Tiistai 23.7.2019

Ihmisoikeusprofessori hakaristilippujen kieltämisestä: ”Rangaistavaa pitäisi olla rikollinen mieli”

Luotu: 
9.12.2018 10:43
  • Kuva: Solmu Salminen
    Kuva
    Poliisi takavarikoi kansallissosialistien kulkueelta hakaristilippuja itsenäisyyspäivänä.
|

Firenzen yliopiston Euroopan yliopistollisen instituutin kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin sanoo vastustavansa pistemäisiä kriminalisointeja. Kommentti liittyy Suomessa käytävään keskusteluun kansallissosialististen tunnusten esittämisen kieltämisestä.

Scheinin huomauttaa, että kuvallisen symbolin kuten hakaristin käyttö voi asiayhteydessään ja käyttäjän tarkoitusperät tutkien itsessään olla kansanryhmää vastaan kiihottamista, ilman sanallista viestiäkin.

”Yleisesti ottaen vastustan pistemäisiä kriminalisointeja, koska rangaistavaa pitäisi olla rikollinen mieli eikä sen ulkoiset ilmenemismuodot. Siksi ennemmin jo kriminalisoitu kiihottaminen kansanryhmää vastaan kuin uusi pykälä hakaristin näyttämisestä”, hän kirjoittaa Twitterissä.

Kansallissosialistien nousivat puheenaiheeksi itsenäisyyspäivänä, kun poliisi takavarikoi kansallissosialistien kulkueelta hakaristilippuja.

Perjantaina muutama kansanedustaja vaati, että natsien tunnusten esittäminen julkisesti kiellettäisiin. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) muistutti Iltalehden haastattelussa, ettei ehdotus hakaristien julkisen esittämisen kieltämisestä lailla ole täysin uusi. Oikeus- ja sisäministeriön työryhmä on jo selvittänyt kiellettyjen ääriliikkeiden tunnusten kieltämistä.

Presidentti Tarja Halonen sanoi lauantaina olevansa asiassa ”keltaisilla valoilla”. 

”Olen keltaisilla valoilla siinä, että voisi katsoa, auttaisiko se asioiden selvittämiseen. Toisaalta eihän kiellot auta: arvot pitää sisäistää, sillä lainsäädännöllä ei voida kovin voimakkaasti ohjata ihmisiä hyvään”, hän kommentoi Ylen Ykkösaamussa.

Demokratian ja populismin tutkija Emilia Palonen puolestaan linjasi perjantaina, että itsenäisyyspäivän tapaus osoittaa sananvapauden ja sen rajojen toimivan.

Lue lisää:

Yle: Tarja Halonen harkitsisi natsitunnusten kieltämistä - ”Tämmöisillä asioilla ei pitäisi leikkiä”

Kansanedustajat vaativat: Hakaristien esittäminen julkisuudessa kiellettävä

Tutkijat löysivät kääntöpuolen natsimarssista – ”Sananvapaus ja sen rajat toimivat”

Hakaristiliput suututtavat: ”Veteraanit eivät taistelleet siksi, että natsiliput saisivat liehua”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rissanen

Myös kommunismi pitää kieltää, sillä se on historiallisesti osoittautunut huomattavasti ihmisyyttä loukkaavaksi ja syyllistynyt rikokseen ihmisyyttä vastaan. Myös vihreiksi julistautuneet kommunistit pitäää asettaa samaan kategoriaan natsien kanssa. Hitler oli pelkkä näpertelijä kun vertaa Staliniin ja muihin kommunisti murhaajiin.

Markku Savikivi

Suomalaiset on eurooppalainen kansanryhmä.

Venäjän autonomiassa ollessaan Suomi joutui Venäjän voimakkaan integrointipolitiikan kohteeksi yli sata vuotta sitten. Näitä kahta kautta kutsutaan "sortokausiksi".
EU:n integrointipyrkimys Suomea kohtaan voidaan tulkita vihapolitiikaksi Euroopan suomalaista kansanryhmää kohtaa. Näitä vihatekoja tukee moni suomalainenkin poliitikko. EU-lippujen kantaminen mielenosoituksissa pitäisi ehkä kieltää tai poliisin pitäisi riistää liput pois levottomuuksien torjunnan nimissä.

Eero Pekonen

Kuinka mieltä voi mitata tai rangaista. Tähän asti kai on ollut tapana rangaista teosta (esim. pahoinpitely) tai laiminlyönnistä (esim. heitteillejättö). Jos ajattelen hiljaa mielessäni, että tuota Scheininiä pitäisi vetää turpaan, niin olenko rikollinen, jota rangaistaan?

