Maanantai 20.5.2019

Professori: ”Nuoret miehet on saatava opiskelemaan ja työhön - tärkeää myös yhteiskuntarauhan kannalta”

Luotu: 
30.12.2018 11:59
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Valtiotieteen professori Kimmo Grönlund sanoo, että suomalaiset nuoret miehet on saatava opiskelemaan ja työhön.
|

Valtiotieteen professori Kimmo Grönlund toivoo, että kevään vaaleissa puhuttaisiin todellisista sosiaalisista ongelmista. Tällainen on hänen mukaansa nuorten miesten alhainen työllisyysaste.

”Sen sijaan, että yritetään (virheellisesti) väittää tuloerojen olevan Suomessa suuria, soisi vaaleissa puhuttavan todellisista sosiaalisista ongelmista. Nuoret miehet on saatava opiskelemaan ja työhön. Se on tärkeää myös yhteiskuntarauhan kannalta. Kaikki töihin”, hän kirjoittaa Twitterissä.

Grönlund jakaa myös OECD:n grafiikkaa, jonka mukaan lähes joka viides suomalainen 18-24-vuotias mies ei ole työelämässä eikä opiskele. Samanikäisistä naisista vastaava osuus on hieman yli kymmenen prosenttia. OECD-maiden keskiarvo miehille on 15 prosenttia ja naisille 16,7 prosenttia.

(Juttu jatkuu tviitin alla.)

 

 

Viime vuonna 25–54-vuotiaiden miesten työllisyysaste oli Suomessa 83,3 prosenttia. Vain Kreikka, Italia ja Espanja alittivat Suomen. Ruotsissa samanikäisten miesten työllisyysaste hipoo 90 prosenttia, Tanskassa osuus on yli 85 prosenttia.

”Täysin samaa mieltä. Meillä on 70 000 nuorta miestä, joilla on vain peruskoulu eikä muuta suoritettuna. Tämä on seuraavien vuosien tärkeimpiä haasteita, joka pitää korjata. Puheiden sijaan tarvitaan tekoja”, kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk) vastaa Grönlundille.

Asiaa on kommentoinut jo aikaisemmin valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki, joka yhdistää ilmiön myös Suomen alhaiseen syntyvyyteen.

”Neljännes miehistä ja naisista parhaassa työiässä olevista on poissa työelämästä. Se on huikea luku. Naisten työllisyysluku ei ole OECD-vertailussa matala, mutta miesten on. Perheen perustaminen ja lasten hankkiminen ei näyttäisi olevan kiinni naisen köyhyydestä. Nuorten naisten köyhyys on muuttunut vain vähän verrattuna nuorten miesten köyhyyteen”, hän kommentoi marraskuussa opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilla.

 

 

Lue myös:

Tätä työllisyysasteen nosto vaatii: ”Keskusteluun saattaa nousta jopa suomalaisen yhteiskunnan pyhä lehmä”

Ekonomisti varoittaa juhlimasta työllisyysluvuilla: Kaivoi karun numeron, joka on huonompi kuin 1990-luvun laman alla

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Laine

Kuinka moni 83,3 prosentista on töissä josta ei saa palkkaa? Ainakin tunnen monia sellaisia. Samoin alipalkattuja.

Yhteiskuntarauhaa nämäkin uhkaavat. Nyt luullaan että vaalit muuttavat kaiken. Toivon samaa mutten usko että mikään muuttuu. Ja jos ja kun mikään ei muutu, turhautuminen kasvaa ties kuinka monenteen potenssiin, ja sitten räjähtää.

Arno Kotro

Tuo on tosiaan tärkeä teema. Yksi konsti muiden joukossa olisi asevelvollisuudesta luopuminen: ilman pakkopalvelusta nuoret miehet saisivat huomattavasti helpommin opinnoista ja työelämän syrjästä kiinni. Koko miesikäluokkaa koskevasta asevelvollisuudesta onkin muualla Euroopassa käytännöllisesti katsoen luovuttu, Suomessa se on ylimääräinen taloudellinen ja inhimillinen rasite. Vuoden mittainen siviilipalveluskin on pelkkää ihmisten kiusaamista.

