Sunnuntai 21.7.2019

”Uskomatonta aggressiivista vihanlietsontapropagandaa” – Unkarin yleisradion outo uutinen Juha Sipilän puheesta pöyristyttää

Luotu: 
5.1.2019 16:16
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilän uudenvuodenpuhe on joutunut kovan ryöpytyksen kohteeksi Unkarissa. Arkistokuva.
|

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) uudenvuodenpuhe on joutunut kovan arvostelun kohteeksi Unkarissa. Unkarin pääministeripuolueen Fideszin ajatushautomon Nézöpontin turvallisuuspolitiikan analyytikko Geor Spöttle sanoo Unkarin yleisradioyhtiön haastattelussa, että hänen mielestään Sipilälle ”ei ole sijaa” politiikassa.

”Vaihtaisin tämän pääministerin kansan nimessä. Hän ei arvosta ollenkaan omia kansalaisiaan”, Spöttle laukoo.

Haastattelun nosti sosiaalisessa mediassa esiin Unkarissa asuva Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Annastiina Kallius, joka pitää puhetta pääministerin vaihdattamisesta uskomattomana.

”Uskomatonta aggressiivista vihanlietsontapropagandaa”, hän kommentoi Twitterissä.

Kallius nostaa esiin myös sen, että kokoomus tekee Euroopan parlamentissa yhteistyötä Fideszin kanssa.

”Kokoomus tekee Euroopan parlamentissa edelleen yhteistyötä Fideszin kanssa, ja persut ihannoivat (Unkarin pääministeri Viktor) Orbánia. Miksi?”

Haastattelu liittyy Juha Sipilän uudenvuodenpuheeseen, jossa hän vetosi suomalaisiin, jotta Oulussa tapahtunutta seksuaalirikosten sarjaa ei käytetä vihan lietsontaan pakolaisia tai ulkomaalaistaustaisia henkilöitä vastaan.

”Ensinnäkin jokaisen tänne tulevan on noudatettava Suomen lakeja ja kunnioitettava jokaisen ihmisen koskemattomuutta. Tästä emme tingi tippaakaan. Toiseksi on syytä korostaa, että epäiltyihin rikoksiin ovat tässäkin tapauksessa syyllistyneet yksilöt, eivät väestöryhmät. Poliisi tutkii ja riippumaton oikeuslaitos tuomitsee. Vetoan, että tapahtumia ei käytetä vihan lietsontaan pakolaisia tai ulkomaalaistaustaisia henkilöitä vastaan. Muistutan, että omankädenoikeuden käyttö on oikeusvaltiossa rikos, kuten myös vihapuheen viljeleminen”, pääministeri sanoi.

Lue tarkemmin: Juha Sipilältä vetoomus suomalaisille: ”Omankädenoikeuden käyttö on oikeusvaltiossa rikos, kuten myös vihapuheen viljeleminen”

Haastattelusta on uutisoinut myös unkarilainen Index. Suomessa siitä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. Juha Sipilä ei ole kommentoinut asiaa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Sami Miettinen

Tosiaan aika hassua, että ulkoministeriö tai suurlähetystöt eivät puuttuneet ollenkaan tähän valeuutiseen joka levisi muutama vuosi sitten Irakissa, jossa väitettiin että suomessa jokainen pakolainen saa omakotitalon itselleen.

Tämäkin valeuutinen sai alkunsa juuri Juha Sipilän suusta. Sille suorastaan naureskeltiin suomen mediassa, että hihi... nyt sinne on levinnyt tieto, että suomessa on paremmat oltavat pakolaisille kuin muualla euroopassa.. heheh

Juha Koivusaari

Presidenttimme kyllä tuomitsi teot jyrkkäsanaisesti, mutta kuten olemme jo koko hallituskauden huomanneet, Sipilällä ei suu aukea, ennen kuin media painostaa tarpeeksi. Tai sitten lähetellään painostavia sähköposteja päätoimittajille.
Kohta luultavasti kuulemme taas jonkin hätäisesti keksityn selityksen.

