Tiistai 16.7.2019

Juuri nyt: Tässä on Sipilän hallituksen ratkaisuehdotus

Luotu: 
25.10.2018 18:28
Päivitetty: 
25.10.2018 18:31
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Työministeri Jari Lindström (sin) esitteli hallituksen ehdotuksen. Arkistokuva.
|

Hallitus on tehnyt irtisanomislakikiistassa esityksen palkansaajajärjestöille. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ilmoittaa, että hallitus on sorvannut nelikohtaisen ratkaisuehdotuksen palkansaajajärjestöille.

”He ovat luvanneet huomisessa kokoontumisessaan vastata näihin ehdotuksiin”, Sipilä sanoi tänään Kesärannassa.

Sipilän mukaan viime päivinä hallitus on käynyt lukuisia keskusteluja liittojen kanssa. Näistä keskusteluista on tullut Sipilän mukaan kaksi viestiä, joista ensimmäinen on se, että yrityksen koolla on merkitystä, kun asioista arvioidaan.

”Toinen keskeinen viesti on ollut se, että tämä aktiivimalli hiertää”, Sipilä sanoi.

Ennen hallituksen tiedotustilaisuutta palkansaajakeskusjärjestöjen edustajat olivat Kesärannassa keskustelemassa hallituksen kanssa.

Työministeri Jari Lindström (sin) esitteli hallituksen nelikohtaisen ehdotuksen, joka on tässä: 

1. Työsopimuslain muuttaminen

Muutetaan työsopimuslain 7 luvun 2 §:ää seuraavalla tavalla:

”Työntekijästä johtuvana tai hänen henkilöönsä liittyvänä asiallisena ja painavana irtisanomisperusteena voidaan pitää työsopimuksesta tai laista johtuvien, työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä sekä sellaisten työntekijän henkilöön liittyvien työntekoedellytysten olennaista muuttumista, joiden vuoksi työntekijä ei enää kykene selviytymään työtehtävistään. Syyn asiallisuutta ja painavuutta arvioitaessa on kokonaisarvioinnissa otettava huomioon työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden lukumäärä sekä työnantajan ja työntekijän olosuhteet kokonaisuudessaan.”

Lue lisää työsopimuslain muuttamisesta: Uusi irtisanomislaki: Sipilän hallitus poisti kokonaan henkilörajan – ”Tästä puuttuu nyt se 10”

2. Työttömyysturvalaissa säädettyä työsuhteen päättymisen perusteella asetettavaa korvauksetonta määräaikaa eli niin sanottua karenssia lyhennetään nykyisestä 90 päivästä 60 päivään tilanteissa, joissa työnantaja on päättänyt työsuhteen työntekijästä johtuvasta syystä. Kevennys koskee kaiken kokoisissa yrityksissä työskenteleviä työntekijöitä.

3. Käynnistetään kolmikantainen valmistelu tavoista osoittaa aktiivimallin edellyttämä aktiivisuus. Määräaika tälle työlle on 28.2.2019.

4. Kolmikannassa jatketaan omaehtoisen työnhaun mallin valmistelua työttömyysturvan vastikkeellisuuden toteuttamiseksi siirryttäessä maakuntamalliin. Määräaika tälle työlle on 28.2.2019.

LUE MYÖS: Talousnobelisti tyrmää ”itsekkään” ay-liikkeen Ylellä: Pakotettava hyväksymään työehtojen heikennykset

Kaikki US:n uutiset irtisanomislaista täällä!

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Sipilä puhuu vieläkin lain työllistävän ja työllisyysvaikutuksista. Onko näin?

"5.7.2018 päivätyssä muistiossa arvioidaan, että ”nettotyöllisyysreaktio lienee lähellä nollaa, mutta tuottavuus voi kasvaa silloin kun työsuhdeturvaan tehdään muutos”.

Lakiluonnosvaiheessa muotoilu oli muuttunut myönteisempään suuntaan. Luonnoksen mukaan:

”nettotyöllisyysreaktio lienee pieni, mutta keskimääräinen työn tuottavuus voi kasvaa työvoiman vaihtuvuuden lisääntymisen seurauksena.”

Eli kyse on puhtaastu yrityksen tuottavuudessa. Pääministerimme pitäisi käydä Specksaver:silla!

Topi Rantakivi

Ei ihme. Aktiivimalliin ei ole koskaan tullut mitään korjauksia tähänkään päivään asti ja nyt sitten aletaan tekemään ja mihin asti: helmikuulle, sopivasti ennen vaaleja.

