Keskiviikko 17.7.2019

Synkkä ennuste Suomesta: EU voi murtua ensi vuonna – ”Syntyy kaaos”

  • Kuva: Juha ROININEN / EUP-IMAGES / Alma Talent arkisto
    Kuva
    ”Ei näytä hyvältä”, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton EU- ja kauppapolitiikan johtaja Taneli Lahti unionin lähitulevaisuudesta eurovaalien alla.
|

Ensi vuonna tapahtuu joko Euroopan murros tai murtuminen, ennustaa Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) EU- ja kauppapolitiikan johtaja Taneli Lahti. Talouselämä kertoi Lahden visiosta viime viikolla.

EU:ssa tapahtuu nyt paljon. On brexit, Italian populistihallitus sekä muun muassa Unkari ja Puola, jotka haastavat EU:n oikeusvaltioperiaatteen ja perusoikeudet. Autoritaarisuus, identiteettipolitiikka ja nationalismi vahvistuvat. Ranskassa Marine Le Penin äärioikeistolainen Kansallinen Rintama nauttii tällä hetkellä kovemmasta kannatuksesta kuin presidentti Emmanuel Macronin liberaali En Marche -liike.

Lahti povaa, että ristiriitainen tilanne kulminoituu ensi toukokuun europarlamenttivaaleissa ”ja siitä syntyvässä kaaoksessa”.

Kaaoksessa?

”Vaikea keksiä mitään muutakaan nimitystä sille, mikä ensi kesänä seuraa”, Lahti sanoi EK:n toimittajaseminaarissa Hyvinkäällä viikko sitten torstaina.

EU:n purkajat vahvistumassa

Vaalien jälkeen Euroopan parlamentti yrittää Lahden mukaan valita itselleen puheenjohtajan, varapuheenjohtajat ja järjestäytyä. Lisäksi aletaan rakentaa uutta komissiota, jolle valitaan ensimmäisenä puheenjohtaja. Kaikkiaan huippunimityksiä on kuusi. Lisäksi pitäisi yrittää neuvotella uudet työohjelmat.

”Minun on vaikea nähdä, miten tämä kaikki oikein sujuisi sujuvasti ja suunnitelman mukaan sillä tavalla kuin viime kerralla.”

Viimeksi tiedettiin todennäköinen vaalitulos jo ennen vaaleja. Myös prioriteetit neuvoteltiin avoimesti ennen vaaleja. Ensi vuonna näin tuskin käy.

Tällä hetkellä näyttää, että EPP olisi yhä suurin puolueryhmä, mutta menettäisi noin 39 paikkaa. Sosiaalidemokraatit ovat häviämässä 51 paikkaa. Lahden mukaan suuri voittaja tulee olemaan oikea laita ja neljännes paikoista näyttäisi menevän ”Euroopan purkajille”, EU-kriittisille puolueille. Seuraava parlamentti on hänen mukaansa polarisoitunut ja pirstaloitunut.

”On selvää, että tarvitaan enemmän kuin kaksi puolueryhmää uutta enemmistöä varten. Tarvitaan vähintään kolme, todennäköisesti neljä.”

Näiden neljän ryhmän pitää löytää yhteinen puheenjohtajakandidaatti sekä neuvotella työohjelma ja seuraavan komission prioriteetit. Tällä kertaa neuvotteluja on Lahden mukaan mahdotonta käydä ennen vaaleja. Hän arvelee, että neuvotteluista tulee pitkät ja vaikeat.

”Kyllä siinä minun mielestäni on aika iso mahdollisuus sille, että ensi kesää seuraa aika pitkä eurooppalainen toimielinten lamaannus”, sanoo Lahti.

Lahden mukaan lamaannus tarkoittaa sitä, että rahoituskehysten sopiminen siirtyy hamaan tulevaisuuteen ja lainsäädäntötyö heikkenee. Ei ole budjettia, ei toimintakykyistä komissiota tai parlamenttia ja hallitukset kiistelevät keskenään.

