Keskiviikko 22.5.2019

”Kokoomus on kummajainen EPP:ssä” – Jussi Halla-aho ja Heidi Hautala löysivät yhteisen linjan

Luotu: 
9.11.2018 15:45
  • Kuva: Alma Talent / Tiina Somerpuro, Antti Mannermaa
    Kuva
    Perussuomalaisten puheenjohtaja, europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ja vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala.
|

Kokoomus on tietynlainen kummajainen Euroopan kansanpuolue EPP:ssä, katsovat europarlamentaarikot Jussi Halla-aho (ps) ja Heidi Hautala (vihr). Kokoomusmepit Sirpa Pietikäinen ja Henna Virkkunen taas puolustavat kokoomuksen olevan oikeassa seurassa.

Euroopan parlamentin tiedotustoimiston järjestämillä meppikahveilla keskusteluun EPP:n todellisesta luonteesta innoitti Helsingissä torstaina päättynyt Euroopan kansanpuolueen kokous. Suomessa EPP-puolueeseen kuuluvat kokoomus ja kristillisdemokraatit. Esiin nousi myös EPP:n etenkin Unkarin Viktor Orbánia vastaan laadittu ”hätäjulistus” Euroopan arvoista.

”Se osoitti hyvin sitä kahtiajakautuneisuutta perinteisten konservatiivipuolueiden sisällä ja välillä. Se oli myös hyvä merkki siitä, että kokoomus on nykyään jonkunlainen kummajainen Euroopan konservatiivipuolueiden joukossa. Siis nimenomaan siinä, että se on hyvin vasemmalla tietyissä arvokysymyksissä”, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Halla-aho.

”Huhhuu”, puuskahtaa Pietikäinen Halla-ahon vieressä.

Halla-aho täsmentää tarkoittavansa, että EPP:ssäkin ”valtavirta on mennyt konservatiivisempaan suuntaan nimenomaan maahanmuuttokysymyksissä” ja pyritty jopa ”imitoimaan populistipuolueiden agendaa”. Kokoomusmeppien hämmästellessä Halla-ahon tulkintaa vettä myllyyn lisäsi vihreiden Hautala.

LISÄÄ AIHEESTA:

Ville Niinistö ryöpyttää: ”Tämä porukka on osa kokoomuksen ’perhettä’ – tyhjän arvopuheen takaa paljastuvat kovat teot”

”Nyt tässä asiassa olen nyt erittäin samaa mieltä Jussin kanssa. EPP:n kokous osoitti myös, että nämä perinteiset konservatiiviset puolueet ovat lipumassa oikealle ja flirttailevat laitaoikeistolaisten kanssa. Monissa tapauksissa on huomattu, että tällainen imitointi ei toimi, vaan ihmiset haluavat sitä aitoa tavaraa. Minusta tämä on juuri se, miksi niin sanotut populistiset puolueet voittavat vaaleissa”, Hautala sanoo.

”Minusta Alexander Stubb kunniakkaasti yritti puhua eurooppalaisten arvojen ja liberaalin demokratian puolesta. Mutta kiinnitin sitten huomiota kuten Jussi myöskin viittasi, että paljon liittyy maahanmuuttopolitiikkaan tämä koko arvojen kiista.”

Siirtolaiskriisi oli yksi yleisimmistä teemoista EPP-johtajien puheissa Helsingin Messukeskuksessa. Esimerkiksi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk arvioi siirtolaiskriisin synnyttäneen kaksi uhkaa. Myös kärkiehdokkuutta tavoitellut Stubb nosti siirtolaiskriisin esiin ja kertoi sen olleen ”pelottavin hetki poliittisessa elämässäni”.

Kokoomuksen Virkkunen puolustautui Halla-ahon ja Hautalan väitteiltä korostamalla EPP:n olevan ”keskusta-oikeistolainen puolue”.

”Me olemme siitä aika tarkkoja tuolla keskusta-oikeistossa EPP:ssä, että me emme ole konservatiivipuolue vaan keskusta-oikeistolainen. Kokouksessa hyväksyttiin myös iso nippu kannanottoja, ja niistä näkyy kyllä, että linja on keskusta-oikeistolainen. Eri puolueiden välillä on linjaeroja, mutta en ajattelisi, että kokoomus olisi minkäänlainen kummajainen tässä ryhmittymässä”, Virkkunen vastaa Hautalalle ja Halla-aholle.

Yksi Pasilassa hyväksytyistä linjauksista oli ”hätäjulistus” eurooppalaisten arvojen ja demokratian puolustamiseksi [Emergency resolution on Protecting European Values and Safeguarding Democracy]. Stubb arvioi torstaina sen olleen suunnattu nimenomaisesti Unkarin pääministerin Viktor Orbánin linjaa vastaan. EPP:ssä on keskusteltu Orbánin johtaman Fideszin erottamisesta euroryhmästä. Tätä ei kuitenkaan esitetty Helsingissä pidetyssä päätösvaltaisessa kokouksessa.

