Lauantai 20.7.2019

Ensin lakko, nyt tulee työsaarto – triplaisku samoihin yrityksiin

Luotu: 
22.10.2018 17:18
  • Kuva: UPM
    Kuva
    Kuvassa UPM:n Korkeakosken saha.
|

Ammattiliitto Pro ilmoittaa aloittavansa työsaarron ict-alalla. Työsaarto on tukilakon kaltainen työtaistelutoimi. Pro kohdistaa työsaarron samoihin yrityksiin, joissa ovat tällä viikolla voimassa Pron aiemmin ilmoittamat työtaistelutoimet.

”Ict-alan saarto ja matkustuskielto koskevat noin 10 000 asiantuntijaa ja esimiestä ajalla 25.10 – 28.10.”, Pro tiedottaa.

”Työsaarto on tukilakon kaltainen työtaistelutoimenpide, jossa ict-alan asiantuntijat ja esimiehet kieltäytyvät työskentelemästä saarron alaisten yritysten kanssa eli saarron piirissä olevien yritysten tilaamia töitä ei tehdä”, Pro kertoo.

Sekä Teollisuusliitto että ammattiliitto Pro ovat kolmipäiväisessä lakossa torstain vastaisesta yöstä sunnuntain vastaiseen yöhön eli 25.–28. lokakuuta. Pro kutsuu omaa työtaistelutointaan työnseisaukseksi. Nämä lakkotoimet kohdistuvat osin samoihin yrityksiin, kuten metsäteollisuusyhtiö UPM-Kymmeneen. Molempien lakkolistalta löytyvät UPM-Kymmenen yksiköt Korkeakoskella, Lappeenrannassa, Pietarsaaressa ja Porissa sekä vanerialan tytäryhtiön UPM Plywoodin yksiköt Joensuussa, Jyväskylässä, Kalsossa, Pelloksessa ja Savonlinnassa.

Nyt ilmoitettu työsaarto kohdistuu siis vielä lisäksi samoihin yrityksiin, joihin Pron ja Teollisuusliiton tuplalakko kohdistuu. Näin ollen näille yrityksille työtaisteluista muodostuu kolminkertainen isku. Lista yrityksistä, joihin työsaartko kohdistuu on julkistettu pdf-tiedostona täällä.

Työtaisteluilla vastustetaan Suomen hallituksen valmistelemia työsopimuslain irtisanomisturvaan liittyviä heikennyksiä alle 10 henkilön yrityksissä.

Lue myös:

Tuplalakko iskee voimalla samoihin yrityksiin – ”Aloitamme painostuksen näistä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Asko Hiltunen

Ammattiyhdistysliikkeellä on liian paljon valtaa. Yritysten toimintaedellytyksiin puuttuminen ulkoisten tekosyiden vuoksi on törkeää vahingontekoa. Vahingonkorvauskanteet liikkeelle. Yhteiskuntaa vahingoittava toiminta on pysäytettävä. Lainsäädäntövalta kuuluu hallitukselle ja eduskunnalle. Karavaani kulkee vaikka koirat haukkuvat.

Mikael Nygård

Olin ICT-alalla koko työurani ja tämänkaltainen ay-uhkamahdolllisuus piti minut liittoutumattomana. Käsitykseni on, että ICT-alalla yleensäkin liittoutumattomuus on yleistä ja tämän Pro-tempauksen jälkeen uskon edelleen että moni siirtyy pois liitosta ja siirtää työttömyysturvansa Loimaan kassalle.

Seppo Simonen

YTK (Loimaan kassana tunnettu) työttyömyyskassan jäsenyys v 2018 on 100 € ja 18 € lisämaksulla täysjäsenyys johon kuuluu muita lisäpalveluja, siinä kaikki.
Muistan kun Iiro Viinanen suositteli tätä 90 luvun laman aikaan tekemään kun AY liike änkyröi olan takaa.

Tapio Pento

Ammattiliitot pyyhkivät demokratialla, ja pian myös EMBO eduskunnalla, joka perääntyy niin kuin aina ennenkin. Kannattaako edes äänestää eduskuntavaaleissa, kun demokraattisesti valittu eduskunta ei saa SAK:lta lupaa tehdä päätöksiään.

Iikka Repo

Täällä kapitalistit äänessä. Demokraattisesti vaaleilla valittu eduskunta. Jepjep. Mutta miten on käynyt vaalilupausten? Syöty viimeistä murua myöten ja takkeja käännelty milloin mitenkin päin. Tällainen oman maan kansalaisilta lakien avulla varastava hallitus, joka syytää rahaa kapitalistien taskuihin ei ole minkään luottamuksen arvoinen. Ruoskikaa nyt ammattiliitot tätä hallitusta kerrankin niin kovasti, että pääpiru Sipilä saa kunnon kolauksen yhdessä läpimädän hallituksensa kanssa. Taistelkaa niin, että kapitalistien kyyneleet virtaavat puroina pitkin Suomen katuja.

Kaarlo Kunnari

Näyttää siltä, että joku porukka Suomessa elää liian suurella palkalla ja he välttämättä haluavat pudottaa palkkaansa ja työehtojaan huonommiksi. Onnistuuhan se, valitettavasti palkat myös hommaa sivuavillakin työjoukoilla saattaa laskea, kun työnantajan kyky palkkojen maksuun laskee lakkojen johdosta. Olkaa solidaarisesti tyytyväisiä, kun tulot laskevat. Sehän oletettavasti päämääränne olikin.

Juha Saarinen

Analyysi ay-liikkeen käyttämisestä Rinteen pääministeriyden työrukkasena on liian yksinkertainen ja naivikin. Kyllä demareiden ja vasemmiston kannatuksen nousun taustalla on se tosiasia, että äänestäjät jotka heitä ja vihreitä kannattavat ova aidosti tyytymättömiä Sipilän hallituksen politiikkaan. Ei siihen ay-liikettä veturiksi ole tarvittu. Sen kertovat gallupitkin. Kannattaa muistaa, mitä pitkän linjan porvari, EK:n työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen totesi ay-liikkeen arvoista ja toimintatavoista. Hän jos kuka ne monikymmenisenä työmarkkinaneuvottelijana tuntee.

Lauri Kiiski

Kuinka paljon tämä SAK: n ja SDP: n masinoima poliittinen lakko lisää maan työpaikkoja ja vientituloja lienee selviö ainakin investointeja harkitseville tahoille ?

Vahingot lienevät lopulta miljardiluokkaa ja vastuu täysi nolla.

juha-pekka naukkarinen

Nyt viimeistään olisi työsulku paikallan,yritykset kiinni puoleksivuodeksi,katsotaan sitten onko AY pamput vielä halukkaita jatkamaan,kun kassat ovat tyhjät ja oma työpaikka katkolla,tässä alkaa kaivata Kekkosen aikoja sekä expääministeri Margaret Thatcherin tekoja!

Ilkka Paananen

Tuolla logiikalla kannattaa ottaa yritykset ja työvälineet proletariaatin haltuun sekä AY byroo päättää, mitä lakeja säädetään ja noudatetaan. Hyvää vauhtia ollaan tuota kohti menossa jollei AY herkeä sahaamasta oksaa, jolla koko kansakunta istuu. Kysyn vielä kerran: Missä Antti luuraa. Taitaa pelottaa. Ei pääministeriainesta.