Sunnuntai 16.6.2019

”Täysin toteuttamiskelvoton” – Järkytys sisäministeriön hankkeesta leviää

Luotu: 
6.11.2018 14:33
Päivitetty: 
6.11.2018 14:43
  • Kuva: Colourbox
    Kuva
    Mielenterveyden, lääkäreiden ja asianajajien asiantuntijat kritisoivat potilastietoja koskevaa lakihanketta.
|

Useat tahot kommentoivat kriittisesti tietoja, joiden mukaan sisäministeriö haluaisi merkittävästi laajentaa poliisin pääsyä arkaluonteisiin potilastietoihin.

”Ehdotus on täysin toteuttamiskelvoton. Tällaista ei oikeusvaltiossa voi edes kaavailla”, jyrähtää Suomen Asianajajaliiton puheenjohtaja Jarkko Ruohola tviitissään.

Ruohola ei ole tänään tavoitettavissa tarkempia kommentteja varten.

Helsingin Sanomat kertoi tänään, että ministeriö on edistänyt lainmuutosta kaikessa hiljaisuudessa, ja sitä yritetään nyt viedä läpi kovalla kiireellä. Lainmuutoksen tarkoituksena on muun muassa tunnistaa jo varhaisessa vaiheessa vakavia rikoksia ehkä suunnittelevat mielenterveyspotilaat.

HS:n jutussa Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki kertoo olevansa tyrmistynyt hankkeesta. Myös mielenterveysasiantuntijat kritisoivat asiaa.

“Suomi on ollut eturivin maita mielenterveyteen liittyvien käytäntöjen ja potilasoikeuksien kehittämisessä. Kiireellä ja ilman kunnollista perustuslakivaliokunnan käsittelyä läpi vietävä lainmuutos olisi ennennäkemätön takaisku potilaan yksityisyyden suojalle ja turvallisuudelle Suomessa”, Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka sanoo tiedotteessa.

“Mielenterveyden häiriöt herättävät ihmisissä usein häpeää, mikä nostaa jo nyt kynnystä hakeutua avun piiriin. Tilastojen mukaan mielenterveyspotilaat eivät tee sen enempää rikoksia kuin muutkaan väestöryhmät. Terveydenhuollon nykyiset ilmoitusoikeudet ja -velvollisuudet kattavat uhkien torjumisen. Hoitosuhteen luottamuksellisuus on vaikuttavan hoidon kulmakiviä. Lainmuutos ei siten tuottaisi toivottuja tuloksia, vaan lähinnä vaikeuttaisi avun saantia”, psykiatri ja Mielenterveysseuran kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck sanoo.

LUE MYÖS: Sisäministeri Mykkänen vastaa järkytykseen lakihankkeesta: ”Sosiaalihuoltolaissa samat täsmennykset on koettu tarpeellisiksi”

Myös oppositiossa kritisoidaan sisäministeriön hanketta.

”Olen huolissani viimeaikaisista hankkeista antaa viranomaisille lisää valtuuksia perehtyä suomalaisten yksityisiin tietoihin. Tuoreimpana uutisena on sisäministeriön aikomus antaa poliisille laaja pääsy suomalaisten potilastietoihin. Viranomaisille ei pidä antaa kevyin perustein pääsyä näin yksityisiin tietoihin”, vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto kommentoi Facebookissa.

” Potilastietojen avaaminen poliisille tuntuu myös asettuvan samaan jatkumoon muun viimeaikaisen kehityksen kanssa. Hallitus on avaamassa myös suomalaisten tilitiedot suoraan poliisin, Kelan ja verottajan luettavaksi sähköisessä järjestelmässä. Sekin on merkittävä kurkistusikkuna ihmisten yksityiselämään. Tällaisessa viranomaisten toimivallan lisäämisessä on käytettävä vakavaa harkintaa ja varmistettava, että kansalaisten oikeusturva toteutuu. En pidä suomalaisten yksityisyydensuojan rapautumiseen johtavaa kehitystä hyvänä”, Haavisto jatkaa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on samoilla linjoilla.