Oliko tämä kovinta, mitä EPP sai kokouksesta Orbánia vastaan?

”Kyllä se tällä hetkellä on kovinta, mitä saimme Orbánin tai ääriliikkeiden osalta. Kokouksessa ei ollut virallista erottamisehdotusta. Ehkä siihen tullaan – jos seitsemän puoluetta sitä ehdottaa – palaamaan. Julistuksessa todetaan selkeästi, että siinä vaiheessa kun oikeusvaltiomekanismin mukainen prosessi jotakin jäsenmaata kohtaan aloitetaan, niin sen mukaisesti siihen pitää myöskin reagoida”, sanoo kokoomuksen Pietikäinen.

”Tämä on EPP:lle ongelma. Fidesz on ongelma. Mutta samalla tavalla sosialidemokraateille Romania on ongelma. Minusta meidän kaikkien pitää tehdä kotipesien kanssa asioita.”

”’Marginaalissa’ me olemme samalla tavalla kuin puhujat Angela Merkel, Donald Tusk ja Jean-Claude Juncker, jotka kaikki korostivat Euroopan perusarvoja. Ja siteeraanpahan heidän puheista sen, että nationalismista ja fasismista ei ole ollut Euroopassa kuin huonoja kokemuksia. Historiasta voisi oppia, että samoja virheitä ei kannata toistaa uudelleen”, kokoomuksen Pietikäinen tukee Virkkusta viitaten Halla-ahon ja Hautalan tulkintaan kokoomuksesta EPP:n kummajaisena.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaarlo Kytökorpi

Arvoilla kehutaan omaa hyvyyttään ja lyödään toista. Kun ne on luotu EU:ssa olemassa olevasta niin ei tervitse itse kehittyä mutta vedetään rajaa noihin muihin takapajulla oleviin. Arvot unohtuvat kun takapajula haluaa liittyäEU:hun, koska luullaan että määrä on laatua parempi.

Markku Savikivi

Käsittääkseni Henna Virkkunen fanittaa äärioikeistolaista freudentalistipuoluetta ja sen ajamaa kahden kastin politiikkaa, joka rikkoo perustuslain kuudetta eli tasa-arvopykälää kohtaan. Finne-virtasta syrjitään vauraammaan finländare-janssonin iloksi ja eduksi.
Lisäksi Henna kannattaa pakkoruotsia, jota presidentti Koivisto luonnehti aikoinaan enemmän politiikaksi kuin pedagogiikaksi. Pedagogiikka katsoo yksilön ja valtakunnan etua.
RKP:n Henrikssonin ollessa oikeusministeri teki RKP kaikkensa rahanpiilotuksen edistämiseksi, jota myös tavallisesti RKP:tta tukeva Helsingin Sanomat paheksui.

Markku Lehto

No mutta Marja-Liisa, etkös sinä tai jotkut ystäväsi voisi perustaa yhteisöä, joka kovalla aktiivisella toiminnalla toisitte itsenne esiin ja asettaisi itseänne meppi-ehdokkaiksi. Ehkä siinä joku teistä pääsisi sille hillotolpalle , vai mikä se nyt olikaan ja sitten pääsisi nauttimaan pikku- ( isolla- ) lusikalla sitä hilloa.

Itse näen, että on äärimmäisen tärkeää, että meillä on sekä komissiossa fiksu suomalainen komissaari että EU-parlamentissa fiksut suomalaiset edustajat. Rahastahan se ei liene kiinni.

Vielä toivoisin, että pääministerimme , joka on vastuussa Suomen edustamisesta Eurooppaneuvostossa ( EU-maiden päämiesten neuvosto ) , olisi aktiivien koko, siis koko , Suomen hallituskauden alusta loppuun, jolloin pääministeri on tehtävässään. Muistutettakoon, että tasavallan presidentillähän ei ole EU-asioihin muuta sanottavaa, kuin mikä koskee turvallisuuspolitiikkaa.

Markku Lehto

Nyt alkaa PS -puolueella olla hätä siitä, että kun vähitellen EU:ssa vaikuttavat valtapuolueet ovat alkaneet vihdoin pohtia konkreettisia toimenpiteitä maahanmuutto-asiassa , niin tämä yhden asian mamu-vastainen liike on vaarassa jäädeä sivuun. Milläs se sitten ratsastaa ? Fixitilläkö ? Näin Brexitin aikana sekään ei tahdo oikein vetää.

Mutta entäs vihreät ? Kun nyt on havaittu mihin vihreiden idealistiset ja mutuihin sekä mielikuviin perustuvat maailman parantamisen skenaariot todellisuudessa perustuvat ( ei ainakaan konkreettisiin lukuihin ) , niin johan kelpaa viimeisenä oljenkortena PS -puolueeseenkin nojata. En olisi vielä muutama vuosi uskonut moista. No kauppa se kai kannattaa tässäkin.

