Tiistai 16.7.2019

Kova ulostulo hallituksesta: ”Mitähän mahtaa tapahtua, kun joudutaan tekemään vielä ikävämpiä päätöksiä?”

Luotu: 
20.10.2018 12:00
Päivitetty: 
20.10.2018 12:08
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Työministeri Jari Lindström varoittaa seuraavasta taantumasta ja sen seurauksista.
|

Työministeri Jari Lindström (sin) varoittaa suomalaisia jo seuraavasta taantumasta ja sen seurauksista. 

”Seuraava taantuma tulee. Se voi alkaa yhtäkkiä ja Suomi viennistä riippuvaisena maana on ensimmäisten maiden joukossa kohtaamassa ongelmat. Mutta se tulee”, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Hän luettelee blogissaan Juha Sipilän (kesk) hallituksen toimia työllisyyskehityksen parantamiseksi ja mainitsee muun muassa aktivointitoimet sekä niin sanotun irtisanomislain, joka on saanut ay-liikkeen takajaloilleen. 

”Jos nämä eräät edellä mainitut toimet ovat aiheuttaneet runsaasti pahaa mieltä, vihaa, mielenilmauksia, lakkoja ja maineen työttömien kiusaajana sekä kaikkien aikojen duunarivihamielisempänä hallituksena, niin mitähän mahtaa tapahtua KUN joudutaan tekemään vielä ikävämpiä päätöksiä? Ei siis JOS vaan KUN. Karkuun ei pääse”, Lindström kommentoi.

Lindström kertoi perjantaina olevansa huolissaan työtaisteluista ja lakoista. 

”Mitä pidempään tämä tilanne velloo tällaisena, sitä suurempi todennäköisyys on, että tämä eskaloituu”, hän sanoi eduskunnassa.

Lue tarkemmin: Ministeri Jari Lindström varoittaa tilanteen eskaloitumisesta – kommentoi Teollisuusliiton kiky-temppua

Sekä Teollisuusliitto että ammattiliitto Pro ovat kolmipäiväisessä lakossa ensi viikolla torstain vastaisesta yöstä sunnuntain vastaiseen yöhön eli 25.–28. lokakuuta. Jo aiemmin Julkisten ja hyvinvointialojen JHL ilmoitti kahden päivän lakosta alkaen ensi maanantaina.

Suomen tilanteesta varoitti perjantaina myös sinisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala, jonka mukaan seuraavalla vaalikaudella edessä on kansainvälisen talouden laskusuhdanne yhdistettynä korkotason nousuun. 

”Herätys tulee olemaan karu sekä valtiontaloudessa että kotitalouksissa, kun otetaan huomioon julkisen talouden alijäämäisyys sekä molempien velkaantuneisuusaste ja yksittäisten kansalaisten maksuhäiriöiden määrä jo nyt”, hän kirjoitti omassa Puheenvuoron blogissaan.

Saarakkala ennakoi, että tämänhetkiset työtaistelutoimet ovat ”vasta pientä” siihen nähden, mitä on luvassa. 

”Ja kun mallia näytetään siinä, että parlamentti ei ole Suomessa enää se, joka valmistelee ja päättää, saadaan touhuun vauhtia oikein kunnolla. Nykytilanteesta muodostunee ennakkotapaus ja esimerkki muunkinlaisille kuin vain työmarkkinapoliittisille taistelutoimille. Ei tarvita kummoistakaan kansankiihottajaa, joka nyky somesinkoilulla saa tulevissa olosuhteissa käynnistettyä oikein kunnon vallankumouksen.”

Taloustilanteen käännettä ja rakennemuutosten tarvetta on korostanut myös vihreiden kansanedustaja Antero Vartia. Hän muistuttaa, että nyt ollaan mahdollisesti suhdannehuipussa, mutta valtion rahat eivät silti riitä menoihin. 

”Nyt on mahdollisesti suhdannehuippu, eivätkä valtion rahat riitä menoihin. Työvoimapula ja silti lähes 8% työttömyys. Seuraavassa talouskriisissä korkoja ei enää lasketa tai likviditeettiä lisätä. Jos rakennemuutoksia lykätään kriisiin asti, niistä tulee paljon nykyistä rajumpia”, Vartia tviittasi keskiviikkona.

