Keskiviikko 17.7.2019

Poliisi: Välikohtaus perussuomalaisten tilaisuudessa – Puhumaan nousseen ulkomaalaistaustaisen miehen kimppuun käytiin

Luotu: 
10.12.2018 18:13
Päivitetty: 
11.12.2018 11:17
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Perussuomalaisten tilaisuuden taustalla olivat Oulun poliisin tutkimat epäillyt lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset, joista epäillään ulkomaalaistaustaisten miesten joukkoa.

Oulussa järjestetyssä perussuomalaisten mielenosoituksessa tapahtui yksittäinen välikohtaus, kun puhumaan nousseen ulkomaalaistaustaisen miehen kimppuun yritettiin käydä, poliisi kertoo.

Oulun perussuomalaiset järjestivät ”Oulu herättää Suomen” -tapahtuman Oulun kaupungintalolla maanantaina. Tarkoituksena oli nostaa keskustelua seksuaalirikoksista ja Oulussa paljastuneesta, epäillystä ulkomaalaistaustaisten miesten seksuaalirikosringistä.

Poliisin mukaan tilaisuus sujui poliisin näkökulmasta lähes ilman häiriöitä, mutta lopun vapaasta keskustelusta syntyi kärhämää.

”Puhujaksi oli noussut ulkomaalaistaustainen mies ja hänen puheensa oli kuumentanut tunteita yleisössä. Eräs yleisössä ollut paikkakuntalainen mies oli yrittänyt käydä puhujan kimppuun”, poliisi tiedottaa.

Poliisin mukaan tilaisuuden järjestyksenvalvojat ja poliisipartiot ottivat häirikön, eli puhujan kimppuun pyrkineen miehen, kiinni. Poliisi lähetti hänet putkaan rauhoittumaan.

Oulun poliisin johtokeskuksesta vahvistetaan Uudelle Suomelle, että kiinni otettu häirikkö oli kantasuomalainen.

Poliisi kiistää sosiaalisessa mediassa levinneet väitteet, joiden mukaan ulkomaalaistaustaiselta mieheltä olisi otettu tilaisuudessa pois puukko ja että ulkomaalaistaustainen mies olisi puukon vuoksi poistettu alueelta. Väitteet eivät poliisin mukaan pidä paikkaansa. Sen sijaan tilaisuudessa oli paikalla työmiehiä, joilla oli työhönsä liittyviä ”monenlaisia astaloita” mukanaan, mutta niillä ei Oulun poliisin tietojen mukaan uhiteltu kenellekään.

LUE JATKOJUTTU: Oulun poliisi: Järjestysmies otti pois ulkomaalaistaustaisen puhujan puukon – poliisi palautti

Tapahtumaa järjestänyt Oulun kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja, valtuutettu Sebastian Tynkkynen (ps) kertoo Twitterissä, että tapahtuman järjestyksenvalvojat olisivat ottaneet puukon pois ulkomaalaistaustaiselta henkilöltä. Oulun poliisista tälle ei saatu vahvistusta.

Tapahtumasta kuvattujen nettivideoiden perusteella yksi puhujista oli ulkomaalaistaustainen, työvarusteisiin pukeutunut mies, jonka huutelua aiheuttaneen puheen järjestäjät lopulta keskeyttivät. Nettivideossa näkyy myös, kuinka järjestysmies ottaa puukon pois miehen työasuun kuuluvasta tupesta.

Jutun tietoja päivitetty muun muassa tilaisuudesta kuvattujen videoiden perusteella.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Pohjala

US voisi journalistisen vastuun perusteella korjata uutisen otsikon kun videon perusteella puukon otti pois järjestysmies, perustellusta syystä ja tehtävänsä perusteella. Se EI ole kimppuun käymistä.

Korjaamattomuus on osoitus valemediasta.

Markus Karhu

Jäi kirjoittamatta että tämä puhuja oli itsekin siis työmiehen pukeissa, mistä johtuen puukko vyöllä on aivan ymmärrettävä. Tätä lienee poliisikin tarkoittanut? Kommunikaatio poliisin osalta jos näin oli aika huonoa.

Jens Kettu

"Poliisi tyrmää sosiaalisessa mediassa levinneet väitteet, joiden mukaan ulkomaalaistaustaiselta mieheltä olisi otettu tilaisuudessa pois puukko."

Erikoinen väittämä poliisilta, sillä tapahtuman voi omin silmin todeta YouTubesta. Maahanmuuttajataustaisella miehellä oli raksatyövaatteet sekä vyöllä näkyvästi roikkunut puukko. Tämä oli suivaantunut siitä, että aikaisemmassa puheessa oli mainittu koraani ja halusi siksi pitää oman puheensa.

Järjestysmies otti yleisen turvallisuuden vuoksi puukon pois miehen tupesta siinä vaiheessa, kun keskustelu alkoi yltyä huutamiseksi.

Markku Nieminen

Juuri näin, ja tästä saakin aasinsillan poliisin luotettavuuteen!

"Poliisi kiistää sosiaalisessa mediassa levinneet väitteet, joiden mukaan ulkomaalaistaustaiselta mieheltä olisi otettu tilaisuudessa pois puukko ja että ulkomaalaistaustainen mies olisi puukon vuoksi poistettu alueelta. "

Tai sen puutteeseen. Poliisi itse on syyllinen siihen ettei enää luoteta.

Toni Tervo

Taas on valemedia vauhdissa. Puhujalla oli puukko, jonka järjestysmies otti häneltä tupesta. Tästä on videota. Itse olin paikalla ja näin tilanteen. Kävin ilmoittamassa asian läheiselle poliisipartiolle. Näinkö se media/poliisi rakentaa luottamusta?