Matti Karnaattu

Olen erimieltä. Palvelusaika voi auttaa elämänhallinnan ongelmissa jos ei ole muuta kuin peruskoulu.

Työllisyyteen auttaa työn vastaanottamisen riskien vähentäminen. Nollatuntisopimukset, silpputyöt, karenssirysät ja byrokratiat ovat taloudellinen riski tällä hetkellä ja ihmisen riskin sieto kyky riippuu siitä kuinka paljon on varallisuutta.

Jos se on joku kelan muutama satanen ollut vuosikausia niin ei siinä ole niin paljoa varaa riskeille että jää ilman tuloja.

Petri Hämäläinen

#2 - eri mieltä. Ennemmin joka jampalle kunnon kotiuttamisraha.

10000€ netto 6kk:sta ja 20000€ nettto 12kk:sta kotiutumisrahaa palkinnoksi hienosta työstä ja uhrautumisesta kansakunnan edun nimissä niin kyllä motivoi ja kouluttaa nuoret miehet armeijan jälkeiseen elämään ja opiskeluun.

Eikä se olisi kuin 1500€ kuussa. Saman saa jokainen yh-äiti ilmaiseksi sossusta.

Päivi Tyni

Otathan tuossa yksinhuoltajakommentissasi huomioon, että yksinhuoltajaäidillä on se lapsi. Ja lapsesta on kyllä kuluja, kuten ehkä saatat ymmärtää. Ihan siitä alkaen, että asunnon on oltava isompi. Kun itse yksinhuoltajana ollessani laitoin asuntohakemuksen kunnan vuokra-asuntoihin, en edes saanut hakea yksiötä. Kaksioon oli pyrittävä.

Sossusta saa toimeentulotukea vain, jos muut tulot eivät riitä. Esimerkiksi äitiyspäiväraha, työttömyyskorvaus, opintotuki (ja laina) yms. Ainoa yksinhuoltajan erityisetuus on lapsilisän korotus 53,30 €/kk kustakin lapsesta. Muut "etuudet" ovat lapsiperheiden tulosidonnaisia etuuksia.

Petri Hämäläinen
Vastaus kommenttiin #11

Hei Päivi - Olet aivan oikeassa. En vähättele yh-äitiä. Yh-äiti saa edut tärkeästä työstään ja tehtävästään. Kaksio on kiva, valtio maksaa. Ja elatusmaksut sen päälle verottomana eikä vaikuta sosiaalietuihin.

Mutta ongelma on toisaalla: Varusmies ei saa tärkeästä tehtävästään yhtään mitään. Alle kympin päiväraha on huonoin vitsi ja suurin loukkaus.

Kaarlo Kunnari
Vastaus kommenttiin #20

Etkö tiedä että päiväraha tulee täyden ylöspidon lisäksi, Ruoka, vaate, asuntoa ja tarvittavat välineet saat talon puolesta. Päiväraha on omaa kulutusta varten, jota ei välttämättä tarvitse kuluttaa. Siellä voi vaikeuksitta säästää sen päivärahan, jos haluaa. Myönnetään että ei se päiväraha iso ole, mutta kuitenkin taskurahaa. Kuljetukset viikonloppuisin tapahtuvat pääosin junalla tai tilausbusseilla kotipaikkakunnalle ja ne kustantaa valtio. Ollessani varusmies 1962 asiat olivat toisin. Lohdutukseksi ei silloin menty (päästy) joka viikonloppu lomalle ja säästyi omia matkakuluja.

Tomi Solakivi

Tuo argumentti lienee helppo tsekata. Siis, onko pudokkaiden joukossa varusmiespalveluksen tai siviilipalveluksen suorittaminen yleisempää vai harvinaisempaa, kuin muulla ikäluokalla?

