Lauantai 20.7.2019

Kansanedustaja varoittaa työelämän muutoksesta AL:ssä: ”Taantuu pikkuhiljaa takaisin 1900-luvun alun luokkayhteiskunnaksi”

Luotu: 
30.12.2018 10:40
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Anna Kontula varoittaa luokkayhteiskunnan paluusta Suomeen.
|

Kansanedustaja Anna Kontula (vas) varoittaa luokkayhteiskunnan paluusta Suomeen. Hänen mukaansa se on väistämätön seuraus, jos itsensätyöllistäjien sosiaaliturvan aukkoja ja asemaa ei korjata.

Kontula sanoo, että työelämän riskit on jaettava uudestaan ”vastaamaan oikeasti kunkin hartialeveyttä”, jos itsensätyöllistäjien määrä jatkaa kasvuaan.

”Jos tätä ei tehdä, taantuu ihmiskunnan modernin historian tasa-arvoisin ja tehokkaimmin hyvinvointia luonut työelämä pikkuhiljaa takaisin 1900-luvun alun luokkayhteiskunnaksi”, hän kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan Aamulehdessä.

Kontula tarkoittaa itsensätyöllistäjällä henkilöä, joka ei ole palkkatyösuhteessa, vaan ansaitsee työllään elantonsa yhdestä tai useammasta ei-työsuhteisesta lähteestä.

”Koska järjestelmä tulkitsee hänet yrittäjäksi, on hänen sosiaaliturvansa tasoltaan heikko ja byrokratialtaan vahva.”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Tähän ollaan tosiaan menossa. Palkat ja työehdot sekä työttömyyskorvaukset heikkenevät jatkuvasti. Verotulot pienenevät, jolloin sosiaaliturvakin minimoituu. Kohta elellään 1800-luvun tasoa, jolloin työaika on 11 tuntia ja palkka yksilöllisesti neuvoteltu nälkäpalkka. Mutta kilpailukyky on hyvä ja rikkaat tulevat yhä rikkaammiksi. Marxilainen kurjistumisteoria alkaa taas kukoistaa.

Hannu Rissanen

Koko maa taantuu uuden monikulttuurisuuden takia. Tämä on vain yksi ilmiö siitä mitä vihervasurit ovat nyt tekemässä. Eniten pelottaa vihreiden ajatuspoliisi, jota he nyt ovat tuomassa käyttöön. Heillä on oma koodisto, jonka mukaan ajatukset jaetaan vihaan ja osa suvaitsevaisiksi. He itse määrittävät mikä on ragaistavaa viha-ajettelua. On ilmeistä, että jos kehitys jatkuu tähän suuntaan myös meillä aletaan tuomita ihmisiä mielisairaaloihin, kuten tapahtui Neuvostoliitossa. Tosi suvaitsevaista touhua.

Mikko Honkanen

Tämä maa taantuu laiskojen ihmisten takia. SDP, vasemmisto ja vihreät on opettaneet jo usealle sukupolvelle, että ei töitä tarvitse tehdä...kyllä valtio maksaa kaiken. Pahinta on, ettei nämä yksinkertaiset ihmiset edes tajua, että ei työpaikkoja työkkäristä löydy, vaan yrityksistä.... Siis niiiltä joita nämä ihmiset pitävät riistäjinä....

Veli-Jussi Jalkanen

Kontulan ja muiden kansanedustajien eli kansakunnan päättäjien tulisi katsoa peiliin.
Teillä on valta.
Eikö pelisäännöt toimi vain onko vika ymmärryksessä, älyssä, arvoissa, yhteistoimintakyvyissä tai aikaansaamisessa. Onko kansanedutuslaitoksessa liian matalaotsaista porukkaa?
Meneekö aika skandaalien tai somepäivitysten perässä vouhkaamiseen tai lehmänkaupoista neuvottelemiseen tai kaikenlaisille huutelijoille vastaamiseen.
Miksi kansandustajat eivät keskity oleelliseen ja jätä toistarvoista tekemättä.
Kun Alto ja Rehula juuri kertoivat loppuun palamisestaan niin pitää kysyä, miksi edustajien pitää olla koko ajan tavattavissa ja kaikkien revittävänä.
Eikö taidot, jämäkkyys, järjestelykyky ja ymmärrys riitä oman työrauhan turvaamiseen.

