Keskiviikko 26.6.2019

Näkökulma: Oikeisto-Suomi on pian muisto vain, nyt myös Li Andersson matkalla valtaan

Luotu: 
26.10.2018 10:51
  • Kuva: Jukka Manninen, Ellun kanat
    Kuva
    Viestintäyhtiö Ellun Kanojen paikkaennusteessa suuria voittajia eduskuntavaaleissa 2019 olisivat sdp, kokoomus ja vasemmistoliitto.
|

”Kun ennustaa vasemmistoliitolle kuutta lisäpaikkaa seuraavissa eduskuntavaaleissa, niin johan kokoomuslaiseenkin (ex-politrukkiin) uskotaan Kansan Uutisissa”, letkautti viestintäfirma Ellun Kanojen tutkimusjohtaja Jukka Manninen Twitterissä torstaina.

Manninen viittasi vasemmistoliittolaisen Kansan Uutisten hänen hyvin mielenkiintoisen selvityksensä pohjalta tekemään uutisjuttuun, jossa puolue oli esillä hyvin myönteisessä valossa.

Ennusteessa vasemmistoliitto saisi huhtikuun 2019 vaaleissa eduskuntaan 18 paikkaa (+6), mikä olisi yhden paikan verran parempi saavutus kuin vihreillä ja yhtä paikkaa heikompi kuin perussuomalaisten.

Sdp saisi läpi 49 ja kokoomus 47 edustajaa. Demareiden lisäys olisi 15 paikkaa ja kokoomuksen 10 verrattuna vaaleihin 2015.

Keskustan paikkaluku putoaisi viime vaaleista 15:lla 34:ään, rkp yltäisi yhdeksään (-1), kristillisdemokraatit nousisivat kuuteen (+1) ja siniset yltäisivät ensimmäisissä eduskuntavaaleissaan yhteen ainoaan kansanedustajaan.

 

Noilla paikoilla edessä olisi vasemmiston valtaisa vaalivoitto, jossa demareiden ja vasemmistoliiton yhteen laskettu paikkamäärä nousisi 21:llä. Jos siihen lisätään vihreiden kahden paikan parannus, tarkoittaisi se niin sanotuille punavihreille 23 lisätuolia Arkadianmäelle. Yhteensä saman henkisellä voittajakolmikolla olisi paikkoja 84 ensi vaalien jälkeen.

Nykyiset hallituspuolueet saisivat tällä matematiikalla yhteensä 85 paikkaa ja olisivat yhteisrintamana suuri tappion kärsijä kokoomuksen lisäpaikoista huolimatta. Tällä hetkellä hallituksella on takanaan perussuomalaisten hajoamisen ja tämän vaalikauden eri siirtymien jälkeen 104 kansanedustajaa.

Kokoomuksen puoluetoimistossa aiemmin työskennellyt Manninen pohjaa ennusteensa Helsingin Sanomien, Ylen ja Alma Median tämän syksyn puoluekannatusmittauksiin. Kansanedustajapaikkojen jakautuminen vaalipiireittäin perustuu väestörekisterikeskuksen tuoreeseen laskelmaan.

Tiukoissa vaaleissa ratkaisevia ovat kunkin vaalipiirin viimeiset paikat. Sdp:lle olisi Mannisen vertailulukukalkyyleissä menossa kaksi viimeistä paikkaa ja kokoomukselle kuusi, eli jälkimmäinen on vaarassa menettää niitä enemmän. Keskustalla puolestaan on eniten juuri viivan alla olevia kärkkyjiä, peräti kuusi.

 

Tietenkään Mannisen ennuste ei osu sellaisenaan oikeaan, mutta on suuntaa antava. Noilla spekseillä selvimpiä vaalivoittajia olisivat sdp, kokoomus ja vasemmistoliitto, ja ajurin paikalla hallitusta muodostettaessa olisi demareiden puheenjohtaja Antti Rinne.

Rinne voisi kasata vasemmistopainotteisen enemmistöhallituksen ottamalla mukaan kolmen punavihreän puolueen lisäksi esimerkiksi keskustan ja rkp:n.

Toinen vaihtoehto olisi rakentaa selvä enemmistöhallitus esimerkiksi sdp:n, kokoomuksen, vihreiden ja rkp:n varaan. Petteri Orpon kokoomus ja Li Anderssonin vasemmistoliitto eivät välttämättä istu samaan kokoonpanoon, joten siksi vasemmistoliittoa ei olisi tässä paketissa.