Entä jos onkin niin päin, että palveluksen suorittaneissa on vähemmän pudokkaita?

Pasi Käyhkö

Itsenäisessä ja demokraattisessa maassa on hyvä huudella. Suomessa onneksi ei ole tehty samoja virheitä esim. armeijan suhteen mitä Ruotsissa nyt korjataan.
Yhteiskunnan syyksi heitetään kaikki epäkohdat. Ihmisten omavastuu unohdetaan täysin.

Kalle martikainen

Mitenkätuota,kuinkahan suuri osuus näistä on meidän tulevia eläkkeenmaksajia,mitä on haalittu sarvesta ja muualta?
Katselee tuota menoa notkuvista porukoista kauppakeskuksissa,niin ei hyvältä näytä.
Tosin näyttää kyllä,ettei ole kyllä mitään rahavaikeuksiakaan ulkoisesti ainakaan.

Petri Hämäläinen

Miten olisi seuraavanlainen nöyryyttävä aktiivimalli nuorille miehille?

Pakollinen lukemisto ja vartin nettikeskustelu feministin nais- tai miesopettajan kanssa netissä päivittäin. Tietenkin toimeentulotuen menettämisen uhalla:

- maanantai: toksinen maskuliinisuus

- tiistai: naisten oikeudet huoltajuusriidoissa ja naisten yksinhuoltajuuteen perustuva perhekäsitys

- keskiviikko: kansainvälinen tyttöjen päivä ja irakilaisten pakolaismiesten oikeudet

- torstai: koululiikunnan ja kilpailuhengen poistaminen feministisessa diskurssissa

- perjantai: naiseus osana miehisyyttä

Jussi Korhonen

henkilökohtainen konkurssi mahdolliseksi amerikan tapaan ja ulosoton lopullinen päättyminen viimeistään kolmen vuoden jälkeen + samantien nimi puhtaaksi. Siinä on keinot jolla moni elämänhallintansa menettänyt ja hanskansa tiskiin heittänyt saa uuden mahdollisuuden, tuo jos jokin on kannustavaa ja lisää varmasti työllisyyttä.

Anssi Laakso

Syrjäytyminen lähtee jo koulusta. Koulu on tehty tyttöjä varten. Lisäksi samanikäiset tytöt ovat poikia edellä kehityksessä. Se on joku biologinen ero jostain syystä. Se pitäisi huomioida koulun aloittamisessa. Aloitus ikä pitäisi olla joustava. Esikoulussa erot näkyvät. Monet tytöt voisivat aloittaa koulun jo ennen vuotta, jolloin täyttävät seitsemän. Se tasaisi eroja poikien ja tyttöjen välillä. Se olisi tärkeää, etteivät pojat olisi koko kouluajan alakynnessä tyttöihin nähden. Monet poliitikot ja varsinkin media tukee kovasti tyttöjä ja naisten aseman parantamista. Tässä on sitten tulos. Ei synny lapsia tarpeeksi ja syrjäytyneet miehet aiheuttavat ongelmia.

Esko-p Jormalainen

Peruskoulun päästötodistus sinällään ei takaa osaamisen ja tiedon tason suhteen yhtään mitään. Eikä enää edes ammattikoulun todistuskaan! Oppilas on pakko päästää seuraavalle luokalle. Ellei näin tehdä, luokalleen jäävät muodostavat muutoin tulpan takaa tuleville nuoremmille ikäluokille. Paikkoja ei ole. Opettajia ei ole. Resursseja ei ole. Nämä perustelut nykykäytännölle ovat kylmiä ja karuja tosiasioita. Peruskoulusta ja ammattikoulusta tulee ulos luku- ja kirjoitustaidotonta porukkaa. Jos joku kysyy, mistä syrjäytyminen johtuu, on tässä ainakin suurehko osa vastausta ongelmaan. Motivaatio opiskeluun on myös usein hukassa. Enemmän kiinnostaa se, mitä kaverit ovat ladanneet nettiin, kuin se, mikä on kulloinkin oppitunnilla käsiteltävä asia. Kun oppilaitoksen valtionavut vielä riippuvat tutkinnon suorittanaiden määrästä, ei liene ihme, että jokaisesat, joka edes ruokatunnin ajaksi paikalle vaivautuu, pyritään pitämään kynsin hampain kiinni. Pahimmillaan käy, kuten Jalasjärvellä, jossa kurssikeskus rahanhimossaan kirjasi aitoon Gogolilaiseen tyyliin kuolleita sieluja - oppilaita, joita ei todellisuudessa edes ollut kursseilla, oppilaikseen.