Iiro Orava

Kai te persut tajuatte, että se mitä Juha Sipilä oikeasti sanoi, ei ole mikään mielipidekysymys. Juha Sipilä ei sanonut noin, mitä Unkarin lehdistö väitti ja saa olla aika sekaisin, jos sitä edes niin lähtee tulkutsemaan.

Milloin te persut tajuatte, että totuus ei ole mikään mielipidekysymys?

Jukka Mattsson

Sipilä sanoi "Ensinnäkin jokaisen tänne tulevan on noudatettava Suomen lakeja ja kunnioitettava jokaisen ihmisen koskemattomuutta. Tästä emme tingi tippaakaan."

Sanoisin että Suomessa ei ymmärretä Sipilän maailmojen ja maahanmuuttajien syleilyä. Niin täyttä puppua tuo pääministerimme viesti kansalle on.

Jouni Suninen

"Ensinnäkin jokaisen tänne tulevan on noudatettava Suomen lakeja ja kunnioitettava jokaisen ihmisen koskemattomuutta. Tästä emme tingi tippaakaan."

Vähän omituinen julkilausuma. Ikään kuin kaikille ei olisi selvää, että jokaisen tänne tulevan on noudatettava Suomen lakeja ja kunnioitettava jokaisen ihmisen koskemattomuutta. Itse asiassa se ei aina näytä olleen täysin selvää Sipilälle itselleen. Tällaista vakuuttelua siis tarvitaan.

Tuomas Sikander

Kyseessä on luontaisten orjakansojen, eli Euroopan kerjäläispoikien heikkoon itsetuntoon Nato-jäsenyyden myötä syntyneeseen röyhkeään uhoon liittyvä problematiikka.
Kova näyttää olevan Trump-persulla hinku yhteiseen liittoon Turkin ja näiden Itä-Euroopan deekumaiden kanssa.
._.

Pasi Karlsson

Voi hyvinkin olla, että muut maat ovat yhtä mielisiä unkarin kanssa Sipilästä.

Ovat vaan diplomaattisia ja eivät sano ajatuksiaan julki. Onhan Timo Soinikin pilkannut Sipilää ja kepua aika paljon ja se "toope" ei tunnu miettivän sanojaan.

Heikki Palonen

Voi pyhä sylvi! Mikään muu ei ole uskomatonta kuin Annastiina (vai Minnastiina, tietääkö hän nyt edes omaa nimeään) Kalliuksen Sipilä-apologismi.

Spöttle on täysin ja harvinaisen oikeassa. Toivottavasti Sipilästä päästään mahdollisimman pian eroon ja saadaan valtaan Unkarilaista vastaava hallitus, joka toivottavasti vielä saattaa Sipilän tuomiolle törkeästä maanpetoksesta!

Toivottavasti myös Kokoomus joko itse lähtee pois, tahi potkitaan pois Fidesz-yhteistyöstä, ja tilalle saadaan Perussuomalaiset!

Tapio Meriluoto

"Tutkija" Annastiina Kallius ei näytä tuntevan sellaista asiaa kuin demokratia. Tai ainakaan hän ei kannata sitä.

Demokratian keskeisimpiin ominaisuuksiin kuuluu juuri se, että kansalla on mahdollisuus arvostella vallanpitäjiä, ja tarvittaessa jopa vaihtaa heidät vaaleilla toisiin, mikäli heidän katsotaan epäonnistuneen tehtäviensä hoidossa.

Jo peruskoulussa opetetaan, että tämä on demokratiassa aivan normaalia menettelyä, eikä suinkaan mitään "aggressiivista vihanlietsontapropagandaa".

Eikä missään ole myöskään sanottu, että oikeus arvostella vallanpitäjiä rajoittuisi vain maan omiin kansalaisiin. Onhan monilla suomalaisillakin - niin poliitikoilla, toimittajilla kuin tavallisilla rivikansalaisillakin - tapana arvostella ulkomaiden vallanpitäjiä. Esimerkkeinä voidaan mainita vaikkapa Trumpiin tai Putiniin kohdistuva arvostelu.

