Maanantai 22.7.2019

”Miljardin euron tilaisuus” – Juha Sipilä: Suomi haluaa hiilipörssin ”jokaisen suomalaisen” käyttöön

Luotu: 
10.12.2018 17:53
Päivitetty: 
10.12.2018 19:26
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    ”Lähdemme kunnolla nyt tavoittelemaan sitä, että saisimme alkuun tuon EU:n hiilipörssin”, pääministeri Juha Sipilä sanoi maanantaina. ”Sillä tavalla jokainen suomalainenkin periaatteessa voi osallistua hiilinielujen kasvattamiseen.”
|

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan Suomi tulee EU:n puheenjohtajakaudellaan pyrkimään niin sanotun hiilipörssin käynnistämiseen eli hiilinielujen ”markkinan” luomiseen.

Sipilä ilmoitti asiasta maanantaisen ilmastoseminaarinsa päätteeksi. Sipilän koolle kutsumassa seminaarissa 170 vaikuttajaa yhteiskunnan eri sektoreilta keskusteli suomalaisista ilmastoteoista.

Yksi vaikuttajista, paljon mediahuomiota ilmastonäkemyksillään saanut energiayritys St1:n perustaja Mika Anttonen, peräänkuulutti puheenvuorossaan hiilipörssin perustamista. Hiilipörssi olisi markkinapaikka sidotulle ja päästetylle hiilelle. Valtioneuvoston tiedotteen mukaan se tarkoittaisi sitä, että päästäjät maksaisivat päästöistään ja ilmakehästä hiilidioksidia poistavien ratkaisujen tarjoajille puolestaan maksettaisiin. Kerätyt rahat siirrettäisiin ilmastotoimenpiteisiin.

Anttosen mielestä EU-alueella päästöjä aiheuttavat energia- ja öljy-yhtiöt tulisi velvoittaa siihen, että vuoteen 2050 mennessä ne vähentäisivät fossiiliset päästönsä nollaan. Hiilipörssissä eri vähennyskeinot ”kilpailisivat” keskenään.

Anttosen esityksen mukaan hiilipörssi olisi Euroopalta vastuullinen tapa näyttää esimerkkiä muulle maailmalle, mutta myös ”miljardin euron mahdollisuus” kaupallistaa hiilimarkkina ja hiilinielukonsepti.

Hiilinielut kuten metsät ja muu biomassa sitovat hiilidioksidia itseensä ja vähentävät näin kasvihuonekaasujen määrää ilmakehässä.

Juha Sipilä linjasi seminaarin jälkeen, että ilmastotaistelussa tarvitaan kaikkia kolmea asiaa: hiilijalanjälkeä tuottavan kulutuksen vähentämistä, hiilinielujen kasvattamista sekä uutta teknologiaa, jolla kyetään sitomaan hiiltä ilmakehästä. Seminaariin tyytyväinen pääministeri kertoi, että vaikuttajaryhmä kokoontuu tammi-helmikuussa uudelleen ja että seminaarin tuottamia ideoita viedään nyt eteenpäin.

Sipilän mukaan seminaarissa hahmottui myös ”työlistaa” Suomen EU-puheenjohtajuuskaudelle.

”Lähdemme kunnolla nyt tavoittelemaan sitä, että saisimme alkuun tuon EU:n hiilipörssin, jossa pystyttäisiin myös sitä hiilinielupuolta ottamaan mukaan. Että suomalainen pelto ja metsä voisivat saada lisätuloja siitä, että ne toimivat hiilinieluina”, Sipilä kertoo valtioneuvoston videolla.

”Sillä tavalla jokainen suomalainenkin periaatteessa voi osallistua hiilinielujen kasvattamiseen – mutta siihen tarvitaan aito markkinapaikka [hiilipörssi], ja sitä yritetään saada alkuun Suomen puheenjohtajuuskauden aikana.”

”Sillä tavalla jokainen suomalainenkin periaatteessa voi osallistua hiilinielujen kasvattamiseen”

Sipilä nosti hiilinielun markkinat esiin jo seminaarin avauspuheessaan todeten, että muutamat osallistujat ”ovat olleet tässä aktiivisia”.

”Nimittäin Suomi voisi toimia aloitteellisesti, että hiilinieluilla olisi tulevaisuudessa markkinat”, Sipilä sanoi.

Hänen mukaansa pörssin perustaminen vaatii nielujen todentamista ja hiilivarastojen pysyvyyden varmistamista, mikä taas edellyttää tarkkaa tietoa metsien kasvusta ja puustosta.

”Meillähän kuitenkin pystytään jo nyt laserkeilauksella puusto mittaamaan puu puulta. Siksi Suomen kannattaa olla aktiivinen nielumarkkinoiden ideoinnissa. Voisimme itse edetä lähivuosina niin, että asiaa pilotoitaisiin”, Sipilä kaavailee.

Valtioneuvoston video Sipilän johtopäätöksistä nähtävissä alla.

