Sunnuntai 21.7.2019

Jussi Niinistö ehdottaa maanpuolustuskeskuksia: ”Miksi Pohjanmaalla olevat maanpuolustajat ovat eriarvoisessa asemassa kuin Kymenlaaksossa?”

Luotu: 
6.12.2018 15:26
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Kuva
    Jussi Niinistö esittää maanpuolustusjärjestöjen toimintaedellytyksien turvaamista maanpuolustuskeskuksilla.
|

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) nosti Reserviläisliiton huomionosoitusten luovutustilaisuudessa itsenäisyyspäivänä esiin ajatuksen maakunnallisista maanpuolustuskeskuksista.

Hänen mukaansa muutaman vuoden takaisessa puolustusvoimauudistuksessa suljettiin säästösyistä useita varuskuntia ja moni maakunta jäi ilman varuskuntaa, mikä vaikeutti paikoitellen vapaaehtoista maanpuolustustyötä ja –koulutusta. Uudistuksella tavoitellut kiinteistösäästöt jäivät Niinistön mukaan myös olemattomiksi.

Niinistö esittää maanpuolustusjärjestöjen toimintaedellytyksien turvaamista maanpuolustuskeskuksilla, jonka suuntaisia ajatuksia myös Reserviläisliitto on viimeksi tuoreessa vaaliohjelmassaan esittänyt.

”Olen yhtäältä puuttunut Senaatin rahastukseen, mutta toisaalta esittämässä maanpuolustustiloja – varuskunnallisia toimipisteitä tai pikemminkin maanpuolustuskeskuksia – kaikkiin maakuntiin. Miksi esimerkiksi Pohjanmaalla olevat maanpuolustajat ovat eriarvoisessa asemassa kuin Kymenlaaksossa”, Niinistö pohti.

Ministeri Niinistö näkee maanpuolustuskeskuksilla monia mahdollisuuksia.

”Se voisi toimia maakuntakomppanian harjoittelu- ja varastointitilana. Niin ikään alueelliset kertausharjoitukset – etenkin tehtäväkohtaiset – olisi mahdollista järjestää vakioidussa paikassa. Tarvehan lisääntyy Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen sotilaallisen koulutuksen siirtyessä reilun vuoden päästä puolustusvoimille. Ja jos jatkan ajattelua ääneen, maakunnalliset reserviläisjärjestöt saisivat toimintansa paljolti yhden katon alle.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Vainionpää

Hyvä! Pohjanmaalta ja Etelä-Pohjanmaalta on siirretty pois kaikki puolustusvoimien toiminnot ja yksiköt. Ehkä siellä joku aluetoimisto on. Siirrettyjä joukko-osastoja ovat ainakin Vaasan rannikkopatteristo ja Ilmasotakoulu. Jos MPK:n koulutus siirtyy puolustusvoimien kontrolliin, olisi kohtuullista juuri Niinistön hahmottelemat koulutuskeskukset. Kolme riittäisi: Vaasaan rannikkopuolustuksen, Kauhavalle ilmavoimien ja Seinäjoelle maavoimien koulutuskeskukset.

Juha Aro

Eikös ne suljetut kasarmit ole jo Hyvä-Veljille myyty muutamalla eurolla kesäkäyttöön. Nytkö pitäisi alkaa rakentamaan uusia verorahoilla, ja tietenkin rakentajat kuuluu sitten samaan kerhoon että rahat pois valtiolta. Jospa vähennetään muutama hävittäjä kustannuksista. Muutoin on kallis tapa työllistää pieniä maakuntia.Mahtoiko kuulua Saarijärven saunailtoihin kasarmialueiden yksityistäminen ja uusien rakennushankkeiden luomiseen. No, hallitus vaihtuu kohta ja paljon yritetään jo etukäteen päättää tulevista hallitusohjelmista jotka sitten käyvät jälleen Rinteen ja Demareiden kohtaloksi. Nekään kun eivät osaa aloittaa puhtaalta pöydältä vaan ottavat hallitusohjelmakseen nykyisen hallituksen etukäteen laatimat listat. Ei uskalla Rinne sanoa ettei ota hallitusohjelmia Sipilän hallitukselta vastaan vaan laatii itse omat.