Jari Eeva

Olen ikäluokkaa, joka sai käydä kansakoulun, keskikoulun ja lukion numeroarvosteluin. Nelonen tiesi kesälukemista ehtojen muodossa. Ei missään tapauksessa saanut niin käydä. Kotitilalla tarvittiin kesällä työvoimaa. Olisiko nykynuorille nelonen todistuksessa maailmanloppu vai uuden alku?

Jukka Mattsson

Väärin. Yhteiskuntamme on taantunut ahneitten yritysjohtajien toimin heidän siirtäessään kaikki perusteollisuutemme työpaikat maastamme muihin maihin halvemman työvoiman ja parempien voittojen perässä.

Norjassa tapahtui tämä sama tapahtui jo -90 luvun alussa ja nyt kiroavat kun maasta ei löydy yhtään hydroenergia alan yritystä eikä ammattilaista. Viimeinenkin perusteollisuuden osaaminen katosi ja jäljelle jäi turskainen öljy.

Tätä Suomen tyhjentämistä yrityksistä meillä haluta tuoda julki eikä tunnustaa. Maamme riistäjät kyllä juhlivat ja jokainen itsenäisyyspäivä pressanlinnassa eliittiseurassaan jakavat toisilleen kunniamerkkejä... mistä hyvästä?

Nämä kyseiset johtajat kuuluvay mielestäni samaan luokkaan kuin muut yhteiskunnan syöpäläiset.

Kim Forsell

Olin palkkatyössä ilman palkkatukea viimeksi 2008 senjälkeen olen ollut 6 vuotta Paraisten kierrätyksen kuntouttavasta työtoiminnassa 2014 kävin 6 kuukautta palkkatuettuatyötä ja sitten otin kiinteistöhoitajan tutkinnon Nytt 1 vuoden ajan olen etsinyt yli 400 paikkaan töihin ja ei aina O muka jotain juu mulla on tatuointeja mutta kumminkin alkaa hermot pahasti loppumaan ja TE politiikot vetäkää naisten sukupuolielin päähän

Matti Karnaattu

6kk koeaika ja kaikennäköiset riskit esim. sairastumiselle, parisuhteen katkeamiselle, koeaikaa hyödyntävän yrityksen mielivallalle, 3kk karenssiriski, muuttamisen kulut jne. tekee sen, että tarjotun työn palkka tuskin vastaa riskiä.

Sille tarjotulle työlle ei ole mitään takeita, että jatkuu vaikka 5v. Nykyään suositaan silppu- ja pätkätöitä, nollatuntisopimuksia ja muuta hölmöä.

Tuo ei oikein ratkeaisi muuten kuin asumisen hinnan rajulla pudotuksella tai sitten niin, että työsuhteessa pitäisi olla sovittuna joku hillitön sopeutumisraha jos työsuhde (vaikka koeajalla) on kestänyt vähemmän kuin pari vuotta.

Kaarlo Kunnari

Poistata ne tatuoinnit ja käyttäydy siististi, niin saat töitä. Tatuointi on linnakundin merkki vielä vuosia ja ajatteleppa itse, otatko linnasta päässeen rikollisen hoitamaan kiinteistöäsi? Pitää olla ja näyttää luotettavalta.
Miten te leimaattte itsenne ja omasta tahdosta? Isottelun takia vai? Pohjois Suomessa ei isottelusta pidetty ainakaan ennen.