Ei tätäkään ole kukaan pitänyt sopimattomana menettelynä, vaan sen katsotaan olevan osa demokratiaa.

Mutta "tutkija" Annastiina Kallius ei näköjään kannata demokratiaa.

Sami Miettinen

"Demokratian keskeisimpiin ominaisuuksiin kuuluu juuri se, että kansalla on mahdollisuus arvostella vallanpitäjiä, ja tarvittaessa jopa vaihtaa heidät vaaleilla toisiin, mikäli heidän katsotaan epäonnistuneen tehtäviensä hoidossa."

Kyllä tämä Annastiina Kallius tietää tämän, mutta hän näkee asian vain niin, että vain Unkarissa kansalla on oikeus vaihtaa johtaja kesken vaalikauden.

Tämän voi havaita hänen muista ulostuloista. Hän ei nimittäin vihjaile ollenkaan että Ranskassa keltaliiveillä olisi demokraattinen oikeus syrjäyttää valtaa pitävä hirmuhallitsija Macron. Hän ei myöskään puhu mitään Belgradissa viikkoja jatkuneista mielenosoituksista, joissa vaaditaan presidentin eroa.

Hän keskittyy vain ja ainoastaan Unkariin, koska hän näkee Orbanin jollain tavalla uhkana sille ideologialle ja syvemmälle EU:n integraatiolle.

Sami Miettinen

Uhrin oma vanhempi otti yhden näistä epäillyistä kiinni ja poliisi oli uhannut tätä kiinniottajaa syytteillä.

Tämä koko tapaus olisi tuskin edes tullut mediaan ellei siitä olisi rummutettu sosiaalisessa mediassa niin paljon, että viranomaisten oli pakko reagoida ja tehdä virallinen ilmoitus tapahtuneesta.

Tähän myös viittaa Oulun rikosylikomisaario Markus Kiiskisen lausunto 3.12:

"Meneillään ei ole seksuaalirikosten ilmiö, jossa ulkomaalaiset kulkevat kaduilla raiskaamassa. Nämä vain sattuivat samaan ajankohtaan. Tapahtumat eivät liity toisiinsa eikä yhtään tapausta ratkota oman käden oikeudella jotakin kansanryhmää kohtaan"

Viikkoa myöhemmin poliisi antoi virallisen varoituksen lapsiperheille, että tarkkailkaa mitä lapsenne tekee ja vahtikaa somessa tapahtuvia yhteydenottoja.

Myös tarina oli muuttunut, että kyseessä ei enää ollutkaan yksittäistapaus vaan tällainen muualta maailmasta tuttu 'grooming' ilmiö.

jouko kauppinen

Ei kai Sipilä ole näitä lakeja tehnyt, joita joudutaan noudattamaan tänne maahanmuuttajien asioissa, lait on tehty muiden ollessa vallassa.
Täälläkin tuntuu olevan asiattomia kommentteja, vaikka ei Sipilästä pidä henkilökohtaisista syistä, niin sehän ratkaisee miten asiat hoidetaan lakien mukaan.
Nyt tunnutaan lakeja muutettavan niin, että viranomaisilla on enemmän mahdollisuuksia poistaa maasta vaaralliset henkilöt, ja tämä on aivan paikallaan.

Unto Vuorinen

Unkarissa sentään ymmärretään asiat niinkuin ne on, täällä kun valtamedia on täysin sokea ja maalaa mustan valkoiseksi päättäjiä puolustaen. Ulkomaillakin nähdään millaisia päättäjiä meillä on ja media on täysin politikoinnin pelinappulana vaikka päätarkoitus pitäisi olla puolueeton uutisointi. JÄRKYTTÄVÄÄ toimintaa kansalaisia kohtaan todellakin!

Pekka Veistos

Laitoinpa googleen hakusanaksi "Annastiina Kallius + politiikka" ja sieltähän heti ensimmäinen osuma oli uutinen vuoden takaa, joka paljastaa kuinka puolueeton asiantuntija meillä on taas kommentoimassa:
https://yle.fi/uutiset/3-10152707

nnastiina toimii siis turvapaikkaturisteja Unkariin avittavassa ihmisoikeusjärjestössä nimeltä Unkarin Helsinki-komitea ja on siksi Unkarissa nk. mustalla listalla.

