Keskiviikko 26.6.2019

19 000 €/kk -palkka juoksee jo – TE: Sote voi kaatua, mutta kehityspomo tienaa enemmän kuin pääministeri

Luotu: 
4.1.2019 14:56
Päivitetty: 
4.1.2019 14:59
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Sote- ja maakuntauudistuksen toteutuminen on epävarmaa, mutta sen vuoksi perustetut kolme yhtiömuotoista palvelukeskusta toimivat jo.
|

Sipilän hallituksen suurhankkeen, sote- ja maakuntauudistuksen, toteutuminen on vielä täysin epävarmaa, mutta sen varalta on jo rakennettu organisaatioita ja palkattu väkeä – vieläpä varsin kallispalkkaista.

Talouselämä kertoo, että sote- ja maakuntauudistuksen vuoksi on perustettu kolme yhtiömuotoista palvelukeskusta, maakuntien toimitila- ja kiinteistöhallinnon Maakuntien tilakeskus sekä digitaalisia palveluita kehittävät Vimana ja SoteDigi.

SoteDigin tehtäviin kuuluu muun muassa mahdollistaa maakuntien sosiaali- ja terveysalan toiminnan digitalisoituminen ja toteuttaa kansallisia digitaalisia sote-hankkeita. Vimanan tehtäviä on muun muassa kehittää ja järjestää digitalisaatiota edistäviä ict-infrapalveluita.

Kumpaankin yhtiöön on palkattu työntekijöitä jo hyvissä ajoin. Talouselämä selvitti yhtiöiden johtajien palkkoja.

SoteDigin toimitusjohtajana viime toukokuussa aloittanut Harri Hyvönen kertoi Talouselämälle kuukausipalkakseen 19 000 euroa. Palkka on yli 70 prosenttia enemmän kuin Suomen pääministerin 11 142 euron kuukausipalkkio.

SoteDigin hallituksen puheenjohtajana toimivan entisen Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajan Hannu Leskisen mukaan Hyvösen korkean palkan taustalla on pitkä rekrytointiprosessi. Ennen siirtymistään SoteDigiin Hyvönen toimi Jyväskylän kaupungin kehitysjohtajana.

Leskinen uskoo, että SoteDigi jatkaisi toimintaansa myös siinä tilanteessa, ettei hallituksen sote- ja maakuntauudistus toteutuisi.

"Digitaalisuuden eteenpäin vieminen on sosiaali- ja terveydenhuollon näkökulmasta äärimmäisen tärkeä asia."

Vimanan johdossa viime vuoden alussa aloittanut Kalle Toivonen ei aivan pääse pääministeritason ansioille, mutta ei jää kauaksi. Hän kertoi palkakseen 11 110 euroa. Maakuntien tilakeskuksen väliaikaisen toimitusjohtajan, eläköityneen Olavi Hiekan kuukausipalkka on ollut 13 000 euroa.

SoteDigin omistajaohjauksesta vastaavan valtiovarainministeriön hallinto- ja kehitysjohtaja Helena Tarkan mukaan valtio olisi periaatteessa voinut perustaa kahden sijaan vain yhden ict-yhtiön sote-uudistusta varten.

"Varmaan niinkin olisi voinut järjestää. Tällä hetkellä tuntuu, että kyseessä oli hyvä työnjako. SoteDigi katsoo tulevaan ja tekee sellaista, mitä ei tällä hetkellä ole olemassa. Vimana taas integroi asioita, joita tarvitaan maakuntauudistukseen."

Lue koko artikkeli Talouselämästä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Paavo Ahonen

Oikeaa asiaa noilla jo menetetyillä miljoonilla euroilla olisi saatu nykyiseen järjestelmään paljon lisää lääkäreitä hoitajia ja uutta, lääke kirurkia ym.tarvittavaa tekniikkaa lisää, joku tai jotkut tahot Suomessa haluaa rahastaa yhteiskunnalta saadun vaurauden.