Juhani Kleemola

Ihmettelen, miksi ei koskaan tuoda esiin Scheininin taustaa SKP:n keskuskomitean jäsenenä. Tuolla porukalla oli tiiviit yhteydet Neuvostoliittoon. On järkyttävää havaita millaisin kukonaskelin maassamme marssitaan kohti DDR:läistä ja neuvostoliittolaista ajatusrikollisuutta. Onko seuraava askel väärien ajatusten tulkitseminen mielenvikaisuudeksi, jolloin pahimmassa tapauksessa henkilö voidaan tuomita ilman oikeudenkäyntiä pakkohoitoon ennalta määrittelemättömäksi ajaksi.

Jaakko Aalto

"Rangaistavaa pitäisi olla rikollinen mieli"
Siinä tuli tuo totalitaristinen mielenlaatu mahdollisimman selvästi ilmaistuksi. Tuollaisen ajattelutavan omaavan nimittäminen ihmisoikeusprofessoriksi on sitä Orwellilaista newspeakia puhtaimmillaan.

Mikko Toivonen

Olen kyllä täysin samaa mieltä. Tuolnaista lausuntoa että rangaistavaa pitäisi olla rikollinen mieli ei voi kehittää kukaan muu kuin henkilö jolla ei ole alkeellisintakaan käsitystä ihmisyydestä, oikeudesta puhumattakaan.
Lausunnon seurauksia ja yhteyksiä ihmisoikeuksien fundamenttien polkemiseen ei todellakaan tuon ilmaisijalla ole mielessä käyny

Teppo Oikari

Haiskahtikohan taas vähän elitismiltä. Ihminen kieltämässä ajatuksia vaikka oma ura perustuu ajatteluun ja ajatuksiin.

Minority Report systeemiinkö tosiaan ollaan menossa, ennakkoetsivät eliminoivat dystopiaa uhkaavia ajatusrikollisia. :)

Petri Hämäläinen

Anteeksi mitä?! « Rikollinen mieli » rangaistavaksi ?!!!

Ymmärrän kyllä että entisen kommunistin ja totalitarismiin taipuvaisen median suosikinkin (Scheinin) päässä napsahtaa silloin tällöin. Mutta siis että meillä on tässä Junttilassa professori joka kirjoittaa vuonna 2018 että « rikollinen mieli » rangaistavaksi?!!

Myötähäpeän tunne on käsin kosketeltavaa. Etenkin silloin kun tyhmyys tiivistyy pinnalta limaisiksi kokkareiksi.

Pete Palviainen

Ihmisoikeusprofessorin kommentti itsessään on puhdasta kommunismia. Kommunismin taustojen selvittäminen olisi taasen velvollisuus jokaiselle. Tässä nyt yritetään kaikin voimin kieltää globalistieliitin vastaiset näkökannat, kansallissosialismi kun on jo demonisoitu väärentämällä jopa maailmanhistoria. Itse sotarikollinen Winston Churchill totesi, että saksan ainoa rikos oli vastustaa monikansallisia pankkeja, jonka hän siis ilmoitti sodan päätyttyä. Nämä samat monikansalliset pankit hallitsee meidän ja monen muun maan nukkehallituksia, poliisia, mediaa ja koulutuslaitoksia, ja jotka nyt älähtää kansan saatua tarpeekseen eu:n kansanmurhapolitiikasta ja osoittaessaan mieltä sitä vastaan. Voltaire sanoi, tietääksesi kuka sinua hallitsee, täytyy tietää ketä et saa arvostella.
Ei olla itkemässä ja kieltämässä kommunismin tunnuksia, aatteen joka raakuudessaan on tappanut miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa. Eu:n pakolaislinjaus on perintöä Leo Trotskin väestönsiirtopolitiikasta, jolla murhattiin kokonaisia kansoja. Stalinin hirmutöistä tai Maon puhdistuksista ei puhuta, kun sirppi ja vasaraliput liehuu helsingin torilla. Äärivasemmiston terrorista vaietaan mediassa ja politiikassa, mutta kolme hakaristiä saa jo ulkomaita myöten kieltotuomion.

Ympäri eurooppaa kansat on noussut vastustamaan huonoa globalistista politiikkaa joka heikentää kansalaisten asemaa, turvallisuutta ja selviytymistä. Ei ole mitään median hehkuttamaa "uusnatsismin nousua" on vain tavallisten kansalaisten kyllästymistä ja puuttumista huonoon politiikkaan ja turvattomiin oloihin. Eu:n raju kansanvastainen politiikka nostaa rajun vastustuksen. Eurokommunismi on nyt luonut itselleen sen vastavoiman mikä on puuttunut, ja nyt se yritetään kielloilla ja tuomioilla kaataa, vaikka jokainen alkaa nähdä mikä tässä on takana. Kohta jokainen aatetta arvosteleva ja vastustava on "ääriainesta" joka joutuu tuomiolle tai vankeuteen, aivan kuten Stalinin ja Maon mallissa. Pidittepä siitä tai ette, pitää hakaristinkin antaa liehua vapaana, vaihtoehtona on kommunismin utopia mielipidevankeuksineen.

