Perjantai 24.5.2019

Toimitusjohtaja purkautui Mikael Jungnerille ”käytännön elämästä”: Näin vaikeaa on saada filippiiniläinen kokki Suomeen töihin ilman saatavuusharkintaa

Luotu: 
5.11.2018 12:32
  • Kuva: Karoliina Vuorenmäki
    Kuva
    Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen.
|

Kahdeksansivuinen työntekijän oleskelulupahakemus ja sen liitteiksi passi, kopio passin henkilötietosivusta, selvitys laillisesta oleskelusta valtiossa jossa hakemus jätetään, TEM-lomake 0.54, todistus verojen maksamisesta ja verovelkatodistus, selvitys vakuutusyhtiöiden lakisääteisistä vakuutusmaksuista, selvitys yrityksen henkilöstömäärästä, selvitys työvoiman rekrytoinnista Suomen ja EU/ETA-alueen työmarkkinoilla sekä salmonellatodistus.

Yksi hakemus ja yksitoista todistusta, selvitystä ja kopiota liitteeksi. Tässä lista lomakkeista ja todistuksista, joita työnvälitysyhtiö Barona joutuu toimittamaan, kun se rekrytoi Filippiineiltä kokkeja. Kokit eivät kuulu niin sanotun saatavuusharkinnan piiriin, eli heidän töihinsä ei ensisijaisesti tarvitse etsiä suomalaisia työntekijöitä.

Luparumba kestää tällä hetkellä filippiiniläiskokkien kohdalla noin vuoden, sanoo Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen.

”Työlupahakemus voidaan jättää vasta helmikuussa, jonka jälkeen alkaa te-toimiston käsittely, joka kestää 6-7 kuukautta, jonka jälkeen odotetaan Migrin päätöstä kaksi kuukautta”, Vanhala-Harmanen sanoo.

Syy miksi työlupahakemuksen voi panna vireille vasta helmikuussa, on että Suomen kunniakonsulaatissa Filippiinien Manilassa ei toistaiseksi voi jättää hakemukseen liitettävää biometrista tunnistetta. Sen vuoksi Barona lennättää hakijat Malesian Kuala-Lumpuriin Suomen suurlähetystöön. Valtavan ruuhkan vuoksi seuraavat vapaat ajat ovat vasta kolmen kuukauden päässä helmikuussa.

”Tilanne on ihan sama vaikka rekrytoisimme ict-osaajia. Kuala Lumpurin lähetystö on niin tukossa”, Vanhala-Harmanen sanoo.

Hän korostaakin, että ulkomaalaisen työvoiman rekrytointi on jo ilman saatavuusharkintaakin ihan tarpeeksi hankalaa.

”Ruotsissa on palkattu viime vuonna pelkästään 4 000 it-alan asiantuntijaa, kun samaan aikaan kaikkien Suomessa myönnettyjen työlupien lukumäärä oli noin 6 000. Me puhumme aivan eri suuruusluokasta”, Vanhala-Harmanen sanoo.

Elinkeinoelämän keskusliitto, jonka hallituksessa Vanhala-Harmanenkin istuu, vastaanotti viime viikolla viestintäkonsultti Mikael Jungnerin laatiman raportin Suomen vetovoimatekijöistä. 31 ehdotuksen listalta löytyi tasa-arvon edistämistä, markkinointiviestintää, ilta- ja viikonloppuaukioloaikojen parantamista sekä tarveharkinnasta luopuminen.

Tilaisuudessa Vanhala-Harmanen nousi ylös ja kiitti ehdotusten kuvastavan kyllä ”sellaista Suomea, jossa itsekin haluaisin asua ja jonne haluaisin maksaa veroja”. Sitten hän latasi Jungnerille ”muutaman sanan käytännön elämästä”. Tikunnokkaan Vanhala-Harmanen nosti juuri filippiiniläiskokit ja katsoi, että tärkeintä olisi saada perusasiat kuntoon.

”Vaikka Suomi olisi kuinka vetovoimainen, niin kyllä luulen, että aika moni keksii jotakin muuta tekemistä vuoden aikana”, Vanhala-Harmanen sanoo.

