Keskiviikko 19.6.2019

Pian tarvitaan jopa 53 000 uutta työntekijää Suomessa – ”Koneet käyvät nyt täysillä”

Luotu: 
9.11.2018 12:15
Päivitetty: 
9.11.2018 14:18
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Tarvetta teknologiateollisuuden alalla on sekä tulee olemaan niin it- ja digipuolen osaajille kuin konepajapuolen ammattihenkilöstölle: esimerkiksi hitsaajille ja koneistajille. Kuvituskuva.
|

Teknologiateollisuus on tänä vuonna työllistänyt jo noin 15 000 uutta ihmistä verrattuna viime vuoden keskiarvoon, ja vuoteen 2021 mennessä ala arvioi tarvitsevansa peräti 53 000 uutta työntekijää. Teknologiateollisuus ry:n n kasvun ja uudistumisen johtaja Laura Juvonen kertoo Uudelle Suomelle, että määrät tarkoittavat tarvetta lisätä sekä alan koulutuspaikkoja että työperäistä maahanmuuttoa.

Juvonen esitteli Teknologiateollisuuden komeita lukuja seminaarissa tällä viikolla. Etujärjestö oli lokakuussa tiedottanut, että alan yritysten palkkalistoilla oli syyskuun lopussa 314 000 henkilöä eli lähes 15 000 enemmän kuin viime vuonna keskimäärin. Kaikkiaan alalle rekrytoitiin jopa 40 000 henkeä, mutta tästä vain osa on uusia työpaikkoja ja osan selittää esimerkiksi eläköityminen.

Alan tilauskanta on laivatilausten myötä vahva, ja ”työllisyys kasvaa kohisten”. Positiivinen työllisyysarvio koskee myös lähivuosia, vaikka juuri nyt talouskehitys näyttääkin hieman hiljentyvän.

Teknologiateollisuus kertoi viime keväänä, että teknologiayritysten oman arvion mukaan ala tarvitsee yli 53 000 uutta osaajaa vuoteen 2021 mennessä. Arvioidusta 53 000 uudesta osaajasta noin puolet työllistyisi täysin uusiin, syntyviin työpaikkoihin. Noin puolet sen sijaan rekrytoitaisiin eläköityvän henkilöstön tilalle.

”Mutta joka tapauksessa tarvitaan 53 000 uutta ihmistä”, Juvonen korostaa.

Koulutusjärjestelmä pystyy nykyisellään tuottamaan teknologiateollisuuden korkeakoulutettujen osaajatarpeesta määrällisesti 70 prosenttia ja ammattiosaajien tarpeesta alle 50 prosenttia, selvityksessä todettiin. Teknologiateollisuus antoikin lokakuussa selvän viestin seuraavalle hallitukselle: osaajapulaan on suhtauduttava vakavasti.

”Työperäisestä maahanmuutosta ja monikulttuurisuuteen oppimisesta on tehtävä kansallinen projekti, sillä kotimaiset ikäluokat eivät riitä vastaamaan osaajatarpeeseen. [Ulkomaisen työvoiman] tarveharkinta tulee poistaa ja lupaprosesseja nopeuttaa”, etujärjestö totesi.

Kasvujohtaja Laura Juvosen mukaan ala imisi vuosittain 9000 tekniikan alan koulutuksesta valmistuvaa. Tähän nähden puuttuu vuosittain noin 1700 korkeakoulutettua ja 1700 ammatillisen koulutuksen saanutta, hän kertoo.

”Koulutuspaikkoja tulisi jonkun verran hallitusti lisätä. Se ei vastaa akuuttiin tarpeeseen, mutta tarve on myös pitkäjänteinen”, hän sanoo Uudelle Suomelle.

Lisäksi tarvitaan nopeita toimia täydennys- ja muuntokoulutuksen kautta – sekä työperäistä maahanmuuttoa, Juvonen linjaa.

Tarkkaa lukumääräistä arviota työperäisen maahanmuuton tarpeesta Teknologiateollisuus ei halua antaa. Luvuistanne päätellen puhutaan kuitenkin tuhansista ihmisistä?