”Ei näytä hyvältä”, hän toteaa.

Suomi ohjaksiin kaaoksessa

Kaikki tämä osuu hetkeen, jolloin Suomi ottaa EU-puheenjohtajuuden. Puheenjohtajuus vaihtuu aina puolivuosittain ja kiertää EU-maiden kesken vakiintuneessa järjestyksessä. Suomen kolmas kausi EU-puheenjohtajana alkaa heinäkuun alussa.

”Tällaista mahdollisuutta ei koskaan ole ollut, eikä koskaan enää tule. Suomella on historiallinen vaikuttamisen paikka, jonka voi käyttää tai jättää käyttämättä”, Lahti sanoo.

Lahti toteaa, että kaikki riippuu nyt Suomen seuraavasta hallituksesta ja siitä, ottaako se passiivisen vai aktiivisen EU-roolin. Eduskuntavaalit käydään huhtikuussa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Niilo Mäkelä

Niin - mitä etua Suomelle eu-jäsenyydestä?
Venäjän pelossa ollaan liitytty ja eu-turva on langan ohut.
Saksan johdolla ja sielläkin valta vaihtuu - mitä heidän suunta jatkossa?
Jatkossa nettomaksuosuus tullenee kasvamaan rutkasti.
Puheenjohtajuus ok, mutta lyhyt kausi ja kevyt painoarvo,
sillä yhä useampi eu-maa tekee omia ratkaisujaan kuten Italia suurena jäsenmaana.
Nato-jäsenyys alkaa tulla yhä lähemmäksi?

Jarno Maunuksela

eu meni pieleen siinä vaiheessa kun ruvettiin pakkosyöttämään arvoja ,byrokratia syö myös oman osansa +valtava kankea virkamieskoneisto , liittovaltio kehitys . rakenteellinen korruptio , syitä riittää. olisi pysynyt talousliittona nii kaikki olis paremmin

Petri Hämäläinen

EU on samassa henkisessä konkurssissa kuin Neuvostoliitto 80-luvun lopulla.

Neuvostoliiton johto lukkiutui, kuten historiassa usein käy, sairaaseen ideologiaan ja railo kommunistisen johdon utopian ja kansalaisten todellisuuden välillä kasvoi liian suureksi.

Kunnes kansa teki lopullisen valintansa ja valitsi realismin. Henkisen eron valheellisesta ideologiasta.

Euroopan johto ymmärtää että se on lukkiutunut kahteen ideologiaan: monikultturismiin ja federalismiin. Molempia kansa vastustaa syvästi.

Jouni Suninen

Petri Hämäläinen oikeassa.

Tämä artikkelissa ihmetyttää: "... muun muassa Unkari ja Puola, jotka haastavat EU:n oikeusvaltioperiaatteen ja perusoikeudet. "

EU itse kävelee oikeusvaltioperiaatteen ja perusoikeuksien yli, tuottamalla Eurooppaan massamaisesti islamia joka ei tunne oikeusvaltioperiaatetta ja perusoikeuksia. Islamilaiset maat eivät tunnusta YK:n ihmisoikeuksien julistusta.

Unkari ja Puola ovat huomattavasti demokraattisempia kuin EU jonka johtoa ei edes valita demokraattisesti. Mikä vaali se on jossa on vain yksi ehdokas?

Erkki Johansson

Miten joku voi väittää että Unkari ja Puola eivät noudata oikeusvaltioperiaatetta? Nehän noudattavat omia lakejaan mallikelpoisesti. Ja koska EU:lla ei ole yhteisiä lakeja kaikille jäsenmaille, "oikeusvaltioperiaatteeseen" nojaaminen on täysin turhaa propagandaa.

Tuomo Niemelä

No kun uusi hallitus vastasi vinoiluun vinoilulla ja vaihtoi pari tuomaria korkeimmassa oikeudessa. Ja sen jälkeen uskalsi muuttaa tuomareiden eläkeikää.