”Jos ei ole työvoiman saatavuusharkintaa, ja silti kestää 8-10 kuukautta, niin onko tarve enää olemassa? Tämä pitäisi saada ihan eri tolalle”, kommentoi puolestaan EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies tilaisuuden jälkeen. (Juttu jatkuu tviitin alla)

 

 

Sisäministeriön ylijohtaja Jorma Vuorio puuttui keskusteluun Twitterissä huomauttaen, että tällä hetkellä ”yli puolet työntekijän oleskelulupahakemuksista jätetään puutteellisina ja niihin pyydetään täydennyksiä”.

Puutteellinen hakemus on termi, joka nostattaa Baronassa harmaita hiuksia. Yhtiössä katsotaan, että nyt lupia käsittelevät viranomaiset eivät käsittele niitä johdonmukaisesti, vaan kohdemaassa oleva edustusto, maahanmuuttovirasto, sisäministeriö sekä te-toimisto voivat kaikki olla eri mieltä siitä, mitä kaikkia todistuksia hakemuksessa tarvitsee olla.

Esimerkiksi Suomeen yksin tulevalta ja ensimmäistä työlupaa hakevalta on kysytty alkuperäistä avioliittotodistusta ja lasten syntymätietoja, jos hän on mennyt rehellisesti kertomaan olevansa naimisissa ja että hänellä on lapsia.

Baronalle kerrotun toisen tulkinnan mukaan alkuperäistodistuksia ”ei tietenkään” tarvita, koska vaimo ja lapset eivät ole tulossa työntekijän mukana. Niitä tarkastellaan erikseen omilla lomakkeilla sitten, jos Suomessa oleskeleva työntekijä hakee perheenyhdistämistä.

Uudenmaan te-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen kertoo, että työlupaprosessia on tarkasteltu koko syksy. Samassa yhteydessä on muotoiltu uutta prosessia, jota nyt aletaan toteuttaa.

”Kovat tavoitteet: Jono lyhennetään 8 kk:sta 2 viikkoon. Puutteellisten hakemusten (nyt 70%) määrä painetaan 0 %:iin. Jo nyt jono lyhentynyt vajaalla 3 kk:lla. Oikealla tiellä ollaan!”, Ukkonen tviittaa.

Baronan Vanhala-Harmanen vaatii kuitenkin enemmän. Hänen mukaansa prosessi on yksi esimerkki ”tehottomasta etukäteisvalvonnasta”, jonka hän mieluusti lakkauttaisi kokonaan.

”Meillä kaikkia muitakin työsuhteiden ehtoja valvotaan jälkikäteen aveissa [aluehallintovirastoissa]. Työlupa kuitenkin annetaan vain vuodeksi ensin. Palkkakuiteista pystyisi valvomaan tilannetta jälkikäteen”, Vanhala-Harmanen toteaa.

”Mutta totta kai pitää tietää, ketä tänne tulee ja tarkastaa, että henkilö on se, kuka hän väittää olevansa. Samoin pitää tarkastaa, että työn tarjoava yritys on oikeasti olemassa”, hän täsmentää.

EK:n Häkämies kertoo, että työantajaleiri haluaisi seuraavan hallituksen ohjelmaan kohdan, että nykyisin sisäministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonaloilla oleva lupaprosessi olisi jatkossa vain yhden ministeriön alla.

”Me esitämmekin tulevissa hallitusohjelmatavoitteissa, että tämä pitäisi keskittää työ- ja elinkeinoministeriölle. Nythän tätä prosessia on jaettu ja on työlupaa ja oleskelulupaa. Pitäisi olla yksi prosessi”, Häkämies sanoo.

Palvelualojen ammattiliitto PAM vahvistaa, että ravintola-alalla on selvä työvoimapula ja kysyntää on sekä kokeille että suurtalouskeittiön työntekijöille. Taustasyy sille, että ala ei houkuttele työvoimaa, on kuitenkin PAMin mukaan matala palkkataso. LUE TARKEMMIN: PAM: Filippiiniläiskokkeja todella tarvitaan Suomeen – mutta taustalla vaikuttaa 1798€/kk

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouni Viitanen

Tuodaan halpa työvoimaa ettei tartte suomalaiselle kokille maksaa. Ei kukaan täyspäinen lähde kokiksi 11e/h. Työ on nykyään hetkistä. Pienellä henkilökunnalla painetaan kuumassa keittiössä n. 50C, 12h päiviä ilman taukoja. Barona ei maksa edes ylityötunteja. Palkka on tunti tunnista, vaikka tekis kuin paljon.

