Keskiviikko 17.7.2019

Tivi: Maanantaina julkistetaan uusin jättidatakeskus – ”Tulee ravistelemaan Suomen energia-alaa”

Luotu: 
4.11.2018 12:20
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    SPG ja Finnish Data Center Forum FDCF julkaisevat maanantaina yhteisen tiedotteen, jossa kerrotaan uusia tietoja hankkeesta.
|

Eri puolilla Suomea – ja etenkin Haminan ja Sotkamon seuduilla – ovat aiheuttaneet melkoista kuhinaa amerikkalaisen Silent Partner Groupin (SPG) kertomat suunnitelmat datakeskusten rakentamisesta. Kolmannellakin paikkakunnalla saattaa kohta riittää hämmästeltävää.

SPG kertoi Tiville, että juuri Hamina ja Sotkamo ovat jo valitut sijoituspaikat datakeskuksille. Ihmetystä on herättänyt se, että kukaan kyseisillä paikkakunnilla ei tuntunut tietävän asiasta yhtään mitään. Tämä heitti suuren kysymysmerkin koko hankkeen ylle.

Nyt hanke näyttäytyy uudessa valossa, kun amerikkalainen SPG ja Finnish Data Center Forum FDCF ovat löytäneet toisensa. Ne ovat julkaisemassa maanantaina yhteisen tiedotteen, jossa kerrotaan uusia tietoja hankkeesta. Osin niitä on saatu jo nyt.

Tivin saamien tietojen mukaan SPG onkin rakentamassa kaikkiaan neljä datakeskusta Suomeen. Yksi niistä luvataan tosiaan Haminaan, ja Sotkamo on saamassa kaksi. Neljännen datakeskuksen sijainti kerrotaan maanantaina.

"SPG:llä vaikuttaa olevan kovan luokan ammattilaisia konesalipuolella, sijoituspaikkojen valinnassa on tehty perusteellista työtä. Sen verran voin tässä vaiheessa sanoa, että hanke tulee ravistelemaan Suomen energia-alaa. Enempää en voi kertoa ennen maanantaita", FDCF puheenjohtaja Pekka Järveläinen toteaa Tiville.

Alkuperäisten tietojen mukaan Suomeen piti olla tulossa kolme 250 megawatin laitosta. Yhteensä niiden kapasiteetti olisi arvioilta seitsemän kertaa suurempi kuin Googlen Haminan datakeskuksen.

FDCF on muun muassa ict-palveluntarjoajien sekä rakennusalan toimijoiden muodostama yhdistys, joka pitää ensijaisena tehtävänään pyrkiä kehittämään Suomen konesalitoimintaa, -osaamista ja markkinoita.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Huolestuttavia sähkönkulutuslukuja siihen nähden että maamme tarvitsemasta sähköstä jo nyt noin 25% jatkuvasti tuodaan.
Tuollainen yhden ydinvoimalan sähköntuotannon haukkaava suunnitelma edellyttäisi OL 3 saamista pikaisesti linjaan ja 2-3 uuden suuren ydinvoimalan ( lue 2 Loviisan korvaavaa ja OL 4) projektikäynnistämistä välittömästi, jotta edes joskus päästäisiin sähkössä omavaraiseksi puhtaalla ja stabiililla pitkäaikaisella sähköntuotannolla

Nyt vaan pitäisi uudet voimalat tilata "sarjatuotantomalleista", jotta OL 3 tapaiset tilausahneudesta johtuneet viivästysongelmat voitaisiin välttää. Tosin meillä ongelmana on muuhun maailmaan verrattuna STUK muista poikkeava byrokratia ja vaatimustaso, mikä nostanee meille rakennettavien ydinvoimaloiden hintaa noin miljardilla per yksikkö. Tuon arvion olen päätellyt yleisista kansainvälisistä tdinvoimaloiden rakennushintatiedoista.

Markku Lehto

250 MW data-keskus = n. 200 kpl 3,5 MW nimellistehoista tuulivoimalaa ja niiden rinnalle vastaavan tehon tuottavat diesel-moottoreilla pyörivät säätövoimalaitokset tuulettomia päiviä varten. Sähkönsyöttöhän pitää varmistaa 100%:sti jotta bitit kulkevat.

Seppo Viljakainen

Onneksi olkoon Wärtsilä ja sen nappulatiimi : "Valheella vallattua on vaikea voittaa takaisin "

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005885517.html

Tuulihuijaus on oiva esimerkki tuosta vaikeudesta.

Suomessa tämä tuulihuijaus alkoi v. 2010 ja meille kerrottiin aivan pokkana tuulisähkön korvaavan kaikki muut sähköntuotanto-muodot, kunhan sitä vain rakennetaan riittävästi.

Jokainen sähköverkon alkeet hallitseva ymmärsi jo silloin , ettei se ole mahdollista.

Nyt lähes vuosikymmen myöhemmin tämä sähkötekninen tosiasia lopulta tunnustetaan.

Ja nyt alkaa uusi vedätys : Wärtsilä - oma lehmä syvästi ojassa- kertoo meille kirkasotsaisten myyntitykkiensä monisivuisten laskelmien avulla, että ei hätää : rakennamme nelinkertaisen määrän tuulitehoa ja yksinkertaisen määrän Wärtsilän kaasugeneraattoritehoa , niin saamme - numeroita ja ennakko-asetelmia sopivasti sorvaten- tämänkin näyttämään kannattavalta.

Ja nyt tätä v. 2018 huuhaata jo toistetaan totuutena : onhan tietenkin mahdolista , että kuvaton kommentoija on Wärtsilän trolli ??

Pekka Saikkonen

Kyllä tuota kaasu/diesel-voimaa ehkä tuulella täydennettynä pukkaa, jos nopealla aikataululla täytyy tuollaista tehontarvetta kyetä syöttämään.

Asetelma täytyy vain mielestäni nähdä toisin päin kuin tuossa Markku Lehdon viestissä mainittiin. Siis jatkuvasti pyöriviä diesel- tai kaasuvoimaloita koko nimellistehotarpeen edestä, joita sitten tuetaan tuulivoimalla silloin, kun sää sallii.

Saas nähdä, miten Suomen ceeookaks-päästöjen vähentämisen kanssa käy, kun tuollaisia ratkaisuja rakennetaan.

Kaarlo Kunnari

Mitä hyötyä bitcoinien louhimisesta on? Sehän on vain keinotekoinen valuutta, jota kukaan ei edes takaa, toisin kuin Euro tai muu valtakuntien takaama valuutta. Vastannee ketjukirjettä eli joka sen aloitti rikastuu ja myöhemmin mukaan tulijat rikastuttavat häntä.