 

 

Lue myös: Suomen työttömyys laski jo alle ”luonnollisen” rajan – Saiko hallitus aikaan pysyvän muutoksen?

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Skogberg

Rikkaat eli hyväöpalkkaiset joutuvat silloin entistä syvempään veroloukkuun kuin mitä nyt ovat.
Tuolloin AY-liike joutuu oikeasti miettimään, miten se selittää pienten palkankorotusten aiheuttamat veronkorotukset jäsenistölleen.
Progressiota jouduttaneen kiristämään eikä tämä koske millään tavalla pienituloisinta väestöä.

Antti Kettunen

Hallitus on tehnyt? Katsotaanpa, hallitus on leikannut: työttömiltä, opiskelijoilta, eläkeläisiltä, terveydenhuollosta, vanhustenhuollosta. Mihin on rahaa löytynyt? Pakolaisille ja veronkevennyksiin jotka helpottivat eniten hyvätuloisten elämää. Ja ihmetellään että työntekijöiden mitta on nyt täynnä. Leikkauksia ehkä tulisi tehdä mutta tapa jolla se tehdään ei ole se jota tämä hallitus haluaa yhä jatkaa. On tavallaan sääli että näyttää väistämättömältä että se on vasemmistohallitus joka joutuu siivoamaan oikeistopääministerien vuosien sotkun.

Juha Salmi

Miksi leikkauksia on tehty? Siksi koska ei ole rahaa ja siksi koska muut toimet pysätyvät vahvaan työmarkkinajärjestöjen vastustukseen. Esim. tällä hetkellä vastustetaan lakoin sitä että työllisyys nousisi. Työllisyyden nousu myötä tulisi myös varoja siihen suuntaan joilla ei paljoa ole.

Suoraan sanoen nyt ne joilla on rahkeita vastustavat sitä että ne joilla ei ole eivät sitä tulevaisuudessakaan tule saamaan.

Veronkevennykset liittyivät työntekijöiden kanssa tehtyyn kiky sopimukseen, ei olisi siis saanut totetuttaa?

Taisto Pihlajamaa

Että mitäkö tehdään seuraavan taantuman aikana! Näköjään AY-liikkeeen vakiokonstilla se hoidetaan, eli parsaita penkkiin vain.

Nyt on syömävelkaa otettu lisää korkeasuhdantessa.. Kai se kansa haluaa lisää Tasavallan mannaa entiseen malliin niin kauan, kuin vain ulkomailta velkarahaa saadaan. Ehkä ne lainat maksaa sitten aikanaan se, joka tänne viimeksi jää.

Taito Mikkonen

Eikös koko maailmassa ole niin paljon velkaa, ettei maailman kokotuotanto riitä sen maksamiseen tuhannessa vuodessa. Ja ekokatastrofi painaa päälle. Eiköhän niitä velkoja jää maksamatta pankelle, jotka ovat rahaa tyhjästä luoneet eli väärentäneet.

Pasi Anttila

Uskomatomman näköalatonta politiikka ja ajattelua. Ikäänkuin vain ikäviä päätöksiä ja leikkauspolitiikka ja etujenheikennyksiä tarjotaan. Politiikkaa voi tehdä myös positiivisesta lähtökohdista, kehittää, säilyttää, luoda, parantaa. Mitä ihmeen politiikkaa on sellainen joka lähtee aina pahimmasta oletuksesta ja ennusteesta.

Sosiaaliturvaa, työmarkkinoita ja muitakin politiikan lohkoja voidaan myös kehittää, ei vain leikata ja kurjistaa.

En tiennytkään että edustaja Vartia istuu ekp:n hallituksessa kun kykenee sanomaan millaista raha-politiikkaa keskuspankki tulkee harjoittamaan.

Jari Lantta

EKP on työntänyt Euroopan rahamarkkinoille 60 miljardia euroa kuukaudessa, vähentänyt sen puoleen, ja se loppuu lähiaikoina.
Korkotaso lähtee nousuun syksyllä 2019. Kyllä EKPn linjaukset on yleisesti tiedossa, toimenoiteiden ajoitus ei kuitenkaan aivan tarkasti. .