J. Lindfors
Vastaus kommenttiin #6

Siinä että tuodaan työntekijöitä kokeiksi minipalkoilla EU-maiden ulkopuolelta eli alle 1800 euroa kuussa ja osa vielä osa aikaisina eli ansiot jäävät 1400 Euroon kuussa ei ole mitään järkeä.

Samaan aikaan suomalaisia kokkeja on paljon työttöminä tai työskentelee muilla aloilla koska eivät pysty elämään sillä alle 1800 eurolla tai osa-aikaisena noin 1400 eurolla joita kokkina olosta saisi monilta ravintoloilta.

Jos ravintolalla on työvoimapulaa kokeista niin se ratkeaisi hyvin helposti tarjomalla kokoaikaisia työpaikkoja sillä noin 1800 eurolla sen sijaan että haetaan osa-aikaista kokkia jolle tarkoitus maksaa vain tunneista noin 1400 euroa kuussa.

Jos vielä sillä että kaikki ravintolan kokit olisivat kokoaikaisia olisi työvoimapulaa niin se ratkeaisi nostamalla kuukausipalkka 2000-2500 euroon kuussa riippuen ravintolan sijainnista.

On naurettavaa että helsinkiläiset ravintolat itkevät työvoimapulaa kun tarjoavat vain osa-aikaisia työpaikkoja noin 1400 eurolla kuussa tai kokoaikaisia alle 1800 eurolla kuussa.
Helsingin korkeiden asuinkustannusten takia Helsingissä kokoaikaisen kokin palkka pitäisi olla 2500 euroa kuussa.

Pasi Käyhkö

Suomihan ei ole vielä ruokakulttuuriltaan mikään edistyksellinen ja laadukas yhteisö. On hyvä, että alalle tulee hiukan uutta "verta". Ja onhan suomalaisia hyviä kokkeja myös työskentelemässä ulkomailla.
Vaihtelu kehittää alaa.

Kyuu Eturautti

Käyttöliittymän suunnittelijaa palkatessa oli sama rumba, ilman salmonellatodistusta tosin. Eniten minua vatutti se että TE-toimisto laittoi minut kirjoittamaan esseevastauksia mm. siihen miksi en palkkaa kotimaista työtöntä sairaanhoitajaa koodaamaan...onhan tässä hitusen verran farssin makua.

J. Lindfors

Haitko sitä käyttöliittymän suunnittelijaa sillä palkalla millä niitä saa Suomessa palkattua ihan suomalaisista eli noin 4500-5000 eurolla kuussa?

Vai halusitko käyttöliittymän suunnittelijan sillä 3000 eurolla kuussa jolla saa ilman tarveharkintaa käyttöliittymän suunnittelijan palkattua ulkomailta kunhan hän on valmistunut korkeakoulusta?

Suomessa EI ole oikeasti pulaa IT-asiantuntijoista mutta moni yritys maksaa mieluummin sen reilut 3000 euroa kuussa ja tuo työntekijän EU-maiden ulkopuolelta sen sijaan että palkkaisi suomalaisen sillä noin 4500-5000 eurolla kuussa.

IT-alalla on laajasti levinnyt tämän tyyppinen palkkojen polkeminen jossa ei ole mitään järkeä yhteiskunnan, veroja maksavan keskiluokan tai Suomen kilpailukyvyn kannalta.

Ostamalla saa EU-maan kansalaisuuden 600 000 eurolla eräistä EU-maista tai sitten voi olla Suomessa töissä sillä IT-hikipajan maksamalla reilulla 3000 eurolla kuussa 5 vuoden ajan ja hakea ilmaisen Suomen kansalaisuuden jonka jälkeen voi vaihtaakin töihin paremmin palkattuun työpaikkaan ja EU-maahan jossa joutuu maksamaan vähemmän veroja kuin Suomessa ja suomalainen IT-hikipaja tuo taas uuden työntekijän Intiasta tai Aasiasta jonka päämotivaatio on EU-maan kansalaisuuden saaminen.