”Kyllä.”

Tarvetta alalla on sekä tulee olemaan niin it- ja digipuolen osaajille kuin konepajapuolen ammattihenkilöstölle: esimerkiksi hitsaajille ja koneistajille.

”Koneet käyvät tällä hetkellä täysillä konepajateollisuudessa, kapasiteetit ovat tapissa, ja osaajia puuttuu valtavasti”, Juvonen sanoo.

Juvosen mukaan ala toivoo, että myös politiikan puolella ymmärretään, millaista globaalia kilpailua osaajista käydään.

”Ei siinä ole mahdollista pärjätä, jos se [rekrytointi] kestää liian kauan. Tämä on kriittinen asia yritysten kilpailukyvylle.”

Aiemmin tällä viikolla oli esillä työnvälitysyhtiö Baronan huoli siitä, kuinka vaikea on saada ulkomaista työvoimaa Suomeen silloinkin, kun ala on vapautettu tarveharkinnasta. Lue lisää: Toimitusjohtaja purkautui Mikael Jungnerille ”käytännön elämästä”: Näin vaikeaa on saada filippiiniläinen kokki Suomeen töihin ilman saatavuusharkintaa

LUE MYÖS:

Petteri Orpo: ”Yritykset kaikkialla Suomessa viestivät työvoimapulasta – samaan aikaan 270 000 työtöntä”

Suomalaiset haluttomia siivousalan töihin? – Yrittäjä: ”Turha syyttää työntekijöitä, jos palkka 9 €/h”

PAM: Filippiiniläiskokkeja todella tarvitaan Suomeen – mutta taustalla vaikuttaa 1798€/kk

SAK ja Google yllättävään yhteistyöhön: Vanhat taidot eivät riitä työelämässä – duunarista koodariksi?

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jorma Nordlin

Nopeat muutokset onnistuvat vain jos Suomessa teknologiateollisuus muuttuu englannin ja arabian kieliseksi. Muutoin menee noin yli 5 vuotta ennen kuin maahanmuuttajalla on opiskeluun tarvittava kielitaitotaso.

Esim hoitoalalla tämä näkyy siinä, että on pakko laskea opiskeluvaatimuksia tai edessä on paljon opiskelujen keskeyttämisiä.

Pasi Käyhkö

Jorma, kyllä Suomessa on jo useita yrityksiä joiden ns. työpaikkakieli on englanti. Sehän on jo hyvin pitkälle riittävä asia.
Tämä tietenkin karsii myös kielitaidottomat suomalaiset pois.
Tässäkin Nokia taitaa olla suurimpana tiennäyttäjänä.

Mikko Toivonen

Kylmä taloudellinen ja jopa yhteiskunnallisen edun fakta on, että nyt sisässä olevia "pakolaisia" eikä pitkäaikaistyöttömiäämmekään aleta lainkaan kouluttamaan mihinkään tehtävään , mikä vaatisi yli 2 vko perehdyttämisen ja se ilman tarvittavaa suomen kielen taitoa, mikä tulkoon sen mukana että itse haluaa omin toimin sen oppia ja siten parantaa asemiaan sekä koulutus, että työmarkkinoilla.

Parempi ratkaisu on tuoda valmiiksi ammattikoulutetut nuoret henkilöt muista Euroopan Unionin maista avoimiin tehtäviin tai muualta maailmasta määräaikaisviisumeilla aluksi ainakin. Suurten työllistäjien on lisäksi EU ulkopuolelta mahdollisesti pienemmällä palkalla tuotaville ammattityömiehille hoidettaba ilmainen tai hyvin edullinen joukkomajoitus työpaikkojen läheisyydessä sekä joukkokuljetus.
Tällaisia työpaikkoja olisivat tyypillisimmillään Telakat, Uudenkaupungin autotehdas ja muuta paljon hitsaus ja asennustyövoimaa tarvitsevat tehtaat tai työmaat.