jouko kauppinen

Rikollinen mieli taitaa olla jokaisella, jos oikein tarkkoja ollaan, mutta jos se pysyy hallinnassa, ettei se aiheuta vahinkoa syyttömille niin sitä on vaikea lailla kieltää. Hakaristiliput ovat jo niin vahvoja ilmaisuja että niistä tulee mieleen keskitysleirit ja kaasukammiot, tämän kyllä pitäisi herättää jokaisen niin ettei tämän kaltainen tapahtumien sarja tulisi enää koskaan maailman historiassa tapahtumaan.
Hakaristilippujen kielto on ehdottomasti oikein.

Kim Pihl

On ehdottomasti kiellettävä kaikkien tällaisten symboolien käyttäminen julkisuudessa, myös punatähdet ja keltaiset tähdet punaisella pohjalla. Varsinkin Vappukulkueissa joissa mukana marssii ja kulkueita katselee lapsia!

Matti Karvonen

PERUSTUSLAKI 11 §

"Uskonnon ja omantunnon vapaus
Jokaisella on uskonnon ja OMANTUNNON VAPAUS.

Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, OIKEUS ILMAISTA VAKAUMUS ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen."

Lain mukaan kukaain ei ole velvollinen osallistumaan uskonnon harjoittamiseen, mutta mitä muuta esim. pakkomonikulttuurisuus on kuin pakotettua uskontoa?

Kovin vaillinaista ja politisoitunutta on laintulkinta. Poliittinen poliisi ja oikeuslaitos ovat totta EU-Suomessa tänään.

Mikko Toivonen

"Kovin vaillinaista ja politisoitunutta on laintulkinta. Poliittinen poliisi ja oikeuslaitos ovat totta EU-Suomessa tänään."

Tuosta minäkin olen enemmän huolissani, kuin monesta muusta parannettavissa olevasta asiasta. Poliisi kehittyi hyvään suuntaan nopeasti EU liittymisen jälkeen, mutta viime vuosina sen otteet ja asenteet ovat selvästi alkaneet politisoitua ja ellei politisoitua niin muuttua valtion rahastajan suuntaan kuten aivoja vailla oleva peltipoliisi rahastus kaikesta ilman tilanne/olosuhde harkintaa.
Poliisi pitäisi saada nyt palautettua takaisin täysin poliittisesti neutraaliksi ja poliitikkojen keskittyä muuttamaan lakeja jotka ohjaavat poliisin toimintaa, jos poliisiin halutaan vaikuttaa.

Oikeuslaitoksemme on käsitykseni mukaan aina ollut tsaristinen laitos mikä ei kovin helposti ihmisoikeuksiin taivu. Ei ainakaan jos laitetaan valtion materiaalinen etu ja ihmisoikeus vastakkain. Tuossa hallinnon tsaristisessa oikeusajattelussa en edelleenkään ole havainnut minkäänlaista parannusta.
Koko oikeus koulutus pitäisi täysin remontoida nii9n että uudet juristit ja opettajat kouluttaisi demokraattisesti perinteellisesti ajattelemaan kykenevien maiden kouluttajat ja juristit (Lähinnä Keski-ja Länsieurooppalaiset)
Nykyisen huonon juristikoulutuksen saaneita henkilöitä on myös aivan liikaa päättäjien ja poliitikkojen joukoissa.

Matti Karvonen

Oikeuslaitos paranisi jos maallikkolautamiesten painoarvoa lisättäisi. Tällöin tuomioita tulisi mahdollisesti enemmän järkiperusteisesti eikä sokeana lainkirjainta noudattaen. Ylipäätään lain henki pitäisi nostaa keskiöön, ei sen kirjain. Peltipoliisit saisivat välähtää vain törkeistä ja muutoinkin niissä täytyisi olla näyttö, joka näyttää nopeuden ja rajoitus myös näkyvillä.

Jaakko Oksa

Professori tarkoittaa Mens rea -periaatetta eli sitä että teon rikollisuus edellyttää rikollista aikomusta. Esimerkiksi Martin Lutherin kirjan "Juutalaisista ja heidän valheistaan" julkaiseminen ei varmaankaan olisi rikollista jos se tapahtuisi jonkin akateemisen kustantajana toimesta, mutta jos sen julkaisijana toimisi Pohjoismainen Vastarintaliike, se olisi rikollista, koska julkaisemisen tarkoituksena olisi kiihottaminen kansanryhmää vastaan.