Torstai 20.6.2019

Donald Tusk sanoi suorat sanat Orbánin ”kristillisdemokratiasta” – Puhuu Euroopan kahdesta uhasta

Luotu: 
8.11.2018 14:17
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    ”Jos olet oikeusvaltioperiaatetta ja itsenäistä oikeuslaitosta vastaan, et ole kristillisdemokraatti. Jos et pidä vapaasta lehdistöstä ja kansalaisyhteiskunnasta, jos hyväksyt homofobian, nationalismin ja antifeminismin, et ole ole kristillisdemokraatti”, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ilmoitti EPP:n Helsingin kokouksessa.
|

Vuoden 2015 siirtolaiskriisi loi EU:lle kaksi uhkaa, arvioi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk EPP:n kokouksessa Helsingin Messukeskuksessa.

Hänen mukaansa ensimmäinen uhka oli luottamuskriisi EU:ta kohtaan, joka syntyi, kun unioni ei kyennyt valvomaan ulkorajojaan. Se uhkasi myös EU:n perusoikeutta vapaasta liikkuvuudesta.

”Ihmiset kannattavat vapautta ja avoimuutta niin kauan kuin he tuntevat olonsa turvalliseksi”, Tusk sanoo.

Tusk uskoo, että tämä ensimmäinen uhka on nyt voitettu, mutta ”toinen uhka ei ole vielä poistunut”.

”Toinen uhka oli sellaisten poliitikkojen esiinnousu parrasvaloihin, jotka käyttämällä hyväksi siirtolaistilanteen aiheuttamaa kaaosta, alkoivat asettaa turvallisuuden ja järjestyksen vapautta ja avoimuutta vastaan”, Tusk jatkaa.

EPP:n Helsingin kokouksessa on korostettu puolueen kristillisdemokraattista arvoperimää. Sen nosti esille myös yksi Euroopan kiistellyimmistä hahmoista, Unkarin pääministeri ja Fidesz-puolueen johtaja Viktor Orbán. EU:ssa Unkarin on syytetty hyökänneen mediaa, vähemmistöjä ja oikeusvaltioperiaatetta vastaa.

Lue myös: Euroopan kiistellyin hahmo lyttäsi Alexander Stubbin agendan täysin – ”Sosialistisia ja liberaaleja syytöksiä”

”Jos olet oikeusvaltioperiaatetta ja itsenäistä oikeuslaitosta vastaan, et ole kristillisdemokraatti. Jos et pidä vapaasta lehdistöstä ja kansalaisyhteiskunnasta, jos hyväksyt homofobian, nationalismin ja antifeminismin, et ole ole kristillisdemokraatti”

Omassa puheenvuorossaan Tusk kävi tiukasti Orbánin edustaman linjan kimppuun sekä laajemmin oikeistopopulismia vastaan.

”Aion puhua nyt suoraan: jos olet oikeusvaltioperiaatetta ja itsenäistä oikeuslaitosta vastaan, et ole kristillisdemokraatti. Jos et pidä vapaasta lehdistöstä ja kansalaisyhteiskunnasta, jos hyväksyt homofobian, nationalismin ja antifeminismin, et ole ole kristillisdemokraatti. Jos panet valtion ja kansakunnan vapauden ja yksilön arvojen edelle, et ole kristillisdemokraatti”, Tusk sanoi piikitellen Orbánia.

”Haluan sanoa sen kaunistelematta, kenelläkään ei ole oikeutta – ainakaan meidän puolueessamme – hyökätä demokratiaa ja sen perustuksia vastaan”

Myös komission puheenjohtaja Jean-Claude Junkcer painotti, että EPP:n puolueiden on seisottava yhteisten arvojen puolesta. Hän luetteli Euroopan unionin perusarvoiksi, demokratiaa, ihmisarvon, solidaarisuuden, oikeusvaltioperiaatteen ja lehdistön vapauden.

Juncker painotti lisäksi, että eurooppalaiset voivat olla isänmaallisia, mutta tehdä selvä pesäero poissulkevaan kansallismielisyyteen.