Leo Löppönen

Miksei Suomalainen kokki kelpaa? Olisikohan syynä vaikkapa se ettei koko Suomessa ole kokeille töitä kun Sipilän ja edellistenkin hallitusten "Pidetään Suomi asuttuna" - linja näyttää olevan keskittää kaikki kasvukeskuksiin. Vaimoni valmistuessa kokiksi ei kotikaupungista ollut TE- toimistolla tarjota paikkaa edes hakea! Kuukausia myöhemmin 2016 kun laajensi hakupiiriä pääkaupunkiseudullekin oli jo alta viikon "kauhan varressa" paikassa jossa nykyäänkin vakituisena. Tuohon Filippiiniläiskokkien tilanteeseen vielä , asia on juuri niin hankala kuin jutussa kuvattu. 3 viikkoa sitten maahan Opteamin kautta seinänaapuriksemme tulleet 2 kokkia asuvat juuri samanlaisessa neliömäärässä kuin vaimonikin vuokrayksiö 34,5m2. Hän maksaa vuokraa vapailla markkinoilla 650, mutta Opteamille nämä 2 nuorta perheenisä Filipinoa kumpikin 450 euroa. Sähkö ja vesi tasoittaa about 50€ mutta "työnantajavuokratyö-firma" vetää toki siitäkin pussiinsa toistasataa euroa/kk. Sitten kun laskee ettei töitä järjesty kuin normaalilla tuntipalkalla ja vain taatut 30 tuntia viikossa, niin ei siitä hirveästi nettoa todellakaan toisen 2 ja toisen 4 lapsiselle perheellekään.

Elina Koskela

Ensiasunnon hankinta kokeille on Opteamin maahantulovaiheeseen räätälöity palvelu, joka ei ole millään tavoin liiketoimintaa, vaan mahdollistaa ulkomailta Suomeen työnperässä muuttavan kokin asumisen alkuvaiheessa, kunnes hänellä on edellytykset oman asunnon hankintaan. Kuukausivuokra kattaa mm. asunnon etsinnän, kalusteet, kalustamisen, vakuutukset ja takuuvuokran.

J. Lindfors

Mikä on se kuukausivuokra minkä OPteam ottaa näiltä filippiiniläisiltä kokeilta?

Kuinka monta filippiiniläistä kokkia asuu yhdessä asunnossa?

Hakevatko filippiiniläiset kokit asumistukea?

Kuinka suuri osa OPteamin Suomeen tuomista filippiiniläisistä kokeista on kokoaikaisia ja saa edes tuon alhaisen minimipalkan 1798 euroa kuussa ja kuinka suuri osa OPteamin Suomeen tuomista filippiiniläisistä kokeista on osa-aikaisia ja saa vain noin 1400 euroa kuussa niinkuin YLE on uutisoinut aikaisemmin osan saavan?

Janne Pohjala

Eikö Barona kykene enää edes löytämään orjia keittötehtäviin EU -alueelta, jossa on yli 500 miljoonaa ihmistä? Vapaa liikkuvuus, töihin hetkessä.

Onko työn ehdot todella niin surkeat että pitää raahata Aasiasta saakka, kun ei edes Bulgarialainen tule Baronalle töihin? Jospa maksettaisiin kokille vaikkapa 25€ tunti niin alkaisi löytyä suomalaisiakin.

Pienehkö lounasruokala myy tuhat lounasta päivä. 9200€ x 20 = 184 000€ /kk liikevaihto . Neljä työntekijää 25€ / tunti = 16 000€, ihanko todella ei kannata ellei saa 11€ / tunti filipiinoa?

J. Lindfors

Miksi ihmeessä työvoiman vuokraus-yritykset kuten Barona ylipäätään saavat tuoda työntekijöitä Suomeen ilman tarveharkintaa?