Jaakko Aalto

#6:
Ja sitten se kysymys näihin kauniisiin näköaloihin: mitä se käytännössä on. Ihan vain muutama esimerkki ja vähän niiden ehdotusten suuruusluokkiakin. Suo anteeksi, jos olen skeptinen, mutta nämä postiivista lähtökohdista jutut ovat useimmiten sitä, erttä jonkun muun pitäisi keksiä jotakin.

Pasi Anttila

Niin enhän minä mikään poliitikkio tai virkamies ole mutta kyllä asioihin voi suhtautua monella tavalla. Väittääkö herra Aalto että Hallituksen ja sen ministerien asenne ja politiikka ovat ainoa oikea tapa hoitaa näitä asioita. Esim. monet taloustieteen oppinneet ovat esim sitä mieltä että syvässä lamassa julkisista palveluista leikkaaminen vain lisää taantuman kestoa. Meillähän tämä mantra on mennyt hyvin läpi että mitä enemmän leikataan sitä enemmän säästetään.
Edellinen ja tämä hallitus on leikannut yht. n. 9mrd. Katainen 5 ja Sipilä etupainotteisesti 4. Miten kävi. Kataisen aikaan velkaantuiminen ja budjettialijäämä vain kasvoivat. Samoin Sipilän kauden kaksi ekaa vuotta.
Velanotto tarve alkoi vähetä vasta kun talous alkoi kasvaa. Se johtui vain kasvusta, ei leikkauksista. Rakenteellisia säästöjä vi tokji tehdä taantumankin aikaan,k kuten Sote, kuntaliitokset. Saattoi tosiaan olla että nämä leikkaukset jopa pitkittivät lamaa, varsinkiin kun niitä rakenteellisia uudistuksiakaan ei juuri tehty.

Tätä samaa lähestymistapaa voisi kokeilla myös työmarkkinoilla. Luulen että ay-liikkeellä on lukuisia erilaisia parannuksia niin työehtoihin kuin työolosuhteisiin. Suurin ongelmahan työmarkkinoilla on täydellinen luottamuksen puute työnantajien ja tekijöiden välillä. Tähän pitäisi saada muutos, tähän pitäisi panostaa ja hallituksenkin pyrkiä vaikuttamaan. Voisi tulla parempia tuloksia.
Aina ei ole pakko lähteä siitä kepistä.

Jaakko Aalto
Vastaus kommenttiin #47

#47:
Siis pelkkää retoriikkaa.
Ei tämä hallitus mitään kiitetävää arvosanaa ansaitse, mutta on se sentään jotain positiivista käännettä saanut aikaan. Opposition raivoisasta vastustuksesta huolimatta ja toisin kuin se edellinen, jossa nykyinen oppositio oli enemmistönä.

Timo Gustafsson

Lindström voi varautua , ottamalla mallia Saksasta , Ranskasta jne , eli yrityksen on parhaassa tapauksessa maksettava 5 vuoden palkka irtisanotulle. Eli muutetaan ansiosidonnainen työttömyysjärjestelmä ja laitetaan yritykset maksamaan irtisanomisen kustannukset niin kuin muualla länsieuroopassa.Syy miksi kansainvälinen taantuma koskee niin raskaasti Suomea johtuu nimenomaan ilmaisesta irtisanomisesta.

Simoko Kuronen

Sitä suuremmalla syyllä miljardi tolkulla maahanmuuttoon rahan laittaminen pitää lopettaa. Huolehtia siitä että me pärjäämme. On holtitonta touhua se että kurjistetaan kansan elämää ja samanaikaisesti laitetaan rahaa miljardeja muualle. En arvostele maahanmuuttajia, se ei ole heidän syy mutta joku tolkku rahan käyttöön on tultava ja pian arvoisa työministeri. Suu säkiä myöten ja pian!!

Kari Aaltonen

Koskakohan Lindsrömmistä on tullut taloustieteilijä, jokanen tietää että taanta tulee ja raha ei riitä jokapaikkaan, mutta ei voi olla ihmettelemättä miksi Lindsröm yhtenä on tukemassa isoja pörssiyhtiöitä miljardella, esim kaljarallia Suomen ja Tallinnan välillä.

