Lauantai 15.6.2019

”Kukaan ei totisesti palkkaa irtisanoakseen” – Petteri Orpo pitää ay-liikkeen toimia täysin kohtuuttomina

Luotu: 
20.10.2018 19:05
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Kuva
    Petteri Orpo.
|

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo korostaa, että yritysten kynnystä työllistää on edelleen madallettava. Hän totesi puheessaan Yrittäjäpäivillä, että etenkin ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on iso riski.

”Jakaako työntekijä yrittäjän arvot? Sitoutuuko hän niihin? Riittääkö hänen motivaationsa, jos oman elämän tilanteet muuttuvat?  Kukaan ei palkkaa, ei totisesti kukaan, irtisanoakseen. Jokainen menestykseen tähtäävä yrittäjä tietää, että tulosta ei synny ilman osaavaa ja sitoutunutta henkilöstöä”, Orpo sanoi. 

Valtiovarainministerin mukaan yhteiskunnasta on nyt löydyttävä samaa ketteryyttä kuin suomalaisista yrityksistä löytyy. 

”Me tarvitsemme uudenlaiset pelisäännöt. Tarvitsemme uudistuksia, jotka ravitsevat yrittämisen maaperää: meidän on uudistettava niin verotusta, työelämää kuin sosiaaliturvaa.”

Orpo kertoi tavanneensa ”ympäri Suomen” yrittäjiä, jotka eivät saa osaavia työntekijöitä. 

”Meidän on tehtävä kaikkemme, jotta työn perässä muuttaminen ja oman osaamisen päivittäminen tai kokonaan uuden osaamisen hankkiminen ovat todellinen mahdollisuus jokaiselle. Meidän on avattava ovia Suomeen, jotta saamme tänne parhaat osaajat myös muualta. Kaiken tämän tueksi tarvitsemme tekemään rohkaisevaa verotusta”, hän kommentoi.

Hallitus ajaa irtisanomislaiksi kutsuttua lakia, joka laskisi käytännössä henkilöperusteisen eli työntekijästä johtuvan irtisanomisen kynnystä pienissä yrityksissä. Palkansaajajärjestöissä laki on tyrmätty tyystin ja sitä vastaan on julistettu poliittisia lakkoja.

Petteri Orpo sanoi aikaisemmin lauantaina Kauppalehdelle pitävänsä ay-liikkeen toimia täysin kohtuuttomina. 

”Siinä suhteessa toivoisin malttia ja ratkaisuhakuisuutta.”

Avain umpisolmuun voisi Orpon mukaan olla työaikalaissa paikallisen sopimisen ulottaminen myös järjestäytymättömien yritysten kenttään.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ehdotti A-studiossa viikolla, että nyt niin kutsutun irtisanomislain sijaan ”palataan alkuperäiseen lakiehdotukseen”, eli paikallisen sopimisen lisäämiseen työajoissa.

Työaikalain uudistamisen työryhmä päätti keväällä työnsä siihen, että kaikki mukana olleet työmarkkinajärjestöt Suomen Yrittäjät mukaan lukien jättivät siihen oman eriävän mielipiteensä. Tarkoitus oli nimenomaan lisätä paikallista sopimista työaikajoustoista etenkin järjestäytymättömissä, eli työnantajaliittoihin kuulumattomissa yrityksissä. 

Lue myös:

Nyt tuli SAK:n vastaus ministerin kovaan väitteeseen: ”Hallituksen esitys on susi”

”Ajatus työllistämismahdollisuuksien parantamisesta pelästytti järjestöjohtajat kohtalokkaaseen virheliikkeeseen”

Lindström seurasi Sipilän yllätysvetoa A-studiosta: ”Ohoh – tästä ei ole hallituksessa keskusteltu”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vesa Kiljunen

Orpo kertoi tavanneensa ”ympäri Suomen” yrittäjiä, jotka eivät saa osaavia työntekijöitä.
Mites tähän asiaan irtisanominen liittyy??Ymmärtääkseni elämme jossain markkinataloudessa(nykyinen kyllä vaikuttaa joltain sosialismilta ennemmin kuin puhtaalta markkinataloudelta), niin työtarjoukset semmoisiksi että houkuttelevat työntekijöitä.
Itse lähdin haeskelemaan uutta duunupaikkaa keväällä,kun mediassakin mainostettu,että töitä löytyy.Joo,kyllä löytyy,jos vain menee ilmaiseksi töihin.
Vaatimukset kielitaitoineen kovat,mutta liksa ei saa olla paljon päälle kympin/tunti.
En kyllä yhtään ihmettele,että ei ole porukkaa ovien takana ryntäämässä duuniin.
No sitä saa mitä tilaa ja turha vinkua työvoimapulasta!