Kiitos taas tästäkin "uutisesta" Usarille.

Vesa Rouvali

"Geor Spöttle sanoo Unkarin yleisradioyhtiön haastattelussa, että hänen mielestään Sipilälle ”ei ole sijaa” politiikassa.
”Vaihtaisin tämän pääministerin kansan nimessä. Hän ei arvosta ollenkaan omia kansalaisiaan”, Spöttle laukoo."

--
"”Uskomatonta aggressiivista vihanlietsontapropagandaa”, hän kommentoi Twitterissä."

Koska koko uutisen ainoa viittaus puheeseen oli tuo, että Sipilä ei Spöttle:n mukaan arvosta omia kansalaisiaan niin voidaan miettiä, että onko se "vihanlietsontapropagandaa" vai täysin totta.

Anniina asuu Unkarissa missä pidetään omistaan huolta,niin ei tiedä että täällä on tilanne päinvastoin.

Eli kyseessä ei ole uutinen,vaan yhden Anniinan mielipide.

Petri Kokko

Näköjään ylläpito on keskittynyt poistamaan forumille kirjautuneiden täysin asiallisia kommentteja, mutta tuolle haitakelinkkiä levittävälle ja trollaavalle hakkerille eivät osaa tai kykene tekemään mitään...

Mika Mäntynen

US:n uutinen on oikeasti kelvoton. Mutta ei suomalaisen Orban-kultin esiintuomien syiden takia. Hesarin uutisesta voi lukea olennaisen, mm ilmeisesti Indexin jutun suomennuksen. Itse haastatteluhan oli Kossuth rádión radiohaastattelu, jota Index referoi. Unkarissa valtiojohtoinen propaganda on arkipäivää, joka nyt poikkeuksellisesti sivusi Suomea.

Ei tässä yritetä aloittaa dialogia maahanmuutosta Suomen kanssa vaan kertoa unkarin kansalle miten selväjärkistä Unkarin äärikansallinen politiikka on EU valtalinjaan nähden.

Unkarin propagandakone on sinällään jo niin absurdi, että ymmärrän jos ylläolevat kommentoijat eivät pysty sitä ymmärtämään. Kyse ei ole maahanmuutosta.

Jouni Suninen

Jotain irvokasta siinä on, kun Suomen YLE uutisoi Unkarin sananvapauden rajoituksista. Samaan aikaan oma valtamediamme tekee (poliisin ja Demlan avustamana!) kaikkensa oman vaihtoehtomediamme lakkauttamiseksi. Esimerkiksi MV-lehti todellakin onnistuttiin hetkeksi lakkauttamaan.

Kauko Aalto

Ei tarvitse paljonkaan mielikuvitusta, jos tulkitsee pääministerin puhetta suomalaisten syyllistämiseksi, Sananvapauden rajoittaminen ja sensuurin tehostaminenko lopettaa nämä rikokset? Eikö meillä ole edes oikeutta suuttua näistä rikoksista? On naiivia pyytää, että ihmiset eivät reagoisi negatiivisesti näin iljettäviin rikoksiin, tehköön niitä sitten mikä kansanryhmä tahansa. On myös inhimillistä, että niistä tuomitaan kollektiivisesti, näin tapahtuu kaikkialla maailmassa, ei Suomi ole poikkeus.

Pasi Penttilä

miten niin pöyristyttävää, tottahan tuo on, hallitus ja muut instanssit hyysää maahanmuuttajia kuin olisivat jotain aarteita? muutama näistä aarteista tehnyt käsittämättömiä rikoksia ja mahtuu joukkoon yksi terroristikin joka mellasti täällä turussa, kyllä tuo sipilä on osoittautunut ettei siinä pääkopassa enää ole minkäännäköistä älyllistä toimintaa...paasaa että vihapuhe on rikos vaikkei rikoslaki edes tunnista koko höpöhöpö sanaa, negatiivinen puhe kuuluu sananvapauteen.