Seija Hynninen

Mikä leipä ? Lakko kestää vain kaksi päivää, mutta tämä hallituksen irvikuva on vienyt leivän, lapsilta, vanhuksilta, työttömiltä, eläkeläisiltä...ylipäänsä kaikilta huonompiosasilta vuosiksi jopa vuosikymmeniksi jos saa jatkaa !

Tarja Laakso

Eikö hallituksen pidä hoitaa valtiontaloutta? Eikö valtionvelka aiheudu siitä että valtio käyttää liikaa rahaa? Eikö valtiontalouden kulut aiheudu valtionHALLINNOSTA? Valtionhallintoon ei ole taidettu tehdä minkäänlaisia muutoksia tämän hallituksen aikana, ei myöskään pahemmin niitä tämän hallituksen lupaamia rakenteellisia uudistuksia - se, että leikataan tuista, ei ole RAKENTEELLISTA muutosta.

Yritystuet ovat yksi suurimmista tuista - niitä maksetaan enemmän kuin valtionhallinnon alijäämä on. Joten alijäämä olisi hoidettu kerralla kuntoon jos yritystuet poistetaan. Samoin valtionhallinnossa palaa rahaa mielettömiä määriä - en enää muista mistä (valtion tutkimuslaitoksen raportista) luin, että "yleensä oletetaan, että hallinnolliset kustannukset ovat 5%:n luokkaa, valtionhallinnon (hallinto ja tutkimus) kustannukset ovat 18%" - siinä olisi siis melkoisesti korjattavaa. Jos valtion budjetista menee 18% hallintoon, se tarkoittaa noin 10 miljardia. Jos se saatais edes puolitettua, olisi valtion alijäämä hoidettu.

Valtionhallinnossa on aivan turhaa byrokratiaa, mutta ennenkaikkea siellä on aivan liikaa johtajia (suhteessa suorittavaa työtä tekeviin). Se ristiriita pitäisi saada korjattua - enemmän tekijöitä ja vähemmän niitä, jotka vain kuluttavat (isoilla palkoillaan).

Ja jos jostain pitää saada verotuloja, niin Suomessa on hyvinkin mahdollista nostaa yhteisöveroja, jotka ovat selkeästi maailmanlaajuisesti matalalla tasolla. Lisäksi voidaan alkaa verottamaan osinkotuloja - niistähän erittäin suuri osa on verottomia tällä hetkellä. Kaikki porsaanreiät, joita vain rikkaimmat sijoittajat voivat hyödyntää, pitäisi tukkia. Siinä sitä olisi työsarkaa hallitukselle ja eduskunnalle - aloittakaa niistä.

Asko Hiltunen

Byrokratian aiheuttamien kustannusten vähennystarpeesta olen samaa mieltä. Muilta osin kirjoitus osoittaa melkoista asiantuntemattomuutta. Eivät asiat ole niin yksinkertaisia kuin Tarja Laakso kuvittelee. Suosittelen kansantalouden peruskurssia.

Jukka Mattsson

Hyvä että totuus tuli ilmi. Äijä esiintyi työntekijän edunvalvojana kun oli luottamusmies mutta olikin EK:n ajama luottamusvaltuutettu.

Susi lammasten vaatteissa ja duunarin ystävänä turha itseään mainostaa. Hävetä saisi.

Pekka Porkka

200 000 turhaa hallinnon virkamiestä pihalle ja humanitaarisen turvapaikkaturismin lopettaminen riittää hyvin taloushuolien ratkaisemiseen. Henkilökohtaisesti en mahda mitään sille, että lähes koko kansa on koukussa taloudelliseen kyykyttämiseen. Potkikaa kaikki vanhat poliitikot ja puolueet kortistoon seuraavissa vaaleissa. Muuten olette tilanneet omilla valinnoillanne tuhonne.