Pertti Ikonen

Tulisi varmasti paljon halvemmaksi kuin jäykkä ammattikoulu jos nuorille miehille tarjottaisiin kunnon harrastamismahdollisuuksia kunnollisissa tiloisssa ja välineillä. Mopot, autot, moottoripyörät, tietokoneet ja kaikki tekniikka kiinnostaa varsinkin miehiä. Eikä harrastetilan autotallin päällikön tarvitsisi olla pedagogiikkaan perehtynyt opettaja vaan ihan tavallinen rasvakoura joka osaa tekniikan ja omaa riittävän ulosannin. Tuollaisia työntekijöitä oikeat työantajat kaipaavat eivätkä niinkään hienohelmoja jotka ammattikoulutasolla loistavat tietokoneen ohjelmistojen osaamisella.

Mikko Järvinen

Elävät ihan omissa maailmoissaan nämä poliitikot.., liekö tarkoituksella. Ei kaikkia voida korkeakouluttaa se on ajatuksenakin ihan absurdi. Ongelma on että ennen peruskoulukin riitti koulutukseksi töitä sai ja palkalla eli. Nykyään tilanne on toinen, Töitä on hyvin vaikea löytää ja ne harvat työpaikatkin ovat usein osa-aikatyötä tai määräaikaisia työsuhteita joista maksetaan aivan liian pientä palkkaa, joka ei riitä elämiseen. Yhä useammin työttömyys pitkittyy ja tällöin nuoret ohjataan mm. kuntouttavaan työtoimintaan tai työkokeiluun usein toistuvasti tällöin nuoret laitostuvat pakon edessä palkattomiin töihin.

Eläminen on kallistunut Suomessa huimasti pienituloisten palkat taas eivät ole nousseet läheskään samaa tahtia...

Savage Man

Takana on 24 työsuhdetta, osa palkalla ja osa ilman (niinkuin nykyään kuuluu), löytyy myös insinöörin tutkinto. Ongelma onkin sitten se että parempiin töihin ei pääse kun on liikaa pätkätöitä ja huonompiin hommiin ei pääse kun on insinöörin tutkinto. Enempää en ala kouluttautumaan, nytkin on jo 15000€ opintovelkaa, eikä mitään mahdollisuutta maksaa sitä pois. Osaamista ja oppimishalua löytyisi kyllä mutta työnantajilta puuttuu palkanmaksu ja rekrytointihalut. Voi toki olla että 30 vuotiaana olen liian vanha ja kallis nykyisille työmarkkinoille.

Anssi Piirainen

Aina pitää panostaa syihin, eikä seuraamuksiin. Jos opiskelua haittaa jokin terveydellinen ongelma, on saatava diagnoosi ajoissa, jotta lasta nuorta voidaan auttaa opinnoissa, Ammattikoulutuksessa on lisättävä työpainotteisia ALOITUSPAIKKOJA. Koska kaikilla pitää olla ammatti, että pääsee töihin. Nyt tungetaan rahaa kaikkiin paikkoihin syrjäytyneille, mutta leikataan sieltä, missä uusiin syrjäytyneisiin voidaan panostaa.

Arto Lähteelä

Nuorten syrjäytymisen yksi tekijä on vain huippujen arvostaminen yhteiskunnassa.
Jos oket keskivato, niin et ole mitään.
Työelämässä ei ole tilaa kasvulle.
Potkut heti ja uusi tilalle.
Infra on annettu riistoon.
Sote uudistus romuttaa hyvinvointi valtion.
Levottomuus ja yhteiskunta rauha on vaarassa.

Mikko Järvinen

Yhteiskuntarauhasta puheenollen.

Suuri osa kansasta velkaantuu ennätysvauhtia koska heillä rahat ei riitä enää elämiseen ja nälänhätä uhkaa. Leipäjonot ovatkin syystä pidempiä kuin koskaan. Syntyvyyskin on jo nälkävuosien tasolla.