LUE MYÖS:

Stubb jäi jalkoihin – Manfred Weber sai 79 prosenttia äänistä

Synkkä ennuste Suomesta: EU voi murtua ensi vuonna – ”Syntyy kaaos”

Stubbin tarina Matti Vanhasesta kertomassa vitsiä nauratti eurooppalaisyleisöä

Stubb viime hetken puheessaan: Euroopan arvot ovat uhattuina

Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Johansson

Höpönpöpön lässytystä tuokin. Pelkkää herjanheittoa, ei hitustakaan rakentavia esityksiä siitä, miten asia hoidettaisiin Unkarissa paremmin. Unohdetaan tämä ja odotellaan jos jollakulla olisi jotakin todellista esittää aiheesta.

Mikko Toivonen

Juuri samasta Tuskista on kysymys. Samalla Tuskista, jonka pääministerikaudella Puolan talous kääntyi pysyvään kasvuun ja siitä alkoi muodostua läntinen demokratia.
Tuskin kauden päätyttyä valtaan nousu Puolan nykyinen uskonnollis-autoritäärinen Kaczynski hallinto

Pekka J. Mäkinen

Tusk tuskailee: "Aion puhua nyt suoraan: jos olet oikeusvaltioperiaatetta ja itsenäistä oikeuslaitosta vastaan, et ole kristillisdemokraatti. Jos et pidä vapaasta lehdistöstä ja kansalaisyhteiskunnasta, jos hyväksyt homofobian, nationalismin ja antifeminismin, et ole ole kristillisdemokraatti. Jos panet valtion ja kansakunnan vapauden ja yksilön arvojen edelle, et ole kristillisdemokraatti”, Tusk sanoi piikitellen Orbánia.

”Haluan sanoa sen kaunistelematta, kenelläkään ei ole oikeutta – ainakaan meidän puolueessamme – hyökätä demokratiaa ja sen perustuksia vastaan”.

Tusk katselee asioita EU: näkökulmasta. Hän ei välttämättä ymmärrä mihin nämä edustamansa liberaalit arvot voivat johtaa pienessä valtiossa kun niissä mennään liiallisuuksiin.

Olen kristillisdemokraatti mieleltäni. Kannatan oikeusvaltiota ja ja itsenäistä oikeuslaitosta. Pidän vapaasta lehdistöstä ja sen pitäisikin olla vapaa myös kaikista ideologioista kuten liberalismista ja etenkin arvoliberaalista ajattelusta. Toisin sanoen myös kansan konservatiiviset arvot ja ajatukset tulee median tuoda esiin, mikä Suomessa ei nykyään toteudu.

Kukaan ei ole homofoobinen, sillä sellaista sairautta ei ole olemassakaan. On olemassa ihan tervettä homotupuksen vastaista kriittisyyttä, jota meidän "vapaa" lehdistömme ei tuo missään ilmi, vaikka vähintäinkin noin puolet kansasta ei pidä tästä jatkuvasta Pride- ja setankaarituputuksesta. Homous on yleensäkin hyvin kiistanalainen taipumus, sillä sitä pidetään synnynnäisenä ominaisuutena vaikka tietääkseni ei ole olemassa ainuttaakaan kiistatonta teoriaa sen synnynnäisyyden puolesta.

Nationalismi korostaa kansallisuutta ja kansan etua. Kekkonen oli tässä mielessä sitten nationalisti, mutta täysin oikeasssa. Kansalta tehdyn gallupin mukaan maamme paras presidentti.
Eikä siinä ole mitään väärää, vaan kansan etu tulee aina ensimmäisenä ottaa huomioon.
Kysyin kerran vuosia sitten poliitikko Erkki Liikaselta olisitko silloinkin EU:n kannalla jos se veisi meiltä itsenäisyyden. Liikanen vastasi: "En missään tapauksessa".

Antifeministi olen ihan mielelläni ja feminismi ei muutenkaan saa maassamme suurta kannatusta. Nämä ismit kuten feminismi ovat usein ideologioita, joiden ongelma on jumittuminen liiaksi vain yhteen näkökulmaan.

Tusk peräänkuuluttaa demokratiaa. Minä en kannata sitä että EU sanelee pientenkin valtioiden asioita, ja vain siksi, että enemmistö niin on päättänyt. Siksi EU:n demokratia voi nähdä myös tyranniana, riippuen ihan mistä näkökulmasta asiaa ajattelee.

Yksilön arvo on tietysti ehdoton, mutta se ei ole ristiriidassa kansan edun kanssa. Ainakaan kristillisdemokratiassa .