Markku Savikivi

"tämä yhden asian mamu-vastainen liike on vaarassa jäädeä sivuun. Milläs se sitten ratsastaa ?"

Asenteesi näyttää olevan kielteinen PS:n pyrkimyksien suhteen.

PS:n tarkoitus on turvata Suomen ja sen kansalaisten taloudellinen ja valtiollinen turvallisuus, vahvistaa Suomen säilymistä kansakuntien valiona (vertailevat tutkimukset), välttää kansakunnan toimintaa häiritseviä sisäisiä ristiriitoja, säilyttää lojaliteetti ja yhteenkuuluvaisuuden tunne kansalaisten välillä ja vielä parantaakin sitä.

EU on hajoittanut Suomea sisältä. Kuitenkaan EU ei ole tarjonnut eu-kansalaisille yhteenkuuluvaisuuden tunnetta ja keskinäistä lojaliteettia. Jos Suomi liittyy lähemmin unioniin, se ei pysty nostamaan unionia kansakuntien valioksi, vaan taantuu itse.

Muut puolueet eivät ole ymmärtäneet, mitä varoja massiivinen kansainvaellus Suomelle merkitsee, joten PS on kokenut velvollisuudekseen pitää sitä tietoutta yllä. Myös presidentti Niinistö otti kansainvaelluksen vaarat esille puheessaan valtiopäivien avauksessa vuonna 2016. Mutta Niinistö haluaa tukeutua enemmän kuin PS ja muutamat unionin PS:n kanssa samaa mieltä olevat maat "vanhentuneisiin kansainvälisiin käytäntöihin".

http://www.presidentti.fi/public/default.aspx?contentid=361858&nodeid=44...

PS on vuosia kiinnittänyt huomiota kaksoiskansalaisuuden mahdollisiin vaaroihin kuin myös venäläisten maanhankintoihin sotilasstrategisissa kohteissa. Oikeistopuolueet ovat viitanneet kintaalla näille varoituksille. Suomella pitäisi olla oikeus toteuttaa samaa turvallisuuspolitiikkaa maanhankintojen suhteen kuin se, mitä Venäjä harjoittaa.

PS vastustaa myös freudentalistipuolueen kahden kastin politiikka, jonka se on perinyt säätyvaltiopäivien ajalta sadan vuoden takaa, jolloin ruotsinkielinen aatelis-,pappis- ja porvarissäädyt tekivät kaikkensa suomalaisten kouluttautumisen estämiseksi. Ensimmäiset suomenkieliset oppikoulut jouduttiin perustamaan yksityisin varoin, kun ruotsinkielisten kaappaama valtiovalta ei rahoja antanut.
Se arkkipiispa, jonka kuvan Haatainen juuri poisti työhuoneistaan oli niitä vihoviimeisiä suomalaisten sortajia, joka vastusti mm. yleistä äänioikeutta ja oli kaikkine voiminensa provosoimassa suomalaisia kapinaan vuonna 1918.
RKP perustettiin Freudenthalin aloitteesta vuonna 1906 jatkamaan suomalaisten sortoa yleisen äänioikeuden parlamentissa eli jatkamaan ruotsinkielisten kaappaman säätyvaltiopäivien perinnettä. Myös suurta vuosittaista valtion tukea nauttiva Folktinget on osa tuota perinnettä, vaikka tyhmempi ei sitä heti huomaisikaan.

Markku Lehto

"freudentalistipuoluetta "

Määrittelisitkö hieman meille taviksille mitä tuo termi "freudentalistinen" käsittää EU - USA -ympäristössä, kohta kohdalta.

Siitä presidentti Koiviston linjauksistä silloin kun hän oli Kekkosen jälkeen ja sitten vielä Neuvostoliiton romahatamisen jälkeen presidenttinä, minulle jäi se kuva, että silloinen TP Koivisto, entinen kaukopartiomies, kun näki, että selusta oli varmistettu, vei Suomen määrätietoisesti EU:hun. Ja siinä prosessissa hänellä oli tiukasti homma hanskassa.

Mutta, on totta, että jo presidentti Koivisto korosti sitä, että näiden maiden, josta maahan muuttajia meille EU:hun on tulossa, ongelmat pitää ratkaista siellä, missä ne ongelmat ovat syntyneet. Ei niitä ko. maiden ongelmia voi ratkaista täällä EU:ssa.

Vai pitäisikö EU:n mennä näihin maihin ratkaisemaan heidän ongelmansa ? No sehän kuulostaa jo perinteiseltä kolonialismilta. Vai mitä Kiina ?

Näistä en ainakaan löytänyt termille " freudentalistipuolue" selitystä

https://en.wikipedia.org/wiki/Freudental
https://www.kleeblatt-ggmbh.de/fileadmin/user_upload/images/haeuser/Freu...

jne. mutta en tosiaan kyllä löytänyt tälle termille selitystä. Voi olla, että en osannut googlata oikein. Ehkä voit siinä auttaa.