Edelleen se karenssijuttu on ongelmallinen. Parasta molemmille osapuolille on, että karensseja/rangaistuksia ei jaeta niin työntekijällä tai työnantajalla.

Mikä hyöty siinä on, että joutuu karenssiin / rangaistukseen?

Topi Rantakivi

@6. Siihen on keinoja.

Minä koin 4 kuukauden palkattomuushelvetin ja kaikki oli yksinään työnantajan syytä. Pyysin minä mitä tahansa, että heittäisi minut mäkeen taloudellisilla ongelmilla. Se ei vaan hänelle sopinut kuten minulle ei sopinut itseni irtisanominen.

Lopulta TE-keskus avitti ja suositti työnantajan oikeuteen haastamista, jotta voisi välttää karenssit.

Kyllä siinä pitää olla pelisäännöt, että jos työntekijä / työnantaja törppöilee, niin irtisanominen on sillä selvä ilman minkäänlaisia karensseja / rangaistuksia.

Mika Peltokorpi
Vastaus kommenttiin #11

Aina 1 700 €/kk asti saat NETTONA enemmän työttömyyskorvauksella, kuin töissä - jos olet myös työllistämistoimien piirissä (+9€/pv = 180 €/kk NETTO) ja ilman lapsikorotuksia. Ihan taulukolla laskienkin lähtö on 90% brutto ja 60% brutto työttömyyskorvaus on totta n. 3 000 €/kk tuloilla (ilman em. lisiä). Koska tulot pienenevät, pienenee myös maksettava vero. 40% laskennallinen (perus)työttömyyskorvaus on yli 4 000 €/kk ansaitsevilla.

Ari Vehkanen

Kerrohan mistä hunajatolpasta puhut kun ei mene jakeluun. Ai että kuten mie ja kaikki it-alan ex-työkaverit otetaan töistä kenkää 35 vuoden työuran jälkeen vapaaehtoisesti että saadaan nyt työttömänä työmarkkinatuki n. 495€ käteen + 77€/kk asumistuki ja tässä kaikki tuet kun yksin asutaan monet.

Sävellähän nyt lisää kuten Sipilä ja Lindström tms.

Tai sitten tämä oli vaan siulta tarkoituksen mukainen trolli hunatolpasta, sopisit hyvin hallitukseen.

Mirja Pekkonen

Hallituksen esityksessä ei ole mitään järkeä.

Ehdotus lakipykäläksi on niin ympäripyöreä, että tulemme näkemään lukuisia oikeuskäsittelyjä jos tuo jostain ihmeellisestä syystä tulisi voimaan.

Toivottavasti työntekijäjärjestöt ja EK tyrmäävät tuon yksimielisesti.

Maarit Suokas

Nyt jo toi ensimmäinen kohta on työlaissa Eli jos rikot jotain mikä on sovittu.. eli olet epäluotettava voidaan sanoa irti ainoa asia eri niin työnantajan pitää se pystyä todistamaan.. Se jos työnantaja ei tuota tiedä on hänen ongelmansa. Siellä muuten ne on aika selvästi vielä kirjoitettu, ite etin sen kohdan jo 2013 eli oli jo siihen aikaan..

Juri Sivonen

Riskihän tuo uusi työnantaja on työntekijällekin ja mitä jos työnantajan lupaukset työstä ovatkin jotain muuta kuin todellisuus? Saa työnantajan takia 90 päivän karenssin, jos itse irtisanoutuu ja 60 Päivän, jos työnantaja irtisanoo. Eikö olisi reilua siis, että karenssi poistetaan kokonaan.

Lauri Kiiski

Eli ei siitä aatamin aikaisesta ja markkinatalouteen kuulumattomasta sosialistsesta kolmikannasta taaskaan päästä eroon.

Sipilä on tyhjäpäinen punaposkipimu eräisiin muihin muihin. mm. Thatcheriin verraten. Ja onhan niitä muitakin.

Lauri Kiiski

Onko parempaa näyttöä uskomukselle ja kliseelle siitä, että konsensus ja kolmikanta on rakentanut tän maan ?

Kaikenlaisiin höpöihin sitä vieläkin eräät uskovat.

Kolmikanta ja yleisitovuudet ovat esim. muualla Euroopassa tuntemattomia. Suomi on taas kolmikanta ja yleisitovuus järjestelmineen suorastaan romahtanut muun Euroopan kyydistä viime vuosikymmenenä sekä viennin, että talouskasvun saralla.

