Keskiviikko 19.6.2019

Suomalaiset haluttomia siivousalan töihin? – Yrittäjä: ”Turha syyttää työntekijöitä, jos palkka 9 €/h”

  • Kuva: Kalle Lydman
    Kuva
    ”Ihan ensimmäisenä yrittäjien pitäisi mennä peilin eteen ja miettiä, mitä pitäisi muuttaa, jos hakemuksia ei tule”, sanoo Kiffelin perustaja Jenni Parpala.
|

Siivousala kasvaa kovaa, ja alan yritykset kamppailevat työvoimasta. Siivousyhtiö N-Cleanin toimitusjohtaja Rauno Nurmi ihmettelee, että töitä olisi, mutta kantasuomalaisia se ei kiinnosta.

”Olemme tarjonneet avoimia työpaikkoja, joihin on tehty tasan nolla hakemusta”, Nurmi kertoo.

Voimakkaasti kasvava N-Clean tunnetaan hotelli- ja laivasiivouksesta. Yhtiön palkkalistoilla on tällä hetkellä noin 2000 henkilöä, ja heistä enemmistö on nuoria ja maahanmuuttajia.

Muissa siivousalan yrityksissä ei kuitenkaan täysin allekirjoiteta Nurmen näkemystä. Vaasalainen siivousyritys Kiffel ja tamperelainen Koti Puhtaaksi eivät vahvista suomalaisten haluttomuutta siivoustyöhön.

”Ihan ensimmäisenä yrittäjien pitäisi mennä peilin eteen ja miettiä, mitä pitäisi muuttaa, jos hakemuksia ei tule”, sanoo Kiffelin perustaja Jenni Parpala.

Tänä syksynä vuoden nuori yrittäjä -kisassa palkittu Parpala on julkisuudessa profiloitunut sillä, että hänen yrityksensä maksaa alan keskiarvoa korkeampaa palkkaa.

”Ihan turha ruveta työntekijöitä syyttämään, jos maksat 8-9 euroa palkkaa. Kuka pystyy Helsingin päässä sillä lähtemään töihin? Jokaisella työntekijällä pitäisi olla mahdollisuus tienata omalla työllä leipä pöytään. Nyky-Suomessa se ei vain yhdeksällä eurolla onnistu”, Parpala lataa.

Vuonna 2013 yrityksen perustanut Parpala kertoo, että alkuun hän maksoi työntekijöilleen työehtosopimuksen mukaista palkkaa, mutta hänellä oli vaikeuksia löytää hyviä työntekijöitä.

”Myös vaihtuvuus rupesi turhauttamaan. Nostin palkkoja. Meillä ne alkavat nyt 12 eurosta, ja täyspäiväiset pystyvät pääsemään 15 euroon tunnilta”, Parpala sanoo.

Vuosi sitten Parpalalla oli kolme työntekijää, nyt yhteensä parikymmentä. Tamperelainen Koti Puhtaaksi on palkannut tänä vuonna kymmeniä ihmisiä. Ensi vuonna tavoitteena on palkata sata lisää.

”Meille on tullut vuoden sisään yli tuhat hakemusta suomalaisilta siivoustyöhön. Pääkaupunkiseudulla rekrytoinnissa on haastetta, mutta kunhan sen eteen tekee töitä, se ei ole ongelma”, Koti Puhtaaksi Oy:n Henri Haho kertoo.

Haho kertoo, että Koti Puhtaaksi maksaa alan keskivertoa parempaa palkkaa, joka on noin 11–13 euroa tunnilta. Palkan ohella hän korostaa työoloja ja muita etuja, joilla työnantajakuvaan voi vaikuttaa.

Lue myös:

Maahanmuuttajien työllistäjä SOL:in toimitusjohtaja turhautui ay-Suomeen

Toimitusjohtaja purkautui Jungnerille ”käytännön elämästä”: Näin vaikeaa on saada filippiiniläinen kokki Suomeen töihin ilman saatavuusharkintaa

PAM: Filippiiniläiskokkeja todella tarvitaan Suomeen – mutta taustalla vaikuttaa 1798€/kk

Jaa artikkeli:

Kommentit

J. Lindfors

Tuoko N-clean nuo riistettävänä minimipalkalla olevat työntekijänsä ulkomailta?

Suomessahan poistettiin siivousalalta työvoiman tarveharkinta Uudeltamaalta kun minimipalkkaa maksavat siivousyritykset valittivat poliitikoille että on työvoimapula kun ei löydy minimipalkalla ja osa-aikaisilla työpaikoilla ja reilun 1000 euron kuukausiansioilla työntekijöitä ja nyt Suomeen tuodaan siivoojia Aasiasta, Afrikasta ja Venäjältä.

Markkinataloudessa jos yrityksellä on työvoimapula niin se ratkeaa palkkoja korottamalla juuri niinkuin esimerkilliset siivousyritykset Kiffeli ja Koti Puhtaaksi ovat tehneet.