”Tämä on taas yksi esimerkki, kuinka turvallisuuteen vedoten ollaan valmiita rajoittamaan ihmisten yksityisyyden suojaa ja perusoikeuksia, miettimättä mitä seuraa, jos ihmiset eivät esim poliisin pelossa enää hakeudu lainkaan psykiatriseen hoitoon”, Andersson tviittaa.

”Potilastietoja koskeva uusi lainsäädäntö halutaan nuijia läpi pikavauhdilla, aivan kuten tiedustelutoimivaltuuksien laajentaminenkin. Järjestelmän legitimiteetin ja demokratian kannalta on kuitenkin keskeistä, että kansalaiskeskustelulle lakien sisällöstä jää riittävästi aikaa”, hän myös lausuu.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouko Pukki

Eihän näin pitänyt käydä? Eihän?. Nyt jo kytätään mitä ja mistä kaupoista ostat, puhelin seuraa joka liikettäsi, seuraavaksi joka makkariin joku vahtimaan mitä tapahtuu, tai ainakin kamera valvonta. Isoveli vai Sipilä haluaa tietoa, miten kansalla menee ja ettei vaan kukaan nouse kyykystä ylös.

Pentti Westerholm

Mitä se poliisi niillä tiedoilla tekee.Ei heillä ole ammatillista pätevyyttä tulkita kuka näistä potilaista tekee rikoksia.Erikoista on se,että mielipaharikollisia vapautetaan vankilasta heikoin perustein.Monesti on tullut esiin ,ei pitäisi vapauttaa,mutta laki määrää.Siten näitä "pommeja" kulkee vapaana.Lain perustein vapautuminen ei saisi olla ensisijainen jos henkilö on todettu vaaralliseksi.

Tuomas Sikander

Olisiko Kokoomuksen tahto ja niiden ulkoparlamentaarinen psykonulikka tämän ministeriön nerokkaan, suoraan itä-eurooppalaisuuden perinteestä imevän hankkeen takana?
Toimet on tietysti taas samat kuin Kempeleen lestadiolaisella autokauppiaalla, ainutlkertaisen tarjouksen pakottama määräaikainen kiire.
._.

Juha Lapveteläinen

Eduskunnasta tulevaa Perustuslakivaliokunnan käsittelyä ei voi toteuttaa laillisesti muutoin kuin poliittisin perustein, kyseessä on perustuslaillinen yksilönoikeuksien loukkaus. Luoja yksin tietää, kuinka moni suomalainen vielä jatkossa joutuu syyttömänä kärsimään valheellisen tiedon levittäjiä vastaan? Valtioneuvosto Eduskunnan enemmistön päätöksellä on avannut haluamansa Suomen kansalaisten tilitiedot Poliisin, Kelan ja Verottajan luettavaksi jo vuosikausia sitten suomalaisten asiasta mitään tietämättä. Haluaisin tietää, että millä perusteella valtion- ja kunnanviranomaiset päätyvät esimerkiksi tuntemattomien kansalaisten tilitietojen tarkkailuun joidenkin yksilöiden osalta? Esimerkiksi Facebook- vihasivuston turvinko? Onko ylipäätään mahdollista, että joku sekopää ainoastaan kehittää ja keksii tarinoita jostakin henkilöstä tuhotakseen tämän tahallisesti uhkailun, ja muun voimankäytön seurauksen? Yleensä nämä uhkailijat eivät myöskään koskaan toimi yksin, heillä on aina kaveri "taustalla" turvallisuussyistä. Tarkoituksena on ilmeisesti tunnistaa vakavia rikoksia e h k ä suunnittelevat "mielenterveyspotilaat" kuvitelmien, ei todisteiden pohjalta. Oikeusvaltiosta on turha edes puhua, ennen kuin Suomen Tasavaltaan saadaan täysivaltainen Perustuslakituomioistuin, jonka tehtävänä on jatkossa ehdottomasti puolustaa ja suojella Suomen kansalaisen yksilönoikeuksia perustuslaillisesti, näitä mielivaltaisia häiriköitä vastaan.