Maahanmuuttopolitiikahan tähän ei tietenkään mitenkään liity, niin en puutu siihen.

Tapio Mäkeläinen

Oletko todella sitä mieltä että Unkarissa asiat kulkevat oikeaan suuntaan?
Olisi tietysti hölmöä odottaa että kommunistien ja venäläisten paranoidisen mielivallan alta hypättäisiin esimerkilliseen demokratiaan . Kestihän se meillakin vuosikymmeniä. Presidenttikin piti valita poikkeuslailla vielä 70- luvulla.
Siitä olen monien kanssa samaa mieltä että suunnan pitää olla talousliiton status ja unohtaa federalismi.
Katsotaan nyt miten brexit etenee? Enkuthan ovat rimpuilleet EU suhteensa kanssa aina. Ei ole mennyt jakeluun että suurvalta-asema loppui Japanin antautumiseen.

Tapio Mäkeläinen

Olen tukevasti perus-EU kannalla. Yhdyn silti näkekemykseen että arvot- ja vastaavat abstraktit asiat ovat löhes mahdoton yhtälö kun ei ole yhteistä kieltä edes. Näkeehän sen nyt Jenkkilästäkin.
Samaten EU koneisto Strasbourg matkoineen on tympeän suuri. Luulisi että brexit olisi antanut mandaatin isoon saneeraukseen. Yrityksessä niin olisi käynyt varmasti.
Yksinään meillä olisi edessä todella surkea kohtalo mutta ehkä EU on syytä palata kohti alkuperäistä ideaansa. Virhe oli myös liian nopea laajentuminen ex kommunistimaihin.
Italia huolettaa, onhan se yksi 7 perustajamaasta. Eiköhän he ole olleet tukevasti saamapuolella.

Harri Kovala

Suomen valtion hallintokoneisto on 6 kertaa suurempi kuin EU:n, Suomessa 5,5 miljoonaa asukasta, EU:ssa 500 miljoonaa asukasta. Kumman hallintokoneisto on siis liian suuri?

Jopa Helsingin kaupungilla on enemmän työntekijöitä kuin EU:ssa.

Rauno Kujala

Kun Eu ei aio näemmä muuttua, vaan pakkosyöttää liberaaleja 'arvoja' ja sekaantuu kansan valitsemien hallintojen toimintaan uhkailujen kera, eihän tuollaiselle totalitarismille muuta voi näyttää kun kaatopaikkaa. Rehellisesti sanottuna, odotan suorastaan Eu:n kaatumista. Siinä loppujenlopuksi Suomi ei häviä, vaan voittaa ja paljon. Suomi saa itsenäisyytensä takaisin.

kari laaksonen

Isoin huoli on jos demarit on pääministeripuolue. Sinappirinta-Rinne ei ole EU-osaaja alkuunkaan vaan vesittäisi varmuudella Suomen maineen pj-maana. Paras vaihtoehto on Kokoomus ja supliikki-Stubbi ulkoministeriksi ja Orpo-piru pääministeriksi.

Jouni Lehmusruusu

EU oli Utopia, muka upea paikka kaikille elää.

Mutta Suomalaiset ovat saaneet vain huonot puolet ja maksut, poliitikkomme ovat torpanneet järjestelmällisesti esim. tavaran vapaan liikkuvuuden.

EU on korruptoitunut valtajärjestelmä joka tuottaa käsittämättömiä säädöksiä ottamatta huomioon jäsenmaiden erilaisuutta.

EU:sta on muodostunut poliitikkojen palkkiovirkoja syytäväksi elimeksi. Se on myös jättänyt demokratian ja ihmisoikeudet avatessaan rajat koko maailmalle.

Meillä on vielä oma kulttuuri, kieli ja päätösvalta, nyt on aika erota kun vielä voimme.

1977 jälkeen syntyneet eivät ole saaneet kertoa haluavatko he olla EU:ssa vai päättää itse asioistaan. Nyt on hyvä hetki kysyä kansan mielipide.