On nähtävästi pitkälti Rinteen käsissä, tuleeko suurta henkilökohtaista kansansuosiota nauttivasta Anderssonista ensi jaossa ministeri.

 

Ulkona kaikista kokoonpanoista ovat vasemmistopuolueiden menestyessä perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit. Kumpikin niistä on ollut pihalla tämän syksyn ottelussa, jossa ovat iskeneet vastakkain perinteinen oikeistolainen ja vasemmistolainen talouspolitiikka.

Muut aiheet, esimerkiksi sellaiset kuten maahanmuutto ja EU:n ongelmat, eivät ole tällä hetkellä pinnalla vuosien 2011 ja 2015 tapaan. Italia voi tosin muuttaa tässä suhteessa kaiken.

Joka tapauksessa oikeisto-Suomi, eli keskustan, kokoomuksen ja sinisten hallituksen aika on noin puolen vuoden päästä hyvin todennäköisesti vain muisto, monelle ikävä sellainen ja ehkä suurin piirtein yhtä monelle myönteinen.

Ei voi tietää, mitä jää jäljelle työttömyysturvan aktiivimallista, mahdollisesta sotesta ja irtisanomissuojan muutoksista sekä muista Juha Sipilän keskustaoikeistolaisen hallituksen aikaansaannoksista, kun Suomi on siirtymässä vasemmistolaisempaan aikakauteen.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Listä tulisikin hyvä ministeri :)

Suomi tarvitsee ennemmin hoivaministerin kuin vanhusasiainvaltuutetun, koska eduskunnan oikeusasiamiehellehän kuuluvat jo nyt vanhukset (kaltoinkohtelun ja kidutuksen esto).

Hoivaministerille kuuluisivat kaikki ikääntyneen ja lisää ikääntyvän Suomen "ihmishuolet": lapset, vanhukset, vammaiset, muistisairaat ja syrjäytyvät nuoret. Siinäpä huolta kylliksi - raskas huolisalkku.

Mikko Toivonen

Pitää täysin paikkansa. Esimerkiksi kokoomus ajaa reippaasti US demokraateista vasemmalta ohi. Perussuomalaisetkaan eivät ole lopulta mikään oikeistopuolue. Ainoastaan sen päälinja eli keskittyminen negatiivisesti maahanmuuttoon mielletään oikeistolaiseksi

Mikko Toivonen

Mukavahan se on spekuloida, mutta eiköhän oikeat vaali sitten näytä mitä kansalaiset tositilanteessa ajattelevat esimerkiksi ilmiselvästä AY liikkeen vasemmiston vaalityötä tukemaan tarkoitetuista laittomista työnseisauksista ja lakoista jotka jokainen ovat malleemme vahingollisia ja nakertavat sen menestymistä.

Yhtä lailla tällä hetkellä juuri Li ja vihreät ovat kovan media mainonnan ja esiintuomisen allonharjalla ja jotkut puolueet ihan julkisuuspaitsiossa.

Kunhan tämäkin tasaantuu niin vanha poliittinen tosielämäkin palannee. Se ettei se vanha poliittinen tosielämäkään kovin loistavaa mahdollisuuksiimme suhteutettuna ole, onkin toinen asia ja siihen voimme vain me kansalaiset vaikuttaa kertomalla selkokielellä miten haluaisimme maailman makaavan ja kertomalla "hallitsijoillemme" mitkä ovat mahdollisuuksiamme taio vaihtoehtojamme. Ilman sitä sieltä hallintopäästä ei muutosta tule vaan valitaan helpoin tie ja omille äänestäjille edullisin, ei kansakunnalle edullisinta.

Tämä koskee erityisesti pahaa energiapolitiikkaa ( biopolttoaine ja biomassaenergia ) , asuttamispolitiikkaa, sotea, ja liikennepolitiikkaa unohtamatta tietenkään EU huonoa maahanmuuttopolitiikkaaa mitä voitaisiin merkittävästi parantaa rajan tiivistämisellä ja hyväksymäällä määräaikaisviisumit ja uusien tulijoiden pienempiehtoiset palkkaukset kouluttamattomien osalta, kunnes ovat kouliintuneet

Juha Lehtonen

Voipahan tulla melekooset hallitusneuvottelut, jos asetelmat ja asenteet säilyvät nykyisinä, ja jos Kepu toteaa saman kuin 2011, ettei lähde rökäletappion jälkeen hallitukseen, sitten jää jäljelle seuraavat olettamat:
- Orpo ja Rinne eivät näillä näkymin mahdu samaan hallitukseen
- perussuomalaisten kanssa ei kukaan halua leikkiä.