Työvoiman vuokraus-yrityksen idea on minimoida kulut yrityksille, painaa palkat alas ja antaa muutamiin tunteihin työvoimaa sinne missä tarvitaan.

On älytöntä että tämmöiset työvoiman vuokraus-yritykset ylipäätään saavat tuoda Suomeen työntekijöitä EU-maiden ulkopuolelta.

Kuinka suuri osa EU-maiden ulkopuolelta tuoduista työntekijöitä on töissä kokoaikaisesti ja kuinka moni osa-aikaisesti?

Ei Suomeen pitäisi tuoda EU-maiden ulkopuolelta osa-aikaisia työntekijöitä vaan kehottaa työvoimapulasta valittavia yrityksiä tarjomaan kokoaikaisia työpaikkoja tai korottamaan maksamiaan tuntipalkkoja tai kuukausipalkkoja kunnes työntekijöitä löytyy ihan Suomesta tai yli 500 miljoonan ihmisen vapailta EU-työmarkkinoilta.

Mikko Toivonen

Barona ja työvoiman vuokrausfirmat ovat asia erikseen ja täytyisikin olla erittäin tiukassa kaikenkattavassa viranomaisten valvonnassa.

Sensijaan yhtiöille pitäisi olla helpommalla byrokratialla mahdollisuus tuoda työlvoimaa ulkomailta sopimnillaan ehdoilla, jotka kuitenkin täyttävät valtion määräämät minimiehdot palkan ja asuttamisen sekä työmaaliikkumisen osalta.
Siinä maailmassa mikä miljoonittain työllistää määräaikaisviisumeilla emigrantteja valtaosalle asuminen onkin järjestetty yhtiöiden vuokraamissa erityisesti siirtotyöläisille rakennetuissa majoitus"hotelleissa" joissa tehtävästä riippuen asutaan joko monta henkeä samassa varustetussa huoneessa tai sitten muulla tavalla järjestetyssä ilmaisessa asunnossa. Usein työpaikkojen takapihoilla.
Toimivuuden edellytys on määräaikainen viisumi ja työlupa, josta tuova työnantaja maksaa hallinnolle ja samalla sitoituu minimivaatimusten hoitamiseen ja myös vastuuseen tuomastaan työntekijästä.

Meillä nämä työllistämismenetelmät ovat kuitenkin täysin tuntemattomia ja siitä syystä työntekijän tuominen on sekä kallista että hankalaa ja samasta syystä jäämme paitsi niitä etuja mitä hyvin hallittu ja kohtuukorvattu työntekijöiden palkkaaminen EU ulkopuoleltakin toisi

J. Lindfors

On järjetöntä että yritykset edes saavat tuoda osa-aikaisia työntekijöitä EU-maiden ulkopuolelta Suomeen.

Yrityksiä joilla on muka työvoimapulaa kun eivät löydä osa-aikaisia kokkeja noin 1400 eurolla kuussa tai koko-aikaisina 1798 eurolla kuussa pitäisi kehottaa nostamaan maksamiaan palkkoja.

Tarjoamalla kaikille ravintolan kokeille edes koko-aikaisia työpaikkoja tolla 1798 Eurolla ratkeaisi varmasti osa työvoimapulasta ja koko työvoimapula loppuisi Helsinginkin ravintoloissa kun maksaisivat 2500 euroa kuussa palkkaa kokeille.

Tämä Keskusta-Kokoomus hallitus on mokannut tämän asian täysin.

Ei ole Suomen eikä veroja maksavan keskiluokan etu että palkkoja painetaan alas ravintola-alalla koska veroja maksava keskiluokka joutuu maksamaan Suomalaisten työttömyyden ja eiväthän nämä tulijat maksa veroja tarpeeksi näillä 1798 euron kuukausipalkoilla tai 1400 euron osa-aikaisilla palkoilla tarpeeksi että kattaisivat edes oman osuutensa yhteiskunnan menoista.