Mikko Toivonen

Pitää paikkansa että EU vertailussa olemme monin osin heikossa asemassa. Nettopalkkataso, asumisen kalleus, elintarvikkeiden ja jopa liikkumisenkin kalleus
Meidän tulee pyrkiä noita eroja kaventamaan kyetäksemme kilpailemaan Unionin työntekijöistä Unionionin ulkopuolella kuitenkin riittää varsin hyvin koulutettua työvoimaa kohtuupalkoilla ja asumisehdoilla tulijoiksi

Hannu Rautomäki

Oikeistolaiset tahot, kuten tämäkin, ovat povanneet Suomeen työvoimapulaa vuosikymmeniä. Sitä ei ole koskaan nähty, eikä tulla näkemään.
Takana on vain näiden tahojen ikiaikainen tavoite saada maahan ulkomaista halpatyövoimaa, jolloin kilpailu työpaikoista suurtyöttömyyden maassa lisääntyy ja palkkatasoa voidaan painaa alas kautta linjan.
Näin omistavien tahojen tulot lisääntyvät.

Jukka Mattsson

Hannu on oikeassa. Tuo povattu työvoimapula on suuri vitsi. Ongelma on miten yritykset ja työttömät saadaan kohtaamaan? Ilman palkkaa kukaan ei tee mitään ja eurolla saat euron työn.
Pääkaupunkiseudun rakennusyritykset ovat joutuneet maksamaan isot rahat ulkomaisen ammattitaidottoman halpatyövoiman käytöstä.

Petri Kokko
Vastaus kommenttiin #21

Tämähän on jo monesta suusta kuultukin kuinka paljon parempia kansalaisia ja työntekijöitä on muualla mitä suomessa taikka miten on asiat paremmin järjestetty. Voiko enää tämän alapuolelle mennä arvostellessaan ja luokitellessaan oman maan ihmisiä??

Pasi Käyhkö

Yhtenä syynä on saatujen etujen ja tukien väärä suhde työstä saatuun nettotyöpalkkaan nähden. Toinen on väärä alue- ja asutuspolitiikka. Eihän näin pieni populaatio pysty asuttamaan pinta-alaltaan näin suurta
aluetta kokonaan.
Muuttoa pitäisi tukea enemmän ja paikoilleen jäämistä vähemmän.

Jarmo Makkonen

"Muuttoa pitäisi tukea enemmän ja paikoilleen jäämistä vähemmän."

Valtio on jo miljardeilla tukenut rakentamista ja asumista kun samaan aikaan muuttotappiokunnissa lahoaa miljardien arvosta rakennuksia joita ei kukaan huoli koska paikkakunnilla ei ole työtä ja toimeentuloa. Absurdia tukea muuttoa ja sitten tukea työnantajaa jotta työllistäisi ja vielä valtio maksaisisi työntekijän asumisen sekä pääosan muusta elatuksesta kun palkka ei riitä. Ei Suomi tällä tukipolitiikalla pärjää.

Pasi Käyhkö

Jospa.kerrot ja lähetät Arkadianmäelle selvityksen mitä nyt tulisi tehdä ettei niitä veronmaksajien rahoja kuluisi liikaa. Nyt niitä on tällä tehdyllä alue- ja asutuspolitiikalla tuhlattu riittävästi. Meitä on vain 5,5 miljoonaa asukasta ja maa on pinta-alaltaan suuri.

Ilkka Paananen

Minä olen jo kertonut, mitä pitää tehdä. Asumisen tukeminen lopetettava perheti ja palkat nostettava sille tasolle, että omat rahat riittävät asumiseen eikä tarvita miljarditolkulla yhteisiä rahoja tähän humppaan. Tuossa tulee samalla hoidettua aluepolitiikkakin kuntoon kun yritykset hakeutuvat sinne, missä asuminen on edullista ja palkat alhaalla. TAI rakennettava viimeinkin riittävästi halppoja vuokra-asuntoja. MUTTA eihän tämä tietenkään mihinkään etene kun siinähän menee mahdollisuus asuntosijoittajilta asioida luvan kanssa meidän yhteisellä rahapussilla. Kyllä ei ole kapitalistilla ja sosialistilla mitään eroa armaassa Suomenmaassa tämän asian suhteen. Molemmilla varma ja taattu rahoituspohja tämän päättömän asutuspolitiikan johdosta.