Pertti Ikonen

Kun tiedetään että yhdessä työkohteessa ei olle 8 tuntia per vrk, niin hankalaksi käy tyäden palkan hankkiminen ihan kohteesta toiseen siirtymisen takia. 9€ per tunti tarkoittaa 1548€/kk kun tehdään 8 tunnin työpäivää per vrk.

Topi Rantakivi

Se on juuri näin, että palkalla tulee toimeen ja että töitä on 5 päivää viikossa.

Tuo N-Cleanin tuntipalkka on alle 8 euroa ja töitä on tarjolla 5-25 tuntia viikossa, oma auto pitää olla ja paikasta paikkaan pitää pitää ehtiä ja siivota nopeasti.

Eikä siinä kaikki, jos palkalla ei pysty maksamaan pakolliset kulut, joutuu hakemaan soviteltua päivärahaa ja sitten odotella viikkotolkulla päätöstä ja sitten joudutaan hakemaan toimeentulotukea.

Kukaan täyspäinen ihminen ei mene sellaiseen työhön, missä ei palkalla elä.

Nuo palkanmaksuhaluiset yrittäjät ovat hyviä esimerkkejä ja soisi heidän asenteensa vaikuttaa muihinkin yrittäjiin, ketkä valittavat "työvoimapulasta".

J. Lindfors

Yritykset jotka tilaavat siivouspalvelun sellaisilta yrityksiltä kuin N-Clean pitäisi laittaa boikottiin.

On se nyt röyhkeyden huippu että N-Cleanin pomo kehtaa haukkua suomalaiset työntekijät ja vaatia lisää maahanmuuttajia tekemään matalilla palkoilla työtä kun N-Cleanin sivuilla tarjotaan 20-30 tuntia viikossa työpaikkoja eli 4-6 tuntia töitä päivä ja palkat työehtosopimuksen minimipalkkoja joilla ei pärjää Pääkaupunkiseudulla paitsi jos joku maksaa ilmaisen asunnon tai työntekijä asuu autossaan.

Ilona Oksanen

http://www.hs.fi/radiotelevisio/art-2000002597012.html Boikotoikaa kaikkia hotelleja jotka käyttävät näitä laillistettuja orjatyöfirmoja!Pam ei tee myöskään yhtään mitään kerroshoitajien tai siivoojien tilanteen parantamiseksi. Kunhan tekopyhänä jauhavat vaan paskaa, mutta eivät saa konkreettisesti mitään aikaan.

Siinä sitä halpatyövoiman käyttöä parhaimillaan ja ihan laillisesti.Nämä tällaiset työnantajat kuin tuo n-clean ja muut ulkolaisten omistamat siivousfirmat suomessa maksavat 7-8 euroa tunnilta tai kuten Helsingissä 6 euroa ja 12 tunnin päiviä joka onkin hallituksen mieleen ,varsinkin kokoomuksen ja keskustan jotka halpatyövoimaa suomeen ovat ajaneeet jo 1990 asti,sosiaali jaterveydenhoidon yksityistämisen ohessa.Työttömien j a"maahanmuuttajien "kasvatettu reservi kun roikkuu vieläkin sieltä asti niskassa.700 000 työtöntä ja nämä tempputyöllistetyt ja halpatyövoima joka elää asumistuella ja toimeentulotuella helsingissä ja muuallakin suomessa.

Mark Andersson

Kotitalousvähennyksestä johtuen firmat hinnoittelevat yläkanttiin. Ikävällä tavalla kotitalousvähennys päätyy suureksi osaksi yrittäjien voitoiksi.

Ja kun ainakin isoilla paikkakunnilla siivoojat ovat järjestään ulkomaisia, verovähennykset satavat ulkomaille ja yrittäjille. Suomalainen duunari nuolee näppejään, koska 9€/h ei elätä.

Mikko Toivonen

Palkka ei lopulta ole mikään ongelma vaan kustannustaso.
Jos Helsingissä olisi muun maan keskimääräinen asumiskustannustaso ja jos ruoka olisi keskimääräisen EU tason hintaista niin yhden hengen talous pärjäisi jo mainiosti 9 euron täyspäiväisellä tuntipalkalla.
Helsingin ja muutaman muun taajaman asumishinnoilla ei kuitenkaan pärjää. Ei suomalainen eikä ulkoa tuotu kevyempien ehtojenkaan työntekijä ellei asumista ole muun maailman tapaan järjestetty pääosin työnantajan kustantamissa joukkoasunnoissa tai eräänlaisissa työvoimamotelleissa joita löytyy EU ulkopuolelta yleisessä käytössä miljoonille maahantulojoille (Laillisille, määräaikaisviisumeilla)
Tietysti jos on perheellinen niin tuo palkkamaininta ei riitä, mutta perheessä on yleensä kaksi tulontuojaa. Muuten perheeseen käy sama kriteeri että ei ne suuret palkat vaan ne pienet menot ovat ne mitkä kertovat nettoelintasosta
Toisaalta pienet palkat ja pienet menot eivät taida olla hallituksenkaan intressissä kun silloin tarpeettoman byrokratian pyörittämiseen tarvittavat verovarat myös kapenevat tai mennään niitä keräämään kaikkia kustannuksia nostavalla valmisteverotuksella tai ALV verotuksella

Harri Kota-aho

Kyllähän noita vapaita työpaikkoja on pilvin pimein, kun selaa esim. Monsterin sivuja, mutta suurin osa on henkilöstövuokrausyrityksiä. Mitähän siitä voisi päätellä yritysten sitoutumisesta, tai todellisista työpaikoista.