Lauri Kiiski

Nykyinen hallitus ei ole leikannut, vaan julkiset menot ovat kasvaneet edelleen vuosittain. Seuraava taantuma tuo mukanaan myös korkotason nousun, joka on myrkkyä sekä julkiselle, että myös yksityisille kotitalouksille

Seuraava taantuma tuo mukanaan ne ihan oikeat leikkaukset, jotka kohdistuvat poikkeuksittaa aina yhteiskunnan heikompiosaisiin hallituskoalitioista huolimatta ay-liikkeen ja julkisen sektorin puolustaessa omia etujaan tässä keinoja kaihtamatta.

Jyrki Johansson

Toivottavasti kokoomuslainen ei ole pääministerinä eikä valtionvarainministerinä. Ensinnäkin tunnistetaan laman alkaminen toisin kuin Katainen 2008 ja onnistutaan paremmin laman hoitamisessa kuin Katainen 2011-14. Eli tuntuu, että nyky kokoomuslaiset ja heidän vihersiipensä vihreät eivät laman vaikutusten maksajiksi tiedä muita kuin eläkeläiset, kehä III ulkopuolella asuvat ja sinikaulustyöntekijät.

Seppo Simonen

Valtiovarainministeri Petteri Orpo totesi vaikka työllisyys on kohentunut silti valtiolla on 6000 miljoonan työttömyys menot päällä.
Joten on täydellisen vastuutonta tämä jampakka kun hallitus tekee kaikkensa saadakseen työttömiä lisää töihin 6000 miljoonan menoja pienennyttyä sillä kun veronmaksajia on jotain 3,9 mijoona se tekee per naama noin 1500 € vuodessa minulla ainakin olisi käyttöä muuhunkin kuin veron maksuun.

Taito Mikkonen

Mitä hallitus haluaa tehdä saadakseen pelin kovemmaksi? Kieltää ammattiliitot? Nostaa aseen pöydän alta pöydälle? Ottaa käyttää sotilasvalan velvoitteen puolustaa laillista yhteiskuntajärjestystä, aseellisesti kapitalismia? Palata 1930 luvun fasismiin? Muilutuksiin? Kusiaspesässä istuttamiseen? Pahoin pitelyihin. Sosiaalisen median sulkemiseen, sensuuriin?

Taito Mikkonen

Hallitus toisaalta haluaa unohtaa IPCC:n raportin ja jatkaa ongelmien aiheuttamisen lisäämistä. Ekokatastrofista kuin ei olisi kuultukaan. Siinä on syytä vähentää joitakin kulutuksia etenkin paljon kuluttavilta. Jos maailman kestävä kulutus per hlö on noin 400€/kk, niin se olisi nelihenkiselle perheelle 1600€/kk eli ruhtinaalliset lähes 10000 mmk. Kyllä se riittää ministerinkin perheelle kun EU:hun liittymällä saatiin hinnat alenemaan.

Kari Kettunen

Tämä Lindström on kuin pahanilman lintu. Lietsoo pelkoa ja kauhua kansan riveihin. Pelottelee ja uhkailee. On siinä meillä muksmas ministeri, jonka pitäisi luoda positiivista ajattelua ja uskoa tulevaisuuteen. ..tulee mieleen musta korppi...

Ari Lampinen

Oneksi tuolloin, kun seuraava lama tulee, ei nyky hallitus ole leikkaamassa. Linström on yksi meidän heikoimmista minstereistä mitä Suomessa on ollut. Ja se on hyvä, että seuraavaan hallitukseen ei pääse yhtään sinistä.

Kim Floor

Mitä tehdään meidän yrittäjäperheessä jos rahat ovat vähissä? Mitä sanotaan lapsillemme? Me tietenkin leikkaamme menojamme ja pannaan suu säkkiä myöten. Kelle me valitamme? Mitä jos irtisanottaisimme henkilökuntamme ja lopettaisimme tuon helvetinmoisen tunnollisen yrittämisen kaikkine palkanmaksuineen. Ehkä meille itsellemme ja lapsillemme sitten jäisi edes jotakin. Tai mitä jos istutaankin alas ja ruvetaan kiukuttelemaan niinkuin lapsemme usein tekevätkin kun huomaavat ettei kaikkea voi saada.

Jukka Mattsson

"kaikkine palkanmaksuineen"... Voi helvetti tuotakin kommenttia. Pitäs vissiin saada jokainen työ tehtyä ilmaisiksi?