Juho Leppanen

Tällaista lakiahan vastaan olisi helppo lietsoa kansalaistottelemattomuutta. Tuhat tai kymmenentuhatta suoraselkäistä suomalaista varaisi ajan lääkärille ja kertoisi suunnittelevansa ydinvoimalan räjäyttämistä Lääkärien velvollisuus olisi kertoa poliisille ja siten poliisin kyttäystoiminta tulisi mahdottomaksi. Mutta onko suomalaisista kansalaistottelemattomuuteen?

Hannu Peltola

mikä nykysin vaivaa virkamiehiä ja päättäjiä, kaikkee halutaan läpi mikä on lakeja ja lansainvälisiäkin lakeja vastaan, miksi ei enää uudisteta asioita laillisesti, joka ainol asia ntyssää lainrikkomukseen, eiokös poliisinkin tulisi valvoa lain noudattamista ja puuttua sisäm inisterin laittomaan hankkeeseen, siis siltä osin laittomaan ettei lähde sitä värkkäämään jos sotii lakia vastaan

Kaarlo Kunnari

Näyttää tämä porukka olevan niitä, jotka eivät ole joutuneet pelkäämään lapsena. Joillakin on toisenlaisia muistoja ja toivoisin tulevaisuudessa näille, jotka vastustavat lain muutosta samanlaisia hetkiä. Se voi tuntua pahalta, jos sen kokee ja on siitä kertomassa. Lakimuutos on aivan todellinen ja ei rajoita normaalien elämää millään tavalla. Se saattaa estää muutaman murhenäytelmän kuitenkin.

Jarkko Mynttinen

Et nyt ilmeisesti ole ihan ymmärtänyt asian vakavuutta. Niin valitettavaa ja traagista kuin huonot lapsuusmuistosi ovatkin, niin ei se oikeuta tämmöiseen yksityiselämän suojaa heikentävään lainsäädäntöön ilman painavi perusteita. Lääkärit varoittavat, että laki heikentää potilasturvallisuutta, jos hoitoa tarvitsevat potilaat eivät hakeudu avun piiriin, ja kai sentään sellainen oikeus vielä täytyy ihmisille taata "taustoista" riippumatta.
Tälläinen sinisilmäinen, naiviivi ja löperö usko ja suhtautuminen viranomaisten hyväntahtoisuuteen juuri vaarantaa perustuslainkin takamaa ja tarkoittamaa yksityiselämän suojaa ja oikeusturvaamme. Terveystiedot on tarkoitettu terveydenhuollon käyttöön potilaan hoitamista varten, niin mihin ihmeen tarkoitukseen se poliisi näytä sitten käyttää, kun ei näille ole muuta tarkoitusta edes annettu? Poliisilla on omat tekniset ja taktiset tutkintamenetelmät poliisin työtä varten. Mitä tekemistä terveystiedoilla voi olla niidenm kanssa tekemistä? Poliisin keinotekoiset perustelut ontuvat nyt kyllä pahasti.

Kaarlo Kunnari

Juuri asian vakavuutta yritin painottaa. Ihmettelen joidenkin halua salata lähes kaikki elämänpiiriinsä kuuluvat asiat. Tämä on vain yksi pieni osa ja kuitenkin tästäkin jankutetaan kuin se olisi suurikin asia. Jotkut haluavat jostakin ihmeellisestä syystä salata lähes kaikki asiat vedoten yksityisyyteen ja sitten vastavetona viestitään, että poliisilla on niin monenlaisia keinoja selvittää asioita. Ne keinot ovat pääasiassa tapahtuneen murhenäytelmän selvittelyyn tarkoitettuja ja niillä ei ehkäistä tapahtumia. Uskon, että samat piirit, jotka vastustavat tätäkin uudistusta vastustavat myös veroviranomaisen keinojen laajentamista ja muitakin vastaavia asioita. Potilasturvallisuuten en usko tämän vaikuttavan, koska yleensä ne piirit joita yritetään nyt valvoa eivät oletettavasti paljon vapaaehtoisesti lääkäriltä hoitoja hae. Lapsuus muistoihini viitattaessa myönnän etteivät ne ole ruusuiset, mutta eivät kuitenkaan tällä kyseisellä alueella olleet huonot, enempää kertomatta. Tutut tietävät miksi.