Pasi Käyhkö

Usealla on Keskustan jäsenkirja ja osalla keskustalainen ideologia taustalla. Henkilökuntaa on palkattu vaikka koko sote-/maakuntauudistuksen läpimenosta nykymuodissa ei ole mitään päätöstä tehty?? Eikä varmuutta.
On käynnissä Suomen ryöstö.

Seppo Simonen

Jo on kokkariliputtajalla huolet jos vaikkei kapitalismi pääse täyteen kukkaan. Keskustalaisella on laaja ymmärrys ja kompetenssi ymmärtää yhteiskunnan monimuotoisuutta joten on aiva turha vedellä Keskustalaisen ideologialla.
Muutoin on huomattava että kommunismin ja kapitalismin lopputulema on yhtenevä elikä molemmissa puolulue-eliitillä pitää olla työmuurahaiset.

Anssi Laakso

Pääministerillä on tosi pieni palkka tehtävän vaativuuteen nähden. Se ei ole mikään kahdeksasta neljään työ. Ihan hävettää. Se voitaisiin tuplata nyt seuraavasta pääministeristä alkaen. Tuskin demaritkaan vastustaisivat, vaan olisivat hiljaa. Näissä palkkatiedoissa olisi syytä kertoa myös mikä on nettopalkka - on nimittäin paljon pienempi, jos joku ei tiedä!

Tarja Laakso

Muistetaan kuitenkin se, että pääministeri saa lisäksi kansanedustajan palkkiosta puolet, ja toki lisäksi myös mahdollisesti erilaisia hallituspalkkioita jne. (aika harvalla työntekijällä on mahdollisuuksia tehdä useita töitä samanaikaisesti - mutta tuntuvat poliitikkojen työt olevan sen verran helppoja, että niitä voidaan ottaa vastaan useita). Sipilän verotettava tulo on ollut ihan kohtuullisella tasolla - yli 375 000 euroa viimeisimpien tietojen mukaan, tuosta ansiotuloa 162 000 ja pääomatuloa 213 000 euroa.
Muut johtajat vain saavat aivan järjettömiä palkkioita - niiden kun pitää olla "kilpailukykyisiä" länsimaiseen tasoon nähden, vaikka muiden palkkojen pitäisi olla pienempiä kuin kehittyvien maiden palkkataso (ainakin koulutusta vaativissa tehtävissä - suomalainen insinööri saattaa tienata vähemmän kuin kiinalainen kollegansa esimerkiksi).

Itse en ainakaan ymmärrä, miten joku johtaja voi olla niin "tehokas" että hänelle pitää maksaa miljoonien palkkioita vuosittain - ja erityisesti valtion firmoissa niitä palkkioita ei voi selittää edes vastuulla, kun heillä ei lopultakaan ole kovin suurta vastuuta.

Pentti Westerholm

Sote tarvitaan,mutta ei näitä ylisuuria palkkiovirkoja.Julkisella sektorilla on jostain syystä aina ollut vara mällätä palkoilla.Taannoin valtion hevossiittolan johtajalla oli parempi palkka kuin pääministerillä.Eikös meillä ole valtion ohjauksesta vastaava ministeri joka seuraa näitä palkan korotuksia? Niin jos hän vain seuraa...

Danie LStenberg

On kasittamatonta, miten Suomessa tallaiset ihmiset saavat jatkaa toimissaan.
Hirvittavaa toimintaa, muualla Euroopassa joutuisivat tuomioistuimen eteen. Niin pitaisi taallakin. Olisi ehka aika siirtya kaduille eika hyssytella niinkuin valitettavasti aina Suomessa

Olli Parviainen

Mikäli tavoitteena olisi pelkästään kustannustehokkaasti toimiva terveydenhoitojärjestelmä, niin olemassaolevien hallintokerrosten väliin tuskin tarvittaisiin uusia hierarkiatasoja.

Jos maakuntauudistusten taktisena päämääränä on sen sijaan avata uusia hyväpalkkaisia virkoja Kehittyvien Hallintokerrosten Suomi ry:n sidosryhmille, niin silloinhan tämä harjoitus etenee aivan suunnitellusti.