Keskiviikko 17.7.2019

Kokoomuslainen leikkaisi rankasti maataloustuista – keskusta hermostui heti: ”Leikkauslista jauhettava silpuksi”

Luotu: 
6.11.2018 11:17
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Henna Virkkunen.
|

Keskustalaispoliitikot eivät viivytelleet kannanotoissaan, kun kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen vain väläyttikin maataloustukien leikkausta Euroopan unionissa.

Maaseudun Tulevaisuuden mukaan Virkkunen pitää maatalous- ja aluetukien osuutta EU:n budjetista liian suurena. Hän olisi valmis leikkaamaan tukia reippaasti.

”Tällä hetkellähän jopa 70 prosenttia budjetista käytetään maatalous- ja aluetukiin. Se on mielestäni aivan liian iso määrä", Virkkunen sanoi lehden mukaan tilaisuudessa Jyväskylässä.

”On keskusteltu, että maatalous- ja aluetukien osuus saisi olla korkeintaan noin 60 prosenttia budjetista, mikä on järkevä suunta. Maatalousbudjettia pitää pienentää ja sen sijaan panoksia on lisättävä tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä opiskelijavaihtoon”, hän jatkoi.

Keskustan kansanedustaja Petri Honkonen torjuu ajatuksen.

”EU-Virkkusen leikkauslista jauhettava silpuksi”, hän julistaa tiedotteessaan.

”Toivottavasti Virkkunen peruu tällaiset puheet”

 Honkosen mielestä viljelijöiden toivoa horjuttamaan ei tarvita oikeistolaisia euroedustajia välistävetoineen. Hän huomauttaa, että markkinat ja sääolosuhteet ovat viime vuosina ”tarjonneet viljelijäperheille kylmää kyytiä, etenkin pientiloilla tilanne on paikoin vakava”.

”Markkinauskon ja euroedustajien vallan turvottamisen sijaan on asetuttava viljelijöiden puolelle. Kotimainen ruoka ei ole toisarvoinen asia”, Honkonen sanoo.

”Kun viljelijöiden toivo horjuu, horjuu myös suomalaisen ruoan tulevaisuus. ”

Myös maakunta- ja kaupunginvaltuutettu Joonas Könttä toteaa Puheenvuoron blogissaan, että Virkkusen esitys on nykytilanteessa kohtuuton. Hänen mielestään keskisuomalaisen Virkkusen ”linjaus kuulostaa oudolta ja harkitsemattomalta”.

”Tässä maatalouden kannattavuuskriisistä on kohtuutonta leikata entisestään viljelijöiltä. Toivottavasti Virkkunen tarkentaa leikkauslistaansa ja peruu tällaiset puheet”, Könttä toteaa.

”EU:n maatalous- ja aluetuilla on tärkeä merkitys Suomelle ja myös Keski-Suomen maakunnalle. Tarvitsisimme päinvastoin enemmän alueiden kehittämistä, eikä huoltovarmuuden merkitystä ruoantuotannossa saa unohtaa.”

”Suomalaismeppien soisi puolustavan suomalaista elinkeinoa, eikä edesauttavan sen alasajoa.”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Pasi, tuosta kotimaisten tukien määrästä taitavat puuttua vielä kaikki epäsuorat tuet kuten eläketuki, ympäristötuki jne. Kun viimeksi tarkemmin tätä tukiasiaa seurasin niin Suomessa maksettujen tukien kokonaismääräksi arvioitiin muistaakseni 4+ miljardia vuodessa

Kimmo Salomaa

Asiaa tuet alas ja tehdä maajusseista yrittäjiä.Jos homma ei kannata silloin pitää lopettaa. Nykyiset tuki politiikka pitää yllä tehotonta maataloutta tyypillistä kepulien politiikka tuetaan aatetovereiden elämistä maaseudulla.

Mikko Toivonen

Minusta EU ja kotimaisten maatalouspiilotukien pitäisi olla 0% ja EU ulkorajoilla tarvittavat suojatullit kohtuutonta halpakilpailua vastaan. Maatilojen todella pitäisikin muuttua yrityksiksi. Tosin hallituksen olisi myös helpotettava maatilayrittämistö yksinkertaisesti purkamalla suurimman osan sitä estävistä säätelyistä ja jättää kuluttaja yrityksen vastuulliseksi ylläpitäjäksi tai lopettajaksi

Tero Ojala

No nyt on niin talousliberalistinen kommentti, että nousi varpaankynnet ylös. Eli pumpataan possut täyteen antibiootteja ennaltaehkäisevästi ja luodaan samalla pari ihmiskunnan tappavaa superbakteeria. Lannoitteet vaan suoraan järviin ja luodaan tuhansien rämeiden maa. Kaikki vastuu vaan kuluttajille, kun ostavat halvinta paskaa (koska ei ole varaa muuhun). Ilman yrittämisen säätelyä ja erityisesti maatalousyrittämisen säätelyä, markkinavoimat tuhoaa kaiken. Koska niin se menee, jos kilpailija saa tuotettua saman asian halvemmalla oikomalla kaikki ympäristön suojelun, niin kyllä loput tuottajat sopeutuvat samaan muottiin.

Pasi Käyhkö

Virkkunen on sataoikeassa tässä asiassa. Jos arvoltaan yhden euron tuottoon tarvitaan tukea kaksi euroa niin kuin nyt tapahtuu, on asia päin prinkkalaa.
Suomessa tukea jaetaan automaattisesti eikä tuotantoa ole tarvinnut kehittää kun rahaa tulee muutenkin. Tänne riittäisi noin 10-15 tuhatta dynaamista tilaa nyt olevan 50. tuhannen sijaan

Ilkka Paananen

Suomessa oli vuonna 1995 noin 100 000 maatilaa. Vuonna 2015 maatiloja oli noin 51 000kpl ja 2017 48 500kpl. Tilojen keskikoko 2015 Suomessa 40ha. EU:ssa tilojen keskikoko 16ha. Em. luvuista johtopäätöksenä todetaan, että tiloja on lopettu / yhdistetty. Ennuste vuodelle 2022 on noin 37 000 tilaa keskikoolla 62ha. Tuista yleensä voidaan todeta, että kaiiki tuet pois myös muilta kuin maaviljelijöiltä.

Erkki Malinen

Maataloustuet niille jotka oikesti viljelee, nyt sielä on harrastelijoita jotka on viljelevinään kun tuet tulee hehtaarien mukaan. Mäkisen Tommikin lämmittää Tojotatehdasta viljalla, siinä samalla palaa verorahoja savuna ilmaan. Tukija tarvitaan mutta ne on mentävä niille jotka tuottaa oikesti ruokaa.