Tilastoista poimittua

Kalevi Sorsan hallitus aloitti talousarvion teon vuonna 1984.

Sorsa IV hallitus 6.5.1983- 30.4.1987 SDP
1987 bkt asukasta kohden oli alle 15 000 €, samaan aikaan
valtion velka 9,539 mrd.
Pienimmän kymmenesosan varallisuus oli keskimäärin 26 720 €
Suurimman kymmenesosan varallisuus oli keskimäärin 167 950 €.

Holkeri Kokoomus + 65. Aho Keskusta 30.4.1987 - 13.4.1995
1996 bkt asukasta kohden oli noin 26 000 €, samaan aikaan
valtion velka 52,988 mrd €
Pienimmän kymmenesosan varallisuus oli keskimäärin 16 490 €
Suurimman kymmenesosan varallisuus oli keskimäärin 184 440 €

Lipponen SDP 13.4.1995 – 17.4.2003
2004 bkt asukasta kohden oli noin 38 000 €, samaan aikaan
valtion velka 61,676 mrd €.
Pienimmän kymmenesosan varallisuus oli keskimäärin 31 650 €
Suurimman kymmenesosan varallisuus oli keskimäärin 411 410 €

Vanhanen+Jäätteenmäki+Kivimäki Keskusta 24.6.2003-22.6.2011
2012 bkt asukasta kohden oli 47 416 €, samaan aikaan
valtion velka 92,658 mrd €
Pienimmän kymmenesosan varallisuus oli keskimäärin 23 840 €
Suurimman kymmenesosan varallisuus oli keskimäärin 483 300 €

Katainen+ Stubb Kokoomus 22. 6.2011 – 24.-29.5.2015
2016 bkt asukasta kohden oli 43 433 €, samaan aikaan
valtion velka 102.352 mrd €
Pienimmän kymmenesosan velat ylittivät varat
Suurimman kymmenesosan varallisuus oli keskimäärin 966 800 €.

Sipilä Keskusta 29. 5 2015 - nyt
Nyt bkt asukasta kohden noin 46 000 €
valtion velka nyt 107.240 mrd €
Pienimmän kymmenesosan velkaantuminen yltyy
Suurimman kymmenesosan varallisuus on keskimäärin 1 ### ### €

Itsemurhien määrässä on havaittavissa kovaa kasvua edellisvuosista.
Itsemurhiin kuolleiden määrä on kasvanut jo kahtena vuonna peräkkäin.
Psykiatrisen erikoissairaanhoidon potilaiden määrä on kasvanut ennätysvauhtia jo kahtena vuonna peräkkäin...

Mikko Järvinen

Ja sitten vähän faktaa niistä työmarkkinoista
Kohti palkattomuutta käy kansan tie.
Palkkatyö vähenee ja yhä suurempi osa toimeentulosta kustannetaan sosiaaliturvalla. Seuraava askel on työ pelkällä sosiaaliturvalla. Palkkatyötä korvataan palkattomalla työllä edelleen kiihtyvällä tahdilla. Suuri osa kansasta tekee jo työtä palkatta mm. kuntouttavan työtoiminnan ja työkokeilun nimellä.

Tilastoista poimittua

Sovitellun päivärahan muutos 2015/6 – 2018/11
Työmarkkinatuki 45,6% (10999 ->16017 saajaa)
Ansioturva 13,9 % (27910 -> 31782 saajaa)
Perusturva 15,0 % (6767 -> 7780 saajaa)

2015 / Q3 -2018 / Q3 työllisyyden lisäys työsuhteen tyypin mukaan
Jatkuva kokoaikatyö 46%
Jatkuva osa-aikatyö 16%
Määräaikainen kokoaikatyö 22%
Määräaikainen osa-aikatyö 16%

"työllisten" määrä kasvaa, mutta työttömyyskorvausta saavien määrä ei vähene. Se pysyttelee suunnilleen 340 000 tienoilla.
Toimeentulotukea maksetaan yli 400 000 henkilölle.
Pelkällä sosiaaliturvalla töitä tekee jo noin 500 000 henkeä vuositasolla.