Jos työvoimapula ratkaistaisiin sillä että ravintolat nostavat maksamiaan palkkoja kunnes työvoimaa löytyy Suomesta tai yli 500 miljoonan työntekijän EU-alueelta niin yhteiskunta eli valtio ja kunnat hyötyisivät kun palkoista tulisi enemmän verotuloja, yhteiskunta hyötyisi kun esim. asumistukia tarvitsisi maksaa vähemmän ja yhteiskunta hyötyisi kun nyt työttömänä olevat suomalaiset olisivat töissä.

Jos osaavalle kokille pitäisi maksaa 2500 euroa kuussa niin myös se hitaampi ja ehkä vajaatyökykyinen kokkikin saisi töitä sillä 1798 eurolla.

Sitten poliitikot ihmettelevät kun vauvojen määrä on romahtanut vaikka 1798 euron kuukausipalkalla ei paljon perheitä perustella ja jos perhe perustetaankin niin varaa ei ole kuin siihen 1 lapseen 2-3 lapsen sijasta koska palkat ovat niin pienet.

Kokoomus ja Keskusta haluavat vielä entisestään alentaa palkkoja ja alentaa verotuloja ja työntää suomalaiset työttömiksi kun ovat tehneet lisää näitä poikkeuksia työvoiman tarveharkintaan.

Ei kokeille pitäisi olla tilannetta jossa ei ole tarveharkintaa EU-maiden ulkopuolelta tulevalle työvoimalle kokkien osalta vaan työvoimapulasta valittavalle yritykselle pitäisi kertoa että nostakaa maksamaanne palkkaa kunnes löydätte työntekijät.

Jorma Eeronheimo

Käsittämätöntä 2-naamaisutta ja saamattomuutta osoittaa EK / Häkämies ja tämä porvarihallitus. Aikaa on ollut 3,5 vuotta saada tämäkin asia kuntoon - käytännössä ei ole tapahtunut juuri mitään. Huonoin hallitus sitten sitten Martti Miettusen "hätätilassa Lotuksen" ja tämä Häkämies aikaansaamattomin kokoomuskellokas. Voi pyhä Sylvi, auta meitä pääsemään eroon näistä turhakkeista.

Pasi Käyhkö

Olihan ihan yhtä hyvin aikaa hoitaa asia kuntoon jo edellisilläkin hallituksilla.
Kuulin, että Barona palkkaa omaan organisaatioonsa ja parhaimmille vuokratyöpaikoilleen omistajien uskonveljiä ja heidän perheenjäseniään.

Timo Lahti

Barona toimii rasistisesti suomalaisia kohtaan. Suomesta löytyy varmasti työttömiä, jotka ovat valmiita kokin ammattiin sekä puuroja keittämään nälkäisille ihmisille. Lisää koulutusta suomalaisille työttömille!!!

Heikki Jaakkola

Tässä on moni ihmetellyt miksei suomalaista kokkia. Oisko niin, ettei osaa tehdä filippiiniläistä ruokaa?

Näistä byrokratiasyistä meidän pikkukaupungin thairavintoloitsija joutui aikanaan lähettämään hyvän thaikokkinsa kotiin ja ruuan taso kyllä laski selvästi sen jälkeen (vaikka omistaja itsekin thai).

J. Lindfors

Tekevätkö nämä filippiiniläiset kokit filippiiniläistä ruokaa filippiiniläisissä ravintoloissa vai tekevätkö ihan tavallista lounasruokaa ja pihvejä ihan tavallisissa ketju-ravintoloissa?

En ole huomannut filippiiniläisiä ravintoloita katukuvassa eikä HOK-Elannon ravintolatkaan ole alkaneet tarjota filippiiniläistä ruokaa vaikka ovat yli 100 filippiiniläistä kokkia palkanneet YLE-uutisen mukaan eli kysymyksessä taitaa olla halu löytää työntekijöitä jotka tyytyvät 1798 euroon kuussa kokoaikaisina tai noin 1400 euroon kuussa osa-aikaisina niinkuin YLE aiemmin uutisoi.

Tässä ketjussahan tuli jo selväksi että filippiiniläisiä kokkeja Suomeen tuova OPteam ottaa kokeiltaan 450 euroa kuussa asumisesta ja kaksi kokkia asuu samassa asunnossa.

