Tiistai 16.7.2019

Alma-kysely: Sdp:n nousu hyytyi – vihreillä ja PS:llä pientä piristymistä

Luotu: 
1.12.2018 09:01
Päivitetty: 
1.12.2018 09:27
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Kuva
    Antti Rinteen johtaman sdp:n nousu taittui tuoreessa Alma-kyselyssä.
|

Faktakulma

Näin kysely tehtiin

Tutkimuksen on tehnyt Alma Median toimeksiannosta Tietoykkönen Oy.

Haastattelut (1505 kappaletta) tehtiin monikanavaisesti puhelinhaastattelujen ja internet –kyselyn yhdistelmänä 14.11.-23.11.2018. Puhelinhaastatteluista vastasivat Tietoykkönen Oy:n omat tutkimushaastattelijat. Otantamenetelmänä käytettiin satunnaisotannan ja kiintiöpoiminnan yhdistelmää. Vastaajat edustavat äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Tutkimuksen virhemarginaali kaikkien vastaajien osalta (n=1505) on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa. Kannatusarvio-osiossa (n=1164) suurimman puolueen virhemarginaali on 2,4 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Alma Median puoluekannatuskyselyssä kolmen suurimman puolueen erot ovat pysyneet käytännössä samana. Vihreiden ohella suurin nousija on perussuomalaiset.

Alma Median tuorein puoluekannatuskysely ei tuo suuria muutoksia kärkikolmikon tilanteessa, mutta vihreille se tarjoaa pienen hyvän uutisen.

Vihreiden kannatus on noussut pieniä nykäyksiä jo kahdessa Alman peräkkäisessä kyselyssä, ja jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, vihreitä äänestäisi 13,6 % kyselyyn vastanneista.

Nyt nousua tuli kerralla 0,7 prosenttiyksikköä.

Kyselyhaastattelut on tehty 14.-23. marraskuuta, joten kuun alussa vihreiden uudeksi - tosin tilapäiseksi - puheenjohtajaksi valittu Pekka Haavisto ehti saada ennen kyselykauden alkua jo parin viikon ajan reippaasti julkisuutta.

Myös pahimmat kinastelut marraskuun alussa ay-liikkeeltä hyväksynnän saaneen irtisanomislain ympärillä ehtivät jo laantua, mikä puolestaan saattaa vaikuttaa SDP:n nousun hyytymiseen: demareiden kannatus tipahti 0,6 prosenttiyksikköä 21,4 prosenttiin.

Koska kokoomus pysyi käytännössä samassa (”pudotusta” 0,1 prosenttiyksikköä 19,8 prosenttiin), on SDP:n ja kokoomuksen ero vain 1,6 prosenttiyksikköä. Tämä ero mahtuu virhemarginaalin sisään, mutta on pysynyt Alma-kyselyissä lähes samana koko syksyn.

Juttu jatkuu galluptuloksia kuvaavan graafin jälkeen. Voit tarkastella haluamasi puolueen kannatuksen kehitystä valitsemalla puolueen valikosta.

Sen sijaan ero kolmantena olevaan keskustaan on kärkikaksikolla edelleen selvä, sillä pääministeripuolue tuli kuukauden takaisesta kyselystä alas samaiset 0,1 prosenttiyksikköä ja kannatus on nyt 15,1 %.

Vihreiden ohella Alma-kyselyn toinen nousija on perussuomalaiset, jolla kannatus parani myös 0,7 prosenttiyksikköä 8,4 prosenttiin. Tiukka kilpakumppani vasemmistoliitto pysyy silti edellä 9,3 prosentin kannatuksella.

LUE MYÖS: Näkökulma: Petteri Orpo joukkoineen nukahti – se teki Antti Rinteestä suosikin

Muutokset muiden puolueiden kannatuksessa ovat varsin pieniä.

Hallituspuolue siniset on Alma-kyselyssä edelleen hieman yli 2 prosentin puolue.

Gallupin tuloksia voit tarkkailla graafista alta. Juttu jatkuu graafin jälkeen.

 

 

 

Opiskelijat epävarmoja

Vaikka vihreiden kannatus on kääntynyt nousuun, Alma-kysely antaa puolueelle myös huonoja uutisia: kyselyssä puoluekantansa vihreäksi kertoneista vain 23 % oli täysin varma, että äänestää vihreitä myös ensi huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Ero muihin puolueisiin on merkittävä, sillä esimerkiksi demareissa täysin varmoja SDP:n äänestämisestä keväällä on 47 % ja keskustalla 59 %, mutta uskollisimmat kannattajat on kokoomuksella: heistä 62 % on täysin varma, että äänestävät omaa puoluettaan eduskuntavaaleissa.