Rauno Järvenpää

Mikäs sen hienompaa kuin itsenäisyys,eli EU:n hajoominen on upeimpia asioita mitä voi tapahtua.Maksettii kovat sotakorvaukset joskus,enkä epäile etteikö nytkin pystytä samaan EU:suuntaan.Ollaan kumminki pieni vähemmistö "monikulttuurin vyörytyksen"keskellä.

Tapio Karhu

Kaaos toteutuu kun ei ole yhteistä, yhdessäpitävää voimaa. Puuttuu yhteiset tavoitteet joihin haluamme sitoutua.

Mitä on tavoitteet joihin voimme sitoutua?

En näe muita vaihtoehtoja, kuin kestävä hyvinvointi.

Kestävyys on tavoite jonka joudumme elävänä planeettana väistämättä toteuttamaan ja hyvinvointi on mielekkäälle ihmiselämälle olennaista.

Pasi Käyhkö

Kyllä on mahdollista että € jää käyttöön joissain valtioissa. Mutta kyseisten valtioiden talouksien hoidoissa pitää olla sovittu tapa toimia. Esim. Suomi, Viro, Saksa, Benelux-maat, Ranska ja Itävalta voisivat suht. kivuttomasti toimia ja käyttää euroa. Rahaliitto on oma sopimusalue. Kaikki EU:n jäsenvaltiot eivät nytkään kuulu rahaliittoon.
Rahaliitosta hyötyisivät etenkin pienet taloudet kuten Suomi ja Baltian maat.

Pekka J. Mäkinen

EU kaatuu sen jäsenmaidensa taloudellisiin väärinkäytöksiin. Väärinkäytökset aloitti Kreikka ja perässä tulivat Portugali, Espanja ja viimeisenä Italia, joka lopulta upottaa koko EU:n talouden.
Em. maat ja samalla koko EU ovat jo joutuneet kärsimään eräitten harvojen valtaapitävien henkilöitten petoksista.

Häikäilemättömät väärinkäytökset näissä maissa ovat perussyy EU:n hajoamiseen. Ts. moraalittomuus.

Mitä tämän jälkeen?

Skenarioni on tämä: Ehkä jotain pienimuotoisempaa EU:ta yritetään, josta sitten Suomi potkitaan pois, koska se ei halua olla osa liittovaltiota.

Mutta hankkeilla on myös yleinen maailmanhallitus, joka koittaa saada tätä ihmiskunnan kaaosta hallintaan. Tämä vaikuttaa aluksi hyvälle, mutta siitä tuleekin myöhemmin ihmisiä orjuuttava diktatuuri, joka tuo vain lisää kaaosta.

Tulevat ongelmat Euroopassa ovat valtavat. Uhkaa mm. yleinen ruokapula.

Suuret massat lähtevät liikkeelle Afrikasta, ja sinne tulee yleinen nälänhätä. eikä siellä voi enää elää. Oman ongelmansa tuo vielä ilmastonmuutos. Pakolaisten tulo Suomeen lisääntyy huomattavasti.

Tosisin kuin Afrikassa ja Euroopassakin, meillä pohjoismaissa vielä jotenkuten pärjätään, vaikka ruokapulaa tulee olemaan meilläkin. Siksi ruoan varastoiminen ei ole vitsi, vaan viisasta toimintaa ja varautumista lähitulevaisuuden olosuhteisiin.

Suomi on kaikesta huolimatta tulevaisuudessa entistä parempi maa kun sitä vertaa etelän, idän ja lännen valtioihin.

Hannu Rautomäki

Euro toi EU:hun mädättävän sosialistisen keskusvaltaisuutensa ja yhteisvastuun.
Alun perin kaikkien jäsenmaiden piti olla yksinvastuussa omasta taloudestaan ja veloistaan, mutta se yksinvastuu viskattiin surutta romukoppaan luomalla yheisvaluutta.