LUE LISÄÄ:

St1-miljardööri Mika Anttonen: ”Oli vaikea juttu huomata, että biopolttoaineet eivät ole mikään ratkaisu”

St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu – Suomella nyt sauma isoihin tekoihin

ST1-miljardööri lyttää sähköautot, päästörajoitukset ja biopolttoaineet ilmastotoimina – ”Naiivi ja vastuuton kuvitelma EU:ssa”

 

 

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Art Seppala

Kaviskohan tassa niin etta Sipila paasee myymaan loputkin metsat ulkomaalaisomistukseen ja tavallisella kansalaisella maksut vaan kasvavat. Mitas sitten tehdaan kun maat on myyty ja teollisuus siirretty maihin missa rajoitteita ei ole.

Arvo Tammela

Tulkki, ei millään pahalla, mutta voisitko katsoa peiliin, sieltä saattaisit nähdä oikean "PÖLJÄN" , mitä se sitten tarkoittaneekin. En nimittäin voi uskoa, että yksikään sivistynyt ihminen voi kirjoittaa maamme pääministeristä noin loukkaavaa tekstiä kuin sinä. Mielipiteeni kertoisin vaikka olisin puoluekannaltani demari, vasuri tahi mikä muu tahansa.

Raimo Tulkki

No lueppa tuo kohta kolme siinä tulee ilmi se mikä se homma on ja kun tiedossa on kaikki ne mitä tämä kempeleen mies on yrittänyt ja kaikki on mennyt päin prinkkalaa.
Mottona on tehdään mitä vaan ja yritetään sitten korjata kun huomataan että ei se pelitä.
Tuolla tavalla tämä kempeleen mies tekee itsestään pöljän.

Mikko Toivonen

No sen voi kyllä varmuudella päätellä, että Sipilän tai Tiilikaisen suunnittelema biopolitiikka ja hiilikauppa perustaa puhtaaseen tilasto silmänkääntötemppuun ja vähänkin metsää muistuttavan risukkomme ajamista alas eli savupiippua ylös ilmaan kaasuina ja pienhiukkasina.
Itseasiassa koko EU hiilikauppa pitäisi kokonaan lopettaa ja asettaa sanktiot savupiipuista kussakin maassa tulevien päästöjen mukaan maksettaviksi.

Silloin päästäisiin ainakin eroon valheellisista nielujipoista ja ehkä onnistuttaisiin aidon markkinan voimin tuottamaan puhtaampaa energiaa ilman tukivääristymiä.

Meidän metsämme voisivat kuitenkin toimia jonkinlaisena hiilinieluna jos ne oikein hoidettaisiin ja käytettäisiin. Nyt olemme siitä erittäin kaukana ja Sipilä-Kepu johdolla tilanne vaan pahenee.
Jos saisimme metsien hoitomme ja laatumme edes Saksan tasolle niin kaikki asiat olisivat hienosti.

Pekka Makkonen

Kyllä Sipilä on tehokas kaveri jos uskoo kaikki mitä hän on viimeaikoina ehtinyt tehdä. Myydä Suomen firmat, viimeksi Pöyryn, kaivokset, malmit, lähes koko kansallisomaisuuden, metsät, maat, niemet, notkot ja saarelmat. Hoitanut poliittista kähmintää joka puolella. Hatunnoston arvoista. Ei pöljät ehtisi mitenkään. Onkohan noita kaikki ehtinyt tehdä? No ainakin kommenteissa väitetään.

Kim Forsell

Eli toisinsanoen Sipilä on taas keksinyt jonkun vehkeen millä tienaa taas kuten ekskrementti ja sen käsittelyjärjestelmä joka sitten yhtäkkiä tuli laki että joka Tönössä pitää tällainen olla vaikka maajussit levittää siansontaa joka vuosi pelloille

Eero Pekonen

Uskon, että tämä hiilipörssi sopii kepulle erittäin hyvin. Metsänomistajille saadaan rahaa hiilen varastoinnista. Maataloustukiaiset on jo niin korkealla tasolla, että niitä on paha korottaa. Sensijaan metsältä kunnon tukijärjestelmä vielä puuttuu... Järjestelmä pitää luonnollisesti rakentaa siten, että hiilipörssistä saatuja rahoja ei tarvitse palauttaa, vaikka tekisi avohakkuun ja polttaisi risutkin ja repisi kannot maasta.

Mikko Toivonen

Luulenpa, ettyä Pekonen on erittäin pätevästi lukenut Sipilän ja Kepu strategian saada tukea siitä, että omistavat metsää ja maata.
Aiemmin ja varmaan vieläkin takaosan unelmissa ollut energialla kepu laskuttaminen oli tuulivoima tornien maan vuokrien lisäksi saada niissä tuotetusta ja kaapeleissa heidän omistamiensa maiden yli tai ali siirretystä sähköstä siirtomaksua. Se oli yksi vahvoja tausta strategioita miksi kepu lähti pekkarointijohdolla voimakkaasti tukemaan taloudellisesti mahdotonta tuulivoimaa ja tukee edelleenkin mutta nyt tuottaen tutkimuksia että se toimisi ilman tukia mitä se ei luonnollisestikaan tee vaan kovaa tukea tulee muodossa tai toisessa ja pakollisen stabiilin energian vahingoksi mutta kuitenkin veronmaksajien täysin maksettavaksi