Jarkko Mynttinen
Vastaus kommenttiin #17

Kysymys on ihmisen yksityiselämän suojasta, ihan niin kuin meillä on oikeus henkilökohtaiseen fyysiseen koskemattomuuteen, ihmisellä on oikeus yksityiselemän suojaan, kuten oikeus omistaa kiinteää tai irtainta omaisuutta. Ihmisellä on samoin yksinoikeus omiin tietoihinsa. Samalla logiikalla poliisi voitaisiin oikeuttaa tekemään rikoksia rikostutkintaa suorittaessaan (vrt. case Aarnio). Mainitsemasi perusteet "pieni osa..." ,Poliisilla on monenlaisia keinoja..." ovat niin PINNALLISIA, että ne eivät nyt ihan vielä vakuuta-siis poliisiko oikeasti lähtisi muka ihmisten terveystiedoilla rikosten torjuntaa vastaan, heh, heh. Perusteesi eivät perustu oikeuteen ollenkaan, vaan ihan johonkin muuhun henk. kohtaiseen mielipiteseen, noista lähtökohdista voisi perustella, vaikka kuolemantuomionkin rikosten torjunnassa. Tällä avattaisiin sellainen "Pandoran lipas", että sen yhetiskunnallisia vaikutuksia voisi vain arvailla, siksi siellä sisäministeriössä todennäköisesti herättiin asian vakavuuteen ja haudattiin koko idea "kuolleena syntyneeksi", koska tällaiset lait eivät kuulu länsimaiseen oikeusajatteluun/-järjestykseen.

Kaarlo Kunnari

Juuri asian vakavuutta yritin painottaa. Ihmettelen joidenkin halua salata lähes kaikki elämänpiiriinsä kuuluvat asiat. Tämä on vain yksi pieni osa ja kuitenkin tästäkin jankutetaan kuin se olisi suurikin asia. Jotkut haluavat jostakin ihmeellisestä syystä salata lähes kaikki asiat vedoten yksityisyyteen ja sitten vastavetona viestitään, että poliisilla on niin monenlaisia keinoja selvittää asioita. Ne keinot ovat pääasiassa tapahtuneen murhenäytelmän selvittelyyn tarkoitettuja ja niillä ei ehkäistä tapahtumia. Uskon, että samat piirit, jotka vastustavat tätäkin uudistusta vastustavat myös veroviranomaisen keinojen laajentamista ja muitakin vastaavia asioita. Potilasturvallisuuten en usko tämän vaikuttavan, koska yleensä ne piirit joita yritetään nyt valvoa eivät oletettavasti paljon vapaaehtoisesti lääkäriltä hoitoja hae. Lapsuus muistoihini viitattaessa myönnän etteivät ne ole ruusuiset, mutta eivät kuitenkaan tällä kyseisellä alueella olleet huonot, enempää kertomatta. Tutut tietävät miksi.

Petri Heiniemi

Aika monesti on niin, että näiden konservatiivien perinteikäs jyrkkyys vain pahentaa ongelmia. Ehkä se on vaan kyvyttömyyttä asettua apua tarvitsevan ihmisen asemaan. Taustalla voi olla myös pyrkimys kohottaa kolmannen sektorin profiilia ajamalla mielenterveysongelmaisia herätysliikkeiden pariin. Siellähän on kiellettyä tehdä rikosilmoitusta sellaisesta asiasta, jota on jumalan edessä kaduttu.

Virpi Wallenius

Nykyhallitus on hurjaa vauhtia tekemässä Suomesta modernin fasismin ykkösmaan. Ei mee ko Strömsössä tää homma. Kumma, ettei hallituksen edustajia viskata jo linnaan, kun tuntuu, että siellä yritetään rikkoa mahdollisimman nopeasti mahdollisimman monia lakeja; sekä kansallisia, että Suomen ratifioimia kansainvälisiä lakeja ja sopimuksia. Hyytävää kyytiä.