Ensio Jauhiainen

tähän on menty on vähintään kaksi kerrosta Suomalaiset joita kusetetaan ja juoksetetaan jätetään hoitamatta kun ovat menettäneet työkykynsä .sitten on tuonti elätti/lemmikit joiden ei tarvitse edes sormeaan koukistaa kun eräs lauma on miitä palvelemassa ja rahaa jakamassa

Kim Pihl

Ei kai Kontula tarkoita yrittäjää käyttäessä nimikettä itsensätyöllistäjää? En muuta keksi mutta kyllä vasemmistolaisenkin pitää uskaltaa sanoa yrittäjä vaikka nämä juuri ylläpitävät koko Suomen? Nimen omaan yrittäjät eikä vasemmisto!

Hannu Rautomäki

Kahden kerroksen terveydenhuollossa on saatu jo esimakua luokkayhteiskunnasta.
Varakkaammille todella nopeaa yksityistä teveydenhuoltoa, sekin verovaroin tuettuna, ja vähemmän varakkaille pitkää jonottamista yleisesssä teveydenhuollossa "hoono soomi"-lääkärien vastaanotolle.

Jorma Kovanen

Mikä tämä Kontula on enää puhumaan työväestön aseman huononomisesta, johon liittyy luokkayhteiskunnan paluu?
Vasta hiljattain hän esitti, että kannattaa vasemmistolaisena ulkolaisen työvoiman tarveharkinnan poistamista. Kokoomuksessa oltiin samaa mieltä.
Miten tämä jarruttaisi luokkayhteiskuntaan paluuta? Suomessa on oikeasti kova pula työpaikoista ja silti halutaan palkkatason polkemisen edistämiseksi tuottaa tänne ulkomaista työvoimaa?

Jussi Korhonen

Kyllä yrittäjiltä sietääkin verottaa ja ottaa pois. Ei voi olla niin, että osa ihmisistä laskee senttejä siinä vaiheessa kun rahapäivään on vielä toista viikkoa matkaa ja samaan aikaan yrittäjät ajelee uusilla mersuilla nostellen yritystukia sekä kikkaillen rahoillaan siirtäen ne eri bulvaanien kautta verottajan ulottumattomiin.

Erkki Malinen

Tuntuu kommentoijille olevan tiedoissa aukkoja, ei itsensä työllistäjä ole välttämättä yrittäjä. Isäni aikanaan teki metsätöitä saatto olla samaan aikaan kolmellekin firmalle töissä, kun ne palstat oli eri firmojen hallussa mistä puut kaadettiin. Sitten kun hän sai vaki paikan petonivalimolta meidän perheen tilanne parani oleellisesti. Eikä hän ollut mikään yrittäjä, nyt ollaan menossa samaan systeemiin, yksittäisellä työntekijällä pitää olla useita firmoja mille tekee töitä että pysyy leivänsyrjässä kiinni. Tällaisille duunareille kesäloma on tuntematon käsite, lomat on silloin kun töitä ei ole. Eikä tähän tarvii mitään komnistia eikä sosialismia, todetakseen että on kahden kerroksen väkeä, on vaki duunarit lomineen ja nämä itsensä työllistäjät ilman mitään etuja.

Pentti Westerholm

Kontulan huoli perustuu vanhaan näkemykseen kun vassarit oli itsekin hallituksessa.Sipilän joukkue on tehnyt hyvää työtä myös yrittäjien työttömyysturvan takaamiseksi.Aikaisemmin nämä yrittäjät joutuivat nuolemaan haavojaan ilma mitää korvausta työttömyyden kohdatessa.Tämä oli käytäntö vielä vihervasemmiston hallituskaudella.Eikä siihen ollut intoa edes puuttua!

Matti Mamia

Kommenttiosiosta huomaa, että ihmisillä ei ole hajuakaan siitä mistä Kontula edes puhuu. Onneksi ruokalähetyksiä toimittavat Foodora ja Wolt ovat saaneet vastaansa kampanjan, jossa ei vaadita kuuta taivaalta tahi kommunismia vaan ihan työelämän perusoikeuksia näille raskasta työtä tekeville ihmisille. Vai olisitko itse valmis vaihtamaan työsopimuksesi "kumppanuuteen" (=freelancer -sopimus), jossa sinulla on kaikki työntekijän velvoitteet muttei oikeuksia? Ei vuosilomia, ei palkallista sairauslomaa, ei edes vakuutusta! Tämä kaikki, koska olet "yrittäjä" - halusit tai et. Tervetuloa 2019 -luvun työeälämään, jossa työnantajat saavat kivasti välttää kaikki ennen heille kuuluneet vastuut ja kohdella "kumppaneitaan" kuin roskaa. Hyvänä esimerkkinä viime kesän Foodoran toteuttamat palkkionalennukset läheteteille; ennen sait 9e/h --> nyt 7e/h. Ai ei käy? No heippa sitten vaan.
#justice4couriers
https://www.facebook.com/justice4couriers/
https://foodoravastuuseen.noblogs.org/