Lauantai 20.7.2019

IS: Republikaanipomo tiukkasi Sipilältä suoraan: Miksi Suomi ei kuulu Natoon?

Luotu: 
29.11.2018 08:29
  • Kuva: Päivi Anttikoski / Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
    Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence tapasi pääministeri Juha Sipilän (kesk) keskiviikkona.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sai kiperän kysymyksen Natosta Yhdysvaltain-vierailullaan, kertoo Ilta-Sanomat. Yhdysvaltain kongressin ylähuoneen, senaatin, enemmistöjohtaja eli republikaanisenaattorien puheenjohtaja Mitch McConnell tiukkasi Sipilältä suoraan, miksi Suomi ei kuulu Natoon.

”Sanoin että me olemme turvallisuuden tuottajia Pohjois-Euroopassa, valinneet Ruotsin kanssa tämän aseman, ja katsomme sen olevan Itämeren alueen ja pohjoisen Euroopan näkökulmasta hyvä tasapaino”, Sipilä kertoo IS:lle.

Sipilä sanoo nostaneensa esiin myös Elinkeinoelämän valtuuskunnan kyselyn, jonka mukaan suomalaisista vain 23 prosenttia kannattaa Natoa.

Turvallisuuspolitiikka kiinnosti yhdysvaltalaispoliitikkoja laajemminkin ja Sipilältä tiukattiin vastauksia EU:n puolustusyhteistyöstä. Sipilä sanoo painottaneensa, että kyse ei ole eurooppalaisen armeijan perustamisesta, eikä kilpaile Naton kanssa.

Sipilän kolmipäiväinen Yhdysvaltain-vierailu päättyi keskiviikkona. Vierailunsa aikana Sipilä tapasi muun muassa varapresidentti Mike Pencen, presidentti Donald Trumpin neuvonantajan ja vävyn Jared Kushnerin sekä kauppaministeri Wilbur Rossin.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha-pekka Naukkarinen

Sipilä olisi voinut sanoa,että Suomen kansa on niin tyhmää,ettei ymmärrä turvallisuuden päälle mitään ja me päättäjät niin saamattomia ja vallanhimoisia,ettemme uskalla tehdä tärkeitä päätöksiä vastoin kansan tahtoa,vaikka he ovat meidät valineet niitä tekemään,koska menettäisimme ehkä hillotolppamme!

J.a. Tauriainen

Kyllä Juha Pekka Naukkarinen kirjoitit minun ajatukseni. Se on Justiin niin, eettä itään kumartaa, niin länteen pyllistää. Suomen päättäjiä vaivaa sodan jälkeinen pakkoavioliitto Neuvostoliiton kanssa.
Minulla menee myös yli hilseen se, mikä mahtiaivopesu on suomalaiset sokaissut niin ylenpalttisesti, kun Naton kannatus on vain yksi viidesosa kansasta, jotka hyväksyisivät Natoon liittymisen.
Natoon liittymisen

Juha Lapveteläinen

Suomen Tasavallalla on itsenäiset Puolustusvoimat, tosin on ymmärrettävää miksi Yhdysvaltain Senaatin republikaanisenaattorien puheenjohtaja Mitch McConnell asiaa ihmetteli? Suomen Puolustusvoimat ei ole ns. ammattimaisesti toimiva Puolustusvoimat, vaan pääosin reserveistä koostuva armeija. Toinen mielenkiintoinen asia, josta puhuttiin Yhdysvalloissa, oli pääministeri Juha Sipilän arvostelu YLE:n aamu-uutisissa Yhdysvaltain Presidentti Donald Trumpin linjauksesta jättäytyä ulos Pariisin ilmastosopimuksesta? Yhdysvallat ei pääministeri Juha Sipän mukaan noudata lainkaan Pariisin ilmastosopimusta? Asia ei pidä paikkaansa. Yhdysvalloissa on seitsemän osavaltiota, joista jokainen osavaltio noudattaa Pariisin ilmastosopimusta, he tukevat puhtaita energiaratkaisuja luoden osavaltioihin toimeentuloa sekä yritystuloja jotka ovat elintärkeitä, jotta ylipäänsä osavaltiot tulevat taloudellisesti nyt, ja myös jatkossa toimeen omillaan. Ilmeisesti päämisteri Juha Sipilän mielestä olisi parempi aiheuttaa kansallisesti joissakin osavaltiossa työttömyyttä ja konkursseja, ajaen köyhtyneet osavaltiot valtion poliitikkojen hallintaan, ja näin menettää itsemääräämis-ja lakioikeus osavaltion hallinnon asioihin tulevaisuudessa. Ja kaikki tämä vain sen vuoksi, että Saksan liittokansleri Angela Merkel tulisi saamaan poliittisen sulkansa hattuunsa Euroopan Unionissa. Ihmeellistä?

Marleena Lohento

Kommentti 8,täydellisesti tiivistetty.Johan tämän jukuripäisen kansan TYHMYYDEN myönsi jo aikoinaan J.K.Paasisikivi, oman aikansa "NATOTTAJA"vailla vertaa!! Lisäykseksi kommenttiin,että pelkästään Tasavallan Presidentin SN:n pelokas,pälyilevä katse Venäjästä/Natosta puhuttaessa kertoo enemmän,kuin sata saivartelevaa sanaa hänen osaltaan...ja ulkoministeri TS on mainittu S."liero"Lavrovin hyvänä ystävänä,eih ja voih ,"hyvin makaa maamme"jälleen kerran...

R. Paul Vuolle

Mielenkiintoista, että taisi olla Tarja Halosen presidenttiyden aikana kun Suomi ratifioi maamiina-kieltosopimuksen. Maamiinat ovat kuitenkin varmasti aika hyvä lisäkeino puolustaa Suomea. Samat henkilöt ehkä nyt eivät halua mennä Natoon...

Eikä asia ole aivan helppo päättää: Joko Suomella on vahva, hyvin varustettu ja koulutettu armeija tai sitten Natoon, siinä toivossa, että esim. Espanjalaisetkin puolustaisivat Suomea talvipakkasilla.....siinä vaiheessa kun Suomeen hyökätään idästä (en usko että muualta) niin norjalaiset jäävät varmasti Norjaan varmistukseksi eivät lähde pakkasilla, vaikka ovat säänkestäviä, Suomea puolustamaan. Eli jokatapauksessa Suomella on oltava vahva armeija.