Puoluekannan varmuus paranee vanhempiin ikäryhmiin mentäessä. Epävarmimpia ovat opiskelijat ja pienituloiset.

Puoluekantansa kertoi kaikkiaan 77,3 % vastaajista.

Lue lisää: Antti Rinne kiri Petteri Orpon ohi Alma-kyselyn poliitikkopörssissä

LUE MYÖS:

Tätä temppua Juha Sipilä nyt yrittää – Esko Ahon puoluesihteeri kertoo taustat

Tutkijalta tyly arvio Juha Sipilän haaveesta: Kaksi syytä miksi vuoden 1995 temppu ei toistu

Faktakulma

Näin kysely tehtiin

Tutkimuksen on tehnyt Alma Median toimeksiannosta Tietoykkönen Oy.

Haastattelut (1505 kappaletta) tehtiin monikanavaisesti puhelinhaastattelujen ja internet –kyselyn yhdistelmänä 14.11.-23.11.2018. Puhelinhaastatteluista vastasivat Tietoykkönen Oy:n omat tutkimushaastattelijat. Otantamenetelmänä käytettiin satunnaisotannan ja kiintiöpoiminnan yhdistelmää. Vastaajat edustavat äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Tutkimuksen virhemarginaali kaikkien vastaajien osalta (n=1505) on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa. Kannatusarvio-osiossa (n=1164) suurimman puolueen virhemarginaali on 2,4 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo-Juha Pietikäinen

Mitään ei ole vielä ratkannut: 1) mikä puolue on suurin 2) mikä puolue on kolmanneksi suurin. Antti Rinteellä ja SDP:llä on mennyt överiksi monessa asiassa. Ay-liikkeen tuki SDP:lle vaaleissa alkaa myös mennä överiksi.

Ryhmä muut on myös mielenkiintoinen seurattava. Siinä ei vielä näy mahdollisten uusien
yrittäjien tuleminen omilla ehdokkaillaan. Illalla meni TV1:n klo 20 ohjelmassa
melkoiseksi kiistelyksi ja riitelyksi yhden uuden eduskuntaan yrittävän tahon toiminta ja pyrkimykset. Syntyi käsitys, ettei mahdollisilla kansanedustajille olisi mitään omaa päätäntävaltaa, kaikki muut päättäisivät, miten edustajn tulee eduskunnassa äänestää.

Erkki Martikainen

Demareille järkyttävän huono tulos.
Näin alhaisella tasolla on sosiaalidemokraattien kannatus ollut puoli vuotta sitten vaikka sen jälkeen on tehty monta mittausta ja paljon on ollut demareiden johtamaa työvoimapoliittista rekkulointia.
Aiheellista onkin kysyä onko ihmiset tulleet taas järkiinsä ja huomanneet vihervasemmiston haihtuvan ja realielämästä vieraantuneen kuplan?

Johannes Hissa

Vihervasemmiston kannatus on ollut yllätävän tasaista eli kyse on ollut vain Vihreiden ja SDP:n kannattajien keskinäisestä siirtymästä, sillä kun reilu vuosi sitten Vihreiden kannatus oli melkein 18 % niin SDP:n kannatus oli alle 16 %, nyt kun edellisessä kannatusmittauksessa SDP:n kannatus oli huipussaan yli 22 %, niin vihreiden kannatus romahti alimmilleen ja oli vain vähän reilut 12 %. SDP ja Vihreät siis kilpailevat samoista vihervasemmiston kannattajista, joten tuo SDP:n notkahdus kertoo enemmänkin Haaviston paluusta Vihreiden puheenjohtajaksi, joten paluu Vihreisiin on alkanut.

Mark Andersson

Medialle nämä gallupit ovat vissiin niin kalliita, että kun mitään ei ole tapahtunut, kuten nyt taas, draamaa revitään tyhjästä.

Kun mitään ei ole tapahtunut, mutta media kertoo silti tapahtuneen, eikö sellainen ole silkkaa valehtelua? Ja yleisöä harhautetaan vain klikkausten/mainosrahojen vuoksi?

Tapio Meriluoto

Mark on aivan oikeassa.

Kun itse opiskelin aikoinani mediatutkimusta, professori luennolla varsin suoraan selitti, että juuri tästä on kyse.

Media julkaisee näitä puoluegallupeja ensisijaisesti sen takia, että niiden tekeminen on helppoa ja halpaa. Eli saadaan vähäisellä panostuksella aikaan iso ja näyttävä uutinen, joka sitten täyttää kivasti palstatilaa lehden sivuilla ja vastaavasti tv-uutisissa antaa näennäisen asiallista sisältöä useammankin lähetysminuutin verran.