Teppo Oikari

Syrjäytettyjen lauma on sitä yhteiskunnan viisainta osaa. Heitäpä ei niin vain kusetetakaan edellisten sukupolvien luomaan pyramidipeliin maksumiehiksi, vaan he osaavat ulosmitata hyödyt systeemistä heti ja elävät kulissien katveissa rinnakkaisyhteiskuntaa pyörittelemällä parempaa toimeentuloa kuin virallinen systeemi kykenee koskaan tarjoamaan.

Tämä on kasvava trendi globaalissa avoimessa systeemissä ja ainoa häviäjä on virallinen systeemi, joka tälläkin hetkellä hakkaa kepillä päähän siinä roikkuvia idiootteja. Tämä on itseään voimistava kierre.

Juhani Tuomi

Onpas hupaisia kommentteja. Kyllä työmarkkinoilta töitä löytyy. Jos ei pää kestä ammattikoulua, tai edes peruskoulua, kuinka se kestäisi työelämän. Voi tulla jollekin yllätykseksi, että työnantaja palkkaa tehdäkseen arvonlisä, ei ostaakseen aikaa.

Samy Arling

Ainoa keino tervehdyttää Suomi on keventää työtätekevien taakka keinotekoisesti työllistettyjen (tukityöllistettyjen, virkamiesten,maahantulijoiden,"yleishyödyllisten"-ayliikkeitten ja säätiöiden,ylisuuren johdon, yritystukien, yms.) elättien kuluilla.Muuten ongelmat vain kasvavat ja jälkipolvet velkaannutetaan yhä pahemmin...

Martti Laari

Ei auta vaikka kuinka kouluttautuu. Töitä ei saa. Oma vanhempi poika opiskelee jo kolmatta kertaa ammattiin, koska kaksi edellistä ei tuonut töitä. Ikää nuorella miehellä on 25 vuotta. Nyt hän opiskelee insinööriksi. Jokohan sitten kelpaisi työnantajille. Kaveri on ahkera, ei tupakoi ja käytä alkoholia sekä pitää kunnostaan huolta.
Minua ihmetyttää työnantajien marina työvoimapulasta, vaikka meillä valmistuu ammattiin useita tuhansia nuoria joka vuosi. Kannattaisi ehkä työnntajankin varautua tulevaisuuteen paremmin palkkaamalla nuoria tulevaisuuden tekijöitä.

Kaarlo Erjala

Professori puuttuu suureen ongelmaan. Miten muuten meillä nuoret naiset työllistyvät melko hyvin, mutta nuoret miehet valitettavan huonosti. Eivät kai työnantajat syrji enemmän miehiä kuin naisia. Löytyykö enemmän nuorille naisille sopivia työpaikkoja kuin nuorille miehille ? Mitenkähän opinto-ohjaus toimii ? Onko nuorten naisten ja miesten opiskelumotivaatiossa eroa ? Saavatko nuoret naiset parempaa kannustusta kuin nuoret miehet ? Kaikki kannustamaan molempia.

Sari Siponen

Vähän ohi aiheen, mutta. Sekä ammattikoulun että lukion käyneenä voin sanoa, että ammattikoulussa ei pärjää herkempi yksilö. Pitää olla kovapäinen että siellä pärjää, ei ole mitään merkitystä millään luku - tai laskutaidolla, mitä koulussa yleensä oletetaan opittavan. Enemmän merkitsee se että pysyy porukoissa mukana ja pääsee sisäpiireihin. Jos ei pääse ei tiedä mistään mitään, ei osaa tehdä töitä kun tieto kulkee vaan suusta suuhun. No, kai se on sitä ryhmäytymistä ja sosiaalisuutta, mitä työelämässäkin vaaditaan. Jos ei satu olemaan niin sosiaalinen niin kai sit pitää vaan pysyä kotona.