Pasi Käyhkö

Tässäkin on hyvä esimerkki nuorten taidoista ja halusta olla yrittäjänä.
Voisikohan vähän vanhempi yrittäjäkunta ä heitä.
Minulle on kertonut muutaman pikkufirman nuori yrittäjä, että aikaisemmin ehdotettu alle 10 hengen yritysten työntekijöiden irtisanomishelpotus olisi turmiollinen, koska ammatti-ihmiset hakeutuvat silloin hiukan suurempiin organisaatioihin. Asiahan juuri näin.

J. Lindfors

Juuri noin.
Keskustan ja Kokoomuksen haluama 10 tai 20 hengen raja helpompiin irtisanomisiin yrityksille olisi VAIKEUTTANUT pienten yritysten rekrytointia ja hyvistä työntekijöistä kiinni pitämistä.

Näkee että asiaa ajaneet politikot ja Suomen Yrittäjien lobbarit eivät ole olleet yrittäjinä vaan ovat olleet työntekijöitä tai jossain poliittissa viroissa koko ikänsä.

Pekka Siikala

Karmeinta tarinassa on vastuullisen journalismin taso, se joka on ikävä kyllä erittäin vastuutonta. Viittaan tällä alkuperäiseen uutiseen, jonka taisin lukaista MTV uutissivustolta. Kenties sama laaduttomasti tehty juttu on julkaistu muuallakin?

Pekka Siikala

Jokseenkin samanlaisia juttuja vastuullinen journalismi on varsin vastuuttomasti julkaissut vuosia. Näille tarinoille tyypillistä on ollut se että yhdessäkään ei puhuta palkan määrästä eikä työajoista. Oi aikoja, oi tapoja.

J. Lindfors
Vastaus kommenttiin #20

Tuollaisten juttujen toimittajat eivät osaa tehdä toimittajan työtä.

Tässä mallikysymyksiä toimittajille jotka haastattelevat työvoimapulasta valittavia yrittäjiä kuten vaikka siivousyrityksiä:

1.
Tarjoatko osa-aikaisia vai kokoaikaisia työpaikkoja, jos osa-aikaisia niin oletko koittanut tarjota koko-aikaisia työpaikkoja ratkaistaksesi työvoimapulasi?

2.
Maksatko työehtosopimuksen minimipalkan vai enemmän, jos maksat työehtosopimuksen minimipalkan joka on siivousalalla todella alhainen vaikka olisi kokoaikaisissa töissä niin oletko koittanut ratkaista työvoimapulasi tarjoamalla korkeampia palkkoja uusille työntekijöille ja korottamalla myös olemassaoleville työntekijöillesi maksamiasi palkkoja jotta saat hyvät työntekijät pidettyä?

3.
Pitäisikö mielestäsi työvoimapula ratkaista markkinatalouden lakien mukaisesti eli jos työvoimasta on pulaa jollain yrityksellä niin yritys korottaa maksamiaan palkkoja kunnes kysyntä ja tarjonta kohtaavat ja yritys löytää tarvitsemansa työntekijät VAI pitäisikö mielestäsi työvoimapula ratkaista sillä että tuodaan Suomeen tuhansia siivojia EU-maiden ulkopuolelta jotka tyytyvät melkein mihin vain kunhan pääsevät Eurooppaan?

4.
Kuinka suuri osa työntekijöistäsi on osa-aikaisia ja kuinka suuri osa kokoaikaisia? Kuinka paljon osa-aikaiset ansaitsevat keskimäärin kuukaudessa? Kuinka paljon kokoaikaiset?

5.
Sanot että Suomalaiset eivät jätä hakemuksia. Oletko rekrytoinut siivoojia muualla kuin yrityksesi omilla kotisivuilla joissa on tiedot ensin englanniksi? Luettele paikat ja tavat miten olet yrittänyt rekrytoida Suomalaisia työntekijöitä.

6.
Kuinka monta ulkomaalaista siivoojaa yrityksesi on tuonut Suomeen tekemään töitä matalalla palkalla EU-maiden ulkopuolelta sen jälkeen kun Kokoomus ja Keskusta poistivat työvoiman tarveharkinnan siivousalalta sen jälkeen kun siivousyritykset jotka maksavat vain minimipalkkaa ja tarjoavat enimmäkseen osa-aikaisia työpaikkoja olivat valittaneet työvoimapulaa?

7.
Kuinka moni siivooja joka on teillä töissä joutuu hakemaan asumistukea ja/tai toimeentulotukea koska palkat joita teiltä saa ovat niin pienet?