Markku Lehto

"Teknologiateollisuus antoikin lokakuussa selvän viestin seuraavalle hallitukselle: osaajapulaan on suhtauduttava vakavasti."

Mutta luokkahitsariksi ei opita itseopiskelemalla etänä ja netin kautta surffailemalla. Hitsarin oppi tulee saada kädestä pitäen ammattiopettajalta on-linena .

Erkki Malinen

Meille halutaan työperäistä maahanmuuttoa, mutta meillä on jo nyt koulutettuja maahanmuuttajia ne ei vaan kelpaa kenellekkään. Tälläkin palstalla kun tämä duunarin mollaaminen kävi kuumimmillaan, niin Suomalainen duunari oli kaikkein huonoin toisten mielestä. Mutta kun töitä haet muulla kun Matti tai Maija nimellä, niin se tyssää siihen asenteet pitäis firmoissa muuttua se on suurin syy. Mutta tarviiko nämä ruikuttajat ylipäänsä työntekijöitä?

Arto Bäcklund

En usko, että tarvitaan. Tarve on laajemmassa viitekehyksessä aivan muusta.

Suomeen ollaan rakentamassa uusorjallistoa, joka on ehdoitta käytettävissä taloudellisen syklin yläasteessa ja on ilmoitusmenettelyllä irtisanottavissa milloin tahansa ilman perustetta. Uusorjallisto asuu konttikylissä suurien työllistäjien lähellä ja saa palkkaa juuri sen verran kuin kansainvälisen kilpailun mantra edellyttää, eli vähän. Loput hengissä selviämisen tasoon maksaa valtio. Niin kauan kuin kykenee. Sama koskee massojen terveydenhuoltoa, joka minimoidaan suhteessa "riittävään" työkykyyn. Kyseessä on anarkokapitalistisen talousjärjestelmän mukainen lopputulema. Suomessa järjestelmän puhdas kannattaja ja toteuttaja on nykyinen maan hallitus.

Koska työväestöllä on vielä, vähäisissä määrin, tosiasiallista valtaa yli itsensä, on ay-liike saatava nujerretuksi nimelliseksi. Se tarkoittaa palkkojen määräytymistä työpaikkakohtaisesti ota-tai-jätä neuvotteluissa, sekä kaiken irtisanomissuojan poistamista.

Juuri nyt Suomi on vajoamassa nopeasti taloudelliseen lamaan. Se ei ole yllätys. Globaali, ylirajojemme väärin mitoitettu taloutemme on integroitu globaaliin taloudelliseen päätösvaltaan muun muassa valtionlainojen kautta, joita ohjaillaan luokituslaitosten kanssa. Yksityisiä ihmisiä myös ohjaillaan, erityisesti kulutuslainakuplalla, köyhissä maissa elämällä, tai kuolemalla. Lisäksi euro-järjestelmän tilinpidossa Saksan jättimäinen
ylijäämä on muiden alijäämä. Tämä näkyy juuri nyt. Hyvin syvä "lama" on tulossa, mutta markkinafundalismin mukaisia puskureita ei ole kyetty muodostamaan. Päinvastoin. Velka on kasvanut. Tosin ketään "talousoppinutta" ei enää ole, joka uskoisi edes mahdollisuuteen saada valtioiden velat maksetuiksi. Edes osin. Hyvä kysymys myös on; kenelle ne lopulta maksettaisiin. Ja entä sitten.

Ei olekaan yllättävää, että maailmaan on juuri nyt syntymässä uusia jakolinjoja, kuten ääriympäristöliikkeet, antisemitismi, äärinationalismi, tai ääri-islamilaisuus.

Kyse on kadotetusta globaalista tasa-arvosta kaiken kattavassa kontekstista. Kyse on myös globaalista irrationaalisuudesta pyrittäessä ymmärtämään maa-planeetaa holistisesti. Tässä maailman loppupelissä vaatimus, vaikkapa 50.000 intialaisen alipalkkaamisesta Suomeen, on lähes rikos.