Mistäpä siihen sitten repäistään enemmistöhallitus? Taitaa olla Ruotsin tie edessä, ja tehdään vähemmistöhallitus. Keskustelun kannalta se voi olla hyväkin asia.

Tapani Tuominen

Kunnon vasemmistopropagandapläjäys taas vaihteeksi. Otsikosta jo tiesi, että kirjoittaja on Markku Huusko.

Näköjään nykyisen omistajan alaisuudessa Huusko voi antaa "sydämensä puhua". Ja sehän on vasemmalla, kuten tiedämme jo ennestään.

JK. Älä viitsi Markku taas sensuroida tätä. Vaikka se kuuluu edustamasi ideologian tärkeimpiin vaikuttamisen keinoihin, on se silti niin noloa.

Esa Auramäki

Ei voi kuin ihmetellä, jos kokomustien kannatus kasvaa. Hallituksen politiikkahan on kuitenkin kovin kokoomuslaista. No tietystihän on mahdollista, että hallituskumppanien äänestäjiä siirtyy kepusta ja persuista kokkareihin. Sinänsä mielenkiintoista ajatusten "juoksua".

Anssi Laakso

Seuraavalla hallituksella on aika urakka varsinkin, jos sote ei toteudu tällä hallituskaudella. Samaan aikaan pitää sitten uudistaa sosiaaliturva eli sotu. Lisäksi hallitus joutuu toimimaan taantumassa ellei sitten syvässä lamassa, jolloin vienti ei vedä, työttömyys lisääntyy ja verotulot vähenevät. Samalla pitää pelastaa Italian pankit, ettei tule vielä suurempia vahinkoja. Rinne on jo luvannut perua kaikki nykyisen hallituksen säästöt ja samalla sitten valtion velan kasvun taittumisesta pitää myös huolehtia ettei kestävyysvaje yllätä, kun syntyvyys sen kun laskee ja mummoja on entistä enemmän. Sitä korjausvelkaakin on vaikka kuinka paljon ja vaikka missä. Kaikki huutavat lisää rahaa. Enpä kadehdi yhtään tulevaa hallitusta, mikä sitten lieneekään.

Asko Hiltunen

Hallitus ei osannut käyttää historiallista porvarienemmistöä työelämälakien uudistamiseksi. Nyt siihen olisi ollut "miljoonan dollarin paikka". Suomi jää edelleen 1950 -luvun aikaiseen anarkiaan. Proletariaatin diktatuuri on vahvistunut, ainakin väliaikaisesti. Parasta kysyä aina etukäteen ay-pomoilta millaisia lakeja sopii säätää. Hyvästi demokratia.

Hannu Rautomäki

Winston Churchill tuumasi siihen malliin, että parlamentaarinen demokratia on huono järjestelmä, mutta kun parempaakaan ei ole keksitty.
Istuipa hallituksessa kokoomus, kepu, demarit, kristilliset, vasemmistoliitto ja apupuolueena RKP, niin aina on tuloksena vesitettyjä tynkäpäätöksiä.
Mihin EU-Suomi ajautuu koko ajan, siihen ei poliitikkoplantuilla ole kokonaiskäsitystä ollenkaan.

Jouni Lehmusruusu

Vuoden 2015 vaaleissa sai toiseksi eniten paikkoja PS, ja porvarit olivat pakotetut viimein kuulemaan myös äänestäjien ääntä.

Tosin se tyssäsi kun Soini ei tehnyt lainkaan sitä mitä lupasi, tämä johtikin sitten siihen että PerusSuomalaisista erosi iso joukko Judaksia. He edustavat nyt liikettä joka voi sada 1-2 paikkaa-

Vuoden 2011 vaaleissa PS oli toisena, vain prosentin heitolla Kokoomuksesta, joka sitten joutuikin paniikissa kokoamaan 6 puolueen lapsihallituksen.

Joten on melkoista uhkapeliä veikata etteikö PS olisi jälleen kolmen joukossa, ainakin jos veikkaaja haluaa pitää kasvonsa eikä olla koko ajan väärässä kuten Kokoomuksen Taloustutkimus Oy.

Ahti Lähteenmäki

Älkää aliarvioiko Perussuomalaisia.. Perussuomalaisten kannatus on huomattavasti suurempi mitä Ylen gallupit osoittavat. Vihervasemmiston valtaa pääsy tuhoaisi Suomen järjettömällä ilmasto vouhotuksella.. Samoin. Mamuja tulisi miljoona tänne eleleen Veronmaksajien piikkiin..