Jarmo Makkonen

"Siis matala inflaatio, vakaa valuutta, matalat korot, helppo liikkuvuus, vapaat markkinat, kohtuullinen turvallisuus, jne. ovat olleet huonoja asioita?"

Vienti ei vedä korkean valuutan arvon takia, rosvot ja laittomat siirtolaiset liikkuu vapaasti, Suomi ei salli vapaita markkinoita, alkoholi ja autot pitää ostaa Suomesta Suomen korkealla verotuksella. Turvattomuus on lisääntynyt, terroristeja ja raiskaajia liikkuu vapaasti Suomessa. Siis ulos kerhosta jossa meidät pakotetaan maksamaan muiden maiden velatkin.

Harri Kovala

Kun ei tunne kansainvälisen kaupan mekanismeja, voi syyttää korkeaa valuutan arvoa heikosta viennistä. Mutta se on vain puolitotuus. Esimerkiksi teknologiateollisuudessa suuri osa tuotannossa käytettävistä komponenteista ostetaan ulkomailta. Jos valuutan arvo heikkenee, nousevat myös komponenttien hinnat, joten valuutan arvolla ei ole merkitystä mitä korkeamman jalostusasteen tuotteista on kysymys. Näissä kotimaisen energian ja työn osuus on niin pieni, että niillä ei ole lopputuotteen hinnan kanssa suurtakaan merkitystä.

Juuri tästä syystä Saksalle ei ole merkitystä valuutan arvolla. He joutuvat ostamaan suurimman osan raaka-aineista kansainvälisiltä markkinoilta, koska omia raaka-ainevaroja heillä ei ole. Esim. Suomeen tuotavien saksalaisten teollisuuden komponenttien hinnat nousevat vuosittain 2-5 % mutta silläkään ei ole merkitystä, koska laadullisesti saman luokan kilpailijoita ei juuri ole.

Valuutan arvolla on merkitystä vain pitsinnypläämö tasoisille toimijoille.

Jarmo Makkonen
Vastaus kommenttiin #46

Valuutan arvolla on merkitystä kaikelle kansainväliselle kaupalle, mutta ei tuo tietenkään kaikkea merkitse, logistiikka verotus, tuotekehittely ja monet muut seikat ovat myös rempallaan vaikkakaan maantieteelle emme mahda mitään. EU:n aikana Suomen kehitys on muuttunut takaperoiseksi eli taannumme ja velat vain kasvaa.

kalle mansikkamaa

Minä jatkaisin EU:n jaolla pohjois-euroopan unioniin (NEU: Saksa, Ruotsi, Tanska, Suomi, Viro, Norja?, Islanti?, Latvia?, Liettua?, Englanti?, Irlanti?, Benelux-maat?, Ranska?) ja etelän eu (SEU: Puola, Unkari ...Italia, Espanja, Portugali).
Schengen-alueeseen kuuluu jo nykyään mm. Norja, joten se voisi jatkua erillisenä sopimuksena edelleen.
Rahaksi sitten tietenkin NEURO, joka jakaantuu sataan MARKkaan..

Kati Aho

vuoden -86 jälkeen osavuosi ulkkari, vuodesta 2001 täysin ulkosuomalainen, en ainakaan minä ole huomannut EU:sta olleen mitään muuta kun pelkää harmia. 2maata on tullut katsottua (Espanja ja Suomi), miten se on ne pilannut, kolmas menossa, uusinpia jäseniä, joissa nyt tapahtuu kaikki ihan samat asiat mitä noissa muissakin: pienet kivijalkaliikkeet katoavat, työttömyys nousee, kun oman maan tuotanto saa väistyä multikansallisten corporatioiden marssiessa markkinoille. -pitäisivät edes EUROOPPALAISTEN puolia siellä, mutta ei, EU ei palvele muita kun suuria, (amerikkalaisia) corporatioita. ei ihme, että niin monessa maassa vastustus lisääntyy. Puolustakaa vaan sitten EU:ta, kun maksatte 100€/kk vedensiirtomaksua käytettyänne 20€ edestä sitä vettä...
Mitä taas brexittiin tulee, niin voipi kuitenkin olla, että enkut tykkäävät ostaa mersuja, audeja ja bemareita huomattavasti enempi, mitä sakut jaguaareja tai landroovereita... että eivät kuitenkaan niin huonossa asetelmassa ole. lisäksi heillä on koko entinen imperiumisa, joka parhaimpana aikana käsitti 80% maapallosta. ei ne kauppasiteet mihinkään ole kadonneet, vaikka maat siellä itsenäistyneet ovatkin.