Niin oli itsellänikin omassa yrityksessä. Milloin lainattiin perheen tililtä rahaa jotta sain palkat ym. maksettua. Verottajan seinältä löytyi tieto että asiakas on aina oikeassa mutta verot pitää maksaa.

Kaikkein eniten harmitti kun pääurakoitsija jätti maksamatta tehdyn urakan sillä verukkeella kuin heidänkin pitää saada jostain se voitto. Tuli kantapään kautta opittua että maastamme ei löydy yhtään rehellistä yrittäjää. Joko kusetetaan toista yrittäjää tai valtiota.

Työntekijöiden ja liittojen kanssa pärjäsi ihan hyvin kun muisti pelin säännöt. Harmaat yrittäjät olivatkin sitten huonompi juttu ja nämä ne yleensä valittaa että eivät pärjää vaikka kuinka vetävät firman rahat ohi kassan suoraan taskuun. Vääristetään kilpailua ja vedätetään kanssakilpailijoita.

Kim Floor

Jukka, älä nyt hermostu. Minä lähinnä tarkoitan, ja niinhän se on, että yrittäjäthän tässä ilmaiseksi tekee työtä, keräämällä valtiolle ennakkoveroja ja arvonlisäveroja ja ihan ilmaiseksihan me se tehdään. Eikä kukaan valita siitä. Sitä minä vaan ihmettelin ja tarkoitin "kaikkine palkanmaksuineen". Valtio teettää tämän meillä yrittäjillä ja ihan ilmaiseksi.

Kari Aaltonen

Täytyy ihmetellä miksi tämä Lindström jonka esikuva polittiseen uraan on ollut edesmennyt Tony Halme, ei ole aikoinaan lähtenyt lukemaan taloustiedettä, vaan on lukenut itsensä laborantiksi, sekeästi tässäkin artikkelissa pystyy ennustamaan ettei nousu voi kestää loputtomiin, vaan jossain vaiheessa hiljenee, ei tähän moni pysty.

Jorma Korpi

Pitäiskö asiat pistää taantumassa tärkeysjärjestykseen. Kun on suuri taantuma ei ole järkeä hommata mm. hävittäjiä läheskään suunniteltua määrää ( ei Venäjä halua valloittaa talouskurimksessa olevaa maata, jos muulloinkaan). Myös yritystukia voitaisiin laskea jo nyt ja laittaa rahat velkoihin. Tässä maassa tuetaan jo äveriäitä tai yrityksiä jotka eivät edes tarvitsisi tukea, eli täysin hölmöläisten hommaa. Myös mitkään leikkaukset eivät tule katkaisemaan Suomen velkaantumista, sillä leikkauksia pitäisi tehdä yli 3 miljardilla, jos halutaan velkaa vähentää yhtään.

Jari Eeva

Köyhät siis laitetaan maantielle, sitäköhän Lindströmi yrittää sanoa? Onneksi laupias ministeri on avannut ovensa maankiertäjille. Kyllä listalta pitää alkaman löytymän muitakin leikkauskohteita kuin köyhien almut, jotka päätyvät kulutukseen, evät makaamaan pankkitileille.

Jussi Keskinen

Muutama merkittävä kommentti täällä ja paras on tuossa alla sitaateissa.

"Kyllä EKP reagoi ole huoletta. Tulee reagoimaan yhdessä IMF:n kanssa. Eikä siinä mitään, onpa sitten puolueettomat leikkaajat, joiden ohjeiden mukaan 'vallassa oleva' hallitus runnoo taloutta kuntoon."

Näin se juna kulkee. Vajavainenkin ajattelija on nähnyt kehityksen jo ajat sitten, mutta toiveajattelijat elävät mieluvissa ja unelmoivat, että kaikki menee lopulta hyvin. Ei mene.

Odotettavissa on "uusi merkantilismi", jota tarjotaan sitten, kun ihmiset ovat kyllästyneet epävarmuuteen, pelkoihin ja väkivaltaan. Siitä se sitten lähteekin perkeleelinen orjuus joka on ostettu mukavapaudella.

Ilmastonmuutoshysteria on yksi "ase" tässä silmänkääntötempussa.