Onko järjestelmä hyvä, jos ainoana maana koko Euroopassa talouden tasa on samamitä se oli v. 2008 ja vienti on tähän verrate edelleen negatiivinen. Velkaa on otettu korttitalon pystyssäpitoon yli 120 miljardia euroa.

Joo, on se sitten hyvä systeemi Anttila.

Lauri Kiiski

Kolmikannalla, konsensuksella ja yleissitovuuksilla Suomen talous ei ole kasvanut viimeisen vuosikymmenen aikana ehtään mitään, vaan makaa kuin uponnut rautakanki suon silmäkkeessä.

Maailman talous on kuitenkin ollut koko tuon vuosikymmen ajan jatkuvassa vakaassa n. 3 % kasvussa vuodesta toiseen.

Kolmikanta ja konsensus on rakentanut tän maan - hevosetkin nauraa jo tuolle väitteelle.

Esa Auramäki

Pitäisi pikemminkin helpottaa työntekijän irtisanoutumista. Eli kun ei työpaikka vastaakaan omia odotuksia, voi irtisanoutua ilman mitään idioottimaisia karensseja. Kovinkaan monet työpaikat ei tänä päivänä taida olla sellaisia, joissa on edes siedettävät olosuhteet.

Martti Kaisto

Jos työntekijä ei selviä tehtävistään, sairaus poissaoloja mm. tai iän myötä ei pysy samassa tahdissa mukana siis voi irtisanoa . Ymmärrän pien yrittäjän kannattamatomuus rasitteen. Mutta ei kai karenssia saisi tulla vaan yhteiskunnan tuki ja koulutus .

Riitta Mård

Karenssit pitäisi poistaa irtisanomis- ja irtisanoutumistilanteessa, koska työntekijälläkin on työnantajariski. Työpaikalla voi olla esimerkiksi esimiehen tekemää kiusaamista, mikä on helposti muunnettavissa työntekijän sopimattomuudeksi työhön. Poikkeuksena voisi olla esimerkiksi rikollinen toiminta. Jos tuo ehdotus tulkitaan siten, että kaikki ikääntyvät tai vähänkin vammautuneet voi potkia pois, kalliiksi tulee yhteiskunnalle!

Jarkko Mynttinen

Ehdotettu työsopimuslain 7:2 muuttuu vain siten , että siihen tehdään lisäys, jonka mukaan irtisanomisen asiallisuutta ja painavuutta arvioitaessa on otettava huomioon työntekijöiden palveluksessa olevien työntekijöiden lukumäärä. Se ei täsmennä tai määrää, miten lukumäärä pitäisi huomioida irtisanomisen asiallisuutta ja painavuutta arvioitaessa, ja vaikka kertoisikin, niin tuomioistuin harkitsee sen omien tulkintastandardien mukaan täysin itsenäisesti ratkaisussaan miten ottaa tai ei ota huomioon. Eli käytännössä tämä ei tuo mitään muutosta nykyiseen ko. lain säännökseen tai sitä ei ainkaan voida arvioida luotettavasti ennakkoon, vaan ainoastaan tuleva oikeuskäytäntö näyttää miten ko. säännös totetuu ja mitä kyseinen säännös siis oikeasti tarkoittaa.

Lain sisällön ja vaikutusten yhteys ei todellakaan ole noin yksioikoinen, että lain tulkinnan voisi suoraan lukea lain sisällöstä, siis tekstin semantiikasta. Tulkinta muodostuu vasta oikeuskäytännön myötä, ja silloin vasta voidaan arvioida lain todellisia vaikutuksia. Tämäkin lain säännös saa siis lopullisen SISÄLTÖNSÄ vasta soveltamistilanteiden saattelemana myöhemmin ja siinä ajassa käytännöt saattavat hyvinkin muotoutua sellaisiksi, että ne eivät vastaa enää lain alkuperäistä sisältöä. Eli mikään ei siis käytännössä muutu nykyiseen, joten pelkkää silmänlumetta ainakin tämä lain pykälän muutos.

Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Katsoitteko tarkkaan neljän kohdan listan? Ajetaanko tällä hallituksen esityksellä lopulta takaa sitä, että kolmikantavalmisteluja aiotaan jatkaa vain siinä tapauksessa, että maakuntamalli toteutuu?

Huomenna klo 14. järjestöt siis päättävät, hyväksyvätkö he kolmikantavalmistelut ja maakuntamallin? Tämähän on jo vähän niin kuin ennakkoon tulisi kertoa, miten aiotaan sote- ja maakuntauudistuksessa äänestää? Ja vielä siten, että maakuntamalli vetää mukaansa myös sote-uudistuksen lehmänkauppojen vuoksi. Näppärästi suunniteltu sovintoesitys.