Toinen ja raadollisempi selitys on sitten se, että näillä gallupeilla pyritään myös ohjailemaan äänestäjien mielipiteitä ja äänestyskäyttäytymistä haluttuun suuntaan. Taustalla tässä on monien ihmisten taipumus "laumakäyttäytymiseen", joka äänestämisen kohdalla tarkoittaa sitä, että pyritään mielellään "hyppäämään voittajan kyytiin" eli äänestämään juuri sitä puoluetta, joka sillä hetkellä näyttää olevan vahvassa nousussa.

Markku Savikivi

Elämäntapasyndikalisti Rinnettä ei pidä hyväksyä uudeksi pääministeriksi. Mieluummin vaikka uudet vaalit.

Rinne rupeaisi ryppyilemään suomen kansaa vastaan laatimalla lakeja ja etsimällä tukea lakkokenraaleista. Rinne pystyisi myös pääministerinä lamauttamaan järjestyksen valvonnan valtakunnassa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Syndikalismi

"Tärkein vaikuttaja syndikalismin teoriaan oli ranskalainen filosofi Georges Sorel, jonka näkemyksen mukaan proletariaatin myöntyminen sopimuksiin porvariston kanssa ei ollut oikea tie tasa-arvoiseen yhteiskuntaan. Sen sijaan ammattiliittojen tulisi lakkojen ja yleislakon avulla horjuttaa porvarien ja kapitalistien valtaa johtaen yhteiskunnan kriisiin. "

Pentti Westerholm

Rinteen kannatus on saatu ylös poliittisilla lakoilla.Sai narrattua ihmiset uhomaan hallitusta vastaan.Selkeää kohdesyytä lakolla ei ollut,mutta kohde oli.Lapset ja vanhukset laitettiin nälkäkuurille.Saa nähdä muistaako äänestäjätä kevään vaaliuurnilla?

Mikko Toivonen

Olen samaa mieltä. Rinteen ja SDP nousua hallinnointiin AY liikkeen laittomilla lakoilla. Niiden alettu kirjoitinkin ainakin kerran, että jos ne lakot olisi annettu jatkua eikä hallitus olisi vesittänyt tarpeellista lainsäädäntöä niin kansa olisi tuntenyt Rinteen tuen suoraan kukkarossaan ja jo vaalien aikaan ajatellut vähän vastuutakin eli kukas järjesti loven lompakkoon ja takuuvarmasti muuten hallituksena järjestääkin.

Seppo Simonen

Uusi sote ja maakuntamalli on huomispäivän digitalisaation avulla voidaan hallinto saattaa vastaamaan tuleviin haasteisiin byrokraattisen turhuuksien purulla.
Sote kehittyy monen palveluntarjoajan nykyaikaiseksi sotekeskuksiksi pois julkisen monikin nyky systeemistä.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #14

Lisäämällä yksi hallintoporras lisää ja päätöksen telovalta kauemmas'kansalaisista.
Kuntien lukumääräää olisi pitänyt alentaa noin 120 alueeseen ja asiantuntijoiden määrittämä '5 sadealuetta käyttöön. Olisi riittänyt hyvin näin pienellä kansalle kuin Suomi.

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #15

Aivan. Minun puolestani 50 kuntaa ja 5 keskussairaalapiiriä riittäisi, kunhan vaan palautettaisiin aidosti yksityiset ammatinharjoittajalääkärien vastaanotot julkisen tueksi.
Maakuntahallinto sen sijaan on puhdas hidastava ja hjintoja nostava isäntien palkkiovirkahimmeli ja siihen kytketty sotesopimus puhdasta mulle-sulle politiikkaa

Pekka Veistos

Liike Nyt:n arvioidaan syövän kokoomusta mutta itse veikkaan että se syö onnistuessaan sinisten hankkimat jämät eli sen prosenttiyksikön joka on hallitusmielistä mutta protestihenkistä äänestäjäkuntaa. Liike Nyt on paljon uskottavampi ryhmä kuin pettureista koostuva sininen tulevaisuus. Jos Hjallis onnistuu syömään takiaispuolueen kannatuksen saattaa se saada kolmekin kansanedustajaa läpi jotka luultavasti olisivat Harkimo itse, Enbuske ja joku kolmas.

Irina Gagarin

Vihevasemmiston nousuun vaikuttaa varmaasti valtamedian uutisoinnissa harrastama itsesensuuri ja uutisten poliittinen muokkaus vihervasemmistolle suopeammaksi.
Jos vihervasemmiston harjoittaman politiikan seuraukset tavalliselle veronmaksajalle tuotaisiin avoimesti julki, kannatus olisi todennäköisesti merkittävästi alhaisempi.