoituksiin : ”Eduskunnalta selvä linja – kehotan vakavaan harkintaan”

Nyt tuli kova ilmoitus: Kahden päivän lakko alkaa 22.10.2018

Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Savikivi

Tässä Suomen hintakilpailukykyä ja työllisyyttä vähentävä hallitus kokonaisuudessaan. Lisäystäkin on seurauksena: työttömyysmenot ja sosiaalimenot. Hallitukselle tulee mielihyvää siitä, että on kyennyt sabotoimaan yrityksiä valtakunnan talouden tilan parantamiseksi. Antaa voiman tunnetta vähintään yhtä paljon kuin anaboliset steroidit, eikä vie siitä huolimatta siitoskykyä.

https://www.teollisuusliitto.fi/liitto/liiton-hallitus/

"Teollisuusliiton hallitus vuosiksi 2018-2023. Hallituksessa on kaikkiaan 28 jäsentä."

Timo Gustafsson

Kiky sopimus oli määräaikainen ja päättyisi 31.12 2019 ,eli ilmoittivat että eivät tee uutta sopimusta.Pekkaset ovat tapa tasata pidempiä työpäiviä , eli alat joissa on pekkasia tekevät pidempiä työpäivä ,jotka tasataan pekkasilla mikäli pekkasista luovutaan niin myös työpäiviä pitää lyhentää.

Markku Savikivi

Kai se on tuo mammuttimainen liiton hallitus, joka haluaa lisätä työttömyyttä. Ja onhan ay tehnyt työttömyydestä muoti-ilmiön, ei siinä mitään. Työttömyyteenkin voi asennoitua positiivisesti.
Mitähän tuon hallituksen jäsenet saavat tuloja pyrkimyksistään valtakunnan rahatilanteen heikentämiseksi?

Liiton hallitus voisi vapauttaa itsensä ja liittyä työttömiin, tuohon joukkoon tummaan, koska se olisi trendikästä.

Tapio Mäkeläinen

En entisenä tes-neuvottelijana ay- liikettä juurikaan rakasta mutta oli Sipilältä ja Litntsörmildä täys virhe lähteä tässä kohtaa kisaan. Jokainen ammattilainen tiesi mitä seuraa. Ay- johtajien vaihtoehto olisi ollut hypätä stadikan tornista alas.
Fiksu valitsee kisat jotka voittaa.
Sipilällä ja SY Pentikäisellä lisäksi lestikoina on syvä vakaumus esivallan erehtymättömyyteen mikä ei tilannetta helpota.
Akava voisi pikkasen terhakoitua vaikka eihän tämä just eläkeukkoa hetkauta.