Teemu Salonen

Jutun perusteellahan poliisi ei ole ottanut keneltäkään puukkoa pois, joten siinä on poliisi oikeassa. Tilaisuuden järjestyksenvalvojat käsityksen mukaan ottivat puukon pois, mutta millä ihmeen perusteella? Puukolla ei uhattu ketään, puukko kuului työvälineisiin. Näillä perusteilla ei voida keneltäkään puukkoa viedä ei edes järjestyksenvalvoja. Saatikka sitten poliisi.

Toni Tervo

Puukko on kyllä työväline juu, mutta miten se tähän liittyy? Meinaatko, että aina kun henkilö vetää rakennuskamppeet päälle niin voi kulkea missä vain puukko tupessa?
Puukkoa ei tuoda julkiselle paikalla, mutta ei varsinkaan mielenkilmaukseen, jossa se voi olla suora provokaatio. Jos sulla oma moraali lyö tyhjää niin luetaan sitten vähän lakia.

Teräaselaki:

"Vaarallista teräasetta ei saa pitää hallussa yleisellä paikalla tai yleisessä kokouksessa taikka muussa julkisessa tilaisuudessa, ellei hallussa pitämiseen ole hyväksyttävää perustetta."

https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1977/19770108

Onko vielä jotain epäselvää?

Antti Kettunen

Poliisi saa ottaa keneltä tahansa puukon pois niin halutessaan. Kyllä, se on olennainen työväline useassa työssä mutta jos se on mukana paikassa johon se ei kuulu (vaikkapa puhujapönttö) poliisilla on kaikki oikeus ottaa se pois. Samoin kuin järjestyksenvalvojilla: vaaralliset esineet ei ole vain lupa vaan on velvollisuus takavarikoida.

Matias Halme

Poliisi paikkailee taas omaa möhläystään valehtelemalla. Siellä on menneet järjestyslaki ja kokoontumislaki sekaisin. Puukkon kanssa osallistuminen yleisötilaisuuteen ei ole hyväksyttävää, vaikka niitä työmies voikin kadulla järjestyslain nojalla kantaa.

Jiri Keronen

Tämä on samaan aikaan totta ja samaan aikaan palturia.

Häneltä ei otettu pois puukkoa, vaan sellainen terävä mattoveitsihomma, jossa on puukon kahva. Kyseinen esine luovutettiin poliisille. Kyse oli työkalusta, joka hänellä oli mukanaan, koska hän oli tulossa töistä. On kuitenkin ymmärrettävää, että kyttien ja järkkäreiden mielestä ei välttämättä kuitenkaan ole paras idea tuoda tuollaista mielenosoitukseen. Tämän jälkeen hän vähän kuumeni ja pisti järjestysmiesten kanssa pystypainiksi. Joku jäbä "koitti auttaa", mikä ei tietty nyt ihan käy päinsä. Poliisi ja järjestysmiehet olivat tilanteen tasalla ja molemmat vietiin syrjään keskustelemaan poliisin kanssa.

Mitään ihmeellistä ei tapahtunut, vaan kyttiä, järkkäreitä ja kaikkia pitää kiittää esimerkillisestä toiminnasta.

Olin siinä täsmälleen vieressä, kun tilanne tapahtui ja tämä lavalle noussut ulkomaalainen oli tullut kritisoimaan nimenomaan minua ja kannanottojani. Lisäksi kävin kysymässä vielä tilanteessa olleelta järjestysmieheltä, joka toimi yhdessä poliisin kanssa, varmistuksen tapahtuneelle.

Tilanteesta on myös olemassa videokuvaa YouTubessa, tai ainakin sitä tullaan uppaamaan sinne, kunhan Junes Lokka ja Sebastian Tynkkynen pääsevät pois valtuuston kokouksesta.

Jiri Keronen

Kaiken tiedossa olevan sekä siellä havaitun perusteella kyseessä oli työmies. Kukaan paikalla ollut, järjestysmiehet, eivät poliisit tai kuvattu videokaan kiistä sitä mitenkään. Kyse on selkeästi ollut tilanteesta, jossa ulkomaalaistaustainen työmies ei välttämättä ole ymmärtänyt Suomen oikeusjärjestystä riittävästi, että olisi tunnekuohuissaan käsittänyt, että minkäänlaisen teräaseen kanssa ei ole järkevää tai hyväksyttävää mennä mielenosoitukseen.

Järjestysmiehet ja poliisi toimivat tilanteessa esimerkillisesti.

Tommi Rautio

Kiitos toimittajille että edes vähän yritätte pysyä totuudessa.

Olisitte voineet kertoa senkin, että tuo muslimi puhuja oli ulkoisesti jihadisti ja elehti erittäin korkean moraalin omaavana kunnon muslimina oikea etusormi pystyssä ja ainakin kerran mainitsi olevansa ylpeä muslimi.

Timo Ruuttila

Poliisi menettää luottamustaan kun puhuvat paskaa, jokainen joka katsoi suoraa lähetystä netissä näki et tällä kotoutetulla oli puukko killumassa rinnalla. Näinkö valehtelemalla kansanluottamus poliisiin paranee???????

Hans Österblad

Olihan täällä muuta työmiehiä jolla oli varmasti puukkoja mukana niin miksi vain yhdeltä otettiin puukko pois.
Ja tietysti oli ihan kantasuomalainen jok alkoi riehua ja yritti puhujan kimpuun mutta mitä muuta voi odottaa kun on Tynkkysen järjestelty tapahtuma.