Maanantai 22.7.2019

Jussi Niinistö: Hävittäjien määrällä ja tyypillä spekulointi turhaa – voi vaarantaa koko prosessin

Luotu: 
19.12.2018 09:43
Päivitetty: 
19.12.2018 09:56
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Kuva
|

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) haluaisi rauhoittaa keskustelun Suomen uusien hävittäjien määrästä ja tyypistä. Suomen tarve nimenomaan 64 hävittäjälle on herättänyt keskustelua tällä viikolla.

Kansanedustaja Markku Pakkanen (kesk) nosti asian esiin eduskunnassa tiistaina. Pakkanen piti tärkeänä, että ”ei missään nimessä tässä vaiheessa alettaisi keskustella hävittäjistä, sen enempää lukumääristä kuin rahoistakaan, vaan säilytettäisiin tämä hyvä parlamentaarinen yhteistyö hankinnan yksimielisyydestä ja jätetään seuraavalle hallituskaudelle sitten ne päätökset, mitkä sinne hallituskaudelle kuuluvat ja on sovittu”. Hän kysyi ministerin näkemystä asiasta.

”On turha tässä vaiheessa spekuloida HX-hankkeella ja etenkin koneiden määrällä, puhumattakaan valittavasta konetyypistä. Se voi vaarantaa koko prosessin, voimme vain katsoa, mitä Kanadassa tapahtui”, Niinistö vastasi todeten olevansa samaa mieltä Pakkasen kanssa.

”Mutta sen voin kyllä sanoa, että lukumäärä 64 konetta on linjattu puolustusselonteossa ja päätetty talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa ja näen asian niin, että siitä lukumäärästä emme voi tinkiä.”

Epäselväksi jäi, mihin tapahtumiin Kanadassa puolustusministeri viittasi, mutta maan suunnitelmat hävittäjähankinnoista ovat olleet vaikeuksissa muun muassa Kanadan ja Yhdysvaltain kauppakiistojen vuoksi – ja maan pääministeri Justin Trudeau on hämmentänyt soppaa ilmoittamalla, että Lockheed Martinin F-35-hävittäjä ei toimi. Kanada on myös velvoittanut hävittäjäkisaan ilmoittautuneet yhtiöt poikkeuksellisella tavalla pidättäytymään kommentoinnista medialle.

Hän painotti vielä myöhemmin keskustelussa, että nykyisten 64 Hornet-hävittäjän ”suorituskyvyn korvaaminen täysimääräisenä tarkoittaa vähintään 64:ää hävittäjää”.

LUE LISÄÄ:

Kenraali Puranen: Tämän takia Suomi tarvitsee juuri 64 hävittäjää

Suomen hävittäjähankinta: ”Entä jos ostettaisiin vain 47? Tämä ei ollut vitsi”

Puolustusministeri Niinistöltä tylytys VU:ssa: ”Professori tekee itsestään pellen” hävittäjäväitteellä

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuomas Sikander

Kannattaa muistaa että USA:n republikaanit on Euroopalle vihamielinen taho eikä niihin voi missään suhteessa luottaa.
Niiden kaksipuoluejärjestelmä saa tuon geneettisen psykopaattisiirtokunnan tuottamaan outoja hedelmiä .
._.

Mikko Toivonen

Kyllä yleisöllä pitää olla mahdollisuus aina spekulointia myöten. Ei se voi mitenkään muuten kauppaan vaikuttaa kuin korkeintain tilaajan päässä ja sehän juuri on keskustelun tarkoitus.

Ei keskustelua = ei demokratiaa tai läpinäkyvyyttä

Hannu Mononen

Puolustusministeri Jussi Niinistö on oikeassa: on äärimmäisen typerää ja taitamatonta kaupantekoa lähteä ennenaikaisesti julistamaan tarjouskilpailun voittajaa ja häviäjiä, kun edes sitovaa hintatarjousta eri toimittajilta ei ole luvassa ennen alkuvuotta 2019.

Toisekseen, on tyhmää ottaa syvällä rintaäänellä kantaa asioihin, joista ei ole yksikertaisesti perillä. Mikä torikokous tai Esson baarin pöytäkunta tietäisi turpakäräjillään parhaiten esimerkiksi sen, minkä valmistajan supertietokone kannattaisi Suomeen hankkia seuraavaksi? Tai kenen tekemä ja minkä tyyppinen lääketieteellinen kuvantamislaite olisi viisain valinta jollekin yliopistolliselle keskussairaalalle seuraavalla kerralla?

Maallikko-kansanedustajat eivät ole näissä asioissa pätkääkään sen viisaampia kuin kuka tahansa lehtien lukija. On syytä odottaa kaikessa rauhassa, mitä HX-projektin asiantuntijat suosittelevat siinä vaiheessa, kun ammattimaisesti toteutettu valintaprosessi on läpikäyty suunnitellulla tavalla.

Mikko Toivonen

Hannu, ei ainakaan näitä US yleisökommentteja luo kuin korkeiuntain 100 ihmistä maailmassa. Nämä ovat puhtaasti yleisiä mielipiteitä jotka täytyy sallia oli kyseessä mikä tahansa ala.
Varsinkaan myyjiä ei pätkääkään kiinnosta tällainen keskustelu, eivätkä he sitä ota huomioon. Heidän motiivinsa on yleisön mielipiteistä riippumatta saada miljardien kaupat ja siitä kiistelevät ka kilpailevat ihan keskenään saadakseen tilauksen siltä joka sen päättää. Mehän sitä emme päätä, mutta meillä on mielipiteitä siitä mikä olisi oikein ja se saattaa erota siitä mitä ns. asiantuntija saattaa olla mieltä.
On ihan riittävästi näyttöä siitä että viimekädessä asiantuntija ei kovinkaan asiantuntija ole ollut vaan hänenkin mielipiteisiin on vaikutettu jollain tavalla.