Aiemmin YLE uutisoi että osalle filippiiniläisistä kokeista maksetaan vain 1400 euroa kuussa eli ovat osa-aikaisina.

Ei ole mikään ihme että on työvoimapulaa jos tarjolla on vain palkkoja joilla ei voi elää ja joissa on kannustinloukku kun työttömänä saa melkein saman kuin palkasta verojen jälkeen jäisi.

On selvää että ei ole kysymys oikeasta työvoimapulasta vaan halutaan maksaa alhaisinta mahdollista palkkaa eli 1798 euroa kuussa kokoaikaisille tai jopa vain 1400 euroa kuussa osa-aikaisille.

Kokoomuksen ja Keskustan pitää viheltää tämä palkkojen polkeminen välittömästi poikki ja palauttaa EU-maiden ulkopuolelta tulevan työvoiman tarveharkinta kaikille aloille ja kehottaa työvoimapulaa valittavia yrityksiä eli esim. ravintoloita ja näitä työvoimanvuokraus yrityksiä tarjoamaan kokoaikaisia työpaikkoja edes sillä 1798 eurolla kuussa sen sijaan että tarjoavat osa-aikaisia työpaikkoja 1400 eurolla ja jos vieläkin on työvoimapulaa niin nostamaan kuukausipalkka todella alhaisesta minimistä eli 1798 eurosta vaikkapa 2500 euroon kuussa niin mitään työvoimapulaa ei ole ja valtion ja kuntien verotulot kasvavat ja tarve työttömyyskorvauksille ja asumistuelle vähenee kun suomalaiset saavat työpaikan tai parempaa palkkaa jos työskentelevät nyt kokkeina.

J. Lindfors

On täysin järjetöntä että Keskustan ja Kokoomuksen mielestä on hyvä asia että Suomeen tuodaan Intiasta ja Aasiasta IT-asiantuntijoita ja ohjelmoijia 3000-euron kuukausipalkoilla kun Suomessa on työttömiä IT-asiantuntijoita ja ohjelmoijia jotka voisi palkata reilulla 4000 eurolla kuussa.

Markkinahinta päteville suomalaisille IT-asiantuntijoille ja ohjelmoijille on 4500-5000 euroa kuussa ja jos yritys maksaa nämä palkat niin työntekijöitä löytyy ihan Suomesta tai viimeistään yli 500 miljoonan ihmisen EU-alueelta.

Se että tarveharkintaa ei ole ollenkaan jos EU-maiden ulkopuolelta tulevalla työntekijällä on korkeakoulutus ja hänelle maksetaan minimi 3000 euroa kuussa on luonut tilanteen jossa yritykset säästävät tuomalla IT-asiantuntijoita ja ohjelmoijia Intiasta ja Aasiasta 3000 euron kuukausipalkoilla sen sijaan että työllistäisivät Suomalaisia tai Eurooppalaisia 4500-5000 eurolla kuussa.

Minimipalkka jolla Suomeen voi tuoda korkeakoulutetun IT-asiantuntijan tai ohjelmoijan EU-maiden ulkopuolelta pitäisi nostaa välittömästi 4500 euroon kuussa koska nykyinen 3000 euron raja tuoda IT-asiantuntijoita ja ohjelmoijia ilman työvoiman tarveharkintaa on liian alhainen ja on johtanut tilanteeseen jossa palkkoja poljetaan alaspäin näillä 3000-euron asiantuntijoilla ja suomalaisia korkeakoulutettuja on työttömänä.

Valtion ja Suomen kilpailukyvyn kannalta toiminta on myös järjetöntä koska tulijoiden suurin motivaatio on saada 5 vuodessa Suomen eli EU-maan kansalaisuus ja lähteä sitten Suomesta EU-maihin joissa saa parempaa palkkaa ja joissa verotus on alhaisempi.
Samaan aikaan suomalaiset ovat työttöminä ja heidän ammattitaitonsa vanhentuu ja veroja maksava keskiluokka maksaa veroissa suomalaisten työttömyyden ja sen että työpaikoista joista valtion ja kuntien kuuluisi saada 4500-5000 euron kuukausipalkan verot saadaan vain 3000 euron kuukausipalkan verot.