Seppo Haavisto

Meille pakkosyötetään toimintatapoja EU:n korkeilta palleilta, joita kansa ja kansalliset päättäjätkin kovasti vieroksuvat ! Ihmeellinen liberalistinen klikki määräilee ! Rajat auki ja rosvot vapaaksi ovat olleet pääsyyt suureen tyytymättömyyteen. Sitten tämä Suuri Edistyksellinen EU on käynyt kovin sanoin niiden kansanjohtajien kimppuun, jotka eniten näitä EU-liberalististyperyyksiä ovat vastustaneet ! Jos ei yhteistä hallintoamme EU:ssa saada oikeille järkeville poluille, on syytä hajoittaa koko laitos ja tehdä siitä vain puhdas tulliliitto ! Ehkä rahaliittokin olisi mahdollinen. Kaikki muu pois pois !!

Pekka J. Mäkinen

MTV:n Uutisten kommentaattori Tapio Nurminen oli 8.11. mielestäni puolueellinen näkemyksissään kun se mainitsi että Weber ja kokousväki on hyvin vanhoollista ja se ei voinut hyväksyä Stubbilaista edistyksellistä ajattelua.

Kyllä tässäkin tarvittaisiin nyt mediakriittisyyttä ja voidaan täysin perustellusti todeta ettei vanhoollisuus (vanhanaikaisuus) edusta millään tavalla mitään väärää tai huonoa poliittista ajattelua. Hengittäminekin on hyvin vanhanaikaista, mutta välttämätöntä.

Samoin Stubbilainen "edistyksellinen" ajattelu ei ole välttämättä mitenkään hyvää ja oikeasti edistyksellistä. Etenkin jos sitä ajattelee Suomen itsenäisyyden ja kansan tahdon kannalta.

Kyse onkin arvoista ja on ikävä nähdä että meidän poliittiset kommentaattorit ja koko poliittinen kulttuurimme on näin EU:n lumoissa etteivät pysty esittämään asioita puolueettomin ilmauksin.

Aiemmin eräs toinen kommentaattori puhui uutislähetyksessä
patavanhoollisuudesta. Kuka haluaisi olla patavanhoollinen? Näin ihmisiä ohjataan. Oikeampaa olisi puhua konservatiiveista ja liberaaleista.

Koska olet viimeksi kuullut jotain negatiivista ilmausta liberaaleista. Media ei nykyisellään sellaiseen kykene.

Kaarlo Erjala

Suomessa oli 1990-luvun alussa pankkikriisi, talouskriisi ja hirvittävä työttömyys. Onneksi hallituksessa olivat sentään todelliset vastuunkantajat Esko Aho ja Iiro Viinanen. EU-aikana on ollut paljon ongelmia, mutta EU:ssa Suomen on mahdollista pärjätä paremmin kuin yksin.

Heikki Tuhkanen

Tämä oli itseaiheutettu emu- eli euro-kriisi, poliittisella tolloilulla ja kädettömyydellä tuhottiin Suomen talous ja ihmisiä ja yrityksiä. Ruotsit pitäytyivät demokratiassa ja äänestivät omassa valuutassa pysymisestä. Lähes samassa tahdissa pysyneet Suomen ja Ruotsin talouskehitykset erkanivat toisistaan ja ovat pysyneet eri vauhdissa. Ruotsi vaan porskuttaa. Miksiköhän ;) ?