Hannu Peltola

jos toi laki toteutuu, saa vielä vähemmän osaajia, kuka piru ammattimies haluaa ikuiselle koeajalle jos suurilla yrityksillä on turvalliset työsuhteet, pienet yrittäjät ei vaan tajua että toi on osaavan työvoiman siirto suuriin yrityuksiin, ei kokoomus ja keskusta ole koskaan tapellut pienyrittäjän puoilesta, harmi kun pienet yrittäjät on niin sokeita oikleistolaisuudessaan

Pekka Helppi

Näinhän siinä tulee käymään. Vielä ei ole ilmoitettu sitä, miten meilivaltainen ja siihen pärstäkertoimeen perustuva irtisanominen rajataan. Jos mitään rajoja ei ole, niin kaikki menee silloin läpi oikeudessa, olipa syy mikä tahansa tai syytä ollenkaan. Tässä pitää tehdä sellainen paikallinen ja kirjallinen sopimus, missä irtisanomisen perusteet ovat lueteltu, siihen todistajat, ja varmistus vaikka julkiselta notaarilta, että paperi on varmasti lainvoimainen. Tessin ehtojen vastainen työsopimushan ei ole laillinen, joten tämä varmistus on tehtävä ensin ennenkuin nimiä laitetaan paperiin. Muuten pitää hakea työt sieltä isommasta firmasta. Jos mitään varmuutta ei ole mistään, niin on mahdotonta ottaa minkäänlaista velkaa asuntoon, autoon tai mihinkään sellaiseenkaan investointiin mitä työssään tarvitsee.
Orpo on moneen kertaan sanonut, ettei mitään mielivaltaisia irtisanomisia tule. Mikä sen takaa? Nyt ne pykälät pöytään millä mielivalta estetään!!
Noin ylipäätään en kuitenkaan usko että nykyhallitukselta löytyy mitää perälautaa näihin asioihin.

Jukka Mattsson

Tuo on totta mutta se että ei löydy osaavia työntekijöitä niin eikö silloin voisi osoittaa syyttävän sormen niille yrittäjätovereille jotka ovat siirtäneet tuotannon halpamaihin. Tai heille jotka ovat ajaneet alas ammattikoulutus järjestelmän?

Työntekijöistä ollaan tekemässä samanlaista hyödykettä kuin mutterit ja pultit. Otetaan silloin kun on tarve ja muuten heitetään romukoppaan. Jos työntekijän palkka nousee vuosien saatossa liian ylös, tai työntekijä sairastuu tai kyselee turhia niin otetaan uusi nöyrempi, terve ja halvempi tilalle.

Eihän nyt kukaan yrittäjä palkkaa irtisanoakseen mutta valitettavasti mm. NOKIA toi tämän opin maahamme jo ajat sitten. Joissakin yrityksissä YT:t ovat päällä koko ajan mutta oikeaa taloudellista syytä ei ole. Työntekijöiden jatkuva nöyryyttäminen ja yrityksen poroporvarillisen johdon valtaa pidetään yllä.

Antti Kettunen

Minäkin toivoin hallitukselta malttia ja ratkaisuhakuisuutta. Mutta ei, piti tehdä ilmoitus eduskuntaan, kaikki mahdollinen ollaan tehty että työntekijät ovat mahdollisimman vittuuntuneita hallitukseen. Noh, sitä saa mitä tilaa.

Mikko Kangasoja

"Kukaan ei palkkaa, ei totisesti kukaan, irtisanoakseen."