Mikko Toivonen

Vaikka itsekin pidän Sipilän hallitusta toiseksi huonoimpana punavihreän teoreettisen hallituksen jälkeen, niin tässä yrittäjien työllistämisasiassa olen kyllä enemmän kuin Sipilän linjalla. Tarvittavat muutokset kun ovat vielä enemmän mitä hallitus on esittänyt. Sitä ei hallitus, EK ja Suomen yrittäjät voi ääneen sanoa, mutta minä täysin kaikista riippumattomana ympyrän ulkopuolelta tarkkailijana voin sanoa ääneen. Ja erityisesti voin sanoa sen sekä työntekijä, pienyrittäjä ja laajaa kansainvälistä kokemusta ja koulutustakin hankkineena

Jaan Johanson

No nyt on hyvä ihan oikea omakohtainen esimerkki!
Olen pitänyt itseni työttömänä työnhakijana TE-keskuksessa. On voimassa oleva työsopimus 1.3.2019 asti, mutta pystyn tekemään ns. keikkatöitä.
12.10.2018 "yrittäjä" soitteli, olenko työtön, että olisi työtä tarjolla. Sanoin että työ aina kelpaa ja kysäisin millainen homma. Sanoi että 80h homma ja alkaa 22.10.2018. Huomautti sitten, että voidaan ilmoittaa TE-keskukseen että olen silloin töissä.?! :) No, palkka oli selkeä ja tiukkaan sävyyn 50% siitä mitä olen ammattilaisena saanut yli 20v !? Viikon mittaan kysellyt neuvoja ja toki niitä annan. Tarjouduin menemään auttamaan, koska itsellä koulutus työhön ja aikataulun olisi pidettävä omien töideni vuoksi. Ilmeisesti rahan perässä nyt jotain touhuilee. Kehui, kuinka 14h päivässä duunailee. Tänään 26.10 tuli vielä viestiä, että sopimus pitäisi sitten tehdä, kun työ alkaa ??? :) Pakko ja onneksi mahdollisuus oli skipata. Tämä on pahimmillaan nyt sitten just tätä. Lähinnä tässä mietityttää ja huolestuttaa työttöminä olevien ihmisten kohtalo! Jos olisin ollut täysin ilman työtä, kuinka minun olisi käynyt ? Jos olisin työttömänä ja olisin ilmoittanut, että 22.10 alkaen olen töissä ja kenties kieltäytynyt työvoimatoimiston jostain duunista? Ja sitten ei työtä ole ? Näköjään ainakin alastani poiketen tänä päivänä työsopimus on tehtävä ehdottomasti sinä päivänä, kun kukaan kyselee mitään ! Miten käy yleisesti tukien kanssa, kun ilmoitat aloittavasi työn xx pvm. En osaa edes kuvitella mikä soppa tulee, kun sinut irtisanotaan vaikkapa viikon jälkeen. Kait ainakin pitää hakea kaikki mahdolliset tuet AINA varmuuden vuoksi ja etukäteen? ?? Siinä sitten työtä piisaa (virastoissa) kun niitä jälkiselvitellään. Ei taida kukaan tietää kuinka tuollaisessa tilanteessa kävisi työttömälle. Kiva olisi jos pitempään työttömänä jollain 500e/kk olisi "elänyt" ja sitten tulisi tuollainen sotku ja 8 viikon karenssi. Odottelisi sitten muutaman kuukauden, mitä koneisto keksii :)

Jaan Johanson

Osaako joku tiivistää ? Eli jos olet työttömänä ja saat työtä vaikkapa 1.11.2018 alkaen, kuinka toimia? Työsopimus HETI ? Karenssia varten toimeentulotukihakemus 1.11.2018 alkaen nyt HETI? Käsittely kestää xx viikkoa ? Jos työ ei ala tai sinut irtisanotaan vaikka 2.11., työsopimuksen merkitys ? Jos olet kieltäytynyt jostain muusta duunista, työsopimus kait riittää perusteeksi, eikä karenssia tule, vaikka työ ei alkanutkaan ? Jos olet tehnyt 2 viikon työsopimuksen ja sinulle tarjotaan pidempää työtä, lyhyempikin työsopimus riittää perusteeksi kieltäytyä ? Jaa-a ,tämmöiselle putkiaivolle vaikuttaa haastavalta.