Hannu Mononen

Vapaassa maassa saa vapaasti paukuttaa poskeaan vaikka asioista, joista ei ymmärrä tuon taivaallista – tottakai se on osa sananvapautta demokratiassa.

Asia muuttuu vakavammaksi jos julkisuuden kipeät tomppelipoliitikot (tai jopa professorit) lähtevät ajamaan keksimäänsä "kuningasajatusta" (kuten nuukailu, Pohjoismainen yhteistyö, moraali suurvaltapolitiikassa jne.) jolla ei ole kerrassaan mitään tekemistä Suomen maanpuolustuksen kanssa, ja pääsevät valtansa kautta yrittämään vääristää päätöksentekoprosessia vastoin Suomen etua poikkeusoloissa. Valitettavia esimerkkejähän näistä on jo esiintynyt julkisuudessa, nimiä mainitsematta.

Millaisia ominaisuuksia pitää olla Suomen seuraavalla satelliitilla? Mikä reitti on paras Helsinki-Tallinna -tunnelille? Onko revontulitutkimuksellamme riittävän ajanmukainen laitekanta? Miten siviiliväestön evakuointi todennäköiseltä sotatoimialueelta on syytä toteuttaa, jotta logistiikka toimisi optimaalisesti? Kuinka poliittisista syistä pilattavan Malmin lentokentän toiminnot saadaan toteutettua Hevon Kuusessa?

Saahan näihin olla mielipide kenellä tahansa, mutta jos se pääsee median huutoäänestysten kautta vaikuttamaan peruuttamattomalla tavalla tulevaisuuden Suomen kykyyn selviytyä eri aloilla, silloin voidaan joutua kompromisseihin kuten kolmanneksi parhaan vaihtoehdon toteuttaminen, parhaan jäädessä epäsuosioon.

Väitän, että kauppamiesten puheilla ei ole paljoakaan merkitystä jos annetaan työrauha HX-projektin valintaprosessille: https://ilmavoimat.fi/artikkeli/-/asset_publisher/suorituskykyarviointi-...

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #7

Olen kylläkin samaa mieltä, että tomppeliprofessoreilla ja poliitikoilla on valitettavasti enemmän vaikutusvaltaa kuin aivan rationaalisti eri vaihtoehtoja käsittelevillä siviileillä.
Olen kuitenkin sitä mieltä edelleen että kenraallius ei millään muotoa takaa asiantuntemusta vaan voi osoittautua hyvinkin yksipuoliseksi jolloin ulkopuolelta tulleet rajoittamattomat ja ilman hierarkiaa syntyneet ajatukset voivat hyvinkin käydä idealisästä.
Mm. kaikki mainitsemasi esimerkkitapaukset ovat sellaisia joissa ulkopuolinen ja sitoutumaton ajatus voi antaa hyviä ja parantavia ideoita heille, jotka olemme asian lopulliseksi päättäjäksi palkanneet.

Sanan- ja ilmaisunvapaus on yhtä pyhä kuin isänmaa ja sen puolustaminen. Kaikilla on oltava mahdollisuus sanoa mitä ajattelevat.

Hirarkia missä sokeasti totellaan tai nähdään ylemmässä asemassa oleva oikeassa olevaksi ei ole koskaan siviilissä toiminut. Siksi siviilissä ei ole kenraaleja eikä juurikaan hirarkista ajattelu ja toimintamallia

Juhani Härkönen

J. Niinistö on jo sopinut USA/Naton kanssa, että seuraavat hävittäjät ovat mallia F-35, ja niitä Suomen on ostettava vähintään 64 kpl. - Tai paremminkin USA/Nato on ilmoittanut "isäntämaasopimuksen" perusteella, että he myyvät ylihintaan ko koneet Suomelle. Piste.
Jussi-poika on vain myyjien lakeija, joka koettaa lakaista mahdolliset keskustelut ko aiheesta olemattomiin.
Suomen maan ja kansan onni olisi välittömästi irtisanoutua koko revohkasta (samoin EU:sta) ja hankkia mahdollisset uudet Jas Gripen -koneet Ruotsista, joiden laatu ja kustannukset olisivat mitä otollisimmat PUOLUSTUStarkoituksiin. Sillä kuka meitä on käskenyt käymään hyökkäyssotia vaikkapa juuri USA:n puolesta? Tällä menolla löydämme pian itsemme taistelutantereelta...

Mikko Toivonen

Tuskinpa "Jussi poika" mikään myyjien lakeija on vaan ajaa itsenäisen Suomen etuja parhaalla mahdollisella tavalla vaikka välillä ilmaisee itseään hiukan töksähtäen eikä ilmaisunsa kaikkia aspekteja harkiten.
Mitä tahansa hävittäjiä meille hankitaan on päättäjiemme asia ja se sitten hyväksytään ja kustannetaan.
Niin kauan kuin päätöstä ei ole tehty keskustelun täytyy olla yleisölle avoin. Etenkin tällaisessa julkaisussa, jolla tuskin on sataa enempää lukijaa.

Petrus Saukkonen

Ei mitään mahdollisuuksia puolustautua uskottavasti, ainakaan ohjuksia vastaan, vaikka hävittäjiä olisi 1000. Panostetaan hävittäjien sijaan ilmatorjuntaan (mitä tarvitaan myös terrorismin ehkäisyssä). Venäjä otettava NATO:on ja EU:hun mukaaan. Edistetään rauhanomaisia tekoja niin ei ikinä uhkaa. Eikä Suomessa edes ole kiinnostavia resursseja: Venäjällä on omaa maata ihan tarpeeksi...