Pöljä tyhjänpäiväinen kommentti. Kukaan ei ole näin väittänytkään. Hallituksella ei ole kykyä argumentoida irtisanomislaista, koska ei ole osaamista aiheesta. Jyrätään vain hallitusohjelmaa, johon joku kirjauksen keksi.

Osa ihmisistä on luonteeltaan sopimattomia esimiehiksi. Osa heistä on työnantajia. Heitä vastaan työntekijä tarvitsee lain suojaa. Yrittäjällä on puoli vuotta aikaa selvittää, onko työntekijä kelpo. Miksi se ei riitä? Senkin jälkeen voi irtisanoa. Miksi sekään ei riitä? Siksi, että pienyrittäjillä ei ole osaamista palkkaamiseen ja irtisanomiseen. Heille on annettava sitä.

Uusia lakeja ei tarvita siksi, jos nykyisiä ei osata. Hallitus sohlaa.

Päivi Salojärvi

Kyllä tämä Suomen kautta aikojen ala-arvoisin hallitus on itse aloittanut ja aiheuttanut koko konfliktin. Ja näköjään haluaa myös vastakkainasettelua jatkaa. Uskomatonta. Mennäänkö taas 100 v taaksepäin vai onko näillä kenelläkään enää järkeä, saatikka neuvotteluhaluja tai edes taitoa?

Rosa Warski

Ei kukaan tietty palkkaa irtisanotakseen, mutta nykyään kyllä työvoimaa irtisanotaan kustannussyistä.

Ja kun työvoiman kustannuksista puhutaan, miksi yritys ei korvaisi maksullista työntekijää 9€/päivässä -orjalla? Jo puoli miljoonaa suomalaista tekee palkatonta työtä. Ja Kokoomushan haluaa yhä tiukempaa vastikkeellista sosiaaliturvaa, jonka tuloksena orjia olisi varmasti ihan joka lafkaan.

No, kansantalous varmasti kiittää kun jengillä ei ole ostovoimaa ja mielenterveys ym. kustannukset räjähtävät käsiin. Mutta sitä vartenhan on yksityinen Sote, vai mitä Orpo?

Olli Bäckström

"Jokainen menestykseen tähtäävä yrittäjä tietää, että tulosta ei synny ilman osaavaa ja sitoutunutta henkilöstöä”, Orpo sanoi."

Minkälaista työnantajaan sitoutumista tällä esitetyllä lainsäädännöllä sitten haetaan?
Omien väittämiensä kanssa ristiriitaisten johtopäätösten esittäminen on oudoksuttavaa.

Kyösti Sipilä

Mitä yrittäjän pitäisi tehdä? Yritys on palkannut työntekijän helpottamaan omaa työtaakkaansa. Löytänyt sillä hetkella omasta mielestään sopivan ratkaisun jolla voisi ja menee pari vuotta. Yritys menestyy tarvitaan lisää osaamista ja nuo edellämainitun työntekijän työt ovat osittain suoritettu loppuun ja vähentyneet Hänen taidot, osaaminen ei enää riitä eikä ole varaa palkata kolmatta. Miten tulisi menetellä?
Ehdotuksia.

Juha Siika-aho

Itse olen palkollinen, mutta ymmärrän ainakin sen toisen puolen tässä irtisanomissuoja asiassa: Ajatellaanpa että olet pienyrittäjä, sulla on vaikka 7 henkilöä töissä, katteet ovat pieniä, homman pitää toimia että päästään plussan puolelle taloudellisesti. Yksi tai kaksi työporukasta syystä tai toisesta ottaa asenteen ei enää kiinnosta, tehdään jos huvittaa, tai tehdään vähän sinne päin. Tilanne on selvä, mutta mitään mahdollisuutta ei ole irtisanoa näitä henkilöitä ja palkata tilalle uusia joilla on oikeasti työhalua ja motivaatio tehdä työnsä hyvin. Firman kate valuu olemattomiin, menee osittain huonosti tehtyjen töiden korjailuun yms. Nuo loput 5 painaa myös näiden 2 lusmuilijan työt ja kannattelevat samalla heitä. Mitä pitäisi tehdä?